Εύκολο ψάρεμα

Εύκολο ψάρεμα

Πως ψαρεύουμε εύκολα πολλά ψάρια

Πάρε ένα κόκκινο πανί να είναι σαν μία γλώσσα, άλειψε το με λάδι της βαλεριάνας, Ελληνικά το λένε φου και κρέμασε το στο βαρίδι κοντά στο αγκίστρι και όσες φορές το κατεβάσεις δεν έρχεται άδειο.

Κοπάνισε καμπόση βαλεριάνα, δηλαδή άγρια νάρδο και βάλε την στα δίχτυα ή στο κοφίνι ή σε άλλο εργαλείο που ψαρεύεις, γιατί αυτό το χορτάρι έχει μία μυρωδιά και κάνει το ψάρι που θα την καταλάβει σαν μεθυσμένο.

Στούμπισε τιθόμαλο (Titimalo), ή χελιδόνιο και ρίξε το στα νερά να μαζευτούν τα ψάρια και αν αλείψεις τα πόδια σου με το ζουμί αυτού του χόρτου τιθομάλου σε τριγυρίζουν, τα ψάρια να τα πιάνεις σχεδόν με τα χέρια σου ή με απόχη.

Κοπάνισε μία κουρούνα, ή άλλο πετεινό ή και όρνιθα με χοντρή άμμο μέχρι να λυόσουν τα κόκαλα της κουρούνας και ας έχει έξω της όλα τα εντόσθια για να πάρει η άμμος την βρώμα του κρέατος και τότε σκόρπισε καμπόση στο πέλαγος σε διαφόρους τόπους να καταλάβουν τη βρώμα τα ψάρια και βρες τόπο κατάλληλο να κάθε σε με κολαμίδι και δόλωνε από το στήθος της κουρούνας ή κότας και πιάνεις σαργούς όσους θέλεις, μόνο να είναι θολά τα νερά ή νύχτα να μη φαίνεσαι.

Εύκολο ψάρεμα

Ο φλόμος βγάζει λουλούδι κίτρινο με βαριά μυρουδιά πού μυρίζει σαν μέλι περίπου και από τη βαριά αυτή μυρουδιά λέγουν την παροιμία «αυτός φλόμωσε» δηλ. ζαλίστηκε και δεν ξέρει τι κάνει.

Τον χλωρό φλόμο, τον μαζεύουν και τον ρίχνουν στα ποτάμια κάνοντας σε κατάλληλα μέρος ένα φράγμα από φλόμο για να πιάσουν τα ψάρια, γιατί μόλις πλησιάσει το ψάρι στο φλόμο ζαλίζεται από τη μυρουδιά του και βγαίνει ζαλισμένο επάνω στο νερό όπου το πιάνουν.

Επίσης κοπάνισε λεβάντα με πέτρα και ρίξε το στην θάλασσα και μαζεύονται όλα.

Πηγές: Γεωπονικόν-Αγάπιου μοναχού του Κρητός, Τα βότανα-Λαϊκή φαρμακολογία και θεραπευτική (Λαογραφία)/Ξεν. Γ. Αναγνωστόπουλου-Αθήναι 1961

Διαβάστε ακόμη:Ψάρια ψάρεμα και δολώματα

6 σχόλια:

  1. καλησπερα

    οταν λεμε ελαιο βαλεριανας ειναι το αιθεριο ελαιο η λαδι απο τους σπορους της??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/7/12, 12:58 π.μ.

    να περασω απο φαρμακειο και φυγαμε για παραλια.
    καλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχει δοκιμάσει κανείς αυτές τις τεχνικές; Ειδικά την πρώτη;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/6/13, 1:50 μ.μ.

    Το πρόστιμο γι αυτές τις μεθόδους ψαρέματος φτάνει τα 1500 Ευρώ...ενημερωτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος30/7/13, 1:42 μ.μ.

    "Το πρόστιμο γι αυτές τις μεθόδους ψαρέματος φτάνει τα 1500 Ευρώ...ενημερωτικά. "

    λες μπούρδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ψάρεμα και κολύμπι σε διάσημες τοποθεσίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα