Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

20ή Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας 27-28-29 Σεπτεμβρίου 2013 ΠΑΡΚΟ ΛΑΟΥ, ΧΑΛΚΙΔΑ

Η Πανελλαδική γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη και ταξιδεύει κάθε χρόνο σε διαφορετικές πόλεις. Πριν από δέκα χρόνια πέρασε από τη Χαλκίδα αφήνοντας στον τόπο μας νέες απόψεις και εφόδια για μια πιο συνειδητή ζωή.

20 χρόνια μετά, η γιορτή έρχεται ξανά στη Χαλκίδα για να μας γεμίσει γνώσεις και ελπίδα, για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πως μπορούμε να ζούμε με αυτάρκεια, κοντά στο φυσικό μας περιβάλλον, δημιουργώντας Στηρίζουμε την άμεση σχέση παραγωγού – καταναλωτή, την καθαρή και ποιοτική τροφή για όλους, την τοπικότητα των προϊόντων, την επανασύνδεση της φύσης με την κοινωνία και την αποσύνδεση μας από τη βιομηχανοποίηση και από τη σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων.

Δεν έχουμε καμία σχέση με εκθέσεις βιολογικών προϊόντων κερδοσκοπικού χαρακτήρα που προβάλλουν το σύγχρονο «πράσινο» καπιταλισμό όπου μεγάλες εταιρίες με γνώμονα το κέρδος ανακαλύπτουν μια νέα αγορά για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα πλούσια κέρδη τους.

Λειτουργούμε με βάση την αυτοοργάνωση και την εθελοντική εργασία. Προτάσσουμε και προωθούμε τα καθαρά οικολογικά προϊόντα, τις προσιτές και δίκαιες τιμές τους, τη μικρή παραγωγή και οικοτεχνία, τη μεταποίηση με παραδοσιακές μεθόδους, τα συλλογικά εγχειρήματα και τις συνεργασίες. Δεν ζητάμε πιστοποιήσεις για εγγύηση – ελάχιστοι είναι οι πιστοποιημένοι – ανθρώπινες σχέσεις ζητάμε με ειλικρίνεια και ελπίδα.

Μιλάμε για Οικολογική Γεωργία και όχι για βιολογικά εμπορεύματα.

Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε σημαντικά προβλήματα της γεωργίας, του περιβάλλοντος και του ανθρώπου γενικότερα, προτείνοντας νέους δρόμους, φέρνοντας σε άμεση επαφή και ζύμωση παραγωγούς, χειροτέχνες, συλλογικότητες και γενικότερα ανθρώπους με κοινό όραμα για ένα καλύτερο κόσμο.

Διαλέξαμε ένα τρόπο ζωής κοντά στο φυσικό μας περιβάλλον, κοντά στις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις, μέσα στον κόσμο, δίχως να βάζουμε ταμπέλες. Γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι η ζωή δεν μπορεί να χειραγωγηθεί, ότι η ελευθερία δεν μπορεί να σκλαβωθεί. Πιστεύουμε στην ελευθερία, στην ειρηνική στάση ζωής, στην αλληλεγγύη, στην ήπια χρήση και ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων, σε ένα καλύτερο κόσμο για όλους.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Παρασκευή 27-9-13 

18.30: Μαρίνα Σιγάλα: Παρασκευή μαρμελάδας-αποστείρωση βάζων.

19.30: Σταύρος Τσόλκας: Οικολογική μελισσοκομία για αρχάριους.

20.30: Χαρά Ζαμπράκα: Παρουσίαση: Πως λειτουργεί το σύστημα πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων.


Σάββατο 28-9-13

10.30: Μάλαμα Μαυροπούλου: Παρασκευή φυσικού αποσμητικού.

11.15: Ρέα Πηγιάκη: Εργαστήριο: Φυσικό φαρμακείο- βάμματα βοτάνων και βότανα για το χειμώνα. 

12.00: Τριανταφυλλιά Πολίτη: Σεμινάριο καθαρισμού του σπιτιού με φυσικά υλικά.

13.00: Σταύρος Καραγιλάνης: Διάλεξη και επίδειξη μακροβιοτικής διατροφής: Μακροβιοτική διατροφή από τον Ιπποκράτη στη Μαντόνα. Πως αλλάζουμε το πεπρωμένο μας με την τροφή μας. 

17.00: Κολεκτίβα Πετραλώνων «Το Μπινελίκι»: Σεμινάριο για τις πάμπολλες χρήσεις, παρασκευές και ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού.

18.00: Φαίη Καραμέρου: Παρασκευή κηραλοιφής-χειμερινή κηραλοιφή για κρυολογήματα.

18.00: Μαρία Γκατσου: Εισαγωγή στην εναλλακτική θεραπευτική: Η ασθένεια σαν έκφραση της ψυχής.

19.00: «Κάτι τρέχει»: Παρασκευή τυριού στο σπίτι.(Μανούρι)

19.30: Παπανικολάου Κατερίνα: Μάθημα και επίδειξη τροχού κεραμικής.

20.00: Παναγιώτης Σουρής, Γιάννης Μπίλλας: Συζήτηση: Αποανάπτυξη, τοπικοποίηση, οικολογικά χωριά, ελεύθερα πανεπιστήμια.


Κυριακή 29-9-13 

10.30: Κωνσταντίνα Μακροπούλου: εργαστήριο: πώς να πλέξουμε καλαθάκι από βάτο.

11.15: Κακαβά Βασιλική-Άννα :Συζήτηση: Φυσικός τοκετός.

12.00: «Νέα Γουινέα»: Σεμινάριο παρασκευής σαπουνιού από ελαιόλαδο.

13.00: «Νέα Γουινέα»: παρουσίαση κατασκευής ανεμογεννήτριας για οικιακή χρήση.

17.30: Παναγιώτης Οικονόμου: Συζήτηση: Βασικές αρχές διατροφολογίας-ελληνική διατροφή.

18.00: Πηνελόπη Μητσακάκη: Εισαγωγή στην εναλλακτική θεραπευτική: Η ασθένεια σαν έκφραση της ψυχής

18.30: Γιάννης Γιαννατσης: Συζήτηση: Κομποστοποίηση οργανικών υπολειμμάτων με γαιοσκώληκες.

19.30: Δημήτρης Κουσίδης: Φυσικά λιπάσματα- Φυτοζούμια από βότανα αντί των χημικών λιπασμάτων.

20.00: Απόστολος Σέληνας: Συζήτηση: Ξανασυναντώντας το δικό μας πλούτο. Μια καινούρια σχέση ζωής.

20.30: «Πελίτι», «Δρυάδες»: Σεμινάριο για τη διατήρηση των σπόρων, εργαστήρι: συλλογή και φύλαξη σπόρων. .


Εργαστήρια και παραστάσεις για μεγάλους και… μικρούς 

Σάββατο 28-9-13 

11.00: Ευτυχία Νικολάου: Αφήγηση παραμυθιού

11.30: X-Saltibagos: Εργαστήρι τεχνικών τσίρκου(σχοινοβασία αρχαρίων, ξυλοπόδαρα).

12.00: Σοφία Παλαμπουγιούκη: Εργαστήριο κεραμικής για παιδιά.


Κυριακή 29-9-13

11.00: Λιάνα Παπαλέξη: Πηλός μακαρόνι

11.30: X-Saltibagos: Εργαστήρι τεχνικών τσίρκου(σχοινοβασία αρχαρίων, ξυλοπόδαρα).

12.00: Ματράκας Βαγγέλης: Παιχνίδι: Βρες το βότανο.

18.30: Χαμάκου Μαρία: Ζογκλερικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους


Παραστάσεις:

Σάββατο 20.30-21.30:
X-Saltibagos Παράσταση τσίρκο «Don,tworrybehappy» (είσοδος ελεύθερη, έξοδος καπέλο)

Κυριακή 20.30-21.30:
X-Saltibagos Παράσταση τσίρκο «ο υπεριπλανώμενος» (είσοδος ελεύθερη, έξοδος καπέλο)


ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 

Παρασκευή βράδυ: 
· ΤΡΙΚΥΚΛΟ με ροκ, φανκ, ακουστικές εκτελέσεις
· POINTμε παλιό ελληνικό ροκ

Σάββατο βράδυ: 
· Μάρκος Δαμιανός με σιτάρ και τάμπλα
· ΦΙΣΤΙΚΙ ΣΑΛΟΝΙ με παραδοσιακή ελληνική μουσική

Κυριακή βράδυ: 
· BAGLAMROCK με ρεμπέτικα τραγούδια
· THOMAIS

Στην Οικογιορτή συμμετέχουν 139 παραγωγοί από όλη την Ελλάδα!

Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να δοκιμάσουμε αγνά προϊόντα όπως:

Τυρί από αιγοπρόβατά, Παστέλια, Σάλτσες Ντομάτας, Φάρσαλα. Όσπρια, Ρεβίθια, Φασόλι κοντό(μπαρμπούνι), Ζυμαρικά, Αλευρα, Τραχανάς, Νιφάδες, Πλιγούρι, Τσίπουρο, Κρασί, ρακί, πετιμέζι, Σιτηρά, Λιαστές ντομάτες, Μελιτζάνα ξυδιαστή, Χυμοί φρούτων, Σκευάσματα από τοπικά προϊόντα Νισύρου,  Μαρμελάδες, Σάλτσα Πέστο, Ελιόψωμα, Μήλα, Αχλάδια, Αμύγδαλα, Προϊόντα μέλισσας, Σταφίδες, Ελαιόλαδο, Φιστίκι κελυφωτό, Γλυκά κουταλιού, Κρίταμα, Τσιτσίραβλα, Υπαίθρια λαχανικά εποχής, Θαλασσινό αλάτι, Αλάτι με βότανα,  Συμπυκνωμένοι χυμοί, Κέτσαπ, Αποξηραμένα λαχανικά, Αλόη, Λεμονάδα, Κανελάδα, Βυσσινάδα, Τουρσιά, Ρίγανη, Μέντα, Ξερά σύκα, Γεμιστά σύκα, Παστέλια σύκου, Συκόμελο, Κυδωνόπαστο, Κομπούχα, Αβοκάντο, Τσουκνιδοζωμός, Σιταροχυμός, Μπάρες δημητριακών, Καφέδες, Ζάχαρη, Κακάο, Τσάι, Προϊόντα Χαρουπιού, Μηλόξυδο, Κάστανα, Καρύδια, Γλυκόξινες σάλτσες, Βούτυρο ghee, κα.

Ακόμα… Μακραμέ με ημιπολύτιμους λίθους, ποδιές, μαξιλάρια, κουκλοθέατρο. Αξεσουάρ, ρούχα για παιδιά, κοσμήματα, διακοσμητικά. Ξύλινα σκεύη, σκευάσματα από τοπικά προϊόντα και βότανα, φωτογραφίες, κεριά από μελισσοκέρι, κοσμήματα από σπόρους, αγγεία. Κεραμικά, Κούκλες, μάρσιποι, υφασμάτινες κατασκευές, υφαντά, δερμάτινες θήκες, πάνινες τσάντες, χομάσιο, χειροτεχνίες με καλάμι και μαλλί, Υφασμάτινες τσάντες, ζώνες,

Φυτικά καλλυντικά, σαμπουάν, σαπούνια, Κηραλοιφές, οδοντόκρεμες, βάμματα, θεραπευτικά λάδια, ανθόνερα, κ.α.
Έντυπο υλικό, μπροσούρες, ανεμογεννήτρια, πιθάρι κομποστοποίησης
Παραδοσιακά μουσικά όργανα, χειροποίητα ινδιάνικα φλάουτα
Σας Περιμένουμε!!!

Μόλις περάσετε την υψηλή γέφυρα ακολουθείτε την περιφερειακή οδό και φτάνετε στον κόμβο για βόρεια και νότια Εύβοια(τα πρώτα φανάρια που θα συναντήσετε). Στρίβετε αριστερά προς Χαλκίδα. Αυτή είναι η οδός Αρεθούσης. Μετά από 350 μέτρα (έχει ένα Φούρνο στη δεξιά πλευρά ) θα στρίψετε πάλι αριστερά στην οδό Αλιβερίου και μετά από 150 μέτρα θα στρίψετε πάλι αριστερά όπου θα δείτε το χώρο στάθμευσης της γιορτής και… καλώς ήρθατε.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :