Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2008

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Το αμπέλι θέλει αμπελουργό, το σπίτι νοικοκύρη και το καράβι το καλό θέλει καραβοκύρη.
Τώρα τι προσπαθώ να γίνω εγώ, ενώ έχω διαβάσει αυτό το γνωμικό… δύσκολα θα σας απαντήσω. Όχι ότι δεν ακούω τα λόγια του πατέρα μου που μου λέει, τι θέλεις εσύ και παιδεύεσαι με αυτά, καλύτερα να αγόραζες σταφύλι. Τώρα που τα λέμε δεν έχει άδικο από τη μεριά του...

Τα τελευταία χρόνια έχω αγοράσει σταφύλια σε εξευτελιστική τιμή (για 1 τόνο σταφύλια δίνεις γύρω στα 300 euro-αν το υπολογίσετε βγαίνει κάτω από μισό euro το κιλό το κρασί).Η αλήθεια είναι ότι επειδή τα τελευταία 3-4 βάζω κρασί από σταφύλια με την ολοκληρωτική βοήθεια ενός θείου μου, αποφάσισα να φυτέψω και εγώ λίγα κλήματα στο κτήμα μου, για να βγάζω το δικό μου κρασί.
Κάπου εδώ έρχεται και η απάντηση στον πατέρα μου, που ίσως δεν την καταλάβει γιατί ήταν της γενιάς των λιπασμάτων και των χημικών. Έχω προσέξει ότι σε κάποια αμπέλια την άνοιξη, κοντά στο κτήμα μου, κάποιοι ονομαζόμενοι γεωργοί, δεν όργωναν το χώμα του αμπελώνα τους για τα ζιζάνια αλλά τα ράντιζαν με επικίνδυνα χημικά. Για να μην προχωρήσω παρακάτω δεν θέλω να σκεφτώ με τι τα ραντίζουν.
Ο ορθά σκεφτόμενος άνθρωπος θα κατάληγε σε αυτό το συμπέρασμα, αν στην τροφή μας (το χώμα είναι η τροφή του αμπελιού), ρίξουμε χημικά για να βελτιωθεί, δεν θα τα απορροφήσει ο οργανισμός μας; Αν φάμε από αυτό το αμπέλι δεν θα απορροφήσουμε τα χημικά που θα έχει απορροφήσει αυτό; Εδώ στο δέρμα μας βάζουμε μια αλοιφή και απορροφάτε αμέσως από τον οργανισμό μας, πόσο περσότερο να φάμε κάτι, ουσιαστικά δηλητηριασμένο. Για χάρη της ευκολίας, της αμάθειας και του κέρδους, κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία μας.
Αυτή είναι η απάντησή μου, για όλες της αρρώστιες που μας βρίσκουν ίσως και μετά από χρόνια.
Έχουμε ξεχάσει ότι είμαστε Έλληνες μάλλον, είναι λυπηρό να το λέω δυστυχώς.
«Η τροφή πρέπει να είναι το φάρμακό σου και αν χρειαστείς φάρμακο, πάρτο και από την τροφή»-Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν. (Ιπποκράτης ο Κώος , 460 - 370 π.χ.). Που χάθηκε η γνώση αυτή;
Εάν νομίζετε ότι γίνομε υπερβολικός καλό είναι τα διαβάσετε το παρακάτω άρθρο που έγινε την ίδια περίοδο με τα λεγόμενα μου το οποίο αποδεικνύει το αίσχος, λυπάμαι που το λέω των Ελλήνων καλλιεργητών που δηλητηριάζουν τους ίδιους τους Έλληνες.
Συγχαρητήρια πρέπει να δώσω στον κύριο Ηλία Καντάρο που διεξήγαγε την έρευνα <αυτό το σταφύλι περιέχει 7 διαφορετικά φυτοφάρμακα>. ΟΙΚΟ

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του
Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ, ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

Ας επανέλθουμε στο θέμα μας ένα παλιό γνωμικό γράφει:
Φύτεψε κλήμα να φάνε τα παιδιά σου(Του Λαού).
Πιστεύω ότι το αμπέλι είναι στα αλήθεια ευλογημένο, μετρήστε πόσα προϊόντα παίρνουμε και φτιάχνουμε από αυτό:
Αμπελόφυλλα, αμπελοβλάσταρα, σταφύλια, σταφίδες, μούστο, πετιμέζι, κρασί, ξύδι, τσίπουρο, κονιάκ μέχρι και καθαρό οινόπνευμα. Μέχρι και τα κλαδιά που κλαδεύουμε τα χρησιμοποιούμε για το αρνί που ψένουμε ή για προσάναμμα.

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του
Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Να μην αναφερθώ στο λάδι που περιέχουν τα κουκούτσια των σταφυλιών, που έχουν όπως κυρίως τα κόκκινα σταφύλια αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ικανότητες.
Ένα search στο internet με τις λέξεις Grape Seed Oil extract, θα σας αποδείξει τις ιδιότητες και ικανότητές του. Ήδη το λάδι αυτό πωλείτε από πολλά μαγαζιά υγιεινής διατροφής.

Το ξεκίνημα ενός μικρού αμπελιού

Η φύτευση του μικρού αμπελιού μου ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια περίπου. Προσπάθησα να μη μου δεσμεύσει πολύ ελεύθερο χώρο από το κτήμα μου για αυτό επέλεξα, βλέποντας και ρωτώντας, να το κάνω δίπατο για να έχω περισσότερη παραγωγή. Η φύτευση έγινε σε σειρές και ταυτόχρονα γύρω από τον φράχτη μου όπως θα δείτε στις φωτογραφίες. Σκοπός μου ήταν να καταφέρω σε λίγα χρόνια να παράγω γύρω στα 300 κιλά κρασί για δικιά μου κατανάλωση. Φυτεύτηκαν μερικά κλήματα ποικιλίας Cabernet Sauvignon και Syrah για παραγωγή κόκκινου κρασιού και μερικά σταφύλια γιά φαγητό.

Η φύτευση του αμπελιού γίνετε τον Μάρτιο μήνα όπου φυτεύονται τα κλήματα της προηγούμενης χρονιάς που έχουν ριζοπιάσει.
Στο εμπόριο πουλιούνται διαφορετικές έτοιμες ποικιλίες που ξεκινάνε από 1,50 euro το κλήμα. Το βάθος φύτευσής τους είναι περίπου 30 εκατοστά και οι ρίζες τους ψαλιδίζονται πριν την φύτευσή τους. Πάνω από το έδαφος πρέπει να αφήσουμε τουλάχιστον δύο μάτια από τα οποία θα πετάξουν δύο νέα βλαστάρια (σε περίπτωση που το ένα μας σπάσει) και θα αφήσουμε το ένα να μεγαλώσει όταν το στηρίξουμε.

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του
Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Κλάδεμα
Το αμπέλι κλαδεύεται από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου περίπου, οι παλιοί έλεγαν μόλις μεγαλώσει η μέρα μια ώρα και θα έχει αρχίσει να ζεσταίνει πιο πολύ η μέρα.
Το κλάδεμα του αμπελιού ξεκινάει από το δεύτερο χρόνο που το κλαδεύουμε χαμηλά για να αναπτυχτεί και για να του δώσουμε σχήμα. Από τον τρίτο το κλαδεύουμε πλέον συστηματικά στη μορφή που του έχουμε δώσει.

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Τα σκαλίσματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του, όπως και η λίπανσή του στην καρποφορία του.

Μετά λοιπόν από 3 χρόνια περίπου αρχές Σεπτέμβρη, τρύγησα για πρώτη φορά μερικά τελάρα σταφύλια. Ούτε λίγα ούτε πολλά αν σκεφτείς ότι δεν το είχα λιπάρει καθόλου. Μερικά ραντίσματα κυρίως με θειάφι και χαλκό δηλαδή τα βασικά και απολύτως απαραίτητα. Γνωρίζω ότι στις σύγχρονες καλλιέργειες με όλα τα τεχνικά μέσα, τα νέα κλίματα μέσα σε 2-3 χρόνια κάνουν παραγωγή ανάλογη των 10-18 κιλών το χρόνο. Εγώ απλώς δεν βιάζομε.
Σας δείχνω μερικές φωτογραφίες από την κατασκευή του και μερικά από τα προϊόντα του.

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Τα ραντίσματα που έκανα ήταν τα λιγότερα απαραίτητα:
- Λίγο πριν αρχίσουν να φουσκώνουν τα μάτια έως τέλος Φεβρουαρίου με βρέξιμο θειάφι διαλυμένο στο νερό. Αυτό γίνεται για τα αυγά των διάφορων βλαβερών εντόμων όπως των τετράνυχων.
- Όταν οι βλαστοί είχαν μήκος 5-10 εκατοστά με βορδιγάλιο πολτό και θειάφισμα.
- Λίγο πριν την άνθιση, με βορδιγάλιο πολτό σε συνδυασμό με θειάφισμα.
- Όταν η ρόγα έχει μέγεθος μπιζελιού, με βορδιγάλιο πολτό και θειάφισμα.
- Μετά από βροχή μέσα σε 24-48 ώρες, ράντισμα με χαλκό.
- Όταν αρχίζει το γυάλισμα της ρόγας, με κίτρινες παγίδες με το κατάλληλο ελκυστικό.

Περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια του αμπελιού
http://ampelourgos.gr/

Διαβάστε ακόμη: Φυσική προστασία δέντρων

45 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

τι εργασια κανουμε τον μαρτη?απο θεμα ψεκασμων και λυπανσης.συνγχαρητηρια για τις συμβουλες σας!

Θεόδωρος είπε...

Σε λίγο καιρό θα ανανεώσω την ανάρτηση και θα γράψω περισσότερα για αυτά που ρωτάς αλλά και για άλλα, λίγο υπομονή.

Ανώνυμος είπε...

15 Ιουνίου και κιτρινίζουν τα φύλλα από το αμπέλι και πέφτουν.
Νομίζω πως είναι κάπως νωρίς .Τι λες; Θέλει ράντισμα;
Κάτι άκουσα για ξύδι. Ξέρεις τίποτα για αναλογίες με νερό;
Δημήτρης

Θεόδωρος είπε...

Θα συνιστούσα να πάρεις μερικά φύλλα να τα δει ένας γεωπόνος στην περιοχή σου και να του ζητήσεις βιολογική λύση για το πρόβλημα που έχεις στο αμπέλι σου.
Πρέπει να γνωρίζεις πρώτα τι ακριβώς έχει και μετά να βρεις την λύση

Ανώνυμος είπε...

GEIA SAS KAI KALH XRONIA SE LIGO
EIMAI NEOS ERASITEXNHS AGROTHS?(SYNTAJIOYXOS) KAI TO PROBLHMA MOY EINAI STO MPOSTANH MOY ME TON KREMMYDOFAGO TA TRVEI OLA DEN EXEI AFHSH RIZA GIA RIZA
SOS SOS JERETE KATI NA FYGEI?MOY EIPAN GIA STOYPIA ME PETRELEIO EINAI SVSTO?
KATI ALLO POIO OIKOLOGIKO?
eyxaristv
KOSTAS

Vacchus είπε...

Δες αυτή την πτυχιακή εργασία

http://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/steg/fp/2009/SkoulasKonstantinos/attached-document/skoulas.pdf

Νομίζω θα σε καλύψει

Vacchus

xristos είπε...

xeretosas apo germania Xristos to onoma mou Meta apo xronia anamonis vrika ena meros gia kipo thelo na parakaleso se opion mpori NA mou taxidtomisi(3,4)KLIMATA MOSXATO kai to stafuli me tis mikres kitrines roges xoris koukoutsi kai oraio aroma(nomizo soultanina) fusika kai tha ta pliroso. to email mou einai xmanavis@hotmail.com OSO GIA TI SELIDA PRAGMATIKA AKSIZI

Ανώνυμος είπε...

χριστο φυτωρια αμπελου εχουν στο Σπαθοβουνι Κορινθιας www.magginasfytoria.gr,e-mai.magginasf@hol.gr.Εχουν οτι ποικιλια θελεις.Καλη επιστροφη στη πατριδα.

xmanavis είπε...

Euxaristo gia ti pliroforia alla den mou stelnoun mipos tora pou tha kladepsete na mou estelnai kapoios 3,4 Berges episis edo sti germania exi megali pikilia apo marouli,Praso,repanakia kai pola alla an theli kapoios mporo na tou stilo Auta Xristos

Ανώνυμος είπε...

Χριστο γραψε ytoupis@otenet.gr ειναι Τριπολη Αρκαδιας και θα σου πει με ποιο τροπο θα σου στειλει ο πωλητης.Την αγαπη μας απο Ελλαδα.

Ευγενιος είπε...

Χριστο τι εγινε με τα κλιματα βρηκες ακρη με την Τριπολη?Τους εγκαρδιους χαιρετισμους στους ομογενεις Ελληνες. Απο Δυτικη Στερεα Ελλαδα.

xmanavis είπε...

kalimera Eugenie exo stili email kai perimeno

Ευγενιος είπε...

Ενταξει Χριστο ενημερωσε και θα βρεθει η ακρη δεν ειναι δυσκολο,πες τους θα τα πληρωσεις με αντικαταβολη.Επιμενω στα φυτωρια γιατι εκει εχουν της μητρικες φυτειες,προσφοροντας συμβουλες για να εχεις τα καλυτερα αποτελεσματα.Απο Δυτικη Στερεα Ελλαδα.

Xristos είπε...

Akomi mia paraklisi 3,4 klimata (Berges apo auta pou tha kladepsete) Xristos apo germania

xristos germania είπε...

i logiki mou lei pos den prepi na grapso ma to xeri den me akoui Apo mia ellada me tosa ampelia me toses klimataries kai den Brethike enas na mou stili 2 klimata Euxaristo autous pou me apantisan

Ευγενιος είπε...

Χριστο, εισαι αδικος και σου ειπαμε και Διευθυνσης σου δωσαμε,αν εσυ δεν μπορεις να διεκπεραιωσεις την συναλλαγη λυπαμαι αλλα δεν ευθυνομαστε εμεις.Εγκαρδιους χαιρετισμους απο Δυτικη Στερεα Ελλαδα.

xristos είπε...

Agapite Eugenie isos na eimai adikos alla auto exi na kani me tous emporous. Exo stili 7 email se 7 diaforetikous kai den mpike sto kopo na mou apantisi kanenas.Se sas, egrapsa to parapono mou. Pantos, an kapoios theli na mou stili afino onoma kai tilefono Xristos Manavis (0049 7127 973656) Auto afora pithanon kai kapoion pou theli na tou stilo ego kati

Ευγενιος είπε...

Χριστο,θα επικοινωνησω αυριο με τον γενικο Δ/ντη της εταιριας για να μας πει τη συμβαινει.Θα εχεις απαντηση αυριο.Χαιρετισματα απο Δυτικη Στερεα Ελλαδα.

Μανος(εβρος) είπε...

φυτεψτε αγρια κληματα και εμβολιαστε με τοπικες ποικιλιες,ειναι το καλητερο.

ΚΩΣΤΑΣ είπε...

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΙΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ,ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΧΑ .ΘΑ ΕΙΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΙΣΩ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ,ΟΤΑΝ ΕΝΟΕΙΣ ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΣΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΤΙ ΣΥΜΑΙΝΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας παρεα. Με τα κλαδεματα του φεβρουαριου ενας φιλος απο την Σαμο μου εστειλε διαφορες πικικιες επιτραπεζιων σταφιλιων.Μπηκα στην ιστοσελιδα σας εμαθα κ φυτεψα.Η χαρα μου μεγαλη οταν επιασαν ολα .Τωρα ρωτω ποτε ποτιζω η καθε ποτε μπορω να ποτισω΄¨ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

0.
Πως0.
μπορώ να σκοτώσω τα κουνάβια. Μου έχουν φάει γύρω στα 45 κοτόπουλα. Αν τα πιάσω υπάρχουν οικολόγοι να τα πάρουν; τρώνε κοτόπουλα μην σκάτε για φαγητό στον χασάπη και τέλος.

βουγιουκλης είπε...

παρακαλω συμβουλεψτε με
γινεται σταφυλι για κρασι χωρις ποτισμα σε ξερο χωραφι (μεσημερι χαλκιδικης?
αν ναι συνεχιζω
κληματα αρχαια τουλαχιστον 20 χρονων συμφερει να τα αξιοποιησω η να βαλω αλλα ?
νικοσ βουγιουκλης

Αντώνης είπε...

Φίλε Νίκο Βουγιουκλή.
Χιλιάδες στρέμματα αμπελώνα στα Μεσόγεια ΔΕΝ ΠΟΤΙΖΟΝΤΑΙ. Οι σύγχρονες γραμμικές καλλιέργειες που βλέπεις σε φωτογραφίες με τα λάστιχα αυτόματου ποτίσματος στην ρίζα, είναι για να αυξάνεται η παραγωγή για εμπορικούς λόγους, ταυτόχρονα όμως χρειάζονται και ατελείωτα ραντίσματα με ιδιαίτερα ισχυρά φυτοφάρμακα. Αύξηση παραγωγής επίσης σημαίνει μείωση της ποιότητας. Οι βιομηχανίες κρασιού ακόμη και την ζύμωση την κάνουν κατευθυνόμενη. Εσύ πιστεύω θέλεις απλά την παράδοση. Το νερό στα αμπέλια και τις κληματαριές, μόνο αρώστειες φέρνει. Φέτος π.χ. οι βροχές του Μαϊου και του Ιουνίου κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. (περονόσπορος, ωίδιο κ.λ.π.)
Ποτίζουμε τα ενός έως δύο ετών κλήματα για να ριζώσουν. Από εκεί και μετά, στο αμπέλι την εποχή του κλαδέματος, σκάβουμε γύρω από την ρίζα, ρίχνουμε ένα ισσοροπημένο λίπασμα ή κοπριά, ποτίζουμε κανονικά μία φορά και τέλος.

Αντώνης είπε...

Από εκεί και μετά, οι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ εργασίες είναι: Βλαστολόγημα, κορφολόγημα και ραντίσματα με χαλκό (γαλαζόπετρα ή βορδιγάλειο) και θειάφι. Τα ραντίσματα μάλιστα, μόλις τα βλαστάρια φθάσουν τα 10-12 εκατοστά και τόσο συχνά όσο οι καιρικές συνθήκες επιτάσσουν. Εξαιρείται το διάστημα της ανθοφορίας.
Ειδικά το κορφολόγημα και το βλαστολόγημα, είναι εργασίες εκτός από ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ και ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ.
Σαν ανταμοιβή θα πάρεις:
-Υγιειέστερα σταφύλια.
-Λιγότερα ραντίσματα
-Φύλλα για ντολμαδάκια. (Στην ομάδα «συντηρώ τροφές», θα βρείς και πώς θα τα διατηρήσεις τελείως απλά και γιά περισσότερα από ένα χρόνια).
Να θυμάσαι οτι το αμπέλι και η κληματαριά θέλουν αγάπη και φροντίδα όση και μιά απαιτητική ερωμένη. Η τελευταία όμως μπορεί να σου βγεί και αχάριστη. Η γή όχι.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητοι φιλοι θα ηθελα την συμβουκη σας γιατι καθε χρονο παραγο σταφιλια και στφιλια (σουλτανινα) δεν τρωω!!!!! Λιγο πριν οριμασουν αλλα σαπιζουν αλλα νερουλιαζουν και αλλα εχουν πολυ μαλακη ρογα και ολα αυτα αφου τα εχω ραντισει και με θειαφι και με γαλαζοπετρα.........SOS SOS
μηπος θα πρεπει να τα ραντισω και με κανενα φαρμακο....κατι μου ειπαν για ''τοπας'' ....περιμενω συμβουλη σας ευχαριστο εκ τον προτερον!!!!!1

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ..ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΕΥΒΟΙΑ Κ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙ ΠΟΥ ΕΧΩ 9 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ,ΑΜΠΕΛΙ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ???
ΔΗΜΗΤΡΗΣ

karatzo! είπε...

εξερετικη δουλεια μπραβο.θα ηθελα να ρωτησω εχω ενα αμπελι με κρασοσταφυλλα με ποιο τροπο θα το κλαδεψω με αμολυτη ,βραχυ,η μικτο.ευχαριστω

Αντώνης είπε...

Ανώνυμε με την Σουλτανίνα 30 Σεπτεμβρίου.
Σου δίνω την δική μου γνώση που ίσως δεν είναι ολοκληρωμένη:
Τα σταφύλια σου δεν είναι τραγανά, επειδή στο έδαφος λείπει κάλιο. Φρόντισε τον εμπλουτισμό με στάχτη (διάβασε σχετικά) ή με χημικό λίπασμα.
Το σάπισμα πρίν την ολοκλήρωση της ωρίμανσης, πρέπει να οφείλεται σε Βοτρύτη. Δεν ξέρω οικολογικό σκεύασμα, επομένως ρώτησε έμπειρο παραγωγό ή σοβαρό γεωπόνο.

Αντώνης είπε...

Φίλε Karatzo.
To "κοντοκλάδεμα" με "κεφαλάρια" είναι η απλή μέθοδος που εφαρμόζεται σε όλα τα παλιά αμπέλια με τους κοντούς κορμούς.
Το κλάδεμα με "αμολυτές" απαιτεί δημιουργία σκελετών και στηριγμάτων, δηλαδή πάμε στις γραμμικές καλλιέργειες. Η επιλογή είναι δική σου.

karatzo! είπε...

εχουμε και ενα αμπελι κηματαρια 2,5στρεμ.αμασι το οπιο πριν χρονια επεσε φωρτομενο με 300κλουβεσ σταφυλλι απο τοτεσ το αμπελι κοιμενεται απο 50εωσ70 κλουβεσ.θα ηθελα να μου πεισ ποσα ματια αφεινουμε στο κλαδεμα και αν θα ηταν καλο να το κοψω απο χαμηλα στο κορμο ετσι ωστε να χασω καποιεσ χρονιεσ αλλα να γινει ανανεωσει.ευχαριστω φιλε αντωνη

Nikos Nikoloulis είπε...

Καλημερα κι απο μενα στην ομορφη παρεα σας...

Αποφασισα κι εγω μαζι με καποιους φιλους να ξεκινησουμε ενα αμπελι... Βρηκαμε χωραφι, περιπου 700 μετρα, με ενα αμπελι 35-40 ετων περιπου, ξεραμενο, που σκεφτομαστε να το ξεπατωσουμε.

Παρολο που δεν καλιεργουσε καποιος το χωραφι, θα πρεπει παλι να ακολουθησουμε τη διαδικασια που λεει να φυτεψουμε καποια ψυχρανθη; Κι αν ναι για ποσο; 1 χρονος φτανει η χρειαζονται 3;

Σκεφτομαστε να βαλουμε Syrah σε κυπελο, με αποστασεις 1,75χ1,75 - 2χ2 μετρα. Καποια παρατηρηση για τη διαμορφωση;

Και στο τετραγωνο κυπελο εχει νοημα να μιλαμε για βορρα - νοτο η ανατολη - δυση στον προσανατολισμο;

Ευχαριστω!!!!

Αντώνης είπε...

Φίλε karatzo.
Οι "αμολυτές" θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 2 το πολύ χρόνια. Επομένως αντικαθιστάς κάθε μία με την πιό εύρωστη δίπλα της. Μπορείς ακόμη και κάθε χρόνο. Τα μάτια είναι συνάρτηση της απόστασης μεταξύ διαδοχικών κορμών.
Στην "κρεββατίνα" θα υπάρχουν μόνο κλήματα. Ο κορμός σταματάει εκεί που αρχίζουν τα οριζόντια στηρίγματα. Αυτό απαντάει και στην ερώτησή σου για ανανέωση.

Αντώνης είπε...

Φίλε Νικολούλη, δεν έχω τόσες γνώσεις για να σε κατευθύνω. Ίσως απαντήσει κάποιος άλλος που ξέρει ή θα απευθυνθείς σε έμπειρο γεωπόνο.

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ, ενημερώστε με ποια εποχή γίνεται η βασική λίπανση του αμπελιού και με τί λιπάσματα. Ευχαριστώ

γεμελιαρης ανδρεας είπε...

καλημερα χρονια πολλα και καλη χρονια σε ολους σας.με λενε ανδρεα ειμαι απο παρο και φετος αποφασισα να αξιοποιησω μια εκταση που εχω φυτευοντας κληματα ποικιλιας καπερνε.μηπως γνωριζει καποιος να μου πει ποιος παραγωγος η ποιο φυτωριο εχει τη δυνατοτητα να μου στειλει με αντικαταβολη καποιες ριζες?...γιατι απ οτι καταλαβα ο φιλος απο γερμανια ακομη περιμενει...ευχαριστω.

ΦΑΝΗΣ είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗ Η ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΦΑΣΟΥΛΗ ΣΤΗ ΝΕΜΕΑ 27460 61230 ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ. Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΦΥΤΑ ΤΟΣΟ ΣΤΑ ΜΠΟΛΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ.

ΦΑΝΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ήθελα να ρωτήσω , πως γίνεται στην Αμερική να απαγορευεται η χρήση γλαζόπετρας ως καρκινογόνος οσία και εδω να την χρησιμοποιούμε κατα κόρον...

peter k. είπε...

Γιά χαρά απά φλόριδα ΗΠΑ.Φάνη υπάρχει η χαλαζόπετρα εδώ ελεύθερα.Εχω κληματαρειά στήν αυλή μου μέ τρία κλήματα και ραντίζω μέ γαλαζόπετρα.Εγώ τό πρόβλημα πού έχω λόγω μεγάλης υγρασίας εδώ ειναι αυτες οι ψιλες μαυρες ψιρες στα ακρα.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ,ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩΤΗΣΩ ΠΟΤΕ ΜΛΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΡΙ.

Αμπέλι - Μπόλιασμα είπε...

Καλησπέρα σε όλους, γνωρίζει κάποιος πότε είναι η καλύτερη εποχή για το μπόλιασμα του αμπελιού?

Αντώνης είπε...

ΑΜΠΕΛΙ-ΜΠΟΛΙΑΣΜΑ
Το μπόλιασμα στα κλήματα γίνεται στο τέλος του Φλεβάρη ή αρχές του Μάρτη, εποχές κλαδέματος δηλαδή, σε συνάρτηση με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες, όταν οι χυμοί αρχίζουν να ανεβαίνουν, ή ελάχιστα πρίν.
Απαραίτητη προϋπόθεση να μήν έχουν "ανοίξει" τα μάτια, αλλιώς το μπόλιασμα θα αποτύχει.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας. Διάβασα με ενδιαφέρον τα διάφορα σχόλια (χρήσιμα). Χρόνια παιδεύομαι με μοσχάτο αμβούργου το οποίο όμως βρίσκω και από παραγωγούς στα 40-50 λεπτά. Μπόλιασα 30 ρίζες με λευκό μοσχάτο αλεξανδρείας (Λήμνου). Το πρόβλημά μου είναι οι σφήκες που κάνουν τοπούζια γύρω κοντά στο σπίτι που κατέφαγαν τις όμορφες κίτρινες ρώγες. Έστιψα με το χέρι και μμμ απίθανο λευκό κρασί. Δεν θέλω τα εντομοκτόνα. Τι να κάνω?

ΑΡΗΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Maria Rokou είπε...

Καλησπέρα σας
Τα 100 γραμμάρια σε βρέξιμο θειάφι πόσες κουταλιές της σούπας είναι περίπου;