Σκόνη πετρωμάτων για λίπασμα

Σκόνη πετρωμάτων για λίπασμα

Φυσική λίπανση με σκόνη πετρωμάτων

Τα περισσότερα από τα φυτά που καλλιεργούμε θα γίνουν και θα αποδώσουν καλύτερα εάν τα προμηθεύουμε τακτικά με θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα κάνουν τα φυτά σας να μεγαλώνουν γρηγορότερα, μεγαλύτερα και πιο θρεπτικής αξίας. Επίσης, θα είναι πιο νόστιμα και πιο δυνατά.
Τα ισχυρότερα φυτά είναι σε καλύτερη θέση να αποκρούσουν τα έντομα και τις ασθένειες. Τα φυτά που καλλιεργούνται σε πλούσιο ορυκτό χώμα θα περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τα οποία παραδίδονται σε αυτούς που τα καταναλώνουν. Στην οργανική κηπουρική οι θρεπτικές ουσίες παρέχονται κυρίως στα φυτά με τη μορφή και σκόνης πετρωμάτων.

Καθώς τα φυτά μεγαλώνουν χρησιμοποιούν τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα από το έδαφος. Το οργανικό κομπόστ παρέχει άζωτο στα φυτά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό, διότι αυτό είναι που κάνει τα φυτά μεγαλώνουν γρήγορα.
Η σκόνη πετρωμάτων αναπληρώνει πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα στο έδαφος, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, κλπ. σε ίχνη.

Ωστόσο, όπως αυτά είναι δομικά σκληρά και δύσκολο για τα φυτά να τα αφομοιώσουν μέσω του ριζικό τους συστήματος χωρίς κάποια βοήθεια.
Μικροσκοπικά ευεργετικά μικρόβια που ζουν στο οργανικό χώμα είναι ικανά να «προ χωνέψουν» τα ορυκτά και τα καθιστούν περισσότερο βιοδιαθέσιμα στα φυτά.
Εκτός από άζωτο το κομπόστ παρέχει επίσης στις καλλιέργειες και αυτά τα ευεργετικά μικρόβια στο έδαφος βοηθώντας τις ρίζες των φυτών να απορροφήσουν ευκολότερα τα ιχνοστοιχεία. Έτσι τα φοιτά απορροφούν και μεταβάλουν τα ανόργανα άλατα σε οργανικά και έτοιμα για δική μας τροφή.

Εάν χρησιμοποιείτε στην πόλη το νερό της βρύσης στον κήπο σας, θα πρέπει να φιλτραριστεί ώστε το προστιθέμενο χλώριο και οι χλωραμίνες να μην σκοτώσουν αυτά τα ωφέλιμα μικρόβια του εδάφους.
Για να παρέχετε στα φυτά σας μια κανονική τροφοδοσία θρεπτικών συστατικών θα πρέπει να "περιτριγυρίσετε" τα φυτά σας με οργανικό κομπόστ. Προσθέστε περίπου τέσσερα φλιτζάνια ώριμου κομπόστ γύρω από τη βάση του κάθε φυτού μία φορά κάθε δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Η σκόνη πετρωμάτων χρειάζεται να εφαρμοστεί στον κήπο σας μια μόνο φορά κάθε τρία χρόνια, πασπαλίζοντας ομοιόμορφα σε ποσοστό αναλογίας 7 κιλά για κάθε 10 τετραγωνικά μέτρα. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας κομπόστ στο σπίτι ή μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο από ένα φυτώριο. Την σκόνη πετρωμάτων μπορείτε να την βρείτε σε κάποιο τοπικό λατομείο ή μια τοπική εταιρεία –μαρμάρων-γρανίτη.

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω κομπόστ για λίπανση εδάφους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα