Ιούνιος στο αγρόκτημα

Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Ιούνιο

Ιούνιος στο αγρόκτημαΙούνιος στο αγρόκτημα

Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, κολοκύθια.
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια.
Συγκομιδή:
Δημητριακά-όσπρια: σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, φακές, ρεβύθια, φασόλια.
Λαχανικά: Κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, φασόλια, κρεμμύδια, σκόρδα, φράουλες, καρότα, παντζάρια, σπανάκια, σέσκλα, βλίτα, αντράκλα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.
Φρούτα: Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κεράσια, βύσσινα, κορόμηλα.

Ιούνιος στο αγρόκτημαΙούνιος στο αγρόκτημα
Ιούνιος στο αγρόκτημαΙούνιος στο αγρόκτημα
Ιούνιος στο αγρόκτημαΙούνιος στο αγρόκτημα
Ιούνιος στο αγρόκτημα Ιούνιος στο αγρόκτημαΙούνιος στο αγρόκτημα
Ιούνιος στο αγρόκτημα Ιούνιος στο αγρόκτημα

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Ιούνιο
Οι δενδροκομικές εργασίες αρχίζουν να περιορίζονται. Στους οπωροκήπους εκτελείται ελαφρό σκάλισμα για να διατηρείται το χώμα αφράτο και απαλλαγμένο από τα άγρια χόρτα. Τα ποτιστικά οπωροφόρα ποτίζονται 3-4 φορές, ιδίως στα πρώιμα είδη και ποικιλίες, όπως οι ροδακινιές, βερικοκιές, κερασιές κ.λ.π.
Επίσης εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα αναγκαία βλαστολογήματα, κορφολογήματα, οι αραιώσεις των καρπών και φύλλων καθώς και οι προσδέσεις ή διανοίξεις για την επιτυχία ισορροπήσεως των κλαδιών.
Στα σπορεία και φυτώρια ενεργούνται ποτίσματα, σκαλίσματα και βοτανίσματα, στα νεαρά δέντρα τα απαραίτητα μονοβεργίσματα, καθαρίσματα, βλαστολογήματα ή κορυφολογήματα, για υποβοήθηση του σχηματισμού των πρώτων βραχιόνων.
Το ίδιο καταπολεμιούνται οι εμφανιζόμενες ασθένειες από φυσικά ή ζωικά παράσιτα. Στις μηλιές και αχλαδιές επαναλαμβάνεται 2ο ή 3ο ψέκασμα για την καταπολέμηση της καρπόκαψας , στις ροδακινιές κ.λ.π. άλλα προσβεβλημένα δέντρα η εξόντωση της μελίγκρας.

Βότανα: Είναι η εποχή να μαζέψουμε βαλσαμόχορτο, αψιθιά, απήγανο, δάφνη, μέντα, δυόσμο, μαντουράνα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, λεβάντα, σπόρους από γαιδουράγκαθο και άλλα αρωματικά φυτά για να τα αποξεράνουμε.

Γενικές εργασίες και φροντίδες: Επιθεωρούμε τακτικά τα φυτά μας για ύπαρξη εχθρών και ασθενειών. Υποστυλώνουμε και κλαδεύουμε ελαφριά τις ντοματιές. Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη. Ψεκάζουμε με χαλκό και θειαφίζουμε τις καλλιέργειές μας ανάλογα με τις ανάγκες.

Για σπόρο: Μαζεύουμε τους ξεραμένους σπόρους από τα ανοιξιάτικα λαχανικά, λουλούδια, βότανά μας και τα αποθηκεύουμε.

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω οικολογικό εντομοκτόνο για προστασία φυτών

Δημοσίευση σχολίου