Σόγια: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Σόγια

Πως γίνεται η καλλιέργεια σόγιας

Σκοπός καλλιέργειας
Η σόγια καλλιεργείται στην Κίνα και Ιαπωνία από πολύ αρχαία χρόνια. Στην Ευρώπη πρώτο δοκιμάστηκε η καλλιέργεια της από τα μέσα του περασμένου αιώνα στην Ουγγαρία και Γαλλία.
Οι χρησιμοποιήσεις του οσπρίου αυτού είναι πολλαπλές. Τρώγεται μαγειρευτό από τον άνθρωπο και χρησιμοποιείται για τροφή των ζώων. Είναι πιο θρεφτική από όλα τα όσπρια, ακόμα και από το κρέας.
Η σόγια είναι πλούσια σε λίπη και σε λευκώματα, για αυτό χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαφόρων βιομηχανικών προϊόντων. Το σπουδαιότερο από τα προϊόντα της σόγιας είναι το λάδι. Καβουρντισμένη και τριμμένη χρησιμεύει για απομίμηση σοκολάτας.
Κατεργασμένη με νερό δίνει ένα γαλάκτωμα, που στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται αντί για γάλα. Μοιάζει τόσο πολύ με το γάλα, που στην Ιαπωνία με πυτιά φτιάνουν ένα νοστιμότατο τυρί.

Σπόροι και φύτεμα