Εξόντωση εντόμων-ερπετών και προφυλαχτικά μέτρα

Εξόντωση εντόμων-ερπετών

Προφυλαχτικά μέτρα για έντομα και ερπετά

  1. Με σινάπι, με ραντίσματα δάφνης και σκάρφης, με φύλλα βελανιδιάς, με αλάτι, με στάχτη, με κάρδαμο, με ζουμί από μολόχα, με απήγανο κλπ.
  2. Για να μη τρώγουν τα κλήματα οι ακρίδες και τα σκαθάρια, χώνουν στις ρίζες του κάθε κλήματος από 3 σπόρους (κόκκους) σιναπιού και μόλις πλησιάσουν οι ακρίδες ή τα σκαθάρια ψοφούν.
  3. Για να ψοφήσουν τα κουνούπια πού είναι μέσα στο σπίτι, παίρνουν ένα μάτσο απήγανο χλωρό, τον αφήνουν 3 ημέρες μέσα σε νερό και με το νερό αυτό ραντίζουν το σπίτι και ψοφούν τα κουνούπια.
  4. Για να ψοφήσουν οι μύγες, κοπανίζουν μερικά ξερά φύλλα πικροδάφνης και σκάρφης, τα κάνουν σκόνη, ρίχνουν τη σκόνη αυτή σε γάλα και την άλλη ημέρα ραντίζουν το σπίτι με το γάλα αυτό και ψοφούν οι μύγες.
  5. Για να ψοφήσουν οι μύγες, τα κουνούπια και άλλα έντομα, καίγουν σε αναμμένα κάρβουνα τρίχες του γυναικείου σώματος και με τον καπνό πού βγάζουν οι τρίχες θυμιατίζουν το σπίτι.
  6. Για να ψοφήσουν τα φίδια πού μπορεί να είναι στα σπίτια των χωριών, καίγουν στη φωτιά πετσί (δέρμα) από παλιά παπούτσια και από τη μυρωδιά τους ψοφούν τα φίδια, ή ρίχνουν στις τρύπες του σπιτιού, πού μπορεί να είναι φίδια, φύλλα από βελανιδιά και φεύγουν τα φίδια από το μέρος αυτό.
  7. Για να ψοφήσουν οι μέλισσες, βάζουν το βράδυ με φεγγάρι μέσα στο μελισσομαντρί μια γυναίκα πού έχει την ημέρα εκείνη την περίοδό της και φέρνει ένα γύρο το μελισσομάνδρι. Αυτό το κάνουν για εκδίκηση και κρυφά, γιατί στα χωριά τις μέλισσες τις θεωρούν ιερές.
  8. Για να μη τσιμπούν τους ανθρώπους οι σφήκες όταν θέλουν να χαλάσουν οί άνθρωποι τις φωλιές των σφηκών, αλείφονται οι άνδρες στο σώμα τους με ζουμί από βρασμένες μολόχες.
  9. Για να φύγουν από το σπίτι οι κοριοί και οι ψύλλοι, όταν θα πρωτοβγεί στο αμπέλι μια κόκκινη ρώγα σε ένα σταφύλι, κόβουν τη ρώγα αυτή, τη ρίχνουν από κάτω από ένα κρεβάτι στο σπίτι και λέγουν τρεις φορές «μέσα ρώγα και σταφύλι, έξω οι κοριοί κι’ ψύλλοι».
  10. Για να φύγουν από το κρεβάτι τα διάφορα ζωύφια βάζουν στα στρώμα του κρεβατιού ένα κλωνάρι της ροδιάς με πράσινα φύλλα και από τη μυρουδιά φεύγουν τα ζωύφια.
  11. Για να μη τρώγουν τα σύκα και άλλα φρούτα τα διάφορα έντομα ή πουλιά, ρίχνουν στις ρίζες των δένδρων μερικό αλάτι χονδρό ή κρεμούν στα κλωνάρια των δένδρων σκόρδο.
  12. Στις ρίζες από τα κραμπολάχανα, ρίχνουν στάχτη και δεν τρώγουν τα σκουλήκια τα λάχανα.
  13. Για να φύγουν τα φίδια καίγουν σε αναμμένα κάρβουνα σπόρους από κάρδαμο και από τη μυρουδιά του κάρδαμου φεύγουν τα φίδια.
  14. Για να προφυλάξουν τις περιστεροφωληές από τα φίδια γράφουν στις τέσσερες γωνιές της φωλιάς τη λέξι «Άδάμ».
  15. Για να μη τρώγουν τις κότες οι αλεπούδες και οι αγριόγατοι βάζουν στο κοτέτσι δυο τρία φύλλα απήγανου και δεν πλησιάζουν οι αλεπούδες ή οι αγριόγατοι.
  16. Για να φύγουν οι σκορπιοί από ένα μέρος σκοτώνουν ένα σκορπιό και τον καίνε στη φωτιά. ’Απ’ τη μυρουδιά του σκορπιού πού καίγεται φεύγουν οι άλλοι σκορπιοί.
  17. Για να προφυλαχθούν τα χωριά από τα κοπάδια (σμήνη) ακρίδες πού φέρνουν μεγάλες καταστροφές στα πέρασμά τους, μόλις αντιληφτούν οι κάτοικοι του χωρίου ότι πλησιάζει το κοπάδι στο χωριό, κλείνονται όλοι μέσα στα σπίτια τους για να μην ίδουν οι ακρίδες άνθρωπο και έτσι περνούν οι ακρίδες χωρίς να κάμουν καταστροφές στα σπαρτά και τα δέντρα. Επίσης, θα περάσουν οι ακρίδες από ένα χωριό χωρίς να σταθούν και να κάνουν καταστροφές, αν πιάσουν οι χωρικοί πολλές νυχτερίδες και τις κρεμάσουν — έστω και ψόφιες —στα ψιλά δένδρα.
  18. Για να μη μπαίνουν κουνούπια στα σπίτια, παίρνουν μερικές τρίχες από την ούρα άλογου και τις αφήνουν τεντωμένες από τη μία μεριά ως την άλλη της πόρτας ή του παραθύρου.
    Είναι τόσα πολλά τα γιατροσόφια (τρόποι) για την εξόντωση ή την προφύλαξη των εντόμων κ.λ,π. που χρειάζονται πολλές σελίδες βιβλίου να γραφούν, άλλα από τα γιατροσόφια αυτά διάλεξα και έγραψα τα πιο περίεργα και πρωτότυπα.

Πηγή: Τα βότανα-Λαϊκή φαρμακολογία και θεραπευτική (Λαογραφία)/Ξεν. Γ. Αναγνωστόπουλου-Αθήναι 1961

Διαβάστε ακόμη:Φυσική προστασία από ποντίκια μυρμήγκια κουνούπια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα