Φτιάχνω κουραμπιέδες

Παραδοσιακές συνταγές για κουραμπιέδες

Φτιάχνω κουραμπιέδες

Κουραμπιέδες φουντουκιού

  • 250 γραμ. φουντούκι ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο
  • 150 γραμ. ζάχαρη
  • 500 γραμ. βούτυρο γίδινο
  • 650-700 γραμ. αλεύρι μαλακό
  • 4 βανίλιες
  • άχνη ζάχαρη για τύλιγμα
  • λίγο ανθόνερο

Φτιάχνω μελομακάρονα

Συνταγές για παραδοσιακά μελομακάρονα

Φτιάχνω μελομακάρονα

Μελομακάρονα με αλεύρι

Υλικά για τη ζύμη:

  • 1 ποτήρι του νερού λάδι εκλεκτό
  • ½ ποτήρι τον νερού ζάχαρη
  • ½ ποτήρι του νερού αλισίβα
  • ½ ποτήρι χυμός πορτοκαλιού και λεμονιού (ανάμικτα
  • 1 ποτήρι χονδροκοπανιομένα καρύδια
  • 3 ποτή­ρια αλεύρι μαλακό (όσο πάρει)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 1 κουταλάκι μπαϊκιν πάουντερ

Το ψωμί από κριθάρι

Το ψωμί από κριθάρι

Το κριθαρόψωμο: το ψωμί των φτωχών αγροτών

Κρίθινο ψωμί, μιγαδερό, ή τριομίγαδο ήταν η βάση της διατροφής των Κρητικών. Μόνο μετά τη δεκαετία του 1970 άρχισε να εκτοπίζεται το πλούσιο σε φυτικές ίνες και πληθωρικό σε γεύση ψωμί του χωριάτικου φούρνου. Είχε συνδεθεί, βλέπετε, με τη φτώχεια και τη στέρηση. Και το λευκό ψωμί αποτελούσε το συμβολικό πέρασμα σε ένα άλλο επίπεδο ζωής, σε φυγή από την πενία της αγροτικής και της ποιμενικής ζωής, σε «απόδραση» από τη στέρηση και την πείνα.

Σπόροι και φύτεμα