Γαϊδουράγκαθο: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Γαϊδουράγκαθο: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Καλλιέργεια γαιδουράγκαθου

Σίλυβο το Μαριανό-Silybum marianum
Το φυτό αυτό είναι το κοινώς καλούμενο κουφάγκαθο, αγκάβατος ή γαϊδουράγκαθο.
Σε αυτό αναφέρεται το Σίλυβο του Διοσκορίδου για το οποίο, αυτός λέει «άκανθα εστί, πλατεία φύλλα έχουσα, χαμαιλέοντι όμοια το λευκό ήτις άρτιφυής έσθίεται έφθή συν έλαίω και αλσί τής δέ ρίζης ό οπός όσσν ολκή ποθείς, συν μελικράτω εμετούς κινεί».

Ονομάσθηκε Μαριανό, εξαιτίας της επικρατούσης προλήψεως από το λαό σε πολλά μέρη της Ευρώπης, ότι οι λευκές κηλίδες των φύλλων του προέκυψαν από της πτώσης σε αυτό, σταγόνων γάλακτος της Παρθένου Μαρίας. Εξαιτίας αυτού τού λόγου οι Γάλλοι, του έδωσαν την κοινή ονομασία Γάλα τής Αγίας Μαρίας (Lait de sainte Marie). Είναι της τάξεως των Συνθέτων.

Το γαϊδουράγκαθο φυτρώνει σε άγρια κατάσταση, σε ακαλλιέργητα μέρη και τα κράσπεδα των δρόμων της βορείου Ασίας, της δυτικής Αφρικής και της μεσημβρινής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Βοτανικοί χαρακτήρες
Φυτό μονοετές ή διετές ύψους 0.80- 1.50 εκατοστών. Στέλεχος ανορθωμένο, εύρωστο, λείο και λίγο κλαδώδης. Φύλλα συνήθως μαρμαρόχροα, δηλαδή με φλέβες λευκές στην άνω επιφάνεια τους, εξ αυτών τα καυλοφυή άμισχα, τα λοιπά δε μετά μίσχου, κολπωτά και οδοντωτά με λοβούς ακανθώδεις. Άνθη κατά θυσάνους μεμονωμένους και αραιούς. Περικάλυμμα (άθροισμα λεπίδων και φυλλαρίων, περί την βάση πολλών μίσχων), με φυλλάρια εξωτερικά ακανθώδη. Άνθη πορφυρώδη.

Καλλιέργεια-Πολλαπλασιασμός

Το γαϊδουράγκαθο πολλαπλασιάζεται με σπορά, που γίνεται απ’ ευθείας στην ύπαιθρο και επί τόπου. Οι σπόροι σπέρνονται εντός λακκιδίων, σε αποστάσεις 0.40 εκατ. και επί των γραμμών 0.80 εκατ. Η σπορά δεν πρέπει να γίνει πριν της 25ης Απριλίου, εποχής στην οποία το χώμα αρχίζει να ζεσταίνεται. Οι σπόροι φυτρώνουν μετά από την 10η ημέρα, τα φυτά βλαστάνουν με ευρωστία και πολύ γρήγορα σχηματίζονται φύλλα μήκους 0.80 εκατοστών.

Εκλογή του εδάφους
Το είδος τούτο είναι εύκολης καλλιέργειας, πάντως όμως το χώμα στο οποίο πρόκειται να γίνει αυτή, πρέπει να είναι γόνιμο και δροσερό.

Προετοιμασία του εδάφους
Ένα ή δύο οργώματα, αναλόγως της κατάστασης του εδάφους, ένα καλό σβάρνισμα και ένα κυλίνδρισμα, αρκούν.

Συγκομιδή
Συλλέγουμε τους θυσάνους, οι οποίοι είναι πολύ ακανθώδεις και τους μεταφέρουμε προς αποξήρανση στο αποξηραντήριο. Μετά από λίγες ημέρες αποχωρίζουμε τους σπόρους κοπανίζοντας αυτούς και τους φυλάμε, για να αποφύγουμε την καταστροφή από τους ποντικούς οι οποίοι τους υπεραγαπούν.

Χρησιμοποιούμενα μέρη
Οι σπόροι και οι ρίζες.

Φαρμακευτικές ιδιότητες
Τα ανωτέρω είναι εφιδρωτικά.

Πηγή: Θεραπευτικά φυτά-Μιχ. Δ. Καλλιφρονα-Αθήναι 1936

Διαβάστε ακόμη:Γαιδουράγκαθο-Φαρμακευτικές ιδιότητες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα