Φτιάχνω φυσικά καλλυντικά

Φτιάχνω φυσικά καλλυντικά

Παρασκευή φυσικών καλλυντικών από βότανα

Στην εποχή μας, όπου η τεχνική έχει κάνει τόσες προόδους και η διαιτητική βρίσκεται στη διάθεση όλων, η ομορφιά και η νεότητα παραμένουν τα πιο μεγάλα όνειρα τόσο των γυναικών, όσο και των αντρών. Δεν αναζητάμε, ούτε προτείνουμε μια απότομη επιστροφή στο παρελθόν, αλλά οπωσδήποτε ένα συστηματικό έλεγχο της ποιότητος και καταλληλότητος των διαφόρων παρασκευασμάτων καλλυντικών που κυκλοφορούν στην αγορά. Διότι οι κρέμες, π.χ., από διάφορα βότανα, όπου είναι νοθευμένες με χημικά προϊόντα, συνήθως κλείνουν τους πόρους του δέρματος, αντί να τους ανοίγουν και να τους καθαρίζουν.

Δεν θα ήταν, υπερβολικό να πούμε ότι τα καλύτερα παρασκευάσματα ομορφιάς είναι εκείνα που ετοιμάζει κανείς μόνος του, με προϊόντα του κήπου του, τελείως γνωστά και που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όποτε θέλει. Αυτό το κεφάλαιο για την ομορφιά, έχει σκοπό να βοηθήσει κάποιον να ετοιμάσει διάφορα σκευάσματα εύκολα, αποτελεσματικά, χωρίς να διατρέχει κανένα κίνδυνο και χωρίς, για τη χρήση τους, να απαιτείται η απόδειξη ειδικού.

Φυσικά καλλυντικά για την κυτταρίτιδα

Δεν είναι μακρινός ο καιρός που οι γυναίκες, σφιγμένες σε έναν κορσέ, προσπαθούσαν να κρύψουν ένα σώμα λίγο πολύ παραμορφωμένο από αντιαισθητικές προεξοχές, οι οποίες εντοπίζονται συνήθως ατά πλάγια των μηρών, στα γόνατα, στους αστραγάλους και στους βραχίονες.
Παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της είναι οι έντονες συγκινήσεις, ερωτικές απογοητεύσεις, επαγγελματικές αποτυχίες, συνεχής νευρική υπερένταση, έλλειψη ασκήσεως του σώματος, κακή οξυγόνωση, ανεπαρκής ή κακή διατροφή (π.χ, προϊόντα τεχνητά ή χημικά, που δεν μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός) κ.ά.

Σε όλες τις περιπτώσεις, για την αποκατάσταση της ισορροπίας των λειτουργιών του οργανισμού, συνίσταται, κατ’ αρχήν, κανονικές ύπνος, κατάλληλες ασκήσεις και ανάπαυση. Συνήθως οι διακοπές αποτελούν ένα καλό μέσο για τη ρύθμιση των παραγόντων αυτών, γιατί βοηθούν την αποτοξίνωση του οργανισμού, σε συνδυασμό πάντοτε με το ενδεικνυόμενο διαιτολόγιο.
Όλα τα διουρητικά βότανα, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην περίπτωση της κυτταρίτιδας. Αξιόλογη έχει αποδεικτή η κούρα με κρεμμύδια, σέλινο, αγγούρι, λάχανο, πράσο, άνηθο, μαϊντανό, φράουλα, κεράσια, μήλα ή έγχυμα μίγματος αγριάδας και στύλων ανθέων αραβοσίτου σε ίσα μέρη (3 - 4 φλιτζάνια την ημέρα). Εκτός από αυτά, όλα τα πράσινα λαχανικά και τα φρέσκα φρούτα δρουν ευεργετικά, υπό την προϋπόθεση ότι είναι υγιή και καλλιεργημένα χωρίς χημικά προϊόντα.

Καλό είναι επίσης να περιοριστεί η κατανάλωση τροφών πλουσίων σε λίπη, σάκχαρα και άμυλο και να αντικατασταθεί το μαγειρικό λίπος από ελαιόλαδο, το ξύδι από χυμό λεμονιού, ο καφές από αφέψημα ραδικιού, το κρασί από μεταλλικέ νερό, το αλάτι και τα καρυκεύματα από διάφορα βότανα. Επίσης να αποφεύγεται η χρήση ζάχαρης και γλυκισμάτων. Αντί αυτών δε να χορηγείται μέλι και φρούτα όσο το δυνατό φτωχά σε σάκχαρα (μήλα, γκρέϊπφρούτ).

Παραλλήλως, χρήσιμες αποδεικνύονται τοπικές εξωτερικές επεμβάσεις (μασάζ), που βοηθούν στην εξάλειψη των προεξοχών της κυτταρίτιδας και την εξαφάνιση της αντιαισθητικής υφής του δέρματος της περιοχής (δέρμα πορτοκαλιού). Φυσικά συνιστώνται τα μασάζ με τα χέρια, γιατί είναι πιο απαλά και δεν ερεθίζουν την περιοχή.
Πολύτιμες ιδιότητες για εξωτερική χρήση αποδίδονται στον κισσό, ο οποίος χρησιμοποιείται υπό μορφή καταπλασμάτων, επιθεμάτων και λοσιόν (κατάπλασμα = πολτός ολόκληρου του φυτού* επίθεμα = χυμός* λοσιόν = φύλλα του φυτού εμβαπτίζονται σε κρύο νερό για 24 ώρες). Μια άλλη λοσιόν, της οποίας η χρήση δίνει καλά αποτελέσματα, παρασκευάζεται με συνδυασμό χελιδονιού, αγριάδας, αμάραντου και κισσού κατά τον ίδιο τρόπο.

Πως φτιάχνω φυσικά καλλυντικά για το δέρμα

Η καλή υγιεινή και η περιποίηση του δέρματος, εκτός από το ότι το διατηρούν ωραίο και μαλακό, συντελούν επίσης στην παρεμπόδιση της εμφανίσεως διαφόρων ασθενειών (δερματοπάθειες π.χ.), που μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο βαρείας μορφής με δυσάρεστα αποτελέσματα για τον οργανισμό. Το δενδρολίβανο, το θυμάρι και η φασκομηλιά, αν προστεθούν μέσα στο νερό του λουτρού ή αν χρησιμοποιηθούν υπό μορφή λοσιόν, εξυγιαίνουν πάντοτε το δέρμα.
Τα ίδια αποτελέσματα αποδίδονται σε μια άλλη λοσιόν, η οποία παρασκευάζεται ως εξής: σε 2 λίτρα βρασμένο νερό, προσθέτουμε 1 πρέζα ανθέων ράμνου, 2 πρέζες ανθέων χαμομηλιού, 2 πρέζες λεβάντας, 2 πρέζες ρίζας αλθαίας, 2 πρέζες καλακάνθης και 1 φούχτα πέταλα ανθέων αγριοτριανταφυλλιάς.

Παλιότερα οι όμορφες κυρίες φρόντιζαν ιδιαιτέρως το λουτρό τους, για να μπορούν να έχουν όσο το δυνατόν ωραίο και μαλακό δέρμα. Η παράδοση διασώζει ότι η Κλεοπάτρα πρόσθετε στο νερό του λουτρού της γάλα, μέλι και αμυγδαλέλαιο.
Οι γιαγιάδες μας βουτούσαν ένα σακουλάκι με πίτουρα μέσα στο νερό και έπειτα έτριβαν το σώμα τους με αρώματα τουαλέτας, που έφτιαχναν μόνες τους.

Τα πιο γνωστά από αυτά είναι το άρωμα του αγριοτριαντάφυλλου, το οποίο παρασκεύαζαν ως εξής: 100 γραμ. πετάλων ανθέων τοποθετούσαν σε 1 λίτρο αποσταγμένου νερού επί 15 περίπου ημέρες και έπειτα το φιλτράριζαν.
Με απλό τρόπο επίσης παρασκεύαζαν λοσιόν με λεβάντα, άνθη πορτοκαλιάς, μέλισσα, μελίλωτο και μέντα. Για τα ξηρά δέρματα χρησιμοποιούσαν το αμυγδαλέλαιο, ακόμα δε και το ελαιόλαδο.

Κρέμα για μάυρισμα
Με ελαιόλαδο παρασκεύαζαν, όπως και σήμερα, κρέμα για το μαύρισμα, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών θαλασσίων λουτρών (250 γραμ,. λάδι χωρίς μυρωδιά, 10 σταγόνες βάμματος ιωδίου και το χυμό από 1 λεμόνι. Το μίγμα τοποθετείται σε μπουκάλι και ανακατώνεται καλά πριν χρησιμοποιηθεί. Το ελαιόλαδο είναι θρεπτικό για το δέρμα, πλούσιο σε βιταμίνες, το ιώδιο και το λεμόνι απολυμαίνουν, εξυγιαίνουν, σταθεροποιούν το μαύρισμα και εμποδίζουν τα ηλιακά εγκαύματα.

Κακοσμία σώματος
Αξιόλογα αποτελέσματα δίνει η χρήση του πικραμυγδαλελαίου κατά της κακοσμίας του σώματος (μασχάλη, πόδια), η οποία μπορεί να οφείλεται είτε στην ανάπτυξη διαφόρων μικροοργανισμών στις εν λόγω περιοχές είτε στην αποβολή δύσοσμων εκκριμάτων και κυρίως λιπαρών οξέων.

Πως φτιάχνω φυσικά καλλυντικά για τα χέρια και τα νύχια

Εάν οι πολλές εργασίες και τα πολλά πλυσίματα έχουν σκληρύνει το δέρμα των χεριών σας, μπορείτε καθημερινώς να τα περιποιείσθε με λουτρά από ζεστά ελαιόλαδο, στο όποιο έχει προστεθεί ένα κομμάτι λεμονιού μαζί με το χυμό. Η μέθοδος αυτή θεωρείται ευεργετική και για τα εύθραυστα νύχια. Το λεμόνι ασπρίζει και εξυγιαίνει το δέρμα. Επίσης για να απαλλάξουμε τα δάχτυλα από τις παρανυχίδες αρκούν συχνά λουτρά σε νερό, όπου έχουμε βράσει κάστανα.
Για να εξουδετερώσουμε τις διάφορες δυσάρεστες μυρωδιές από τα χέρια μας, αρκεί να τα επαλείψουμε με ξίδι για τη μυρωδιά της κουζίνας, με κατακάθι καφέ για τη μυρωδιά του σκόρδου και με φρέσκο μαϊντανό για τη μυρωδιά του κρεμμυδιού.

Φυσικά καλλυντικά για το πρόσωπο

Από την παλιά εποχή, χρησιμοποιήθηκαν για την περιποίηση του δέρματος διάφορα φυσικά καλλυντικά. Αρκεί να αναφέρουμε τις πολτώδεις μάσκες από σίκαλι και ελαιόλαδο, κιμωλία τριμμένη, ξίδι και αφρό μπύρας, λοσιόν από αγριοτριανταφυλλιά, τυρόγαλο, επιθέματα με λεπτές φέτες ωμού κρέατος ή μπιφτεκιού κ.λ.π.
Είναι αναμφισβήτητο ότι η ομορφιά του δέρματος έχει άμεση σχέση με την υγεία, την οποία μπορούμε να υποβοηθήσουμε με κανονικό ύπνο, αποφυγή κα τα χρήσεων καφέ, οινοπνευματωδών ποτών, καπνού και με συχνή κατανάλωση λαχανικών και αφεψημάτων, που διευκολύνουν τον ύπνο και τη χώνεψη. Συνιστώνται ιδιαίτερα οι χυμοί φρέσκων λαχανικών, φρούτων, βοτάνων και κυρίως κάρδαμου, νεροκάρδαμου, μαϊντανού, σέλινου, καρότου και αγγουριών, όπου μπορεί να προστίθεται ένα κομμάτι λεμονιού μαζί με το χυμό.

Διάφορα αφεψήματα καθαρτικά συντελούν στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό και εμποδίζουν την εμφάνιση αντιαισθητικών συμπτωμάτων στη μύτη, στο μέτωπο ή σε άλλα σημεία του δέρματος. Ιδιαίτερα αποτελεσματικά θεωρούνται το αφέψημα λάππας (φρέσκιες ρίζες), πανσέ (άνθη), το οποίο παρασκευάζεται ρίχνοντας μια πρέζα του φυτού σε ένα φλιτζάνι νερού, αφέψημα ραδικιού (1 πρέζα φύλλων σε 1 λίτρο νερού, 2 φλιτζάνια την ημέρα). Η λάππα χρησιμοποιείται και υπό μορφή καταπλασμάτων, ιδίως τα άνθη και οι ρίζες της, που πολτοποιούνται χονδρικά, εμβαπτίζονται σε βραστό νερό και τοποθετούνται πάνω στο δέρμα ζεστά. Το ίδιο φυτό (άνθη, ρίζες) σε ξερή κατάσταση μπορεί να συνδυαστεί με κρεμμύδι (βολβός) σε ίσια μέρη και το μίγμα υπό μορφή πολτού χρησιμοποιείται σαν κατάπλασμα. Εγχύματα θυμαριού, φασκομηλιάς, δενδρολίβανου, άνηθου, μάραθου χρησιμοποιούνται υπό μορφή λοσιόν με πολύ καλά αποτελέσματα. Έμβρεγμα μαϊντανού (μια φούχτα του φυτού σε 1 /ποτήρι νερό για 24 ώρες) δίνει λάμψη στο πρόσωπο.

Άλλα αξιόλογα παρασκευάσματα είναι τα εξής: Αφέψημα μαρουλιού (2 - 3 μαρούλια σε 2 λίτρα νερό), με το οποίο καθαρίζουμε το πρόσωπο ταχτικά. Λοσιόν από μία πρέζα ανθέων παπαρούνας, μία ανθέων αγριοτριανταφυλλιάς και δύο φρέσκου χελιδονιού σε 1 λίτρο νερό, με την οποία καθαρίζουμε συχνά το πρόσωπο, λοσιόν αλθαίας ή μολόχας (4 πρέζες του φυτού σε 1 λίτρο νερού βράζουν επί 30').

Είναι γνωστό ότι κατά κανόνα το δέρμα διακρίνεται σε ξηρό, λιπαρό και κανονικό, παραλλήλως δε παρατηρούνται διάφοροι συνδυασμοί, όπως π.χ. δέρμα λιπαρό στο μέτωπο, ξηρό γύρω από τα μάτια και κανονικό στα υπόλοιπα μέρη, με αποτέλεσμα οι φροντίδες να είναι πιο πολύπλοκες.
Το ξηρό δέρμα είναι το πιο ωραίο, αλλά συγχρόνως και το πιο ευαίσθητο. Πολύτιμα έχουν αποδειχτεί για την περιποίησή του το γάλα αγελάδας ως ντεμακιγιάζ, τα προϊόντα γάλακτος για μασάζ και η χρήση μάσκας από κίτρινο αυγό (κροκός) χτυπημένο με μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο. Το μίγμα απλώνεται πάνω στο πρόσωπο για 15' και έπειτα καθαρίζεται με ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε ζεστό γάλα. Ιδιαιτέρως θρεπτικές θεωρούνται επίσης οι μάσκες από φρούτα και λαχανικά.

Όταν εμφανιστούν ρυτίδες, που δεν είναι πάντοτε αποτέλεσμα ηλικίας, αλλά μπορεί να οφείλονται σε ξήρανση του δέρματος λόγο βλάβης της υγείας, ή απότομου αδυνατίσματος, εκτός από τα αναφερθέντα παρασκευάσματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εξής λοσιόν. Σε, 1 λίτρο νερό προσθέτουμε μία πρέζα ραδικιού και μία πρέζα χελιδονιού, μετά 24 ώρες φιλτράρουμε και με αυτό πλένουμε το πρόσωπο πρωί και βράδυ.
Για το λιπαρό δέρμα, το όποιο παρατηρείται συνήθως σε νεαρή ηλικία, δεδομένου ότι έχει την τάση να ξηραίνεται με την πάροδο του χρόνου. Απαραίτητα θεωρούνται κατ’ αρχήν τα συχνά πλυσίματα με ζεστό νερό. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η απόφραξη των πόρων από το λίπος και τις εκκρίσεις των σμηγματογόνων αδένων. Κατάλληλο ως ντεμακιγιάζ θεωρείται το γάλα αγελάδας, στο όποιο έχουν προστεθεί μερικές σταγόνες κολόνιας. Το αγελαδινό γάλα μπορεί να αντικατασταθεί κατά το ήμισυ από χυμό φράουλας, που φρεσκάρει ιδιαιτέρως το δέρμα. Ευεργετικές ιδιότητες γι’ αυτό τον τύπο δέρματος έχουν διάφορες λοσιόν, όπως θυμαριού, δενδρολίβανου, ράμνου, βάτου, ύσωπου, φλώμου κ.λ. Ενώ το κίτρινο του αυγού έχει αποδεδειχθεί θρεπτικό για τα ξηρά δέρματα, το άσπρο (Ασπράδι) καθαρίζει και σφίγγει τα λιπαρά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ή σε συνδυασμό με φρούτα και λαχανικά (μάσκες).

Ιδεώδης λοσιόν θεωρείται η εξής: σε 1 λίτρο νερό προσθέτουμε 1 πρέζα πετάλων ανθέων αγριοτριανταφυλλιάς, 1 ανθέων φασκομηλιάς και 1 φύλλων καρυδιάς επί 24 ώρες.
Η αφαίρεση των μαύρων στιγμάτων, τα οποία αποτελούν συχνό φαινόμενο στα λιπαρά δέρματα, μπορεί να επιτευκτή κάνοντας απαλά μασάζ με φλοιούς φρέσκιας τομάτας η καλύτερα ακόμα με ένα κομμάτι καρπού κολοκύθας τελείως ώριμου, επίσης χρησιμοποιώντας την εξής λοσιόν: σε 1 λίτρο νερό προσθέτουμε 1 πρέζα χελιδονιού και 1 ριζών αγριάδας, τα αφήνουμε μια νύχτα, και έπειτα φιλτράρουμε.

Σε περίπτωση που έχετε την τύχη, το δέρμα σας να είναι κανονικό, θα πρέπει ιδιαιτέρως να το φροντίσετε. Εκτός από τα προϊόντα γάλακτος και τα αυγά, που ήδη έχουμε Αναφέρει, τα διάφορα λαχανικά και φρούτα θεωρούνται απαραίτητα, δεδομένου ότι εφοδιάζουν το δέρμα με βιταμίνες, τις όποιες έχει ιδιαιτέρως Ανάγκη. στο εμπόριο κυκλοφορούν πολυάριθμες μάσκες από φρούτα και λαχανικά, αλλά είναι τόσο εύκολο να τις φτιάξει κανείς μόνος. Πριν χρησιμοποιήσετε τη μάσκα, συνιστάται η επίδραση ατμών πάνω στο δέρμα, για να διευκολυνθεί το άνοιγμα των πόρων. Αυτό μπορεί να γίνει με αφεψήματα φλαμουριάς, θυμαριού, δενδρολίβανου η φασκομηλιάς. Ακολούθως παραμονή στο σκοτάδι για 15' και εφαρμογή της μάσκας (τριμμένα ή πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά).

Η αφαίρεση της μάσκας γίνεται με ένα σφουγγάρι βρεγμένο σε ζεστό νερό. Από τα φρούτα αποτελεσματικότερα θεωρούνται οι φράουλες, τα ροδάκινα, ο ανανάς και το καρπούζι, πολτοποιημένα, χρησιμοποιούμενα αμιγή ή σε συνδυασμό με φρέσκια κρέμα αυγού. Εάν κάνετε το φθινόπωρο σταφυλοθεραπεία πίνοντας το χυμό, κρατήστε τις υγρές, φρέσκιες φλούδες των σταφυλιών για να τις τοποθετήσετε πάνω στο πρόσωπό σας.

Από τα λαχανικά ευεργετικά θεωρούνται το αγγούρι (κομμένο σε λεπτές φέτες, η πολτοποιημένο) και το καρότο (τριμμένο) κατά των εξάψεων του προσώπου. Παραλλήλως ο χυμός του καρπού δίνει ωραία όψη στο πρόσωπο, λόγου του φυσικού χρώματος που περιέχει (καροτίνη). Το λάχανο (τριμμένο) έχει επίσης ανυπολόγιστες ιδιότητες. Η πατάτα (τριμμένη η πολτοποιημένη) υδατώνει το δέρμα και εξαφανίζει τις ρυτίδες. Το παντζάρι (πολτοποιημένο) δίνει ωραίο χρώμα. Το σπανάκι (βρασμένο με γάλα) αφαιρει τα άλατα από το δέρμα. Για να αποστήσει το πρόσωπό σας το χρώμα του κρίνου (λίλιο) ή του τριαντάφυλλου (αγριοτριανταφυλλιά) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εξής λοσιόν: σε 1 λίτρο βρασμένο νερό προσθέτετε μία φούχτα πετάλων των ανθέων ενός από τα δύο αυτά φυτά, τα αφήνετε 15' περίπου και αφού κρυώσει, φιλτράρετε και πλένετε τo πρόσωπό σας.

Φτιάχνω φυσικά καλλυντικά για το στήθος

Για να διατηρήσετε ένα ωραίο στήθος, εκτός από τα λουτρά με κρύο νερό, συνιστώνται μασάζ με αμυγδαλέλαιο, που βοηθάει το δέρμα να διατηρήσει την ελαστικότητα του καθώς και επαλείψεις με λοσιόν από ρίγανη (μια φούχτα ρίγανη τοποθετείται σε 1 λίτρο νερό, όπου παραμένει μια νύχτα και κα¬τόπιν φιλτράρεται).

Φυσικά καλλυντικά για τα μάτια

Είναι σε όλους γνωστή η άποψη ότι «τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής». Οι όμορφες Ανδαλουσιανές έριχναν στα μάτια τους μια σταγόνα χυμού πορτοκαλιού για να τα κάνουν λαμπερά και να τα τονώσουν.
Η πιο ευεργετική λοσιόν για τα μάτια παρασκευάζεται από καλακάνθη ως εξής: σε μισό λίτρο βρασμένου νερού προσθέτετε μια φούχτα ανθέων του φυτού, τα αφήνετε μερικά λεπτά, φιλτράρετε και την χρησιμοποιείτε υπό μορφή επιθεμάτων. Η λοσιόν αυτή πρέπει να είναι ελαφρότερη (αραιότερη), όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για γαλάζια μάτια, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα και διαφανή.
Άλλα βότανα, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο και με έξ ίσου καλά αποτελέσματα, είναι το κυνόγλωσσο, η αγριοτριανταφυλλιά το τσάι, ο μαϊντανός, η μολόχα το χαμομήλι κ.ά. Έγχυμα φλαμουριάς (άνθη) υπό μορφή επιθεμάτων εξαλείφει τους κύκλους γύρω από τα μάτια. Τα διάφορα παρασκευάσματα δεν πρέπει να διατηρηθούν πάνω από μια εβδομάδα, γιατί αρχίζουν να αποσυντίθενται.

Φυσικά καλλυντικά για τα δόντια

Αναμφισβήτητο στοιχείο ομορφιάς αποτελούν τα υγιή και περιποιημένα δόντια. Η υγιεινή των δοντιών είναι πολύ ενδιαφέρουσα, μπορεί δε να γίνει με πολύ απλό τρόπο και με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ο φλοιός στημένου λεμονιού, όταν τριφτεί πάνω στα δόντια, τα ασπρίζει και δυναμώνει τις ρίζες τους. Τα μήλα, όταν τρώγονται με το φλοιό, έχουν τα ίδια αποτελέσματα και επί πλέον απολυμαίνουν και υγιαίνουν τα ούλα. Συνιστάται η πρακτική αυτή κάθε βράδυ.
Άλλοτε έκαναν οδοντόπαστα, πολύ αποτελεσματική, με καρβουνόσκονη από ξύλο, όπου πρόσθεταν μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας (μινθέλαιο).
Εάν για διαφόρους λόγους δεν είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε βούρτσα, μπορούμε να κάνουμε πλύσεις του στόματος με έγχυμα μέντας.
Χρήσιμα φυτά για τον καθαρισμό των δοντιών θεωρούνται επίσης το αγιόκλημα (οι τρυφεροί βλαστοί τρίβονται πάνω στα δόντια), και η γλυκόρριζα (οι κόνδυλοι κατά τον ίδιο τρόπο).

Φτιάχνω φυσικά καλλυντικά για τα μαλλιά

Μια απλή και γνωστή από παλιότερα μέθοδος περιποιήσεως των μαλλιών είναι η εξής: μασάζ του τριχωτού μέρους της κεφαλής με ελαιόλαδο, ως θρεπτικό των τριχών. Για να εισχωρήσει το λάδι μέχρι στις ρίζες των μαλλιών τυλίγουμε το κεφάλι με ζεστές πετσέτες για μερικές ώρες. Αν τα μαλλιά είναι πολύ λιπαρά, ένα σαμπουάν από αυγά και ρούμι (2 κίτρινα αυγού, 1 μικρό ποτήρι ρούμι, κατεργάζονται μέχρι να γίνουν κρέμα) 15' πάνω στο κεφάλι με ταυτόχρονα μασάζ, δυναμώνει τα μαλλιά. Λίγο ξίδι, που προστίθεται στο νερό του ξεπλύματος, συντελεί στη στιλπνότητα των μαλλιών.

Την ίδια επίδραση έχει αφέψημα από ρίζες λάππας. Η χρήση εγχύματος χαμομηλιού ή τσαγιού για το ξέπλυμα δίνει χρώμα με χρυσές ανταύγειες και ωραίο κοκκινωπό χρώμα αντιστοίχως. Ικανοποιητικά αποτελέσματα έχουμε, αν αντικαταστήσουμε το σαμπουάν με ένζυμα σαπωνάριας (μια φούχτα ρίζες σε 1 λίτρο βρασμένου νερού επί 10').
Ένα τονωτικό παρασκεύασμα για τα μαλλιά μπορούμε να κάνουμε αν σε μισό λίτρο καθαρού οινοπνεύματος εμβαπτίσουμε 100 γραμ. ανθέων και σπόρων τροπαίολου, που διατηρείται πολύ καλά για αρκετόν καιρό. Πιο ελαφρά λοσιόν μπορούμε να παρασκευάσουμε, αν σε 1 λίτρο νερού προσθέσουμε μια πρέζα φύλλων τσουκνίδας, μία ανθέων φασκομηλιάς, μία λάππας (ολόκληρο το φυτό) και μία δάφνης και τα αφήσουμε επί 24 ώρες. Έπειτα φιλτράρουμε και χρησιμοποιούμε το παρασκεύασμα.

Για τον αρωματισμό των μαλλιών, παλιότερα παρασκεύαζαν αρώματα τουαλέτας και κολόνιες στο σπίτι. Σήμερα βρίσκει κανείς μια μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο, αλλά είναι τόσο απλό να τις παρασκευάσει μόνος του, για να παρασκευάσουμε μια κολόνια από λεβάντα, π.χ., αρκεί να εμβαπτίσουμε 25 γραμμάρια ανθέων του φυτού σε 1 λίτρο αποσταγμένου νερού για 1 μήνα και κατόπιν να φιλτράρουμε. Με τον ίδιον τρόπο και την ίδια αναλογία μπορούμε να παρασκευάσουμε κολόνια αγριοτριανταφυλλιάς, γιασεμιού, βιολέτας, μέλισσας και άλλων βοτάνων.
Άλλος τρόπος παρασκευής κολόνιας είναι ο εξής: σε 1 λίτρο οινοπνεύματος 90 βαθμών προσθέτουμε 4 γραμμάρια αρώματος πορτοκαλιάς (ανθέων), δενδρολίβανου, άρκευθου και περγαμότου για 24 ώρες και έπειτα φιλτράρουμε.

Πηγή: Ο πρακτικός γιατρός-Θεραπεία με βότανα/Βούλας Θανασούλια-Αθήναι 1973

Διαβάστε ακόμη:Φυσικές συνταγές καλλυντικών για περιποίηση προσώπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα