Η αγκινάρα και οι φαρμακευτικές της ιδιότητες

αγκινάρα: φαρμακευτικές της ιδιότητες

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αγκινάρας

Η αγκινάρα εκτός των θρεπτικών της ικανοτήτων, έχει και αξιόλογες φαρμακευτικές ιδιότητες.
Και πρώτο, επειδή δε περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, δίνεται σαν καλή τροφή στους σακχαροδιαβητικούς. Αφ' ετέρου η πικρή ουσία που περιέχει η αγκινάρα, η κιναρίνη, είναι αντιπυρετική.
Αφέψημα δε ή εκχύλισμα της ρίζας και των από του στελέχους εκφυομένων φύλων της αγκινάρας έδωσε άριστα αποτελέσματα, χορηγηθέν σε υπακτικές παθήσεις (ίκτερο, κίρρωση, χολοκυστίτιδα, λιθίαση κλπ.)

Ο Γάλλος ιατρός Brel, εφαρμόζοντας τη μέθοδο αυτή σε 60 ασθενείς, παρατήρησε αύξηση της διουρήσεως, κανονισμό της εντερικής λειτουργίας και υποχώρηση των από του ήπατος συμπτωμάτων, άλλοτε άλλη, μετά βελτιώσεως της γενικής καταστάσεως.

Και το μεν αφέψημα των φύλλων της αγκινάρας λαμβάνεται ψυχρό με ζάχαρη σε δόση τριών ποτηριών την ημέρα, το δε υδροαλκοολικό εκχύλισμα σε καταπότια των 15 εκατοστών του γραμμαρίου έκαστο και σε δόση 8 τέτοιων καταποτίων ημερησίως.

Το έγχυμα της αγκινάρας σε λευκώ κρασί συνεστήθη κατά των ρευματισμών, της αρθρίτιδας, του ίκτερου, της χρόνιας διάρροιας και της λιθιάσεως. (A. Narodetzki). Τα φύλλα χορηγούνται και γενικώς ως διουρητικά.

Λόγω της περιεχομένης τανίνης σε αυτή, η αγκινάρα και τα φύλλα είναι στυπτικά, τονωτικά και ενδείκνυται σε φυματικούς.
Από παλαιοτέρων χρόνων φημολογούντο οι αφροδισιακές ιδιότητες της αγκινάρας, γιατί αυτή εθεωρείτο και θεωρείτε ότι κινεί την αφροδίσια ορμή.
Από πολλούς θεωρείται γαλακταγωγός και τα φύλλα τους δίνονται σαν τροφή στα ζώα και μάλιστα στις γαλακτοφόρους αγελάδες.

Το κάτω μέρος των λεπύρων της αγκινάρας και η ανθοδόχη περιέχουν εκτός από άφθονες λευκωματοειδές ουσίες και ινουλίνη, η τέφρα δε αυτής ίσως ίχνη μαγγανίου.
Η κιναρίνη που περιέχεται στα φύλλα είναι ουσία τοξική, που εκκρίνεται από το γάλα των φύλλων, καθιστά αυτό ερεθιστικό για το στομάχι, προκαλεί εμετούς, κωλικούς κλπ.

Πηγή: Τα εδώδιμα φυτά-Ως τροφαί και ως φάρμακα/ Ανάργυρου Μ. Σφακιανάκη Ιατρού

Σημείωση: Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι με τη θερμότητα οι φαρμακευτικές ιδιότητες τις αγκινάρας καταστρέφονται. Για αυτό ο ιατρός αναφέρει ψυχρό αφέψημα.
Τέλος η άποψή μου είναι αντί να ψάχνουμε για εξωτικά φυτά όπως το quebra pedra και το boldo που δεν ευδοκιμούν στην Ελλάδα, ας μελετήσουμε και λίγο τις ιδιότητες των δικών μας φυτών. Όπως έχω ξαναγράψει ότι το καλύτερο βότανο είναι αυτό που φυτρώνει δίπλα μας.

Διαβάστε ακόμη:Αγκινάρα σπορά φύτεμα καλλιέργεια

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα κι ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες, όπως πάντα γνώσεις !!!
    Έχεις δίκιο, η πατρίδα μας είναι γεμάτη από τεράστια ποικιλία φυτών και βοτάνων.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω φυτεψει αγριες αγκιναρες, εχουν ενα καταπληκτικο χρωμα και πολυ καλες φαρμακευτικες ιδιοτητες,θα παρακαλεσω καποια φιλη/ο να μου πει το πρακτικο μερος για το ποτε κανουμε το κλαδεμα και πως;Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα