Νομοθεσία και Σπόροι στο πλαίσιο της Κρίσης

Νομοθεσία και Σπόροι στο πλαίσιο της Κρίσης

Προβληματισμοί για τη διατροφική επάρκεια και ασφάλεια, για το μέλλον της γεωργίας και των ντόπιων ποικιλιών, εν όψει της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους σπόρους

Δελτίο Τύπου 22.1.13
Οι οργανώσεις Αιγίλοπας www.aegilops.gr και Πελίτι www.peliti.gr, διοργάνωσαν τη Δευτέρα 21/1/2013, δημόσια ενημερωτική συνάντηση στον φιλόξενο χώρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, παρουσία εκπροσώπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την ισχύουσα και την επερχόμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νομοθεσία αυτή, όχι μόνον δεν προστατεύει τον παραδοσιακό φυσικό πόρο της αγροτικής βιολογικής ποικιλότητας, όχι μόνον ευνοεί ιδιαίτερα τις μεγάλες εταιρίες έναντι του αγρότη, αλλά έχει πολύ σοβαρές αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Νομοθεσία και Σπόροι στο πλαίσιο της Κρίσης

Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνον στην απώλεια των παραδοσιακών ποικιλιών αλλά και τις δυνατότητες υπέρβασης της κρίσης μέσω διαφορετικών τρόπων ανάπτυξης της γεωργίας. Από τη νομοθεσία αυτή δεν προσφέρονται διαφορετικές αναπτυξιακές επιλογές, με αποτέλεσμα να μην στηρίζεται επαρκώς η νεολαία εκείνη, που σήμερα επιστρέφει στη γη. Παρόλα αυτά ο αγροτικός τομέας είναι ο μόνος εν μέσω κρίσης, που από το 2008 έως το 2010 αύξησε το ακαθάριστο προϊόν του δηλαδή τη συνεισφορά του στην εθνική οικονομία.

Μετά τις παρεμβάσεις των ομιλητών, ακολούθησε εκτενέστατος διάλογος γεγονός που αποδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τον δημοκρατικό έλεγχο του αγροτικού τομέα. Με αυτήν την αφορμή, ο Αιγίλοπας και το Πελίτι επαναφέρουν την πρόταση τους προς το υπουργείο να οργανώσει διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης εν όψει της αναθεώρησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Τη συζήτηση άνοιξε ο κ. Ζαγκίλης εκπρόσωπος του αρμόδιου υπουργείου ο οποίος αναφέρθηκε στη νομοθεσία και στα σχέδια του υπουργείου για να υπάρξει κάποια στήριξη των ντόπιων ποικιλιών.

Ο Κώστας Κουτής από τον Αιγίλοπα, μίλησε για το Ελληνικό κίνημα για τους πόρους και η γεωργία της τροφής καθώς και για τα δικαιώματα αγροτών και Πολιτών.

Η Βάσω Κανελλοπούλου από το Πελίτι, μίλησε για τους Παραδοσιακούς σπόρους, τη νομοθεσία που τους διέπει και τις επιπτώσεις της στην απώλεια βιοποικιλότητας και τη διατροφική ανεξαρτησία.

Ο Πιέρ Σουλτάνα, δικηγόρος και παρατηρητής της νομοθεσίας στις Βρυξέλλες, προερχόμενος από την Αυστριακή οργάνωση «Κιβωτός του Νώε» παρουσίασε τα δεδομένα της αναθεώρησης της νομοθεσίας για τους σπόρους.

Ο Βασίλης Φακουρέλης από τις Δρυάδες (δίκτυο νεολαίας για τη διατήρηση παραδοσιακών σπόρων) παρουσίασε τις δράσεις του δικτύου και τέλος ο Γιώργος Κολέμπας από το δίκτυο Οικοκοινότητα μίλησε για τη Κρίση και το Αγροδιατροφικό Ζήτημα προτείνοντας το χώρο της γεωργίας ως ένα βασικό τομέα για την υπέρβαση της κρίσης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης από το Πελίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα