Μάρτιος στο αγρόκτημα

Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Μάρτιο

Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά, κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε εκείνον το ζευγά που 'χει πολλά σπαρμένα

Μάρτιος στο αγρόκτημαΜάρτιος στο αγρόκτημα

Σπέρνουμε: Ντομάτες, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο.

Φυτεύουμε: Πατάτες, κλήματα

Μεταφύτευουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες σε θερμοκήπιο, πράσα στο χωράφι.

Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, καυκαλίθρα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, σπαράγγια, οβριές.

Μάρτιος στο αγρόκτημαΜάρτιος στο αγρόκτημαΜάρτιος στο αγρόκτημα

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Μάρτιο
Οι δεντροκομικές εργασίες γίνονται πολλές και επείγουσες κυρίως όταν ο καιρός αρχίζει να γίνεται θερμός και ξηρός. Στους οπωροκήπους επισπεύδονται οι εμφυτεύσεις των αειθαλών είτε και των φυλλοβόλων οπωροφόρων στους ορεινούς και ψυχρούς ή υγρούς τόπους. Αυτές για να πετύχουν πρέπει να ποτίζονται συχνά και να προφυλάσσονται από την απότομη ξηρασία της ανοίξεως αλλά και από τους βόρειους ανέμους, αλλιώς η ευδοκίμηση των φυτειών αποβαίνει αμφίβολη ή ανέφικτη.

Τα κλαδέματα των πυρηνοκάρπων είναι ανάγκη να τερματίζονται εγκαίρως και πριν την έναρξη της ανθίσεως. Εφαρμόζονται οι προσδέσεις των κλάδων, οι διανοίξεις ή κυρτώσεις και τα αναγκαία κλαδέματα για την ενδυνάμωση ή εξασθένιση των δέντρων.
Επίσης πρέπει να εκτελείται και ένα ελαφρό όργωμα ή σκάλισμα γύρω από τα δέντρα, από τη μία για τον αερισμό των ριζών τους και από την άλλη για καταστροφή των αναπτυσσόμενων ζιζανίων.

Στα σπορεία και φυτώρια εξακολουθούν οι μεταφυτεύσεις των νεαρών δενδρυλλίων σε αραιότερες αποστάσεις, οι εμφυτεύσεις των μοσχευμάτων κυδωνιάς, συκιάς, ροδιάς, φιστικιάς κλπ. καθώς και η εφαρμογή των καταβολάδων.
Εφ όσον ο καιρός τυγχάνει να είναι ευνοϊκός μπορούν να γίνουν σπορές των προ βλαστημένων ήδη σπόρων, όπως αμυγδάλων, βερίκοκων, δαμάσκηνων, καρυδιών κερασιών και άλλων και περί το τέλος του μηνός και των μηλιών, αχλαδιών, κερασιών κλπ. λεπτών σπόρων.
Στους θερμούς τόπους με την έναρξη της κυκλοφορίας των χυμών ξεκινούν οι εγκεντρισμοί δια σχισμής, και κατόπιν δια στεφανίτου, και ενοφθαλμισμοί δια βλασταίνοντας οφθαλμού, δια εμβολίων κομμένων και διατηρημένων από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Τα επιτυχημένος εμβολιασμένα υποκείμενα από το προηγούμενο φθινόπωρο, κόβονται 8-10 πόντους άνωθεν των εμβολίων.

Το ίδιο δεν πρέπει να παραμελείται η καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών.
Σε όλα τα οποροφόρα και ειδικότερα στις ροδακινιές, πριν την άνθηση ενεργείτε ο πρώτος ή δεύτερος ψεκασμός με βορδιγάλλειο πολτό, για την πρόληψη του εξώασκου κλπ. κρυπτογαμικών παρασίτων, όπως το κορίνεο , το σάπισμα των καρπών. Τα ψωριόντα δέντρα ψεκάζοντε επίσης για πρώτη ή δεύτερη φορά με διάλυση πετρελαιοσάπωνου ή θειασβεστίου ή με χειμερινό πολτό.

Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937

Βότανα
Φυτεύουμε από μικρά παρακλάδια, ρίγανη, μέντα, φασκόμηλο, αψιθιά, θυμάρι, δενδρολίβανο, απήγανο.
Είναι η εποχή να μαζέψουμε άνθη καλέντουλας και να τα αποξεράνουμε. Το ίδιο και με τα άνθη του μποράνγκο.


Μάρτιος στο αγρόκτημαΜάρτιος στο αγρόκτημα
Μάρτιος στο αγρόκτημαΜάρτιος στο αγρόκτημα

Για σπόρο: Δεν παραλείπουμε να αφήσουμε να ανθίσουν τα καλύτερα λαχανικά από τα μπρόκολα, κουνουπίδια, μάπες, μαρούλια, για να κρατήσουμε το δικό μας σπόρο.

Μάρτιος στο αγρόκτημαΜάρτιος στο αγρόκτημα

Μάρτιος στο αγρόκτημαΜάρτιος στο αγρόκτημα

Γενικές εργασίες και φροντίδες
Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση.Ξεβοτάνισμα ζιζανίων από τα κηπευτικά μας, αλλά και συγκομιδή και αποξήρανση των ωφέλιμων όπως η τσουκνίδα. Ψεκάζουμε αναλόγως με χειμερινό πολτό, θειάφι ή χαλκό τα δένδρα, το αμπέλι ή τα κηπευτικά μας . Ετοιμάζουμε το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την καλοκαιρινή καλλιέργεια μας. Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας.
Σκαλίζουμε όταν τα ζιζάνια είναι μικρά ακόμα και εφαρμόζουμε κομπόστα και εδαφοκάλυψη.
Τα πρώιμα κουκιά και μπίζα έχουν αρχίσει να δένουν καρπό.

Μάρτιος στο αγρόκτημαΜάρτιος στο αγρόκτημα

Διαβάστε ακόμη:Το δικό μας σπορείο λαχανικών

8 σχόλια:

  1. Θεόδωρε,
    το ένα τέταρτο από αυτά που βάζετε να είχα, θα ήμουν very very ικανοποιημένη..
    Κι επειδή δεν ευτύχησα στα κηπευτικά, είπα να το γυρίσω σε μερικά καρποφόρα ΄δεντρα.
    Ακουλούθησα τη συμβουλή σας, και εκτός από τα άλλα αρωματικά αγόρασα και απήγανο.
    Έκτός από το γεγονός ότι ο φυτωριούχος με κοιταζε περίεργα (για το κακό το μάτι τό θέλετε;-)
    μέχρι να φτάσω σπίτι (τον ειχα παρεα στο αυτοκίνητο) κατάλαβα πολύ καλά γιατί ούτε το κακό το μάτι, ούτε τα ζωύφια τον θέλουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/3/09, 10:42 μ.μ.

    Φαντάζομε τι θα έπαθες στο αυτοκίνητο αν είχες και κλειστά τα παράθυρα και αν τον έτριψες ακόμα χειρότερα. Ναι είναι πολύ βαρυόσμος αλλά αυτό είναι το μόνο του μειονέκτημα. Θα συνιστούσα φυσικά να τον φυτέψεις 20-30 πόντους κοντά σε μία τριανταφυλλιά και σε ηλιόλουστο μέρος. Όπως επίσης να πάρεις και μια αψιθιά που σε αντίθεση έχει πολύ ωραίο άρωμα και αναπτύσσεται και αυτή πολύ γρήγορα. Και το τελευταίο tip κάνε και ένα search στο internet και με τα δύο φυτά μαζί για το καρκίνο υπάρχουν πολλές θεωρίες…
    Τώρα για τα κηπευτικά σίγουρα για να είσαι απογοητευμένη ξεκίνησες μάλλον από τα δύσκολα όπως η ντομάτα. Και εγώ ήμουν πολύ απογοητευμένος στην αρχή. Για αυτό άρχισα να διαβάζω και να ασχολούμαι περισσότερο. Σύστημα θέλει, παρατηρητικότητα, γνώσεις και επιμονή. Αυτά που προσπαθώ να γράψω εδώ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Bαρύοσμος; πολύ γλυκά τα λέτε..όχι, άνοιξα το παράθυρο για να επιβιώσω :)
    Αψιθιά; θα πάω πάραυτα.
    Ναι, απογοητεύτηκα, βλέπετε δεν έχω χρόνο. Και μόνο τα λουλούδια μου πάιρνουν όλο το ΣΚ..
    Αγόρασα δεντρα, βυσσινιά, κερασια, κοντούλα (αχλαδιά :) και έχω βάλει στο μάτι και μια περγαμοντιά.
    Οι ντομάτες, κατα περίεργο τρόπο, μόνο στη γλάστρα μου κάθονται..
    Έβαλα ήδη σπόρο να τον μεταφυτεύσω αργότερα. Αν βγει τίποτα θα σας στείλω φωτό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σάββατο 2 Μαρτίου Ο Μάρτης έρχεται και ήρθε η ώρα να φυτέψουμε τα ανοιξιάτικα λαχανικά μας. Έλα να γνωριστούμε και να δείτε από κοντά τον τρόπο που παράγουμε τα προϊόντα μας. Θα φυτέψουμε σαλάτες, ραδίκι, καρότο, σπανάκι, πατάτα και μυρωδικά. Για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχει μπόλικο παιχνίδι και θα φτιάξουν για να μην καούν από τον ανοιξιάτικο ήλιο σύμφωνα με την παράδοση. Παρακαλώ δηλώστε συμμετοχή εδώ pbnsystem@gmail.com ή με pm στο facebook. Εδώ ο χάρτης με οδηγίες πρόσβασης από το Ναύπλιο: http://goo.gl/maps/2VfK1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος5/3/13, 1:40 μ.μ.

    Καλημέρα σας. Έχω φυτέψει στον κήπο μου μια ροδακινιά, αχλαδιά, βερικοκιά, βανίλια και καρυδιά. Όπου και να ρώτησα μου συστήνουν να τα ψεκάσω με άν διάλυμα εντομοκτόνων τώρα και για άλλες 2 φορές ανα 10 μέρες (decis, aliete, νεοτοψιν), για να προλάβω το σκουλίκι και δεν ξέρω τι άλλο....
    Ήθελα μια πιο βιολογική λύση. Ο Βορσιγάλειος και χειμερινός πολτός είναι αρκετός για την καταπολέμιση του;;
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι οδηγίες είναι πολύ ενδιαφέρουσες και μακάρι οι μισοί Έλληνες να τις εφάρμοζαν στη γη τους . Δεν είναι σωστό στη χώρα με 365 μέρες ήλιο να εισάγουμε αντί να καλλιεργούμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 8/3/2021. Χαίρετε, μόλις έκανα εγγραφή κοντά σας. Νομίζω θά ωφεληθώ πολύ νά μάθω νά καλλιεργώ καί γώ, καί από "πρωτευουσιάνος" νά πάρω άρωμα αγρότη-χωρικού, πού δέν εμπόρεσα στά νειάτα μου! Μήπως ξέρετε πού ν'αγοράσω κόκκους σιταριού παραδοσιακού ( π.χ Ζέα), όχι μεταλλαγμένου, γιά τόν μικρό μου κήπο; Γιαννακός ο "ΝΕπιδαυρίτης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα