Το ημερολόγιο του αμπελουργού

Το ημερολόγιο του αμπελουργού

Αμπελουργικό ημερολόγιο: αμπελουργικές εργασίες ανά μήνα

Ιανουάριος
Καθαρίζουμε τα ζιζάνια. Αρχίζουμε τα πρώτα κλαδέματα σε περιοχές πρώιμες, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού. Μπορούμε να φυτέψουμε σε θερμές περιοχές καινούργια κλήματα, εάν έχουμε ετοιμάσει το χωράφι. Ανοίγουμε λάκκους και τοποθετούμε τις καταβολάδες. Λιπαίνουμε με φωσφορικά εφόσον υπάρχει έλλειψη.

Φεβρουάριος
Τοποθετούμε καταβολάδες σε λάκκους για να συμπληρώσουμε τα κενά. Ετοιμάζουμε τα χωράφια για να εγκαταστήσουμε νέα αμπέλια. Συνεχίζονται τα κλαδέματα, συλλέγουμε κληματίδες και τις διατηρούμε σε υγρό μέρος, ώστε να τις έχουμε για τους εμβολιασμούς του Μαρτίου. Καθαρίζουμε τα ζιζάνια και λιπαίνουμε με μικρές ποσότητες αζωτούχων λιπασμάτων, με τη μορφή της θειικής αμμωνίας. Το υπερβολικό άζωτο είναι επιζήμιο γιατί μειώνει τα σάκχαρα.

Μάρτιος
Συνεχίζονται τα κλαδέματα σε όψιμες και ορεινές περιοχές. Πριν φουσκώσουν οι οφθαλμοί, ψεκάζουμε με βορδιγάλιο πολτό 5% και βρέξιμο, θειάφι 1%. Φυτεύουμε σε ψυχρότερες περιοχές τα νέα αμπέλια και με καταβολάδες αντικαθιστούμε τα γέρικα κλήματα. Καθαρίζουμε από τα ζιζάνια τα αμπέλια.

Απρίλιος
Ετοιμάζουμε τα κτήματα για το επιφανειακό όργωμα, ανάλογα (με την υγρασία του εδάφους. Φουσκώνουν και βλαστάνουν τα μάτια. Κάνουμε βλαστολόγημα και εφόσον έχουμε υπερβολικό φορτίο, αφαιρούμε μερικούς μικρούς ακόμα βλαστούς με τα μούρα ή αφαιρούμε επιλεκτικά μερικά μούρα. Γίνονται τα πρώτα ξεφυλλίσματα, αφαιρώντας μόνο τα πατόφυλλα, για να αερίζονται καλύτερα τα μικρά σταφύλια. Ψεκάζουμε για τις σοβαρότερες ασθένειες του αμπελιού, τον περονόσπορο και τη στάχτη με τα κατάλληλα παρασκευάσματα.

Μάιος
Επιλέγουμε και αφαιρούμε τους νεαρούς βλαστούς που δεν θέλουμε, καρποφόρους και μη καρποφόρους. Αφήνουμε βλαστούς σε σημεία που υπάρχουν κενά, ώστε να συμπληρώσουμε με καταβολάδες. Κορυφολογούμε λίγο πριν την άνθηση που είναι κρίσιμη περίοδος για τη θρέψη των σταφυλιών. Τοποθετούμε πασσάλους στα καινούργια κλήματα. Ψεκάζουμε για περονόσπορο, στάχτη και ευδεμίδα.

Ιούνιος
Ποτίζουμε, εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Συνεχίζουμε τους ψεκασμούς για τον περονόσπορο, τη στάχτη και την ευδεμίδα. Επίσης, εάν παρουσιασθεί ανθράκωση στο αμπέλι, πρέπει να κόψουμε και να κάψουμε τους καρπούς που έχουν προσβληθεί. Εάν έχουμε ζωηρή βλάστηση, αφαιρούμε φύλλα έτσι ώστε να αερισθεί η ζώνη παραγωγής των σταφυλιών. Σκαλίζουμε τα αμπέλια που έχουν κλήματα κυρίως νεαρής ηλικίας.

Ιούλιος
Τα σταφύλια παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη. Ποτίζουμε, εάν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, για να αποφύγουμε το υδατικό στρές. Κάνουμε ελαφρό κορυφολόγημα πριν το γυάλισμα ή λίγο νωρίτερα σε ξηρές περιοχές και χρονιές με ξηρασία για να περιορίσουμε την επιφάνεια εξάτμισης και να εξασφαλίσουμε στα σταφύλια περισσότερες τροφές και νερό και να ωριμάσουν καλύτερα. Ξεφυλλίζουμε ελαφρά. Ψεκάζουμε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

Αύγουστος
Αρχίζει ο τρύγος στις πολύ πρώιμες ποικιλίες. Καθαρίζουμε τα σάπια σταφύλια από τα κλήματα και ετοιμάζουμε τις αποθήκες, τις δεξαμενές και τα βαρέλια. Συνεχίζονται οι τελευταίοι ψεκασμοί με θειάφι στα πολύ όψιμα σταφύλια.

Σεπτέμβριος
Είναι ο μήνας του τρυγητού που κορυφώνεται ανάλογα με τις ποικιλίες και τις περιοχές. Προσέχουμε ο τρύγος να μη γίνεται με βροχή. Τα σταφύλια και ο μούστος μπαίνουν στα βαρέλια και τις δεξαμενές και αρχίζει η ζύμωση. Σημαδεύουμε τα καλύτερα κλήματα για να πάρουμε αργότερα τον χειμώνα τα εμβόλια.

Οκτώβριος
Τρυγούμε τις οψιμότερες ποικιλίες. Στα τρυγημένα κλήματα γίνεται ξελάκκωμα για να συγκρατηθεί το νερό της βροχής. Εάν δεν βρέξει, ποτίζουμε για να δυναμώσουν τα κλήματα, επειδή οι ανθικές καταβολές που θα μας δώσουν την επόμενη παραγωγή αναπτύσσονται μέχρι τον Οκτώβριο.

Νοέμβριος
Κάνουμε ξελάκκωμα στα αμπέλια. Λιπαίνουμε με θειικό κάλιο με ενσωμάτωση στο έδαφος, για να γίνει πιο εύκολη η πρόσληψη των στοιχείων από το ριζικό σύστημα των φυτών. Το θειικό κάλιο εφαρμόζεται νωρίς, γιατί μετακινείται δύσκολα, κι’ αν προστεθεί αργά, δεν θα φθάσει γρήγορα στις ρίζες.

Δεκέμβριος
Συνεχίζουμε τα ξελακκώματα σε αρκετό βάθος. Καθαρίζουμε τα αμπέλια από κάθε βέργα που δεν χρειάζεται, αφήνοντας τις βέργες εκείνες που θα κλαδευτούν αργότερα και στις οποίες βρίσκονται τα μάτια που θα μας δώσουν τους νέους βλαστούς.

Πηγή: Τα Μυστικά του Καλού Κρασιού-ΤΣΕΤΟΥΡΑΣ Λ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ-Αθήνα 2014

Διαβάστε ακόμη:Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα