Νεα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020

Νεα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020

Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ: 40.000 ευρώ σε ανέργους για ίδρυση επιχειρήσεων

Με βάση το σχεδιασμό του Υπουργείου Ανάπτυξης, μέσα στις επόμενες μέρες θα προδημοσιευθεί νέο πρόγραμμα που θα αφορά ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ηλικίας 18-64 ετών με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκ ευρώ.
Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο στο πρόγραμμα να μπορούν να συμμετέχουν και οι επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2014.

Οι κλάδοι που αναμένεται να επιδοτήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορούν σχεδόν το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων. Πιο Συγκεκριμένα το πρόγραμμα θα αφορά ίδρυση επιχειρήσεων στους παρακάτω τομείς: Μεταποίηση, χονδρικό εμπόριο, λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες, τουρισμός.

Επιλέξιμες θα είναι οι παρακάτω δαπάνες:
- Ενοίκια: Περιλαμβάνει το κόστος ενοικίων του τόπου υλοποίησης του σχεδίου.
- Λογαριασμοί ΔΕΚΟ: Περιλαμβάνει δαπάνες: ηλεκτρισμού, ύδρευσης, θέρμανση, σταθερή τηλεφωνία, κινητή τηλεφωνία, διαδίκτυο. Οι λογαριασμοί θα πρέπει να εκδίδονται στην επωνυμία της επιχείρησης.
- Δαπάνες Ίδρυσης Επιχείρησης: Περιλαμβάνει δαπάνες και παραστατικά στην επωνυμία της επιχείρησης για αμοιβές για νομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης.
- Δαπάνες Παροχής Υπηρεσιών: Περιλαμβάνει δαπάνες νομικής και λογιστικής υποστήριξης.
- Δαπάνες Σύνταξης Επιχειρηματικού Σχεδίου: Περιλαμβάνει την αμοιβή για τη σύνταξη και υποβολή του προτεινόμενου επιχειρηματικού σχεδίου καθώς και για την παρακολούθηση εκτέλεσης του έργου.
- Δαπάνες Κατάρτισης: Αφορά συμμετοχή εργαζόμενου/νων ή επιχειρηματία σε προγράμματα κατάρτισης που πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους φορείς επαγγελματικής κατάρτισης.
- Αποσβέσεις Παγίων: Περιλαμβάνει αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του έργου και για το χρονικό διάστημα υλοποίησης του έργου. Ο πάγιος εξοπλισμός ΔΕΝ θα πρέπει να έχει επιχορηγηθεί από κανένα άλλο πρόγραμμα.
- Δαπάνες Αγοράς Εξοπλισμού, πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων: Περιλαμβάνει: αναλώσιμα υλικά που θα χρησιμοποιήσει η επιχείρηση, δαπάνες ενοικίασης-μίσθωσης εξοπλισμού (leasing), πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγική διαδικασία.
- Μισθολογικό Κόστος 12 μηνών για νέα θέση εργασίας: Περιλαμβάνει δαπάνες μισθοδοσίας 12 μηνών (μεικτές αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές) του/των νέου/νέων εργαζομένου/νων της επιχείρησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Ο μέγιστος προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε 40.000 ευρώ και ο ελάχιστος σε 10.000 ευρώ. Η διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 18 μήνες.

Τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 (λίστα)

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Ολόκληρο το ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι κοινοτική συνδρομή 20,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι χωρισμένα σε περιφερειακά και τομεακά προγράμματα. Σε ένα από αυτά τα τομεακά προγράμματα είναι και το δικό μας πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» του Υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει δεσμεύσει πόρους τουλάχιστον 25% και τα υπόλοιπα είναι τα περιφερειακά και διάφορα άλλα τομεακά.
Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε πάρει εμπροσθοβαρείς δράσεις. Έχουμε διαπραγματευτεί και μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να αρχίσουμε δράσεις νωρίτερα από τη νέα προγραμματική περίοδο. Παράλληλα όμως ολοκληρώσαμε τη διαδικασία της κατάθεσης των προγραμμάτων και εκτιμώ ότι, αν δεν καθυστερήσει η Επιτροπή μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου, θα μας έχουν δώσει οριστικά την έγκριση και θα προχωρήσουμε στα νέα προγράμματα, περιφερειακά και τομεακά.
Έχουν γίνει όλα στο χρόνο τους και νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε ώστε να υλοποιήσουμε δράσεις με προστιθέμενη αξία που θα έχουν μέσα την καινοτομία.».

Τα βασικά στοιχεία των προγραμμάτων για τις επιδοτήσεις των ΜμΕ:

50 εκ € για υφιστάμενες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις:

Επιχορήγηση 50% της επένδυσης για εξωστρεφείς δράσεις ποιοτικού εκσυγχρονισμού με προϋπολογισμό 20.000 – 200.000 €.
Δυνατότητα προκαταβολής <40% (με εγγυητική επιστολή) ή >25 – 80% με ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων.

Στρατηγικοί τομείς δράσεων:
- Αγροδιατροφικός Τομέας
- Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics) - Περιβαλλοντική Βιομηχανία
- Υπηρεσίες Υγείας/Φάρμακα
- Παραγωγή Εξοικονόμηση Ενέργειας
- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
- Υλικά – Κατασκευές
- Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες

50 εκ. € για νεοφυείς επιχειρήσεις (startup companies):
Επιδότηση 100% για κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και θέσεων απασχόλησης, με προϋπολογισμό <40.000€.
Βασική προϋπόθεση: κάρτα ανεργίας

Επιλέξιμες δαπάνες:
- Δαπάνη ενοικίων
- Λογαριασμοί ΔΕΚΟ
- Ασφαλιστικές εισφορές
- Δαπάνη συμβουλευτικής παρακολούθησης
- Δαπάνη για την πρόσληψη υπαλλήλου

Σε τελικό στάδιο σχεδιασμού:
25 εκατ. € για στοχευμένες παρεμβάσεις στο ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων (ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση – συμβουλευτική) σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους : κλαδικούς φορείς, Επιμελητήρια, κλπ.
Ειδική προκήρυξη για τον Τουρισμό στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με ξεχωριστό προϋπολογισμό.

Πηγή: ΔΙΚΤΥΟ – Κοιν.Σ.Επ.

Διαβάστε ακόμη:Τα 10 Ελληνικά προϊόντα εξαγωγών στις ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα