Ορμόνες και ανάπτυξη φυτών

Ορμόνες και ανάπτυξη φυτών

Οι ορμόνες και η δοκιμή του σιταριού

Από την παλαιότατη εποχή προσπαθούσε και κινείτο η ανθρωπότητα, για να μάθει πριν του τοκετού, κατά το δυνατό, την ύπαρξη και δημιουργία ενός παιδιού. Οι Αιγύπτιοι μάλιστα χρησιμοποιούσαν ήδη προ χιλιάδων ετών μίαν σπάνια μέθοδο διάγνωσης της εγκυμοσύνης.
Αυτοί γνώριζαν εκ πείρας ότι το σπέρμα του σιταριού αναπτυσσόταν και μεγάλωνε ταχύτερα, εάν αυτό ποτιζόταν κάποτε με ούρα εγκύου γυναικός.

Η μέθοδος αυτή ανακαλύφθηκε εκ νέου, όταν έμαθαν ότι η ωοθυλακική ορμόνη επιταχύνει την ανάπτυξη των φυτών. Και κατά αυτόν τον τρόπο οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν ασυνείδητα την μεγάλη έκκριση ωοθυλακικής ορμόνης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Η ωοθυλακική ορμόνη φαίνεται να είναι παρούσα πανταχού. Το εκπληκτικότερο όμως είναι ότι ενόρχεις ίπποι εκκρίνουν μεγαλύτερη αυτής ποσότητα παρά οι έγκυοι φοράδες.
Με αυτή την εξακρίβωση ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη πηγή ωοθυλακικής ορμόνης από όσες γνωρίζουμε.

Οι ορμόνες στα φυτά

Το άνθος της ιτιάς, η λεύκη, το αραποσίτι και πολλά άλλα φυτά εμπεριέχουν αυτήν, χωρίς εμείς να γνωρίζουμε ακριβώς, ποιον ρόλο οι ορμόνες αυτές παίζουν στο βασίλειο των φυτών.

Διαβάστε ακόμη:Η κοπριά (το φουσκί)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα