Ιξός, μελάς, γκι, το Χριστουγεννιάτικο αντικαρκινικό φυτό

Ιξός, μελάς, γκι, το Χριστουγεννιάτικο αντικαρκινικό φυτό

Επιστημονικό όνομα: Viscum album-Βίσκον το λευκόν
Οικογένεια: Λορανθιίδες-(Loranthaceae)
Άλλα ονόματα: Ιξός, μελάς, ελατένιο, γκι, Mistletoe

Ο ιξός ήταν το «χρυσό» κλαδί, που έσωσε το θρυλικό Αινεία στο κάτω κόσμο

Περιγραφή
Παρασιτικός θάμνος που σχηματίζει τσαμπιά έως 3 μέτρα επάνω στο δέντρο που του χρησιμεύει ως ξενιστής. Έχει στενά σκληρά φύλλα, κιτρινωπά άνθη σε ταξιανθίες των 3 και κολλώδη στρογγυλά, λευκά μούρα. Ο ιξός έχει συνδεθεί με τα Χριστούγεννα και το χριστουγεννιάτικη διακόσμηση των σπιτιών μας.

Χρησιμοποιούμενα μέρη:Φύλλα, μούρα, κλαδιά.

Ιξός, μελάς, γκι, το Χριστουγεννιάτικο αντικαρκινικό φυτό

Συστατικά
Ο ιξός περιέχει γλυκοπρωτείνες, πολυπεπτίδια (βισκοτοξίνες), φλαβανοειδή, καφεικό και άλλα οξέα, λιγνάνες, ακετυλχολίνη και στα μούρα, πολυσακχαρίτες. Οι βισκοτοξίνες εμποδίζουν των σχηματισμό όγκων και διεγείρουν την αντίσταση του οργανισμού του ανοσοποιητικού.

Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις

Ο ιξός χρησιμοποιείτε κυρίως για να μειώνει την πίεση του αίματος και τον καρδιακό παλμό, για να καταπραΰνει το άγχος και για να βοηθάει τον ύπνο.
Σε μικρές δόσεις ανακουφίζει επίσης και τις κρίσεις πανικού, τους πονοκεφάλους και βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης.
Ο ιξός χορηγείτε ακόμη για τους βόμβους των αυτιών και την επιληψία.
Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της υπερκινητικότητας στα παιδιά.
Στην ανθρωποσοφιστική ιατρική, τα αποστάγματα των μούρων χρησιμοποιούνται, με την μορφή ενέσεων, για την θεραπεία των καρκίνων.

Ιξός, μελάς, γκι, το Χριστουγεννιάτικο αντικαρκινικό φυτό

Έρευνα
Η δραστικότητα του ιξού ως αντικαρκινικού φαρμάκου έχει γίνει αντικείμενο ενός σημαντικού αριθμού ερευνών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποια συστατικά, ιδιαίτερα οι βισκοτοξίνες, παρουσιάζουν αντικαρκινική δράση, αλλά η αξία ολόκληρου του φυτού στη θεραπεία του καρκίνου δεν είναι αποδεκτοί για όλους.

Προφυλάξεις
Ο ιξός και ιδιαίτερα τα μούρα του είναι ισχυρά τοξικά. Χρησιμοποιήστε τα μόνο με την επίβλεψη ειδικού.

Πηγή βοτανοθεραπεία: Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών/Andrew Chevallier

Ιξός-2.000 χρόνια πριν...br Είναι καλός ο λείος, αυτός που πρασινίζει από μέσα στο χρώμα και απέξω είναι υποκίτρινος ο οποίος δεν έχει τίποτα τραχύ ή πιτυρώδες. Μαζεύεται από ένα καρπό σφαιρικό, που γίνεται στην ιξιά που έχει φύλλα όμοια με τον πύξο.

Ιξός, μελάς, γκι, το Χριστουγεννιάτικο αντικαρκινικό φυτό

Κόβεται ο καρπός μετά πλένεται και έπειτα βράζεται σε νερό. Φυτρώνει και στην κυδωνιά, την αχλαδιά και σε άλλα δέντρα, βρίσκεται και στην ρίζα κάποιον θάμνων.

Ιξός, μελάς, γκι, το Χριστουγεννιάτικο αντικαρκινικό φυτό

Έχει τη δυνατότητα να διαλύει, μαλακώνει, απορροφά και να χωνεύει τις νεοπλασίες, τις παρωτίτιδες και τα άλλα αποστήματα ανακατεμένος με ίση ποσότητα ρετσινιού και κεριού, ενώ σε γάζα θεραπεύει τις γεμάτς αίμα φλύκτραινες των ποδιών. Μαζί με λιβάνι μαλακώνει τα χρόνια έλκη και τα κακοήθη αποστήματα, ενώ αν βραστεί με ασβέστη και ορυκτό γαγάτη ή άσσιο και τεθεί σαν κατάπλασμα, λιώνει τη σκλήρυνση της σπλήνας.
Πηγή : Διοσκουρίδης-Περί ύλης Ιατρικής Βιβλίο Γ’/89

Ιξός, μελάς, γκι, το Χριστουγεννιάτικο αντικαρκινικό φυτό

Σήμερα:
Αποστάγματα από αυτό χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του καρκίνου, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείς το Ευρωπαϊκό είδος και σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Το Αμερικάνικο γκι είναι ένα διαφορετικό φυτό. Στην Ευρώπη υπάρχουν κλινικές που το χρησιμοποιούν για το καρκίνο

Πηγή: Save Your Life- Dr. Schulze (1995)

Μια αναζήτηση στη Google με όρο mistletoe clinic θα σας βγάλει πολλές σχετικές πληροφορίες

Θεραπευτικά κέντρα Mistletoe στην Αγγλία

https://www.mistletoetherapy.org.uk/centres/
http://www.canceractive.com/cancer-active-page-link.aspx?n=2077
http://www.cancure.org/12-links-page/45-iscador-mistletoe
http://www.positivehealth.com/article/case-studies/remission-from-breast-cancer-diet-mistletoe-carctol-and-park-attwood

Από τη Dailymail διαβάστε και το ακόλουθο άρθρο μίας γυναίκας με αυτή τη θεραπεία

Mistletoecures woman's cancer after she shuns chemotherapy

Ιξός, μελάς, γκι, το Χριστουγεννιάτικο αντικαρκινικό φυτό

Iscador - Cancer therapy with mistletoe

Mistletoe for Cancer

A Mistletoe Patient's Journey through Cancer

Η αποδεδειγμένη δράση και χρήση του ιξού για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων στην ιατρική (έγκριση από το FDA- Η.Π.Α, έγκριση κυκλοφορίας σε χώρες της Ευρώπης) όπως νευρολογικές, καρδιακές και σήμερα περισσότερο για διάφορες μορφές καρκίνου, το κατέστησαν αντικείμενο ενδιαφέροντος από πολλούς μελετητές. Θεωρείται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και επηρεάζει τη διαδικασία της διαφοροποίησης των καρκινικών κυττάρων και της κυτταρικής απόπτωσης. Χρησιμοποιείται και στην πρόληψη του καρκίνου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα, δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας, θηλωμάτωση της ουροδόχου κύστης και πολύποδα παχέος εντέρου. Η παρούσα μελέτη εστιάστηκε στην σωματική εμβρυογένεση και άλλες πλεονεκτικές πλευρές της ιστοκαλλιέργειας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην χρήση του ιξού ως φαρμακευτικό φυτό, μέσω της εφαρμογής βιοτεχνολογικών μεθόδων, εφόσον η έως, πριν την παρούσα μελέτη, επιβεβαιωμένη έρευνα με ιστοκαλλιέργεια στο Viscum album ήταν περιορισμένη σ’ ένα πολύ μικρό αριθμό μελετών.

Διαβάστε την διπλωματική εργασία της Μπαρπεράκης Μαρίας (2001) με τίτλο:
«Εφαρμογή βιοτεχνολογικών μεθόδων στο φυτό ιξός (Viscum album L.) για την παραγωγή αντικαρκινικών ουσιών.»

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Διαβάστε ακόμη:Πηγές βιταμινών από βότανα

5 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες αναρτήσεις!
    Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστούμε πολύ. Οπως πάντα με καλες αναρτήσεις, χρόνια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά, με υγεία και οικογενειακή ευτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος28/12/12, 1:53 μ.μ.

    Πρόκειται για το βότανο των Δρυΐδων, των μάγων που το μάζευαν με χρυσά δρεπάνια κλπ. Σε αυτό έπεσε και ο Οβελίξ όταν ήταν μικρός - κάτι ήξερε ο Πανοραμίξ... Μύθοι φυσικά, αλλά... Επίσης ισορροπεί το νευρικό σύστημα: όταν είναι άτονο το δυναμώνει και όταν σε υπερδιέγερση το χαλαρώνει, και γι΄ αυτό ήταν και "βότανο των πολεμιστών". Επίσης ενισχύει πολύ το ανοσοποιητικό και γι΄ αυτό είναι πολύτιμο στις περιπτώσεις των αυτοάνοσων νοσημάτων - θεωρούνταν φυτό με μυστικές και θεϊκές δυνάμεις... Λόγω της προληπτικής του αξίας, κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να πίνει ένα τσαγάκι μια φορά τη βδομάδα (είναι δυνατό, το πολύ δύο φορές).

    Τα ελληνικά βουνά είναι γεμάτα, από 600μ. υψόμ. και πάνω, σε καστανιά, βελανιδιά, έλατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος28/12/12, 1:56 μ.μ.

    ΥΣ (ξέχασα): να μη μπερδεύεται με το Γκι = αρκουδοπούρναρο = Ilex aquifolium, το οποίο είναι χριστουγεννιάτικο. Το Viscum album δεν είναι χριστουγεννιάτικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα