Το Ελληνικό σιτάρι: Ποικιλίες

Το Ελληνικό σιτάρι-ποικιλίες

Παραδοσιακές ποικιλίες Ελληνικών σιταριών

Στην Ελλάδα τα καλλιεργούμενα σιτάρια είναι κατά το πλείστον σκληρά. Αυτό οφείλεται κυρίως, αφ’ ενός μεν σε ειδικούς κλιματολογικούς λόγους (είδος βροχών, ανέμων κλπ.), αφ' ετέρου δε στην χρησιμοποίηση ενός και του αυτού σπόρου σκληρού σταριού. Αυτοί έχουν ικανή εμπορική αξία λόγω της μεγάλης αποδόσεως αυτών σε σιμιγδάλι, προϊόντος εξαιρετικώς καταλλήλου για την βιομηχανία των ζυμαρικών, επίσης δε και λόγω της λίαν μικρής σε πίτυρο περιεκτικότατος.

Βασιλικός-Ocimum basilicum

Βασιλικός-Ocimum basilicum

Ο βασιλικός και οι φαρμακευτικές ιδιότητές του

Ο βασιλικός είναι πολύκλαδο, ετήσιο, αρωματικό φυτό, ύψους 30-60 εκ., με φύλλα αντίθετα, οδοντωτά, ωοειδή, μήκους 3-5 εκ. Στεφάνη δίχειλος. Στο επάνω χείλος είναι τρίλοβος και στο κάτω δίλοβος. Η ωοθήκη αποτελείται από δύο καρπόφυλλα και κατά το ανώτερο μέρος φέρει τον στύλο. Έχει δύο ανθήρες. Τα άνθη είναι λευκά ή ροδόχροα σε αθροίσματα από 6 άνθη, σε ανοικτά βότρυα. Ανθίζει στο μέσο του καλοκαιριού. Είναι φυτό ιθαγενές της Ασίας (Ινδονησία, Ινδίες). Ανευρίσκεται σε εύκρατες περιοχές.

Χρήση του βασιλικού στο Ζαγόρι

  1. Στην υπέρταση, κλωνιά από βασιλικό βράζονται πολύ ώρα με νερό και από το αφέψημα αυτό πίνει ο ασθενής ένα φλιτζάνι τσαγιού κάθε πρωί.
  2. Σε περιπτώσεις εξασθένησης της μνήμης, από το αφέψημα λαμβάνονται ένα έως δύο φλυτζάνια τσαγιού την ημέρα.

Σπόροι και φύτεμα