Ζωμοί για ασθενείς

Συνταγές ζωμών για ασθενείς

Δυναμωτικός-αντιπυρετικός-αντιεμφρακτικός-αντισκορβουτικός ζωμός

Οι ασθενείς που δεν μπορούν να χωνέψουν τις σκληρές τροφές, χρησιμοποιούν τον ζωμό από το κρέας μερικών ζώων. Αυτός ο ζωμός ενώνεται με διάφορα χόρτα και φυτά και βοηθάει πολύ τους πάσχοντες.

Ζωμός δροσιστικός
Βράζεις σε 320,5 γρ. (100 δρ) ζωμό από 1 χούφτα ψαχνά ορνίθων, 1 χούφτα γλώσσα βοδιού και 1 χούφτα καθαρισμένο κριθάρι, ½ χούφτα οξαλίδα και λίγα μαρούλια. Στραγγίζεις αυτό τον ζωμό στον οποίο προσθέτεις και 32,05 γρ. κρεμόριο και το χρησιμοποιείς.

Δύναμ.: καθαρτικό και δροσιστικό.
Χρήση: στην ζαλάδα (σκοτοδίνη κλπ), στον εφήμερο πυρετό, στο ερυσίπελας και στις εξωτερικές φλογώσεις.
Δόση: όσο απαιτείται για να κινηθούν τα κόπρανα.

Ζωμός γλυκαντικός και βαλσαμικός από αστακό
Βράζεις 8 αστακούς μικρούς στο νερό, κόβεις τα πόδια τους και τις ουρές, παίρνεις 4 σαλιγκάρια καθαρά και τα ψήνεις μαζί για 1 ώρα. Σε ένα ζωμό φτιαγμένο από πνευμόνι βοδιού μέχρι να μείνουν 320,5 γρ. (100 δρ) προσθέτεις στο τέλος 9,615 γρ. (3 δρ) κοπανισμένα γαρύφαλλα, 16,025 γρ. (5 δρ) κανέλλα και λίγο ινδικό καρύδι. Στραγγίζεις τον ζωμό και τον ενώνεις ζεστό με τα παραπάνω μέλη των αστακών που έχουν κοπανιστεί σε γουδί καλά. Στραγγίζεις και πάλι τον ζωμό και τον χρησιμοποιείς όταν τον έχεις ανάγκη.

Δύναμ.: βαλσαμικός και γλυκαντικός
Χρήση: στο μαρασμό του σώματος και στην ατροφία.

Ζωμός πικρός
Βράζεις για 1 ώρα σε 320,5 γρ. (100 δρ) ζωμό, φτιαγμένο από την καρδιά ενός κριαριού ή με ¼ κότας, 12,82 γρ. (4 δρ) ρίζες ραδικιών, 3,205 γρ. (1 δρ) ρίζα της αγγελικής, 3,205 γρ. (1 δρ) ρίζα της ιμπερατορίας (πευκέδανο), 6,41 γρ. (2 δρ) κορυφές του κενταύριου και 6,41 (2 δρ) κορυφές του χαμαιδρύου. Τα στραγγίζεις και το χρησιμοποιείς.

Χαρακτ.: ζουμερός και πικρός
Δύναμ.: καθαρτικός
Χρήση: σε εμφράξεις της κάτω κοιλίας, της σπλήνας και των αιμορροΐδων
Δόση: σε μία δόση όλο νηστικός.

Ζωμός αντιπυρετικός
Βράζεις σε 320,5 γρ. (100 δρ) ζωμό κότας ή ποδιών μοσχαριού 12,82 γρ. (4 δρ) κοπανισμένες ρίζες μάλαθρου, 12,82 γρ. (4 δρ) σπαραγγιών και 12,82 γρ. (4 δρ) πικραλίδων. Στραγγίζεις το ζωμό και προσθέτεις 3,205 γρ. (1 δρ) πεταλλώδη γη της τρυγίας και δίνεις στον πάσχοντα να το πιει το πρωί.

Δύναμ.: μαλακτικός και αντιπυρετικός
Χρήση: στις εμφράξεις της κάτω κοιλίας, στην κιτρινάδα, στους πολύποδες της καρδιάς και σε όλους τους πυρετούς και στην σπλήνα.

Ζωμός αντιεμφρακτικός
Παίρνεις 12,82 γρ. (4 δρ) κομμένες ρίζες χελιδόνιου (1205: ), 12,82 γρ. (4 δρ) ριζάριου και 12,82 γρ. (4 δρ) πικραλίδων (πικροράδικων, κιχωρίων), χλωρό σκολοπένδριο ½ χούφτα στο ποτήρι, 1 χούφτα κάπαρη, 3,205 (1 δρ) κρόκο του σιδήρου και τα μουσκεύεις όλα μαζί για 1 νύχτα σε 480,75 γρ. (150 δρ) ζωμό κότας ή ποδιών βοδιού. Μετά τα βράζεις λίγο και αφού τα στραγγίσεις τα δίνεις στον πάσχοντα.

Δύναμ.: καθαρτικός και μαλακτικός
Χρήση: στις εμφράζεις του συκωτιού και της κάτω κοιλίας, στην υδρωπικία της μήτρας και στην υστερία.
Δόση: 1 φορά ή 2 το πρωί.

Ζωμός αντισκορβουτικός
Βράζεις σε ζεστή στάχτη για ¼ της ώρας σε 320,5 γρ. (100 δρ) ζωμό γαλοπούλων ή ποδιών μοσχαριών, 1 χούφτα καπνέα, 1 χούφτα πεκαπούγκα, 1 χούφτα κάρδαμο και ½ χούφτα σιναπόχορτο. Προσθέτεις και 3,205 γρ. (1 δρ) αγγλικό αλάτι και το δίνεις στον πάσχοντα να το πιει.

Χαρακτ.: ζουμερός
Δύναμ.: δυναμωτικός
Χρήση: στα ηπατικά στίγματα, στο σκορβούτο, στα βρωμισμένα δόντια και στόματα.
Δόση: όση χρειάζεται μέχρι να γίνει καλά για μερικές ημέρες.

Πηγή:Πηγή:Εγκόλπιον των ιατρών-Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω rejuvelac-Αναζωογονώ την εσωτερική μου χλωρίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα