Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Κατασκευή παραδοσιακού ξυλόφουρνου

Πάντα ήθελα να φτιάξω ένα ξυλόφουρνο. Είχα διαβάσει και ακούσει από ανθρώπους που είχαν φτιάξει παλιά, αλλά δεν είχα δει την όλη διαδικασία από κοντά. Τα βασικά τα γνώριζα και ήθελα να φτιάξω ένα παραδοσιακό ξυλόφουρνο με τον παλιό τρόπο, γιατί έτσι, πίστευα ότι θα γινόταν καλύτερος και ταυτόχρονα θα κατανοούσα με την κατασκευή του από κοντά, περισσότερο τις αρχές κατασκευής και λειτουργίας του.

Τα πλεονεκτήματα ενός παραδοσιακού ξυλόφουρνου

  1. Λειτουργία με μικρή κατανάλωση ξύλου και διατήρηση της θερμοκρασίας του
  2. Ανάπτυξη πολύ μεγάλων θερμοκρασιών
  3. Διατήρηση θερμοκρασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα

Πριν λίγο καιρό συζήταγα με φίλους, που είχαν τις απαραίτητες γνώσεις για να φτιάξουμε κεραμικά και σκοντάψαμε στο ότι δεν είχαμε φούρνο με πολλή δυνατή θερμοκρασία (850-900 κελσίου) για να τα ψήσουμε.Έτσι μου μπήκανε παραπάνω σκέψεις...

Ήρθε λοιπόν ο χρόνος και βρέθηκα δίπλα στην κατασκευή ενός ξυλόφουρνου με παραδοσιακό χτίσιμο. Ταυτόχρονα δίπλα στο φούρνου φτιάχτηκε και μια ψησταριά.
Πήρα λοιπόν την απόφαση να σας παρουσιάσω εδώ την όλη κατασκευή τους.

Η κατασκευή της βάσης του παραδοσιακού φούρνου-ψησταριάς
Η βάση του φούρνου ψησταριάς έχει μήκος 2.20 m πλάτος 1.80 m και ύψος περίπου 1 m.
Τα πλάγια μέρη στήριξης της κατασκευής χτίστηκαν με τσιμεντόπετρες και η βάση του έγινε με μπετό πάχους 0,10 m περίπου.

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Κατασκευή παραδοσιακού φούρνου

Οι διαστάσεις του στρογγυλού φούρνου που παρουσιάζεται είναι:
Διάμετρος 1.10 m-ύψος 0.55 m
Εδώ βλέπουμε ότι το ύψος του φούρνου μας είναι το μισό της διαμέτρου του, όσο δηλαδή και η ακτίνα του. Αν φτιάχναμε έναν μικρότερο με διάμετρο 0.90 m το ύψος του θα έπρεπε να είναι το μισό δηλαδή 0.45 m. Η είσοδος του φούρνου η λεγόμενη μπούκα φτιάχτηκε από ένα λυγισμένο σίδερο.

Υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στη κατασκευή του ξυλόφουρνου:

  • Ένα κομμάτι ξύλου κομμένο σε κύκλο, ακτίνας 0,55 m
  • Πλαστικά κομμάτια για το καλούπι
  • Πυρότουβλα παλιά
  • Αργιλώδες χώμα-πηλός από βουνό
  • Σίδερο μήκους 1.30 m και πλάτους 0.10m

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Το καλούπι του φούρνου
Στο συγκεκριμένο φούρνο το καλούπι μας φτιάχτηκε από κομμάτια πλαστικού δεμένα μεταξύ τους με σύρμα, πάνω σε μια στρογγυλή ξύλινη βάση. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κομμάτια ξύλου από κόντρα πλακέ, σιδερένιο ευλύγιστο πλέγμα ή ακόμα και κλαδιά δέντρων πλεγμένα μεταξύ τους και δεμένα με πηλό, όπως το έκαναν παλιά για να φτιάξουμε το σκελετό, πάνω στον οποίο θα χτιζόταν μετά ο φούρνος μας. Μια σκέψη μου είναι, ότι το καλούπι μας που μοιάζει με τρούλο θα μπορούσαμε να το κάνουμε και με βρεγμένη άμμο ή ακόμα και με βρεγμένο χώμα και να χτίσουμε γύρω του τα πυρότουβλα.

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Το χτίσιμο του ξυλόφουρνου
Πάνω στη τσιμεντένια βάση του φούρνου χτίστηκαν μια στρώση πυρότουβλα. Η λάσπη που χρησιμοποιήσαμε για το χτίσιμο ήταν αραιωμένο και διαλυμένο, αργιλόχωμα με νερό.

Η διαδικασία μίξης έγινε με τη βοήθεια ενός τρυπανιού με τον ανάλογο αναδευτήρα.
Τα πυρότουβλα που χρησιμοποιήθηκαν, κόπηκαν σε διάφορα μεγέθη που θέλαμε, με την βοήθεια ενός ηλεκτρικού τροχού. Όσο πιο χοντρό είναι το πυρότουβλο που χτίζουμε το φούρνο μας τόσα καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε στη λειτουργία του.

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Τα πυρότουβλα χτίστηκαν με τον πηλό ακολουθώντας το καλούπι της πλαστικής μας φόρμας. Τα εξωτερικό μέρος των πυρότουβλων χτίζονταν με το αραιό αργιλικό μίγμα μας.
Παλιά αν δεν είχαν πυρότουβλα έχτιζαν τους φούρνους με λιγότερο αραιωμένο αργιλόχωμα-πηλό που ενδιάμεσα έχωναν παλιά στρογγυλά σπασμένα κεραμίδια.

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε εξωτερικά και να αγκαλιάσουμε τον πηλό μας με ψηλό σύρμα ή λινάτσα βρεγμένη και να συνεχίσουμε μια στρώση αραιωμένου αργιλοχώματος, πάνω από την πρώτη στρώση. Τέλος έχτιζαν περιμετρικά του φούρνου τοιχία και κάλυπταν το ενδιάμεσο κενό και το πάνω μέρος του φούρνου με άμμο για καλύτερη διατήρηση της θερμοκρασίας του.

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο
Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο
Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Video

Το κάψιμο του παραδοσιακού φούρνου
Ο φούρνος αφού χτιστεί πρέπει να μείνει μια βδομάδα περίπου για να στεγνώσει ο πηλός αργά και φυσικά μόνος του. Αν κάπου σκάσει αλείφουμε με αραιωμένο πηλό το μέρος που έσκασε. Όταν έχει στεγνώσει αρκετά ο πηλός, καίμε το φούρνο μας με πολλά ξύλα για 2 συνεχόμενες ημέρες . Αν η κατασκευή του είναι καλή οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν τους 900 βαθμούς. Παλιά όταν δοκίμαζαν τον φούρνο πέταγαν μέσα ένα γυάλινο μπουκάλι για να δούνε αν λιώνει. Τότε θα ήταν έτοιμος για ψήσιμο.

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Φωτογραφίες κατασκευής ξυλόφουρνου με καμινάδα από τον αναγνώστη Γιάννη

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Το εξελιγμένο μας μοντέλο με σκέτη λάσπη και κεραμίδια!

Διαβάστε ακόμη:Κατασκευή ξυλόφουρνου με cob

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

232 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/9/12, 7:55 μ.μ.

    λοιπον απεξω πυραντοχο τσιμεντο ,εγω ηθελα και κοτετσοσυρμα αλλα ο πατηρ διαφωνησε με το γνωστο εμεις δεν βαζαμε ποτε ..οποτε μπολικο πυραντοχο συμπληρωσε το παχος του φουρνου ,με ενα σφουγγαρι πιατων το οποιο εβρεχα ομορφοποιουσα και απλωνα το μειγμα . ο φουρνος πυρωσε με οσα ξυλα χωρουσε , οντως μετα απο καποιες ωρες δεν θυμαμαι ακριβως ποσες 3-4 παραπανω οχι ασπρισαν τα πυροτουβλα οταν το ειδα χαρηκα πολυ γιατι ετσι περασαμε το πρωτο τεστ και το δευτερο ηρθε με το μπουκαλι της μπυρας απλα το ακουμπησε μεσα ο πατερας μου και σε λιγοτερο απο δεκα λεπτα που το εβγαλε ειχε λοιωσει το ενα τριτο του ..μου φανηκε απιστευτο..τελος για να τον καλλωπισω φυσικα τον σοβατισα εδειχνε πολυ ομορφος μεχρι που τον ξαναναψα και φυσικα μαυρισε το στομιο του ..(χα,χα) αυτο ειναι και το φυσικο του. στο πισω μερος αφησαμε ενα ανοιγμα περιπου 8 εκατοστων αν θες τα καρβουνα σου μεσα να καινε περισσοτερη ωρα παραγοντας θερμοτητα την εχεις ανοικτη εννοειται αφου βαλεις το φαγητο ,αν θες να κρατησεις οση θερμοτητα εχεις μεσα την κλεινεις δεν περναει οξυγονο και με αυτον τον τροπο εχω διαπιστωσει οτι τα καρβουνα σου σβηνουν γρηγοροτερα , με τα αναλογα αποτελεσματα βεβαια ,εγω προτιμαω να την αφηνω ανοιχτη ./εχω μαγειρεψει μεσα κρεατακι με πατατες συνηθως σκεπαζω τα ταψια με λαδοκολλα και μετα αλουμινοχαρτο και μιση ωρα πριν φαμε τα ξεσκεπαζω για να κοκκινησουν και να τραγανιστουν και οι πατατουλες , εννοειται οτι οταν τα ξεσκεπαζω ειδη το κρεας ξεκολλαει απο τα κοκκαλα , δεν εχω βαλει ποτε μου θερμομετρο αυτο που προσεχω ειναι τα ξυλα μου να εχουν το ιδιο μεγεθος ενα χοντρο ολα χοντρα ενα λεπτο ολα λεπτα και αυτο γιατι πρεπει στο φουρνο ολα τα καρβουνα να ειναι περιπου ετοιμα ολα την ιδια ωρα για να εχεις την σωστη αποδοση τους. δεν προτιμαω παλλετες γιατι ειναι εμποτισμενες και σιγουρα να αποφυγετε την λευκα γιατι δεν αφηνει καρβουνο οπως ουτε και η καρυδια φλογα ναι , καρβουνο οχι . αν εχετε κυδωνια κοντα , στο τελος βαλτε και ενα ταψακι μεσα με κοκα κολα , γινονται θεσπεσια και θα εχετε και το γλυκακι σας μετα το φαγητο ετοιμο .επισης με την ιδια καρβουνια δευτερο φαγητο γινεται το γιουβετσι μεσα σε πηλινα δοχεια με κρεατακικομμενο σε μικρα κομματια. στην κυπρο τους εφτιαχναν με καλαθια στογγυλα , κοφινες ονομαζονται , με αμμο απο κατω απο την βαση , η και με κοπρια απο αγελαδες η προβατα .(λενε οτι κρατανε θερμοκρασια) η οποια ηταν πετρες τακτοποιημενες στη σειρα και στο υψος ,επισης προχειρη κατασκευη του καλοκαιριου ηταν με απλο χωμα και με μπολικα αχυρα και ενα παλιο βαρελι η πυθαρι εκανε την δουλεια .(οχι και τοσο υγιεινα βεβαια ) ελπιζω να μην σας κουρασα και καλες κατασκευες σε ολους ..α! η πορτα μου προς το παρον ειναι με ιττον -y-tong - τα ταψια τα τοποθετω πανω απο δυο πυροτουβλα που τα βαζω πανω απο τα καρβουνα . (roadrunner ειναι το νικ , γεια σου αννιτα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/9/12, 8:12 μ.μ.

    οσον αφορα τον υπολογισμο του ποσα πυροτουβλα θα χρειαστειτε ,εγω εκανα τον εξης υπολογισμο αφου μετρησεις ,μηκος και υψος των πυροτουβλων που προκειται να αγορασεις πολλαπλασιαζεις με το μεγεθος της ακτινας του φουρνου που θες να κατασκευασεις , επειδη ο φουρνος σου ομως θα ειναι κυκλικος και οχι τετραγωνος θα σου βγουν λιγο περισσοτερα , αν θες μειωνεις ανα ενα σε καθε σειρα κτισηματος,και παλι αυτο που λεω ειναι περιπου ,εμενα ας πουμε μου περισσεψαν 16 κομματια απο τον αρχικο μου υπολογισμο που τελικα τα χρησιμοποιησα σε αλλες δουλειες.,αν θες να εισαι ακριβης πραγμα που θα ειναι και πιο πολυπλοκο μαθηματικα θα πρεπει να μετρησεις τις σειρες και να μειωσεις αναλογα με την ακτινα του θολου που φτιαχνεις ..
    επισης και στην κατασκευη του φουρνου κανεις το λεγομενο δεσιμο οπως και στην τειχοποιια .οποτε ο τροχος ειναι αναγκαιος για το κοψιμο των μισων η διαφορετικα θα εμπιστευτειτε την μυικη σας δυναμη η την ευστοχια του σκεπαρνιου σας .
    (με φιλικους χαιρετισμους roadrunner )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/10/12, 1:44 π.μ.

    Na balis ton argilo mesa se nero na mouliasi gia kai afou moulisi afiseto na eksatmistoun ta igra na gini san plastelini gia na min skai sto xtisimo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://saligari.espivblogs.net/files/2011/02/fournos-prapopoulou_saligari.pdf

    καταπληκτικος φουρνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος20/6/13, 2:46 μ.μ.

    νέο φυλλάδιο με πιο λεπτομερείς οδηγίες
    http://saligari.espivblogs.net/2013/06/18/fournos/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος15/10/13, 3:09 π.μ.

    χαιρετε λεγομαι γιαννης
    εχω κολισει και θελω να κανω εναν ξυλοφουρνο θα μπορουσα να τον κατασκευασω με βοτσαλο παραλιας αντι για πυροτουβλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μπορει καποιος να μου πει θελω να κανω ξυλοφουρνο και εχω πυροτουβλα κοκινα συμπαγη απο θερμοσυσορευτες μπορω να τα χρησημοποιησω στην κατασκευη του ξυλοφουρνου/ ευχαριστω domeniko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εχω ακουσει πως αυτα εχουν ρινισματα σιδηρου. Ψαξτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ξέρω αν τα πυρότουβλα που λέτε έχουνε ρινίσματα σιδήρου αλλά πού είναι το πρόβλημα; Εκτός των άλλων δεν μαγειρεύουμε και σε σιδερένια σκεύη;
    Οι λαμαρίνες των φούρνων, τα καπάκια στις παραδοσιακές γάστρες, τα μεγάλα σκεύη ομαδικής εστίασης και βέβαια οι σχάρες ψησίματος από τί υλικό είναι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αλλο το να ακουμπα το ψωμι σε μεταλλικη επιφανεια και αλλο σε ρινισματα μεταλλου τα οποια μπορουν να κολλανε επανω του. Ενα σκευος αν βγαζει ρινισματα, ειναι ακαταλληλο.
    Φαντασου να κανει μια τετοια κατασκευη που μια φορα γινεται και να μαθει εκ των υστερων οτι χρησιμοποιησε λαθος υλικο.
    Ειναι πιθανο, να μην υπαρχει κανενα προβλημα με τα ρινισματα. Ουτε ειμαι βεβαιος οτι περιεχουν. Ομως αφου ετυχε να το ακουσω, σκεφτηκα να του το πω να το τσεκαρει κι ας κανει οτι καταλαβαινει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος6/11/13, 8:07 μ.μ.

    Ο Στουρνάρης θα φορολογήσει και τις στάνες. Ίσως και τους φούρνους. Γι αυτό θα κατασκευάσω τον δικό μου επάνω σε ρόδες :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος15/12/13, 2:35 μ.μ.

    Με Άλφα μπλόγκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος22/2/14, 11:36 π.μ.

    γεια σας θα ηθελα καποιες πληροφοριες αγορασα ετοιμο ξυλοφουρνο και θα ηθελα να ρωτησω πριν το μονοσο θα τον καψω πρωτα και μετα τι υλικα θα χρησιμοποιησω για να τον φτιαξω στην τελικη του μορφη διαβασα οτι ο φουρνος ειναι ετοιμος οταν βαλης 1 μπουκαλι και λιωση με τα ξυλα η εχης βγαλη τα ξυλα το e-mail μου ειναι vanarous@otenet.gr ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εχω πυτοτουβλα απο θερμοσυσορευτες μπορει να μου πει καποιος υπευθηνα αν κανουνε για κατασκευη ξυλοφουρνου . υπαρχει κινδυνος απο τα εν λογο πυροτουβλα ???? μπορο να τα χρησιμοποιησω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα πυροτουβλα απο θερμ/τες καζανια θερμοσφ/νες κτλ θελουν προσοχη περιεχουν αμμιαντο και εγω θα τα απεφευγα οπωσδηποτε. στραφητε σε αλλα υλικα κεραμυδια, πηλος, ελληνικα συμπαγη πυροτουβλα που τα θεωρω πολυ καλα αν και τελευταια ολοι τα χρησιμοποιουν ως διακοσμητικα. Αλλωστε βρε παιδια εναν οικιακο φουρνο θελετε να φτιαξετε οχι καμια τεραστια επαγγελματικη κατασκευη που αθ ψηνει ενα 24ωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος8/1/17, 8:47 π.μ.

    με τόσα που διάβασa μου μπήκε η ιδέα να φτιάξω και εγώ ένα ξυλόφουρνο.
    αυτό που θέλω να σε ρωτήσω είναι
    α) επειδή υπάρχουν 300 κεραμίδια 20 ετών περίπου μπορώ να τα χρησιμοποιήσω η να αγοράσω συμπαγή τούβλα (για πυρότουβλα δεν το σκέφτομαι πολύ ακριβά)
    β) μου είπε ένας γνωστός από Ιταλία να μου στείλει πυρίμαχο πηλό μπορείς να μου πεις πως δουλεύετε ο συγκεκριμένος πηλός (σκέτος η βάζω κάποια υλικά και σε τι αναλογια) και ποσα κιλά πηλό θα χρειαστώ περίπου για ένα φούρνο περιμέτρου ενός μετρου
    ευχαριστώ Mιχαλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. κατασκεύασα μόνος μου χωρίς καμία εμπειρία ξυλόφουρνο και τον καμαρώνω κάθε ημέρα. κρίμα που δε μπορώ να αναρτήσω φωτογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποστόλη δυστυχώς το blog στα σχόλια δεν έχει τη δυνατότητα να ανεβάσεις εικόνες... αν θες μπορείς να μου τις στείλεις στο mail ftiaxnw@gmail.com και θα τις ανεβάσω στο άρθρο...

      Διαγραφή
  18. Απαντήσεις
    1. Μπορείς να στείλεις ένα μαιλ στο mail ftiaxnw@gmail.com εάν θέλεις κάτι

      Διαγραφή
  19. θέλω να κατασκευάσω ενα φούρνο με υλικά από λάσπη τι χώμα πρέπει να βρω ???
    καλό είναι για όσους ξέρουν και θέλουν να βοηθήσουν να φτιάξω κάτι με πηλό από χώμα και τι άλλο πρέπει να βάλω στο χώμα ??
    καλό είναι να πάρω πυρόχωμα ? η Άργιλο τι να κάνω ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων όλους αυτούς που διδάσκουν την τέχνη και δεν ανήκουν στης ομάδες με τους μυστικοπαθής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μπορω για δαπεδο ξυλοφουρνου να βαλω πετρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φυσικά και όχι, δεν απαιτείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. καλησπέρα, δεν ξέρω αν θα δει κανείς το μήνυμα μετά από τόσα χρόνια, αλλά γυαλί, άμμος, αλάτι με τις διαστάσεις που γράψατε, σημαίνει ότι πάμε για μισό μέτρο σήκωμα πάνω από την πλάκα του μπετόν....

    δεν είναι πάρα πολύ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος6/8/21, 1:11 μ.μ.

    Αν τον έφτιαξε μόνος του και δεν προσέλαβε κανέναν γιατί να πληρώσει ΙΚΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Βρήκα κάποιες πλήθρες από πεσμένο τοίχο είχαν πάνω τρία κεφάλαια ΠΑΚ τις έκαψαν με προπάνιο δεν έπαθαν τίποτα κάνουν για φουρνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος21/1/22, 7:24 μ.μ.

    ΝΑΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος13/6/22, 12:19 π.μ.

    Τα παλιά πυρότουβλα από καμίνι κίτρινα και κόκκινα κάνουν για ξυλόφουρνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος3/2/23, 11:59 π.μ.

    Ρε φιλαράκι δεν εχεις κάτι καλύτερο να κάνεις??Μέχρι και επιβλέποντα μηχανικό έβαλε....Ικανοποιήθηκε η περιεργειά σου??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα