Βότανα για το αναπνευστικό σύστημα

Βότανα για το αναπνευστικό σύστημα

Φυτοθεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος

Το σύστημα των οργάνων που χρησιμεύουν για την πρόσληψη του ατμοσφαιρικού αέρα από το περιβάλλον, την παραλαβή του οξυγόνου από αυτόν και την απόδοση σε αυτόν του διοξειδίου του άνθρακα, αποτελούν το αναπνευστικό σύστημα, το οποίο χωρίζεται σε ανώτερο και κατώτερο. Τα συνήθη προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι λοιμώξεις που αφορούν συνήθως το φάρυγγα, το λάρυγγα, τις αμυγδαλές, και την τραχεία.

Συνήθως πρόκειται για το κοινό κρυολόγημα, το οποίο συμβαίνει κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και τα συμπτώματα που προκαλεί είναι βήχας, καταρροή από τη μύτη, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, ιγμορίτιδα, ενώ στα περαιτέρω συμπτώματα περιλαμβάνονται ο πυρετός, ο πονοκέφαλος και οι πόνοι. Κύριος στόχος της θεραπείας είναι να μετριαστούν τα συμπτώματα καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει τη λοίμωξη.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια τάση αναβίωσης της θεραπευτικής χρήσης των φυτών και των προϊόντων φυτικής προελεύσεως με σκοπό να στηρίξουν ποικίλα συστήματα του οργανισμού ή να αντιμετωπίσουν, να θεραπεύσουν ή να προλάβουν ασθένειες των ανθρώπων ή των ζώων.
Στην παρουσίαση εξετάζονται τα φυτά που χρησιμοποιούνται συχνότερα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και τα οφέλη τους είναι διαπιστωμένα.

Πρόκειται κυρίως για βότανα με αποχρεμπτικές ιδιότητες, με μαλακτική, βλεννολυτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Εξετάζονται οι θεραπευτικές ενδείξεις, η δοσολογία και ο τρόπος χορήγησης, οι ειδικές προειδοποιήσεις και προφυλάξεις κατά τη χρήση τους, οι αντενδείξεις και οι πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα.

Πηγή: Διαμάντω Λάζαρη, Επίκουρη Καθηγήτρια
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Τομέας Φαρμακογνωσίας-Φαρμακολογίας, Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας, Θεσσαλονίκη, 54124, e-mail: dlazari @pharm. auth. gr

Διαβάστε ακόμη:Βήχας και βότανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα