Ελλάδα και Λιθουανία κερδίζουν την εξαίρεση από κάθε αίτηση καλλιέργειας γ.τ.ο. στα εδάφη τους

Ελλάδα και Λιθουανία κερδίζουν την εξαίρεση από κάθε αίτηση καλλιέργειας γ.τ.ο.

Η Monsanto ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με τη εξαίρεση που ζήτησαν και κέρδισαν η Λετονία και η Ελλάδα βάσει ενός νέου νόμου της Ε..Ε, που τους επιτρέπει να αποκλείονται από αιτήσεις εταιρειών για καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων (γ.τ.) καλλιεργειών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τους κατηγόρησε ότι αγνοούν την... επιστήμη.

Σύμφωνα με ένα νόμο που υπογράφηκε τον Μάρτιο μεμονωμένες χώρες μπορούν να ζητήσουν τον αποκλεισμό από κάθε αίτηση έγκρισης για την καλλιέργεια γ.τ.ο. στην ΕΕ. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια για τις εγκρίσεις, αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν προς τις εταιρείες βιοτεχνολογίας από κράτη-μέλη που να ζητούν την εξαίρεση τους.

Οι γ.τ. καλλιέργειες καλλιεργούνται κυρίως στην Αμερική και την Ασία, ωστόσο η ποικιλία καλαμποκιού MON810 της Monsanto είναι η μόνη που καλλιεργείται στην Ευρώπη, για την οποία υπάρχει έντονη αντίδραση. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δηλώσει πως είναι αντίθετες με την καλλιέργεια γ.τ.ο., ενώ η Βρετανία τάσσεται υπέρ, με την κυβέρνηση της Σκωτίας είναι εναντίον.

Η νομοθεσία της ΕΕ ενόχλησε την βιοτεχνολογική βιομηχανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία θέλει την Ευρώπη να ανοίξει τις πόρτες του πλήρως στις αμερικάνικες γ.τ. καλλιέργειες, ως μέρος μιας σχεδιασμένης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ (βλέπε TTIP).

Σε χθεσινή δήλωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής μόνο η Λετονία και η Ελλάδα έχει ζητήσει τη δυνατότητα εξαίρεσης από αίτηση της Monsanto στο να καλλιεργεί ΜΟΝ810.

Οι γ.τ.ο. στην Ευρώπη είναι ένα μικρό κομμάτι της δραστηριότητας της Monsanto, η οποία δήλωσε ότι αυτές οι εξαιρέσεις δεν θα έχουν καμία επίπτωση στις επιχειρήσεις τους. "Παρ 'όλα αυτά, λυπούμαστε που ορισμένες χώρες αποκλίνουν από μια προσέγγιση βασισμένη στην επιστήμη και την καινοτομία στη γεωργία και έχουν αποφασίσει να απαγορεύσουν την καλλιέργεια μιας επιτυχημένης γ.τ. καλλιέργειας για αυθαίρετους πολιτικούς λόγους", αναφέρει η εταιρεία στην δήλωση της. Η Monsanto ανακοίνωσε ότι δεν είχε άμεσα σχέδια να ζητήσει έγκριση για κάποια νέα γ.τ. ποικιλία στην Ευρώπη.

Πηγές: http://reut.rs/1Jo2cpk-http://biotechwatch.gr/

Γερμανία: Απαγορεύει την καλλιέργεια ΓΤΟ στην επικράτειά της

Γερμανία: Απαγορεύει την καλλιέργεια ΓΤΟ στην επικράτειά της

Η Γερμανία ανέλαβε πρωτοβουλία για την απαγόρευση της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών σε όλη την επικράτειά της, βάσει των νέων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έγγραφο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το περιεχόμενο του οποίου περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερς.

Ο υπουργός Γεωργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας Κρίστιαν Σμιτ πληροφόρησε τους υπουργούς των κρατιδιακών κυβερνήσεων για την πρόθεσή του να ενημερώσει την ΕΕ ότι το Βερολίνο θα επιλέξει την πλήρη απαγόρευση της καλλιέργειας ΓΤΟ, ακόμη και για ποικιλίες που έχουν ήδη εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με επιστολή του που διάβασε δημοσιογράφος του Ρόιτερς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τον Μάρτιο νέους κανονισμούς, που προβλέπουν ότι μπορούν πλέον να εγκρίνονται από τα κράτη μέλη νέες καλλιέργειες ΓΤΟ, έπειτα από χρόνια αντεγκλήσεων και αδιεξόδου. Όμως παράλληλα έδωσε τη διακριτική ευχέρεια σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίζει εάν επιθυμεί την απαγόρευση της καλλιέργειας των ΓΤΟ, ακόμη και στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους θεωρεί ασφαλείς και τους έχει εγκρίνει.

Αν και καλλιεργούνται ευρέως στην αμερικανική ήπειρο και στην Ασία, οι ΓΤΟ συνεχίζουν να διχάζουν την κοινή γνώμη στην Ευρώπη. Η Βρετανία είναι ανάμεσα στις χώρες οι οποίες τάσσονται υπέρ της καλλιέργειάς τους, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία είναι ανάμεσα στα κράτη που αντιτίθενται σε αυτή.

Προηγουμένως, όταν η ΕΕ ενέκρινε ως ασφαλή διάφορα είδη σπόρων, η καλλιέργειά τους όφειλε να επιτρέπεται σε όλα τα κράτη μέλη.
Στην επιστολή του υπουργείου, τονίζεται πως ο Σμιτ συνεχίζει την πάγια πολιτική της Γερμανίας, που απαγορεύει την καλλιέργεια ΓΤΟ στην επικράτειά της.

Βάσει των νέων κανόνων, τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία έως την 3η Οκτωβρίου 2015 να ενημερώσουν την Κομισιόν εάν επιθυμούν να κάνουν χρήση της διακριτικής ευχέρειάς τους και να μην εγκρίνουν την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός τους, διευκρινίζεται στην επιστολή.

Ο Σμιτ ζήτησε από τις κρατιδιακές κυβερνήσεις να τον πληροφορήσουν ως την 11η Σεπτεμβρίου εάν συμφωνούν να συμμετέχουν στην απαγόρευση της καλλιέργειας των ΓΤΟ.

Πηγή: http://www.ert.gr-ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:Σοκαριστική έρευνα για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα