Στο 13% η φορολογία στους αγρότες

Στο 13% η φορολογία στους αγρότες

Η φορολογία των αγροτών στο 13%

Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση, συνεταιρισμό ή ομάδα παραγωγών θα φορολογούνται με συντελεστή 13%, όπως αναφέρει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών έως 8 Ιουλίου, στις 8.00.
Συγκεκριμένα, ο εν λόγω συντελεστής για τους αγρότες προβλέπεται στο άρθρο 29 του κώδικα, ενώ στο άρθρο 58 αναφέρεται ότι "τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών φορολογούνται με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%).

Σχετικά με τις αγροτικές δραστηριότητες, στο άρθρο 39 αναφέρεται μεταξύ άλλων πως: εισόδημα από ακίνητη περιουσία προκύπτει από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης μεταλλείων, λατομείων, δασικών και αγροτικών εκτάσεων στις οποίες περιλαμβάνονται λιβάδια, καλλιεργήσιμες γαίες, βοσκήσιμες γαίες, καθώς και κάθε είδους κατασκευές ή εγκαταστάσεις που είναι στην επιφάνεια του εδάφους ή κάτω από αυτή, όπως τα ιχθυοτροφεία, οι λίμνες, οι δεξαμενές, οι πηγές και τα φρέατα.

Κατά τα λοιπά ο νέος Κώδικας για τη Φορολογία Εισοδήματος προβλέπει μεταξύ άλλων: μείωση στη φορολογία των εισοδημάτων από ακίνητα, αύξηση στο φορολογικό συντελεστή αποζημιώσεων από απόλυση για ποσά από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ και ρυθμίσεις για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής που συντελείται μέσω Off Shore
Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 2 Ιουλίου και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, δεν έχει περιληφθεί η υποχρέωση των φορολογούμενων να συλλέγουν αποδείξεις, γεγονός που εκτιμάται ότι σηματοδοτεί την κατάργηση της από το 2014 οπότε και ισχύσουν όλες οι ρυθμίσεις του νέου κώδικα.

Επίσης με το νέο Κώδικα δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να καθορίζει με απόφασή του τον τρόπο παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί του μηνιαίου εισοδήματος καθώς και το ποσοστό της έκπτωσης 1,5% που έχουν σήμερα οι φορολογούμενοι στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου.

Αναλυτικότερα στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
- Μειώνεται από 20% σε 15% ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις από ακίνητα
- Αυξάνεται από 10% σε 11% ο φορολογικός συντελεστής που επιβάλλεται στα εισοδήματα από ενοίκια ως 12.000 ευρώ αλλά ταυτόχρονα καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% που προβλέπεται σήμερα για τα ενοίκια από κατοικίες ο οποίος είναι 3% για τα ενοίκια από επαγγελματικά ακίνητα και τις κατοικίες άνω των 300 τμ.
- Αυξάνεται στο 25% από 20% ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι συντελεστές παραμένουν ως έχουν.

Σε δήλωσή του σχετικά με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ανέφερε τα ακόλουθα: «Βασικοί μας στόχοι είναι η απλοποίηση των διατάξεων του ΚΦΕ και ο δραστικός περιορισμός του πλήθους των ρυθμίσεων προς διευκόλυνση των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου. Το νομοσχέδιο, που αποτελεί μέρος της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, περιλαμβάνει, επίσης, ορισμένες από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής όπως είναι οι εξωχώριες εταιρείες με την εισαγωγή του κριτηρίου της χώρας πραγματικής διοίκησης αλλά και άλλων διατάξεων. Το υπουργείο καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν με προτάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν κατά τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, που θα κατατεθεί στη Βουλή».

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο ολόκληρο το νομοσχέδιο και τα σχόλια της διαβούλευσης: http://www.opengov.gr/minfin/?p=3590

Διαβάστε ακόμη:Το παραμύθι της ανάπτυξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα