Εφαρμογές των ΕΜ στη γεωργία

Εφαρμογές των ΕΜ στη γεωργία

Βιβλίο: Εφαρμογές των ΕΜ στη γεωργία

Σπουδαγμένος στη δεκαετία του 1960, αποφοίτησα από τη Γεωπονία με την αντίληψη, αν όχι πεποίθηση, ότι ως Γεωπόνος αυτό που έπρεπε να κάνω ήταν να προσδιορίσω τον εχθρό που προκαλεί τη ζημιά στην καλλιέργειά μου και να βρω το κατάλληλο χημικό όπλο για να τον εξουδετερώσω. Ευτυ­χώς που η φύση, με τις μεγάλες δυνάμεις αντοχής που έχει, έθεσε σε κίνηση τον μηχανισμό επιλογής και κατέστησε άχρηστο το χημικό οπλοστάσιο. Παρόλο που αυτή η διαπίστωση δεν αμφισβητείται σήμερα από κανένα, η χημική βιομηχανία των μεγάλων αδελφών των γεωργικών εφοδίων, επιμέ­νει στη χημική λύση του προβλήματος, δίνοντας την εντύπωση ότι θα μπο­ρέ­σουμε κάποτε να επιβάλουμε την απληστία μας στη φύση. Θαρρείς και κάποια όντα βρίσκονται κατά λάθος ανάμεσά μας και βαλθήκαμε εμείς να διορθώσουμε τη Δημιουργία! Αν συνεχίζαμε έτσι, βαφτίζοντας εχθρούς και έχοντας τη δυνατότητα να τους εξολοθρεύουμε, σε λίγο θα διαπιστώναμε ότι σε αυτόν τον πλανήτη δεν περπατούσε ή πετούσε κανένα ζωντανό πλάσμα, εκτός από εμάς.

Ενεργοί Μικρο-οργανισμοί, ωφέλιμα έντομα και τοπική γνώση μπο­ρούν να αποτελέσουν τις αναγεννητικές δυνάμεις της Ελληνικής γεωρ­γίας. Μιας γεωργίας που θα αναστήσει τη μεσογειακή δίαιτα και με τις ντόπιες ποικιλίες, τα παραδοσιακά φαγητά και τα πολιτισμικά μνημεία (παλαιότερα και νεώτερα), θα δώσει μια ανεπανάληπτη και μη αντιγρα­φόμενη ποιότητα και ταυτότητα στον Ελληνικό τουρισμό. Τη μόνη βιομη­χανία που μας απέμεινε σε αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που πορευόμα­στε.

Το βιβλίο ξεκινά με μια εισαγωγή σε θέματα εδαφολογίας γιατί το έδαφος παίζει κυρίαρχο ρόλο σε αυτήν τη τεχνολογία. Επομένως, ο κάθε παραγωγός προϊόντων τροφής και εφαρμοστής της νέας τεχνολογίας, πρέπει να έχει βασικές γνώσεις εδαφολογίας. Στην παρούσα έκδοση επεκτείναμε ακόμη περισσότερο το κεφάλαιο αυτό μετά από τη θετική ανταπόκριση που είχε από Έλληνες παραγωγούς που το διάβασαν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Ακολουθεί το δεύτερο κεφάλαιο που μας εισάγει στον ρόλο των μικρο­οργανισμών και στα προϊόντα των ΕΜ που κυκλοφορούν και πως παρα­σκευά­ζονται για εφαρμογές στη γεωργία.

Στο τρίτο κεφάλαιο καταγράφουμε τις μορφές γεωργίας που ασκούνται σήμερα σε μια προσπάθεια να καταδείξουμε τα αδιέξοδα της σημερινής χημικής γεωργίας και να συνδέσουμε τις πολλές μορφές γεωργίας που έ­χουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία 30 χρόνια σε μια προσπάθεια να δώσουν έναν νέο τρόπο παραγωγής της τροφής πιο συμβατό με τη μακρο­χρόνια επιβίωση του ανθρώπινου γένους.

Στο τέταρτο κεφάλαιο προσπαθούμε να σκιαγραφήσουμε το μέλλον της γεωργίας και καλούμε κάθε παραγωγό τροφής να αρχίσει να υιοθετεί μέτρα που σταδιακά θα τον οδηγήσουν στην άσκηση μιας αειφορικής γεωργίας.

Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο της παρούσας δεύτερης έκδοσης, δί­νου­με οδηγίες εφαρμογής των ΕΜ σε βασικούς κλάδους της φυτικής παρα­γω­γής και στη χωρική ορνιθοτροφία.

Το βιβλίο κλείνει με 3 χρήσιμα παραρτήματα με οδηγίες για τους ψεκασμούς των ΕΜ, με οδηγίες για τη σωστή δειγματοληψία του εδάφους και οδηγίες για μια ετήσια εκτίμηση του πληθυσμού των γαιοσκωλήκων στο κτήμα σας.

Τα όσα περιέχονται στο βιβλίο διευκολύνουν αφάνταστα την εφαρμογή της βιολογικής καλλιέργειας σε όλους τους κλάδους της παραγωγής και παράλληλα μπορούν να οδηγήσουν στην κατάρριψη του μύθου ότι οι βιολογικές καλλιέργειες υστερούν σε αποδόσεις από τις συμβατικές ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε και θεαματική βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

Έγραψαν για τα βιβλία μου:

«…Διάβασα το βιβλίο σας και εντυπωσιάστηκα από την απλότητα της παρά­θεσης γνώσεων και οδηγιών για κάθε άσχετο όπως είμαι εγώ…»
- Κανάλης Αντώνης, Λαύριο

«Διαβάζοντας μια καλή ανάγνωση το βιβλίο σου, το πρώτο που έκανα ήταν να αυτοκαταργηθώ σαν Γεωπόνος και σαν γεωργός και να αρχίσω από την αρχή γιατί αυτά που ήξερα είναι και άχρηστα και επικίνδυνα για τους ανθρώπους και για τη γη που χρόνια ταλαιπωρούμε με τις κακές μας γνώσεις».
- Κοσμάς Κοντογιαννίδης, Συνταξιούχος Γεωπόνος-Παραγωγός

«…άρχισα να μελετώ το βιβλίο και το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον αφού σκοπεύω να εφαρμόσω τις αρχές του προσωπικά. …Θαυμάζουμε τις ιδέες σας και συμφωνούμε με τις προτάσεις σας για βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορική γεωργία.»
- Μαστορόπουλος, Νεκτάριος, τ. Δήμαρχος Μονεμβασίας

«Μελετώ το βιβλίο σας ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΕΜ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, που προμηθεύτηκα μετά την επίσκεψή μου στην έκθεση AGROTICA, και πραγματικά με λόγια δεν εκφράζεται η ευγνωμοσύνη και η χαρά μου για τη συγγραφή του … συγχαρητήρια.»
- Μωυσίδης Μωυσής, ελαιοκαλλιερητής, Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής

«…Συγχαρητήρια για το νέο βιβλίο σας. Το βιβλίο αυτό έπρεπε να διδάσκετε υποχρεωτικά στα σχολεία. Πιστεύω ότι αφορά όλους, όχι μόνο τους αγρότες.»
- Πολάτογλου Γεώργιος, Χαλκίδα

«…η βιολογική γεωργία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αντικατάσταση των χημικών εισροών με ανθρώπινη γνώση, εργασία και μεράκι. Βασικό κλειδί στην όλη προσπάθεια είναι η αποκατάσταση της γονιμότητας του εδάφους. Το βιβλίο του Γ. Δαουτόπουλου παρέχει πάρα πολλές χρήσιμες γνώσεις και κυρίως εμπνέει για μια άλλη γεωργία που δεν σκορπά τον θάνατο αλλά προάγει τη ζωή…»
- Δημήτρης Χαραντώνης, Γεωπόνος, πρωτοπόρος στη Βιολογική Φυτοπροστασία.

ΔΙΑΘΕΣΗ:

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο συγγραφέα τηλ. 2310-673922, e-mail: daoutop@agro.auth.gr ή daoutop@otenet.gr για ταχυδρομική αποστολή με αντικαταβολή στη διεύθυνση που θα μας στείλετε χωρίς επιβάρυνση των ταχυδρομικών εξόδων.
Για περισσότερη ενημέρωση επισκεφθείτε τον ιστότοπό μας στη διεύθυνση www.daoutop.gr

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ:

Για τους επισκέπτες του ιστότοπου και μέχρι τέλη Ιουνίου 2012, προσφέρουμε τα βιβλία σε ειδική τιμή:

1 τίτλος βιβλίου = 25 ευρώ
2 τίτλοι βιβλίων = 45 ευρώ
Και τα τρία βιβλία = 60 ευρώ χωρίς επιβάρυνση εξόδων αποστολής.

Παρακαλούμε γνωρίστε μας τον ιστότοπο από όπου ενημερωθήκατε για να ισχύσουν οι παραπάνω τιμές.

Διαβάστε ακόμη:Η εφαρμογή των ενεργών μικροοργανισμών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα