3η Οικογιορτή Κατερίνης 9 - 12 Ιουνίου 2016

3η Οικογιορτή Κατερίνης 9 - 12 Ιουνίου 2016

Ανοιχτό κάλεσμα στην 3η Οικογιορτή Κατερίνης

Η 3η Οικογιορτή έρχεται στην Κατερίνη! Από τις 9 ως τις 12 Ιουνίου, στο Δημοτικό Πάρκο της πόλης, σεμινάρια, εργαστήρια, συζητήσεις, χαριστικό παζάρι, θεατρικά και βεβαίως μουσικές εκδηλώσεις, συγκροτούν το πρόγραμμα αυτής της γιορτής που έχει καλεσμένους από κάθε περιοχή της χώρας και πλαισιώνεται από πλήθος βιοκαλλιεργητών.
Για τέσσερις μέρες, παρουσιάζουμε την δική μας απάντηση στην κοινωνική, οικονομική, οικολογική κρίση που βιώνουμε, προτείνουμε έναν άλλο τρόπο ζωής και παραγωγής, ενάντια στη λεηλασία της γης, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών και δημιουργούμε τον κόσμο που θέλουμε.

Τα κεντρικά προτάγματα κάθε Οικογιορτής είναι:
- Η προώθηση της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας
- Η άμεση σχέση μεταξύ παραγωγών και πολιτών χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων
- Η υποστήριξη των μικρών παραγωγών, της οικοτεχνίας και της μεταποίησης με παραδοσιακές μεθόδους.

Η Οικογιορτή διοργανώνεται από τους ίδιους τους παραγωγούς και προτάσσει την αυτοοργάνωση, την αυτάρκεια, τη συμμετοχικότητα, την αλληλεγγύη.

3η Οικογιορτή Κατερίνης 9 - 12 Ιουνίου 2016

Οι κεντρικές ομιλίες της γιορτής:

- Διατλαντική Συμφωνία TTIP-CETA, η εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α.

Η συμφωνία αυτή δεν είναι απλώς μια εμπορική συμφωνία, είναι η επικύρωση της κυριαρχίας των πολυεθνικών εταιριών πάνω στα κράτη. Με την αποδοχή του TTIP-CETA θα καταπατώνται ανεμπόδιστα τα δικαιώματα των πολιτών στην υγεία, στην εργασία, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, στη συμμετοχή και στη λήψη αποφάσεων. Ο ρόλος των κρατών σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, ασφάλειας των τροφίμων και ο ουσιαστικός τους ρόλος της προστασίας και της ευημερίας των πολιτών τους εκμηδενίζεται.

Ομιλητές: Γιάννης Μπίλλας
Εκπαιδευτικός - Βιοκαλλιεργητής - Συγγραφέας - μέλος της ομάδας "Από κοινού" (ομάδα τρικαλινών πολιτών για την αποανάπτυξη & την άμεση δημοκρατία)

Κώστας Κουτής
Γεωπόνος Α.Π.Θ. MSc PhD - Βιοκαλλιεργητής

- Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ)

Η ΚΥΓεω είναι μια νέα σχέση παραγωγών-πολιτών, η οποία προτάσσει την άμεση επικοινωνία, συνεργασία, κοινή ανάληψη αποφάσεων, ευθυνών και ωφελειών, των άμεσα ενδιαφερόμενων. Η μη βιωσιμότητα του βιομηχανικού συστήματος διατροφής, που βάζει το κέρδος πάνω από τη ζωή, έχει προκαλέσει κρίσεις στο κλίμα, στα τρόφιμα, στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον, στις ανθρώπινες σχέσεις και στον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής. Η συμμετοχή του καταναλωτή στην παραγωγική διαδικασία μέσα από την ΚΥΓεω είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί αν ελέγχουμε την τροφή μας δεν μπορεί να μας ελέγχει κανένας.

Ομιλητής: Τζέννυ Γκιουγκή
Ακτιβίστρια Διατροφικής Κυριαρχίας και Μέλος της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Ομάδας ΚΥΓεω του URGENCI (Παγκόσμιο Κίνημα ΚΥΓεω)

- Ενημέρωση για τη δίκη της Monsanto στη Χάγη τον Οκτώβριο του 2016.
Για ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ατόμων παγκοσμίως, η Μονσάντο αποτελεί σήμερα το σύμβολο της βιομηχανικής γεωργίας. Αυτή η χημικά βασισμένη, εντατικής μορφής παραγωγή, ρυπαίνει το περιβάλλον, επιταχύνει την απώλεια βιοποικιλότητας και συνεισφέρει μαζικά στην κλιματική αλλαγή. Με επίγνωση αυτών των πλανητικών διακυβευμάτων, οι εμπνευστές του «Δικαστηρίου για τη Μονσάντο» απευθύνονται στην κοινωνία των πολιτών και σε όλους τους πολίτες του κόσμου να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση αυτής της μοναδικής δράσης μέσα από μια μεγάλη καμπάνια crowd funding.

Ομιλητής: Παναγιώτης Σαϊνατούδης
Eκπρόσωπος Εναλλακτικής Kοινότητας Πελίτι

Η ζωή δεν είναι εμπόρευμα. Είναι χαρά, δημιουργία, συνεργασία, γιορτή!

Είσοδος ελεύθερη

με την υποστήριξη του Πελίτι

περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση http://oikofestolympu.blogspot.com και στο προφίλ «3η Οικογιορτή Κατερίνης» στο facebook

Hλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: oikofestolympu@gmail.com

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω κεραλοιφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα