Κράνα: H πρώτη σούπερ-τροφή της Ελλάδας

Κράνα

Κράνα: Φαρμακευτικές ιδιότητες και παραδοσιακές χρήσεις

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαπιστώνεται πως τα κράνα είναι σημαντικής διατροφικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η ολική αντιοξειδωτική τους ικανότητα είναι υψηλότερη από κάθε άλλο φρούτο με το οποίο συγκρίθηκαν.
Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν ελληνικές ποικιλίες κρανιάς που ήδη καλλιεργούνται και έγινε σύγκριση με 62 ποικιλίες από 17 είδη οπωροφόρων με τη μέθοδο ΕΚΛΡ. Όπως προέκυψε, η αντιοξειδωτική ικανότητα των διαφόρων ειδών που μελετήθηκαν -με φθίνουσα σειρά- ήταν: κράνα, τζίτζιφα, κεράσια, κόκκινα σταφύλια, βατόμουρα, αχλάδια, λωτοί, δαμάσκηνα, ροδάκινα, λευκά σταφύλια, ρόδια, μήλα, νεκταρίνια, ακτινίδια, κυδώνια, σύκα, βερίκοκα. Διαφοροποιήσεις βρέθηκαν και μεταξύ ποικιλιών του κάθε είδους.

Πρόβατα: Ελληνικές φυλές

ΝΤΟΠΙΕΣ ΦΥΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ

Μεγάλος ή ικανοποιητικός αριθμός ατόμων ανά φυλή. Δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο γενετικής διάβρωσης ή/και εξαφάνισης.

Καραγκούνικη

Πρόβατα: Ελληνικές φυλές

Κοιτίδα: Κυρίως Δυτική Θεσσαλία, κεντρική Ελλάδα.

Σπόροι και φύτεμα