Χρήσεις του γάλατος στο βιολογικό περιβόλι

Χρήσεις του γάλατος στο βιολογικό περιβόλι

Το γάλα και οι χρήσεις του στις καλλιέργειες

Το ωίδιο είναι μια κοινή ασθένεια στον κήπο μας που αναπτύσσει όταν η θερμοκρασία είναι μεταξύ 20-30 βαθμούς και υπάρχει σχετική υγρασία ή όταν καταβρέχουμε τα φύλλα τους. Πρόκειται για έναν μύκητα που σπάνια σκοτώνει τα φυτά, μπορεί ωστόσο να τα εξασθενήσει και να μειώσει σημαντικά την απόδοσή τους. Από τα κηπευτικά αυτά που “υποφέρουν” περισσότερο είναι τα κολοκυθοειδή, αλλά και από τα καλλωπιστικά, τα τριαντάφυλλα.
Συνήθως χρησιμοποιούμε θειάφι για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, όμως υπάρχει περιορισμός στις θερμοκρασίες, αφού πάνω από τους 30 βαθμούς καίει τα φύλλα και κάτω από τους 20 δεν δουλεύει καλά. Ένα άλλο εργαλείο είναι η σόδα του φαγητού, που όμως και αυτό έχει περιορισμό σε ότι έχει να κάνει με τις ανώτατες θερμοκρασίες.

Πρόσφατα ήρθε το γάλα να προστεθεί στα μέσα που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση του ωιδίου. Ψεκάζοντας με ένα διάλυμα γάλακτος έως 30% δεν επιτρέπουμε την εγκατάσταση του στα φυτά μας. Το πρόβλημα είναι ότι και αυτό, όπως όλα τα βιολογικά μέσα, λειτουργεί προληπτικά κι όχι θεραπευτικά. Δηλαδή, πρέπει να ψεκάζουμε κάθε 7 με 10 μέρες, μέχρι τα μέσα του Ιούνη.

Ψεκάζουμε και τις δύο πλευρές του φύλλου πάρα πολύ καλά, μέχρι να αρχίσει να στάζει, αργά το απόγευμα.
Ο λόγος για τον οποίο το γάλα είναι τόσο αποτελεσματικό είναι ότι περιέχει γαλακτοφερρίνη, που είναι ένα ισχυρό βακτηριοκτόνο και μυκητοκτόνο, ενώ το φωσφορικό κάλιο που περιέχει ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των φυτών για την αντίστασή τους στους μύκητες.

Επίσης το γάλα, βοηθάει για να αντιμετωπίσουμε την μαύρη κηλίδα της τριανταφυλλιάς, που προκαλείται από τον μύκητα Diplocarpon rosae. Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος είναι ο ψεκασμός με αραιωμένο γάλα.

Χρήσεις του γάλατος στο βιολογικό περιβόλι

Δοσολογία
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το ποια αραίωση του γάλακτος στο νερό είναι η καλύτερη. Και ξεκινάνε με αραιό γάλα 10% και 90% νερό, για να φτάσουν έως 40% γάλα και 60% νερό. Η δική μου εμπειρία, λέει ότι το γάλα δεν πρέπει να ξεπερνά το 30%, γιατί τότε έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, με καλύτερο το 20%. Δεν έχει σημασία αν το γάλα που χρησιμοποιούμε είναι αποβουτυρωμένο ή πλήρες, επειδή είναι η πρωτεΐνη το ζητούμενο κι όχι το λίπος.

Το Γάλα ως Απολυμαντικό

Πέρα από τα παραπάνω, το γάλα είναι και απολυμαντικό. Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε - αντί του χλωρίου ή του οινοπνεύματος - για να απολυμαίνουμε τα εργαλεία μας για την πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών στον κήπο ή το θερμοκήπιο μας.

Χρήσεις του γάλατος στο βιολογικό περιβόλι

Το γάλα ως πηγή ασβεστίου

Ως γνωστόν το γάλα είναι πηγή ασβεστίου, οπότε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για τα φυτά σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λαχανικά όπως ντομάτες, πιπεριές και κολοκυθάκια που είναι αυτά που υποφέρουν περισσότερο από το ακανόνιστο ποτίσμα. Χρησιμοποιήστε το αραιωμένο (30% γάλα και 70% νερό) για να ποτίσετε τα φυτά σας ή να ψεκάσετε το φύλλωμα. Να έχουμε υπ όψη μας ότι ο διαφυλλικός ψεκασμός έχει άμεσα και καλύτερα αποτελέσματα από ότι το πότισμα, σε όλες τις περιπτώσεις.

Χρήσεις του γάλατος στο βιολογικό περιβόλι

Το γάλα σαν βελτιωτικό του εδάφους

Αυτή είναι μια αρχαία πρακτική για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους και τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί και πάλι στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με έρευνα των Bridgett Jamison Hilshey και Sid Bosworth, του Πανεπιστημίου του Vermont, οι βοσκότοποι που ψεκάστηκαν με σπρέι γάλακτος είχαν πολύ καλύτερη απόδοση, απαλλαγμένοι από ασθένειες, ακόμη και από την παρουσία εποχιακών παθογόνων και καταστροφικών εντόμων. Επίσης η εφαρμογή του γάλακτος ενίσχυσε την ικανότητα του εδάφους να απορροφά αέρα και νερό.

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω οικολογικό εντομοκτόνο για προστασία φυτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα