Ζούμε περισσότερο αλλά άρρωστοι

Ζούμε περισσότερο

Αυξάνετε το προσδόκιμο ζωής αλλά...

Μπορεί το προσδόκιμο ζωής να αυξάνεται, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περνούν τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής τους υγιείς, καθώς πάσχουν από διάφορες ασθένειες ή είναι ανάπηροι.
Μεγάλη Βρετανική μελέτη, που έγινε από το 1990 έως το 2013, με τη συμμετοχή 188 χωρών και αφορούσε στα επιδημιολογικά στοιχεία για 306 ασθένειες και τραυματισμούς, έδειξε ότι το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά τη γέννηση αυξήθηκε και για τα δύο φύλα κατά 6,2 έτη, από τα 65,3 το 1990 στα 71,5 το 2013. Το προσδόκιμο υγιούς ζωής αυξήθηκε, επίσης, κατά 5,4 χρόνια, από τα 56,9 το 1990 στα 62,3 το 2013.

Το προσδόκιμο υγιούς ζωής προσδιορίζεται με βάση τη θνησιμότητα και τις επιπτώσεις που έχουν μη θανατηφόρες παθήσεις και χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες, οι πνευμονοπάθειες, ο διαβήτης ή οι σοβαροί τραυματισμοί, που αφήνουν αναπηρίες. Τα προβλήματα υγείας αυτού του είδους επιδεινώνουν ραγδαία την ποιότητα ζωής και έχουν μεγάλο κόστος.

Το προσδόκιμο υγιούς ζωής;

Όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», η γενική υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού έχει βελτιωθεί σημαντικά χάρη στις προόδους που σημειώθηκαν στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως το AIDS ή η ελονοσία την περασμένη δεκαετία.
Όμως δεν αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό το προσδόκιμο υγιούς ζωής.
Περισσότεροι άνθρωποι ζουν πιο πολλά χρόνια ασθενείς ή ανάπηροι.

«Ο κόσμος έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην υγεία, αλλά τώρα η πρόκληση είναι να επενδύσουμε στην εξεύρεση πιο αποτελεσματικών τρόπων πρόληψης και θεραπείας των κυριότερων αιτίων ασθένειας και αναπηρίας», σημείωσε ο Theo Vos, καθηγητής στο Institute of Health Metrics and Evaluation του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, επικεφαλής των αναλυτών.

Πάντως σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Μπελίζ, της Μποτσουάνας ή της Συρίας, το προσδόκιμο υγιούς ζωής το 2013 δεν ήταν πολύ υψηλότερο από εκείνο που καταγραφόταν το 1990.

Μάλιστα σε ορισμένες χώρες, όπως η Νότια Αφρική, η Παραγουάη και η Λευκορωσία, το προσδόκιμο υγιούς ζωής μειώθηκε κιόλας. Στο Λεσότο και στη Σουαζιλάνδη, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το 2013 αναμένεται να ζήσουν 10 λιγότερα χρόνια υγιείς από εκείνους που είχαν γεννηθεί 20 χρόνια νωρίτερα.

  • Το 2013 το Λεσότο είχε το χαμηλότερο προσδόκιμο υγιούς ζωής: 42 χρόνια.
  • Στην Ιαπωνία καταγράφηκε το υψηλότερο: 73,4 χρόνια.

Πηγή: Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:Πηγές βιταμινών από βότανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα