Κιτρικό οξύ από λεμόνια

Κιτρικό οξύ από λεμόνια

Παρασκευή κιτρικού οξέος από λεμόνια

Στράγγισε τον ζωμό πενήντα λεμονιών μέσα από ένα λεπτό πανί, πρόσθεσε και πνεύμα του οίνου εικοσιτέσσερα δράμια (3.2 x 24 = 77 γραμμάρια). Βάλε το μίγμα αυτό σε ένα δοχείο γυάλινο και μετά από δύο ημέρες στράγγισε αυτό για να ξεχωρίσεις την μυξώδη ύλη του. Έπειτα εξάτμισε αυτό ήσυχα, για να ξεχωρίσεις το πνεύμα του οίνου και μετά φύλαξε αυτό σε γυάλινα αποστειρωμένα δοχεία κλεισμένα καλά.

Xαρακτ: Γεύση έχει αυτό οξεία και νόστιμη, χροιά υποκίτρινη, είναι και διαφανές.

Τρόπος μεταχείρισης: Ενωμένο με απλό νερό, με το αρωματικό, μελώδες και ζαχαρώδες και εις είδος ελαίου.

Δύναμη: Δροσιστικό, αδυναμωτικό και αντιπυρετικό.

Εσωτερική μεταχείριση:
Σε θέρμες ασθενικές και φλογιστικές, σε δίψα, σε πάθη σκορπουτικά στα όποια ενεργεί με μία δύναμη ξεχωριστή. Στους φαρμακευομένους εκ του οπίου και των λοιπών παρομοίων φυτικών υλών, στη χολή και στις θέρμες των βρεφών, ενωμένο με τον καφέ.

Εξωτερικά:
Για να καθαρίσει τις βρωμερές πληγές, μάλιστα τις σκορπουτικές των ουλών, σε μερικά στίγματα του δέρματος κ.τ.λ.

Δόση: Σε είδος λεμονάδας από εκατό δράμια (320 γραμμάρια) έως τετρακόσια (1.280 γραμμάρια) σε 24 ώρες.

Παρατήρηση:
Το νωπό οξυκιτρικό των λεμονιών ο καθένας ξέρει, ότι είναι ωφέλιμο και χρειαζούμενο σε κάθε οικιακή μεταχείριση. Αλλά θέλοντας να το φυλάξει για πολύ καιρό, πρέπει να το κατασκευάσει με την συγκεκριμένη μέθοδο, επειδή και τότε αυτός δύναται να μετακομίσει αυτό από τόπο σε τόπο σε μακριά μέρη, μάλιστα και στην θάλασσα, χωρίς να χαλάσει και να χάσει τις ενέργειές του. Αν αυτός ενώσει με αυτό και με λίγο πνεύμα του οίνου αρωματισμένο, τότε μπορεί να το διαφυλάξει για περισσότερο καιρό και καλύτερα.

Πηγή: Φαρμακοποιϊα γενική-Πύρρος Διονύσιος

Προφυλάξεις: Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω λικέρ, μαρμελάδα, καθαριστικό ενζύμου με λεμόνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα