Μυκόρριζες: η χρησιμότητά τους στην βιολογική καλλιέργεια

Μυκόρριζες-βιολογική καλλιέργεια

Μυκόρριζες και γόνιμο έδαφος

Η λέξη “mycorrhiza” προέρχεται από την Ελληνική γλώσσα και είναι ένας ωφέλιμος τύπος μυκήτων που αναπτύσσεται στις ρίζες των φυτών.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους τύπους μυκήτων, οι μυκόρριζες έχουν αποδειχθεί πραγματικά ευεργετικές για τα φυτά και ζουν στις ρίζες περίπου του 95% των φυτικών ειδών της γης, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων βοτάνων και λουλουδιών.
Κατά συνέπεια, χρησιμοποιούνται συνήθως ως βελτιωτικά ποιότητας και ανάπτυξης όταν πρόκειται για καλλιέργειες κηπευτικών και γεωργικών καλλιεργειών.

Οι μυκόρριζες μεγαλώνουν την ικανότητα της ρίζας να απορροφά θρεπτικά συστατικά και νερό από το έδαφος, αυξάνοντας την απορρόφησης τους έως και 10 φορές. Απελευθερώνουν επίσης ισχυρά ένζυμα που βοηθούν στη διάλυση θρεπτικών συστατικών όπως το οργανικό άζωτο, ο φωσφόρος και ο σίδηρος.

Ο μύκητας εγκαθίσταται στους ιστούς των ριζών του ξενιστή, είτε ενδοκυτταρικά (ενδότροφες) όπως στους μυκητοειδείς μυκορριζικούς μύκητες και είναι ο συνηθέστερος τύπος, είτε εξωκυτταρικά (εξώτροφες) όπως στους εκτομυκορριζικούς μύκητες. Έτσι οι μυκόρριζες δημιουργούν μια συμβιωτική σχέση με τις ρίζες των περισσότερων φυτών. Αφού μπουν, συνδέονται μεταξύ τους αυξάνοντας το βάθος απορρόφησης.
Σε αντάλλαγμα παίρνουν από τα φυτά γλυκόζη.

Οι μύκητες αυτοί καλύπτουν την περιοχή γύρω από τις ρίζες ενός φυτού και σχηματίζουν πολύ λεπτά νήματα, προσθέτοντας μήκος και αποτελεσματικότητα στις ρίζες ενός φυτού. Δηλαδή είναι σαν να αποκτούν ένα δεύτερο σύνολο ριζών.

Τα φυτά, με καλά εδραιωμένο μυκορριζικό σύστημα είναι πιο ικανά να επιβιώσουν σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες και στο σοκ της μεταφύτευσης.

Το ριζικό σύστημα στο οποίο έχουν εγκατασταθεί  μυκόρριζες, απορροφούν και αποθηκεύουν περισσότερο νερό, μειώνοντας τις ανάγκες και το στρες κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων. Η δομή του εδάφους που προκύπτει, επιτρέπει την κίνηση του αέρα και του νερού στο έδαφος, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη και την ισόρροπη διανομή των ριζών.

Οι μυκορριζικοί μύκητες ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα ενός φυτού, καθιστώντας το ανθεκτικό στα παθογόνα του εδάφους και κρατάνε τα παρασιτικά νηματώδη μακριά.

Υπάρχουν περισσότεροι από 150 τύποι μυκορριζικών μυκήτων. Ορισμένα εδάφη περιέχουν ήδη μυκόρριζες, οπότε δεν είναι απαραίτητο να τις προσθέσουμε, αλλά σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να το κάνουμε εμείς.

Μια μέθοδος είναι η προσθήκη κομπόστ που θα αυξήσει την ποσότητα οργανικής ύλης και ως εκ τούτου θα ενθαρρύνει τη δημιουργία και ανάπτυξη μυκορριζών.

Μυκορριζικά εμβόλια μπορούν να προστεθούν στο χώμα για να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη μυκήτων αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι λόγω της ποικιλίας αυτών των μυκήτων, πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος τύπος για κάθε περίπτωση.

Διαβάστε ακόμη:Πηγές βιταμινών από βότανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα