Μειώνει τα πρότυπα φυτοπροστασίας η ΕΕ ύστερα από πιέσεις

Μειώνει τα πρότυπα φυτοπροστασίας η ΕΕ

Η ΕΕ απέσυρε νόμους προστασίας από τα φυτοπροστατευτικά εξαιτίας της Διατλαντικής σχέσης Εμπορίου (TTIP) με τις ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι άσκησαν ισχυρές πιέσεις για να αποσυρθούν επικείμενες ρυθμίσεις στην ΕΕ έναντι φυτοφαρμάκων, προκαλώντας την πτώση των ευρωπαϊκών προτύπων, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, με σκοπό να διευκολύνουν την υπογραφή της Διατλαντικής Σχέσης Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτεται από έγγραφα του Δικτύου Δράσης για τα Φυτοπροστατευτικά (Pesticides Action Network) που δόθηκαν στην δημοσιότητα.

Σχέδιο το οποίο έθετε σειρά κριτηρίων με το οποίο θα μπορούσαν να έχουν απαγορευθεί 31 εντομοκτόνα που περιέχουν χημικά EDG, ύποπτα για διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος που θεωρείται ότι συνδέονται με την δημιουργία καρκίνων, ανδρικής στειρότητας, κατάφεραν να μπλοκάρουν, απώλειας IQ και παχυσαρκίας, κατάφεραν Αμερικανικά λόμπι κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους, υπό την πίεση της μη υπογραφής της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Οι πιέσεις κατάφεραν να αναβάλουν την δημιουργία σχετικής νομοθεσίας στην ΕΕ, μέχρι το 2016, ενώ αυτή ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2014, καθώς το κόστος από τις προκληθείσες ασθένειες ανέρχεται στα 150 δις ευρώ για συστήματα υγείας της Ένωσης.

Νωρίτερα φέτος, 64 ευρωβουλευτές έθεσαν σχετική ερώτηση, για την αναβολή του νομοσχεδίου για το 2016, ενώ η Σουηδία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν εκκινήσει νομικές διαδικασίες έναντι της Κομμισιόν με σκοπό την αντιμετώπιση του κολλήματος.

Οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίστοιχες ανησυχίες, για τα υψηλά στάνταρντ της ΕΕ έχουν εκφράσει η Βραζιλία και ο Καναδάς, υπό τον φόβο της πτώσης των εξαγωγών τους προς την ΕΕ, αλλά και ο γερμανικός γίγαντας της χημικής βιομηχανία BASF, προτείνοντας ότι οι νομικοί περιορισμοί θα δημιουργήσουν προσκόμματα στην λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου αγροτοδιατροφικών προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή της συμφωνίας έχει τεθεί ρητά εντός των προτεραιοτήτων της Προεδρίας του Ζαν-Κλόντ Γιουνκέρ και σε μία πιθανή αποτυχία διακυβεύεται το κύρος της Κομμισιόν.

Η υποχώρηση της Ένωσης έναντι των απαιτήσεων του Αμερικανικού λόμπι, εκλαμβάνεται από ευρωπαίους αξιωματούχους, ως έκπτωση των ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας τροφίμων, κάτι το οποίο δεν θα ήθελαν να δουν ως επίπτωση της δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο Ενώσεων.

Πηγή: http://www.agronews.gr-theguardian.com)

Η μυστική συμφωνία που απειλεί το φαγητό στο πιάτο σας:

Μια αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι τώρα υπό διαπραγμάτευση. Η μεγαλύτερη στην ιστορία, έχει τη δύναμη να επηρεάσει κάθε μέρος της τροφικής αλυσίδας.
Απλοποίηση των εμπορικών συνομιλιών ΕΕ-ΗΠΑ: Ποιες είναι οι μεγάλες ανησυχίες για τα τρόφιμα και τη γεωργία;
Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για τα τρόφιμα και τη γεωργία μας;

Μάθετε περισσότερα: www.foeeurope.org/eu-us-trade-deal, www.iatp.org

Δείτε περισσότερα για το θέμα αυτό στη σελίδα του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ και κατεβάστε το pdf στα ελληνικά.

Διαβάστε ακόμη:Γονιμότητα και φυτοφάρμακα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα