Προφυλακτικά της Πανούκλας

Πανούκλα

Πανούκλα: προστατευτικά μέτρα

Η πιο γνωστή ασθένεια της ανθρώπινης γενεάς είναι η πανούκλα. Λέγεται έτσι γιατί φθείρει και αφανίζει το ανθρώπινο γένος. Ήρθε στην Ευρώπη από τα ενδότερα μέρη της Ασίας και της Αραβίας.
Οι πάσχοντες αμέσως έχουν πονοκέφαλο, εμετό ή και διάρροια, από αδυναμία μεγάλη των ποδιών και των χεριών και όλου του σώματος, από στεναχώρια και δίψα υπερβολική και μερικές φορές από παραφροσύνη και μανία ή και αναισθησία. Τα μάτια τους είναι κοκκινωπά, θολά και άγρια και σε κάποιες περιπτώσεις δακρύζουν. Η γλώσσα τους είναι μελανή και τρέμει, τα αυτιά τους βουϊζουν.
Η ασθένεια είναι επιδημική και κολλητικότατη από την αφή και σπανιότερα από την ατμόσφαιρα, μερικές φορές γίνεται και ενδημική λόγω της μη λήψης μέτρων προφύλαξης και την μη τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Πεθαίνουν γρήγορα οι δυνατότεροι και λιγότερο οι αδύναμοι.

Η πανούκλα είναι αόρατη και άγνωστη ύλη σε μας, ίσως είναι και ζωντανή σαν κάποιο μικρό ζωύφιο που αυξάνει και πολλαπλασιάζεται με την επαφή αλλά λιγοστεύει και χάνεται με την προφύλαξη και την καθαριότητα.

«Το 1819 όταν βρισκόμουν στην Κων/λη παρατηρούσα ότι όταν φυσούσε βόρειος άνεμος λιγόστευε κατά κάποιο τρόπο η πανώλη και δεν ακουγόταν και αμέσως όταν ξεκινούσαν οι νότιοι άνεμοι ξεκινούσε και πολλαπλασιαζόταν και ακουγόταν σχεδόν σε όλα τα μέρη της πόλης όπως τα μικρά ζώα και τα φίδια και τα υπόλοιπα ληθαργικά ζώα κοιμούνται και αναπαύονται όταν είναι χειμωνιάτικος καιρός και ξυπνούν όταν έρχεται καλοκαίρι έτσι και αυτή αυξάνει και χάνεται κατά τις ίδιες εποχές».

Μεταδίδεται περισσότερο από τους πόρους του δέρματος παρά από το στομάχι. Όπως και το δηλητήριο της οχιάς έτσι και το φαρμάκι της πανούκλας διαλύεται από τα οξέα του φαρμάκου.
Εκτός αν η ποσότητα είναι μεγάλη οπότε τότε προκαλεί εμετό και διάρροια. Αν όμως μπει στο αίμα προξενεί αμέσως φλόγωση, φθορά και γάγγραινα.

Η μόνη αληθινή προφύλαξη από την Πανούκλα είναι η προφύλαξη και η φυγή.

Προφυλακτικά της Πανούκλας είναι το λάδανο §1143, το ξίδι των 4 Κλεφτών §752, το πνεύμα του κρασιού, το σκόρδο §1190, η κάμφορα §1118, ο καπνός της φασκομηλιάς (αλισφακιάς, ελελισφάκου) §1146.

Στην πανούκλα ωφελεί ο ιδρώτας, τα άνθη της φιλύρας §1202 και τα φύλλα της φασκομηλιάς.
Κάποιοι που νοσούν πίνουν τα ούρα τους και γλυτώνουν...

Πηγή:Εγκόλπιον των ιατρών-Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός-Τόμος πρώτος σελ. 160-163 §238

Διαβάστε ακόμη:H φόρμουλα του Dr. Christopher για επιδημίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα