Ντομάτα: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

καλλιέργεια ντομάτας

Πως γίνετε η σπορά και η καλλιέργεια ντομάτας

Καλλιέργεια ντομάτας από σπόρους
Ξεκινήστε την σπορά για την καλλιέργεια ντομάτας από σπόρους, 6 εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού στην περιοχή σας. Φυτέψτε το σπόρο 1-1.5 cm βαθιά σε κομπόστα για σπόρους και διατηρήστε τη θερμοκρασία μεταξύ 24-29 C για την καλύτερη βλαστικότητα.
Οι ντομάτες χρειάζονται 12-14 ώρες φως την ημέρα για μην γίνουν ψιλόλιχνες. Όταν βγουν στα φυτά τέσσερα φύλλα, μεταμοσχεύστε τα σε μεγαλύτερες γλάστρες για να προωθήσετε της ανάπτυξης της ρίζας.

Μετά τη μεταμόσχευση, κρατήστε τα φυτά σε χαμηλότερη θερμοκρασία τη νύχτα, μεταξύ 10-13 C βαθμών Κελσίου για την γρηγορότερη προώθηση της ανθοφορίας σε ορισμένες ποικιλίες. Οι ημερήσιες θερμοκρασίες θα πρέπει να ανέβουν στους 24-29 C βαθμούς Κελσίου για την προώθηση ταχείας ανάπτυξης.

Εκθέστε τα φυτεμένα φυτά ντομάτας στις εξωτερικές συνθήκες δηλαδή στο φως και στον αέρα περίπου 10 ημέρες, για να σκληρύνει και να χοντρύνει το στέλεχος τους.
Το πότισμα θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, ούτε πολύ ούτε λίγο, για να μην καθυστερήσει η ανάπτυξη των φυτών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό οργανικό λίπασμα αν τα φύλλα κιτρινίζουν. Κρατήστε τα επίπεδα του φωσφόρου υψηλό. Πάρα πολύ άζωτο θα καθυστερήσει την καρποφορία.

Καλλιέργεια ντομάτας: Μεταμόσχευση

Για τη μεταμόσχευση ντοματιών στον κήπο σας, η μέση θερμοκρασία του εδάφους θα πρέπει να είναι περίπου από 15-18 C διαφορετικά τα φυτά θα γίνουν κίτρινα ή κοντά και θα έχουν αργή καρποφορία. Οι ντομάτες πρέπει να μεταμοσχευθούν στις τελικές θέσεις τους στο έδαφος, όταν είναι περίπου 15 εκατοστά.

Οι ντομάτες έχουν δύο χωριστές περιοχές ριζών. Η πάνω περιοχή είναι ειδικευμένη για να απορροφάει τις θρεπτικές ουσίες από το νερό. Τα χαμηλότερα μέρη των ριζών απορροφούν το νερό αλλά είναι λιγότερο ικανά να απορροφήσουν τις θρεπτικές ουσίες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις εξειδικευμένες ρίζες, για να καλλιεργήσετε πιο υγιέστερες και παραγωγικές ντομάτες μεταφυτεύοντας τις βαθιά, αφήνοντας μόνο τα πάνω φύλλα να προεξέχουν και σκεπάζοντας τον κορμό τους με χώμα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη και άλλων ριζών από τον κορμό τους. Έτσι θα απορροφούν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από ότι κανονικά.

Καλλιέργεια ντομάτας: Προτεινόμενη απόσταση φύτευσης ντομάτας

Η απόσταση φύτευσης ντοματών στις σειρές μεταξύ των φυτών θα πρέπει να είναι από 60 έως 90 cm. Μπορείτε να φυτέψετε την ντομάτα μέχρι απόσταση 45 cm και κυρίως στα παρτέρια, να ξέρετε όμως ότι οι ντοματιές απωθούνται μεταξύ τους, για αυτό είναι καλό να τηρούνται οι αποστάσεις. Η απόσταση μεταξύ των σειρών πρέπει να είναι 90-120 cm.

Καλλιέργεια ντομάτας: Συγκαλλιέργεια

Η ντομάτα καλλιεργείται μαζί με σκόρδο, κατιφέ, κρεμμύδι, μαϊντανό, σχοινόπρασο, καπουτσίνο, καρότο, τσουκνίδα, βασιλικό, μέντα, μελλισόχορτο. Η καλλιέργεια σκόρδου ανάμεσα στις ντομάτες τις προστατεύει από τον τετράνυχο, ο κατιφές από έντομα και νηματώδεις του εδάφους, ενώ η τσουκνίδα η μέντα και το μελλισόχορτο καλυτερεύει την ποιότητά της. Ο βασιλικός απωθεί τις μύγες, τα κουνούπια και τα σκουλήκια των καρπών, τις βοηθάει στις ασθένειες και συμβάλει στην ανάπτυξή τους. Οι ντομάτες δεν έχουν πρόβλημα να καλλιεργούνται στο ίδιο μέρος κάθε χρόνο.

Δεν καλλιεργείται με πατάτες, μάραθο, καλαμπόκι, αγγούρι, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, γογγύλι, άνηθο. Μην τις φυτεύεται κάτω από καρυδιές για την αποφυγή της μάρανσης του καρυδιού.

Ασθένειες ντομάτας

Φυτέψτε και καλλιεργήστε ντομάτες ανθεκτικών ποικιλιών για διαρκή συγκομιδή. Οι ασθένειες της μάρανσης των φύλλων, όπως η πρόωρη μάρανση και η αλτενάρια αρχίζουν να εμφανίζονται περίπου στις αρχές Ιουλίου, που τα φυτά είναι πιο ευαίσθητα μόλις αρχίζει η παραγωγή καρπών.

Για να μειωθούν τα προβλήματα των ασθενειών, φυτέψτε ανθεκτικές ποικιλίες και αλλάξτε την καλλιέργεια ντομάτας σε διάφορα μέρη του κήπου κάθε χρόνο, με τη χρήση μιας τριετούς εναλλαγής.

Η μάρανση από φουζαρίωση, μια ασθένεια που προκαλείται από ένα μύκητα του εδάφους, εμφανίζεται από τα μέσα έως τα τέλη της καλλιέργειας στις νότιες περιοχές. Όταν υπάρχουν προβλήματα μάρανσης από τη φουζαρίωση συνιστάτε εξαετές πρόγραμμα εναλλαγής ή χρήση ανθεκτικών ποικιλιών.

Μην φυτεύετε μελιτζάνες, πιπεριές, πατάτες, σε μολυσμένο έδαφος κατά τη διάρκεια της περιόδου εναλλαγής. Η πρόωρη μάρανση και η ανθράκωση είναι κοινές ασθένειες, και ευνοούνται από τη ζέστη και την υγρασία. Η καθυστερημένη μάρανση είναι πιο κοινή στις χερσαίες περιοχές και πιο ψηλές περιοχές, ειδικά κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Λίπανση ντομάτας

Η μάρανση και η πτώση των λουλουδιών στην ντομάτα αντιμετωπίζονται εξασφαλίζοντας επαρκές επίπεδο προστασίας του εδάφους σε ασβέστιο, και σταθερή υγρασία. Ο φώσφορος είναι απαραίτητος στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας και ιδιαίτερα στην εποχή του σχηματισμού των άνθεων.

Το κάλιο είναι απαραίτητο στο δέσιμο και στην αύξηση του μεγέθους των καρπών. Η πτώση, η κακή ποιότητα των καρπών και η χαμηλή παραγωγή, είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας καλίου. Το κάλιο παίζει ακόμα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ασθενειών όπως η φουζαρίωση, η βερτιτσιλίωση, η αλτερνάρια, η σήψη του στελέχους και το κλαδοσπόριο κ.α. Η ντομάτες που φυτεύονται σε υγιές έδαφος δεν θα έχουν σοβαρά προβλήματα από ασθένειες.

Το μαγνήσιο είναι ακόμα απαραίτητο στην καλλιέργεια ντομάτας. Η έλλειψη του μαγνησίου έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοση της παραγωγής και την υποβάθμιση της ποιότητας του καρπού.

Το είδος λιπάσματος που χρησιμοποιείται έχει επίπτωση στη γεύση της ντομάτας. Πολύ νόστιμες ντομάτες είναι μερικές φορές το αποτέλεσμα υπό ορισμένες συνθήκες καλλιέργειας. Αποφύγετε να συντηρείτε τομάτες στο ψυγείο διότι θα καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης της. Οι ντομάτες είναι καλύτερα να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες δωματίου πάνω από τους 10 C.

ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Υπάρχουν περίπου 1200 ποικιλίες ντομάτας. Ας δούμε μερικές βασικές και διαδεδομένες:

Ντομάτα Ace 55 (καλλιεργείτε από παλιά στην Ελλάδα)

Ντομάτα 80 ημερών. Η Ace είναι μεσαίου μεγέθους κόκκινη ντομάτα με λεπτή φλούδα και γλυκιά γεύση. Έχουν πολύ καλή αντίσταση στις ασθένειες και είναι ανθεκτικές στο σκάσιμο και στα χτυπήματα. Αντέχει στις άνυνδρες, άγονες και ξηρές περιοχές και είναι ευρέως διαδεδομένη στην περιοχή της νότιας Μεσογείου και στην χώρα μας. Είναι πολύ καλή για αυτούς που δεν τους αρέσει η όξινη γεύση της τομάτας. Αυτό όμως καθιστά την Ace 55 μια κακή επιλογή για κονσερβοποίηση. Αν θέλετε να κάνετε πάστα από αυτή την ποικιλία θα πρέπει να την μαγειρέψετε ή να προσθέσετε λεμόνι, κάτι που οφείλεται στη χαμηλή περιεκτικότητα σε οξέα. Χρησιμοποιείτε κυρίως σε σαλάτες αλλά και σε γεμιστά.

Ντομάτα Brandywine

Ντομάτα 74 ημερών. Χρονολογείται από το 1800, αυτή η ροζ ντομάτα θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη από όλους σε γεύση. Μεγάλες με λεπτή φλούδα που φτάνουν μέχρι τα 450 γραμμάρια. Τα φύλλα της μοιάζουν με της πατάτας. Δεν είναι ανθεκτική σε ασθένειες αλλά είναι ένα από τις καλύτερες γευστικές ντομάτες.Χρησιμοποιείτε σε σαλάτες και σάντουιτς.

Ντομάτα - Brandywine

Ντομάτα - Brandywine

Ντομάτα - Brandywine

Ντομάτα - Brandywine

Cherokee Purple - Η παλιά μαύρη ντομάτα;

Ντομάτα 85 ημερών. Αυθεντική ποικιλία ντομάτας πριν το 1890 από το Tennessee, Τσερόκι ινδιάνικης καταγωγής.Έχει εξαιρετική γεύση και άρωμα, για μένα την καλύτερη από όλες. Έχει συμπαγή πυκνή σάρκα, ζουμερή υφή, με μικρούς σπόρους ακανόνιστα διάσπαρτους. Κάνει για σαλάτες αλλά και γεμιστά. Είναι ανθεκτική σε ασθένειες, έχει καλή αντίσταση στην σεπτόρια των φύλλων και αντέχει στα νότια ζεστά μέρη.

Κάνει μεγάλους καρπούς (250-400 γραμμάρια) και εξωτερικά είναι ομαλή με ελαφρές ραβδώσεις. Ωριμάζει σε σκοτεινά σκιερά μέρη και γίνετε από ροζ μωβ. Μερικές φορές ονομάζεται και μαύρη ντομάτα. Το χρώμα το μεταφέρει μέσω της σάρκας της, κυρίως στο τέλος του στελέχους. Τα σπόρια της περιβάλλονται από πράσινη γέλη.

ντομάτα-μαύρη-cherokee purple

ντομάτα-μαύρη-cherokee purple

ντομάτα-μαύρη-cherokee purple

μαύρη ντομάτα

Ντομάτα Gregory’s Altai

Ντομάτα 67 ημερών. Μια ποικιλία ντομάτας από τη Σιβηρία από τα βουνά Αλτάι. Είναι πρώιμη ποικιλία και δίνει μεγάλες ροζ ντομάτες. Η γεύση της είναι γλυκιά και όξινη και παράγει ντομάτες όλη την εποχή. Κάνει για σαλάτες αλλά και γεμιστά.

ντομάτα-Gregory’s Altai

Ντομάτα Mortgage Lifter

Ντομάτα 83 ημερών. Πρόκειται για μια βελτιωμένη έκδοση του 'Radiator Charlie's, στην οποία έχει προστεθεί αντίσταση στις ασθένειες, οι καρποί έχουν γίνει πιο ομοιόμορφοι και στην ωρίμανση γίνονται κόκκινες και όχι ροζ-κόκκινες. Τα φρούτα είναι μεγάλα, (250-400 γραμμάρια) και είναι πολύ παραγωγικές. Αποτελεί μία από τις πιο παραγωγικές και αξιόπιστες ντομάτες και είναι παραγωγική μέχρι τον παγετό. Πρόκειται για μια εξαιρετική ποικιλία για το σπίτι ή για πώληση.

ντομάτα-Mortgage Lifter

Oxheart-Ντομάτα βοιδοκαρδιά ή καρδιά βουβαλιού (καλλιεργείτε από παλιά στην Ελλάδα)

Ντομάτα 88 ημερών. Το σχήμα της καρδιάς του βουβαλιού είναι το αποτέλεσμα ενός μόνο γονιδίου μετάλλαξης, που έγινε περίπου το 1925. Παράγουν πολύ μεγάλες, ροζ, σε σχήμα καρδιάς του βουβαλιού ντομάτες, βάρους από 400 έως 900 γραμμάρια. Η γεύση της είναι σταθερή και σαρκώδης, με λίγους σπόρους και ήπια γεύση.

ντομάτα-καρδιά βουβαλιού

Ντομάτα Roma VF-Ιταλικό ντοματάκι για πάστα (καλλιεργείτε από παλιά στην Ελλάδα)

Ντομάτα 75 ημερών. Μία πολύ δημοφιλής ντομάτα σε σχήμα αχλαδιού. Έχει διαδοθεί και προσαρμοστεί παντού. Τα φρούτα ωριμάζουν ομοιόμορφα. Έχει καλή αντοχή στις ασθένειες, τη ζέστη και στα σκουλήκια των καρπών. Είναι από τις πιο αξιόπιστες ντομάτες για πάστα και κονσερβοποίηση.

ντομάτα-Roma VF

Ντομάτα Stupice

Ντομάτα 62 ημερών. Τσεχοσλοβακικής καταγωγής. Η Stupice είναι πρώιμη ποικιλία ντομάτας, παραγωγική, ανεκτική σε ασθένειες με πολλή καλή γεύση. Είναι παραγωγική μέχρι τον παγετό. Οι ντομάτες έχουν βαθιά γεύση με θαυμάσια ισορροπία της γλυκύτητας και δριμύτητας. Οι καρποί είναι μικροί περίπου 50 γραμμάρια και παράγονται σε ομάδες των 6 έως 8 που συγκεντρώνονται κοντά στη βάση του φυτού. Οι καρποί γίνονται κόκκινοι όταν ωριμάζουν πλήρως. Είναι πολύ καλή ποικιλία για σαλάτες.

ντομάτα stupice

Ντομάτα White Wonder

Ντομάτα 84 ημερών. Πιθανός προέρχονται από την ποικιλία Λευκό μήλο προ-1860. "Το λευκό θαύμα" έχει μια ένα κρεμ λευκό χρώμα και μια γλυκιά γεύση. Οι καρποί είναι μεσαίου μεγέθους. Χρησιμοποιείτε κυρίως σε σάλτσες και για διακόσμηση πιάτων.

ντομάτα-λευκό θαύμα

Ντομάτα Σαλμονίκο(καλλιεργείτε από παλιά στην Ελλάδα)

Η ντομάτα η σαλμανικιώτικη, (από το Σαλμονίκο που βρίσκεται ανάμεσα στη Πάτρα και το Αίγιο) είναι μια ντομάτα που ακόμη υπάρχει σε πάγκους της λαϊκής του Αιγίου. Μια ντομάτα από τις παλιές. Ζάχαρη. Την ξεχωρίζεις από το χρώμα της που είναι ροζ ή μελιτζανί και το σχήμα της που είναι σαν μελιτζάνα.

ντομάτα Σαλμονίκο

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΠΟΡΩΝ ΣΤΟΜΑΤΑΣ

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ:
Οι διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας πρέπει να χωριστούν 100 μέτρα η μία από άλλη καλλιέργεια ντομάτας που ανθίζει συγχρόνως κοντά, για να εξασφαλίσουμε απόλυτη αγνότητα. Για στο σπίτι μας μια απόσταση 50 μέτρων θεωρείτε ικανοποιητική.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Επιτρέψτε στις ντομάτες να ωριμάσουν εντελώς πριν τη συλλογή τους για την παραγωγή σπόρου. Τα ανώριμα φρούτα (πράσινα), που σώζονται από τον πρώτο κρύο, θα ωριμάσουν αργά εάν κρατιούνται σε μια δροσερή, ξηρά θέση.

Κόψτε την ντομάτα στη μέση και συμπιέστε έξω από τις κοιλότητες την ουσία που περιέχει τους σπόρους που είναι σαν ζελατίνα. Εάν γίνει προσεκτικά, η ίδια η ντομάτα μπορεί μετά να φαγωθεί. Τοποθετήστε τη ζελατίνα και τους σπόρους σε ένα βάζο ή ένα ποτήρι και τοποθετήστε σε μια θερμή θέση, 16-24° Κελσίου για περίπου 3-4 ημέρες. Ανακατώστε μια φορά την ημέρα.

σπόροι ντομάτας

σπόροι ντομάτας

Ένα στρώμα μύκητα σαν μούχλα θα αρχίσει να εμφανίζεται στην κορυφή του μίγματος μετά από τις μερικές ημέρες. Αυτός ο μύκητας όχι μόνο τρώει το ζελατινούχο πολτό που περιβάλλει κάθε σπόρο και αποτρέπει τη βλάστηση. Παράγει επίσης αντιβιοτικά που βοηθούν στον έλεγχο των ασθενειών στους σπόρους.

σπόροι ντομάτας

σπόροι ντομάτας

Μετά από 3-4 ημέρες γεμίστε το δοχείο με τους σπόρους με ζεστό νερό και ανακατέψετε. Αφήστε το περιεχόμενο να ηρεμήσει και χύστε έξω το νερό μαζί με τα κομμάτια του πολτού ντοματών και των ανώριμων σπόρων που επιπλέουν στην κορυφή. Οι βιώσιμοι σπόροι είναι βαρύτεροι και μένουν στο κατώτατο σημείο του βάζου. Αδειάστε τους καθαρούς σπόρους σε ένα ανοιχτό δοχείο και ξεράνετε σε δροσερή θέση για μια δυο εβδομάδες έως ότου ο σπόρος είναι αρκετά ξηρός και σπάει όταν τον τσακίζετε.

Καλλιεργητικές συμβουλές στην καλλιέργεια της ντομάτας

  • Ο καύσωνας πρέπει να βρίσκει τα φυτά μας ποτισμένα. Φροντίζουμε να ποτίζουμε απογευματινές ή βραδινές ώρες, διαφορετικά καίγονται οι ανθοταξίες. Εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη για την διατήρηση της υγρασίας του εδάφους.
  • Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται τις απογευματινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας και ποτέ κατά την διάρκεια πλήρης ηλιοφάνειας.
  • Οι λιπάνσεις κατά την διάρκεια του καύσωνα δεν επιτρέπονται διότι τα φυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 35 C. Με την προσθήκη λιπασμάτων κατά την περίοδο του καύσωνα υπάρχει πιθανότητα να κάψουμε το ριζικό σύστημα των φυτών και να δημιουργήσουμε πύλες εισόδου παθογόνων από το ριζικό σύστημα.
  • Οι ντομάτες ανοίγουν και σκάνε όταν γίνετε ακανόνιστο πότισμα με αποτέλεσμα να χαλάνε γρηγορότερα. Προσοχή στα ποτίσματα λοιπόν.

Μέθοδοι καλλιέργειας ντομάτας

Video για το κλάδεμα της ντομάτας

Βέβαια αυτό το κλάδεμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα με τον δυνατό και διαρκή ήλιο παρά μόνο σε περιοχές που οι ντομάτες βρίσκονται υπό σκιά.

Πηγές:https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tomato_cultivars
https://www.southernexposure.com/

Διαβάστε ακόμη:Εχθροί και ασθένειες ντομάτας

313 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/3/12, 5:17 μ.μ.

    Αγόρασα ντομάτες brandywine πέρυσι στην Τουρκία και πραγματικά είναι εξαιρετικές. Κράτησα λίγο σπόρο από 2-3 ντομάτες και τις φύτεψα εχθές. Ελπίζω να ευδοκιμήσουν. Πάντως σαν ντομάτα είναι πολύ ευαίσθητη και δεν μπορούσα να την συντηρήσω περισσότερο από 4-5 ημέρες στο ψυγείο. Επίσης, να σας πώ ότι τις βρήκα μόνο τον Αύγουστο και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Πρέπει να έχουν μικρή περίοδο καρποφορίας. Στην Τουρκία τις αποκαλούν pembe domates που σημαίνει ροζ ντοματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χάρης - Κύπρος24/3/12, 11:09 μ.μ.

    Brandywine υπάρχουν σε χρώμα ροζ, κόκκινο, κίτρινο και μαύρο (καφέ σκούρο). Έχω δοκιμάσει τις ρόζ / εξαιρετική ντομάτα με υπέροχη γεύση, έχω βγάλει μέχρι 600γρ αλλά γίνονται και πιο μεγάλες / Η κίτρινη είναι αρκετά ξινή για μένα, όχι τόσο μεγάλη όπως η ροζ. Η μαύρη είναι αρκετά καλή στην γεύση, αρκετά μεγάλη αλλά δεν αντέχει πολύ στην ζέστη της Κύπρου, ξινίζει εύκολα. Την κόκκινη δεν την έχω δοκιμάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νίκος Πάτρα27/3/12, 7:52 μ.μ.

    Καταπληκτικο site μπράβο παιδιά.
    Εδω και 7 μέρες εχω φυτέψει 4 ποικιλίες ντομάτας: τσερόκι, costoluto genovese, μαμα για σαλτσα και ματινα τύπου τσέρι.
    Θέλω τη γνώμη σας για αυτές τις ποικιλίες. Αν κλαδεύονται, αν μπορώ να κρατήσω φυντάκια στα κυπελλάκια για αργότερα ιδιαίτερα για κολοκύθι, αγγούρι και ντομάτα. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χάρης - Κύπρος29/3/12, 11:20 μ.μ.

    Φίλε Νίκο από την Πάτρα

    Η ποικιλία Cherokee έχει εξαιρετική γεύση, καλύτερη από άλλες παρομοίου τύπου «Μαύρες Ντομάτες» αντέχει περισσότερο την ζέστη από ποικιλίες όπως η Slovenian Black, Brandywine Black, Paul Robenson, Black Cherry και Chocolate Cherry / από δική μου εμπειρία.

    Με καλή περιποίηση μπορεί να παράξει ντομάτες μεγέθους μέχρι και 300γρ. με μέσο όρο ανά φυτό / βάση δικής μου εμπειρίας και αναλόγως κλαδέματος / 17 ντομάτες. Υπάρχουν άλλες ποικιλίες μαύρης ντομάτας που θα μπορούσαν να δώσουν πολύ μεγαλύτερη παραγωγή και παρατεταμένη καρποφορία βάση των κλιματολογικών συνθηκών της Πάτρας.

    Τις άλλες ποικιλίες στις οποίες αναφέρεσαι δεν τις έχω δοκιμάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος8/4/12, 8:53 μ.μ.

    ανταλάσω σπόρους ντομάτα Σαντορίνης

    tboutris@eurobank.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας.
    Οι ντοματούλες μου, έχουν ψηλώσει αρκετά είναι καλές οι θερμοκρασίες για να τις φυτέψω στο έδαφος ή να περιμένω κι άλλο; Να τις αφήνω σε εξωτερικό χώρο ακάλυπτες από δω και πέρα ή να τις βάζω μέσα το βράδυ που πέφτει η θερμοκρασία; Και κάτι ακόμα για ην κοπριά. Επειδή φοβάμαι τους ψύλλους πειράχει να βάλω πρόβεια που μου τη δίνουν και δωρεάν; Ευχαριστώ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χάρης - Κύπρος11/4/12, 2:20 π.μ.

    Dina Bea

    Εάν οι θερμοκρασία το βράδυ πέφτει κάτω από 5C μην τις αφήσεις έξω, θα υπάρξει πρόβλημα. Παίζει ρόλο βεβαίως εάν είναι υβρίδια ή όχι. Αρκετά υβρίδια αντέχουν μέχρι και 0C φτάνει να μην σχηματιστεί παγετός. Εάν έχεις αγοράσει έτοιμα φυτά το πιο πιθανόν είναι να είναι υβρίδια (F1), εάν τις έχεις ξεκινήσει από σπόρο, μη συσκευασμένο, τότε πιθανόν να είναι μη γενετικά τροποποιημένες ντομάτες (heirloom) και εξαρτάται από την ποικιλία για το αν αντέχουνε το κρύο, οι περισσότερες είναι ευαίσθητες στο κρύο ιδικά εάν είναι σε μικρό μέγεθος τα φυτά.

    Πριν τις φυτέψεις στο έδαφος καλό θα είναι να τις μεταφέρεις σε εξωτερικό χώρο για μια βδομάδα με ελάχιστο νερό (πότισμα – απλώς κράτησε τις ζωντανές) ώστε να γίνει πιο χοντρός ο κορμός.

    Όσον αφορά την κοπριά, καλό θα είναι να είναι (χωνεμένη), συστήνεται τουλάχιστον τριών χρονών και θα πρέπει να κάνεις ανάμιξη σε σωστή αναλογία με το χώμα ώστε να μην ξεραθούνε τα φυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος16/4/12, 11:23 μ.μ.

    για την καμπια την πρασινη τι χρησιμοποιείται?
    περυσι ψεκαζα τακτικα με βακυλο.100% βιοδιασπωμενο και τρως την αλλη μερα.γραφει το κουτι.
    γλιτωσα αρκετα
    φετος θα δοκιμασω την τσουκνιδα και το σαπουνι.
    ευχαριστω για τις πληροφοριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος17/4/12, 3:31 μ.μ.

    dina bea, οι ψυλλοι στην κοπρια δεν ειναι προβλημα αν δεν εχεις γατα η σκυλο. Αν εχεις, παλι δεν ειναι προβλημα, αφου σιγουρα εχεις ηδη ψυλλους.
    Παντως, αυτοι οι ψυλλοι, των ζωων, δεν προσβαλουν τους ανθρωπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος18/4/12, 3:16 μ.μ.

    Ντομάτα ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ.Έχει καλλιεργήσει κανείς το είδος στην Αθήνα; Η εμπειρία του θα είναι πολύτιμη διότι θα βάλω για πρώτη φορά. Ευχαριστώ προκαταβολικά.
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εχω φυτέψει σπόρους brandywine, cherokee και άλλες ποικιλίες από άλλα μέρη της Ελλάδας και είναι έτοιμα τα φυτά μου για μεταφύτευση. Πως μπορώ να είμαι σίγουρη ότι οι σπόποι θα ευδοκιμήσουν στο κλίμα της περιοχής μου; Μήπως να αγοράσω και έτοιμα φυτά μη μείνω με τη χαρά; Τι μου προτείνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σας φοβερο site πρωτη φορα μπηκα και πραγματικα πηρα πολλες πληροφοριες.
    Βεβαια ψιλο ανχωθηκα...ειναι η πρωτη φορα που θα προσπαθησω να φυτεψω ντοματες κ καταλαβα οτι δεν ειναι απλο.
    Ζω δυστυχως στην Αθηνα κ εχω παρει ζαρτινιερες για την ταρατσα. Τι λετε εχω καμια ελπιδα η να μην ξεκινησω καν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. δημήτρης28/4/12, 4:48 μ.μ.

    καλησπέρα παιδια και από μένα να ρωτήσω ήθελα κάτι.Έχω φυτέψει δύο ντοματιές η μία έχει βγάλει και άνθος η άλλη όχι .Πόσο πότισμα χρειάζεται την εβδομάδα και π.όσο χρόνο σε κάθε πότισμα?Και πότε να βάλω καλάμι η κάποιο ξύλο για να δέσω τις ντοματιές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος30/4/12, 8:05 μ.μ.

    σπόρους ντομάτας

    Την καλησπέρα μου σε όλους

    Εδώ είναι μια ελληνική διεύθυνση, για
    διαφορετικούς
    σπόρους ντομάτας και διάφορα άλλα
    πράγματα

    Griechische Pflanzen und Samen
    Stefanie Schmidt
    Tel: 00302423055577
    E-Mail: schmidt2@otenet.gr

    Νίκος από τη Γερμανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ποσοι τροποι υπαρχουν για να στηλωσουμε υπεθριεσ ντοματεσ?
    β)εχω κανη φυτοριο πεπονι εχουν βγει τα φυτα θα χρειαστουν καποιο λιπασμα ταχειασ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπερα , συγχαρητηρια για το site , ωντος ως νεος στην οικιακη καλιεργεια ντοματας αντιμετωπιζω ενα προβλημα στην καλιεργεια της.Σημερα ειδα 2 φυλλα τα οποια ειχαν μελανωσει στης ακρες τους και ηταν μαραμενα θα ηθελα την βοηθεια σας .
    Το σταδιο του φυτου ειναι στην αρχη της ανθισης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συγχαρητήρια για την πολυτιμη αυτή ιστοσελίδα.
    Ερωτηση:μεταφύτευση φυτόσπορου ντοματιας(15εκ.) σε γλάστρα (στην τελική θέση) με βασικό υποστρωμα ξανθια τύρφη,περλίτη ή και ελαφροπετρα και εμπλουτισμό με σπιτικό κομποστ και ασβέστη είναι αρκετό για σωστή ανάπτυξη;Τι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος16/5/12, 7:31 π.μ.

    Με τον ασβέστη ελπίζω να προσέξεις ιδιαίτερα. Δεν πρέπει να είναι σε άμεση επαφή με τις ρίζες του φυτού σου γιατί μπορεί να το ξεράνει. Και πάντα σε ελάχιστες ποσότητες τουλάχιστον 10 cm μακριά από τον κορμό.
    Κατά τα υπόλοιπα μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σας κύριε Θόδωρα. Εκανα κάτι πουε να με βοηθήσε θα σας φανεί κωμτικοτραγικό, αλλά το έκα να και σκέφτομαι μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε να το αλλάξω. Κατα λάθος φύτεψα ντοματιές δίπλα σε μελιτζάνες. Εχουν περάσει ήδη 2 βδομάδες από την ημέρα της μεταφύτευσης. Μπορώ να βγάλω τις ντοματιές να τις φυτέψω αλλού ή δεν κάνει; Και αν τις αφήσω ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από αυτήν τη συγκατοίκηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος24/5/12, 12:15 μ.μ.

    Καλησπέρα και συγχαρητίρια για το υπέροχο ite σας.Μέρες τώρα έχω ''κολήσει'' και διαβάζω.Θέλω να ρωτήσω κάτι.Έχω βάλει ντοματιές (σπόρους) και βγήκανε.Τα φυτά είναι γύρω στα 15 εκατοστά και σχεδόν συνέχεια είναι κάπως 'πεσμένα' ενώ είναι ποτισμένα.Τα έχω σε γλαστράκια 10 cm ύψος και 10 cm διάμετρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Βασίλης1/6/12, 6:25 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλους.
    Θεόδωρε Συγχαρητήρια για τον ιστότοπο.
    Έχω το εξης προβλημα.
    Στο υπερυψωμένο παρτεράκι μου έχω 8 ντοματιές τοπική παλιά ποικιλία, και 2 ντοματάκια τσερυ αγνωστου ταυτότητας ολα απο σπορόφυτα.
    Το 1 το φυτο το ντοματάκι κατι του έχει κατασπαράξει τα φύλλα (ολο τρυπες).Αρχικά νόμιζα ήταν σαλιγκάρι αλλα βρήκα μια κάμπια και την πεταξα μακριά. Υπέθεσα οτι προμπλεμ σολβντ.. το θέμα είναι οτι τώρα που κοκινισαν οι καρποι και εκοψα 1-2 έχουν απο μία ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ και μετα απο αυτοψια ειναι περίπου τα μισα τοματάκια ετσι.
    ΜΟΝΟ στο ένα φυτό σε όλα τα άλλα ολα κομπλέ....Τι να καμω..να το ξεριζωσω να το παω σε γεοπωνο?..Μπορει να προσβάλει και τα άλλα?
    Συγνωμη για το μέγεθος αλλα ειμαι νεος στο σπορ...1η φορα.αν θελετε να ανεβασω και φωτο
    ευχαριστω προκαταβολικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. βασιλης1/6/12, 6:58 μ.μ.

    Αυτο που ξέχασα να πω ειναι οτι η τρυπα ειναι οσο ενα κεφαλι σπιρτου και η καμπια που βρηκα σαφως μεγαλητερη. αυτο το λεω γιατι κατι ειδα στον ιντερνετ για πρασινο σκουληκι αλλα μου φανηκαν αρκετα μεγαλιτερες οι τρυπες.Στη συγκεκριμένη ντοματια έπεσε πολυ νερο λογω κακης ρυθμισης στον σταλακτη.
    επισης αν ποτιζω καθε μερα για 10 λεπτα ειναι πολυ?
    μολις σχηματιστηκαν οι πρωτες ντοματες?
    ευχαριστω και παλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα σε όλους!!
    Πάρα πολύ καλό site! Αν και ασχολούμαι αρκετά χρόνια με θερινό λαχανόκηπο(τομάτες-πιπεριές κτλ.) βρήκα πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Είναι και που πρώτη φορά έψαξα μέσω internet... :)
    Τελευταία χρησιμοποιώ την ποικιλία Alma και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
    Αυτήν την Μπατάλα από που την προμηθεύεσαι για βόρεια Ελλάδα?? έχω ακούσει ότι σχεδόν όλες οι ποικιλίες τομάτας χάθηκαν και πλέον μόνο υβρίδια. Ισχύει κάτι τέτοιο??
    Αν γνωρίζει κάποιος??

    Και πάλι συγχαρητηρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Θόδωρε καλησπέρα,
    Πέρσι ένας φίλος μου έδωσε το αμπέλι του να το καλλιεργήσω για να μην ρημάξει. Αποτελείται κυρίως από ροδίτη και βρίσκεται στο Λουτράκι. Η διάταξη του αμπελιού είναι περίπου 25 ρίζες στο πλάτος και 50 στο μήκος. Τα φυτά είναι περίπου ανά 2 μέτρα. Σύνολο έκτασης περίπου 8 στρέμματα. Φέτος από μέσα Μαρτίου με αρχές Απριλίου πραγματοποίησα και το όνειρό μου να φτιάξω έναν λαχανόκηπο.
    Φυτεψα λοιπόν τα φυτά ανάμεσα στα κλήματα στο πλάτος του αμπελιού το οποίο είναι από βορά προς νότο.
    Ξεκίνησα κατα σειρά και φύτεψα 20 πατατιές, σε συνέχεια 5 μέτρα κρεμυδάκι φρέσκο με μαρούλια μαζί, κατόπιν 12 ντοματιές, στην συνέχεια και για 5 μέτρα έβαλα μαιντανούς κατόπιν το συνέχισα με ακόμη 12 ντοματιές και στην συνέχειά τους 10 πιπεριές (κέρατα και στρογγυλές)
    Στην επόμενη σειρά ανάμεσα στα αμπέλια φύτεψα 12 μελιτζάνες, 12 κολοκυθάκια, περίπου 5 μέτρα καρότο, 12 αγγουριές.
    Στην επόμενη γραμμά ξεκίνησα να φυτέψω κολοκύθες.
    Στο τέλος του αμπελιού πάντα στο πλάτος του και επειδή έχει αρκετό χώρο έβαλα ρόκα και καμμια 20αριά καρπουζιές και πεπονιές.
    Ανάμεσα στις ντοματιές έβαλα κατηφέδες και βασιλικούς.
    Το αμπέλι το έχω ραντήσει μια φορά, λίγο πριν τις βροχές (πριν από 20 μέρες περίπου) με θειοχαλκίνη. Την περασμένη εβδομάδα το κορυφολόγησα, όμως άφησα τις κλιματσίδες πάνω από τις ντοματιές να ενωθούν μεταξύ τους για να κάνουν φυσική σκιά.
    Το αμπέλι είναι ξερικό και το μόνο που έχει είναι μια δεξαμενή 15 κυβικών, χτιστή και ανοιχτή από πάνω. Γεμίζω νερό ανα 25 μέρες περίπου και ποτίζω με αυτό το περιβόλι με μπεκάκια και φυσική ροή. Εκτός από τις πατατιές που έχω ανοίξει λάκκο αριστερά και δεξια και αφήνω το νερό με φυσική ροή να γεμίσει.Πριν από μια βδομάδα φύτεψα στις άκρες του λάκκου των πατατιών φασολάκια και σήμερα σκάσανε μύτη.
    Θέλω να σε ρωτήσω τα εξής:
    Υπάρχει πρόβλημα που έχω φυτέψει τόσα φυτά ανάμεσα στα αμπέλια?
    Το νερό της δεξαμενής μετά το πρώτο δεκαήμερο πιάνει πρασινάδα και κυκλοφορούν διάφορα υδρόβια μέσα σε αυτό. Μήπως αυτό είναι ανθυγιεινό και θα έχει επίπτωση στους καρπούς που θα καταναλώσουμε?
    (Πάντως μέχρι τώρα τα μαρούλια, τα κρεμμυδάκια, τα αγγουράκια και τα κολοκυθάκια είναι πεντανόστιμα)
    Βέβαι τα έχω θειαφίσει και μέχρι στιγμής όλα τα φυτά είναι εύρωστα.
    Το πότισμα που τους κάνω έιναι καθημερινό και για 10 με 15 λεπτά κάθε απογευματάκι.

    Ξέρω ότι έγραψα πολλά και ίσως να σε κούρασα, αλλά έχω αγωνία και για το αποτέλεσμα, αλλά και για τις δύσκολες μέρες που αναμένονται να έρθουν.
    Φιλικά Δημήτρης Λουτράκι dkittakis@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Φίλε Δημήτρη. Τα λαχανικά σου έχουν δυνατότητες να ευδοκιμήσουν και να πάρεις παραγωγή καλή, αλλά τα σταφύλια μάλλον πρέπει να τα ξεχάσεις. Ο λαχανόκηπος και το πότισμα είναι ό,τι πρέπει να γεμίσουν τα σταφύλια ωϊδιο (στάχτωμα) και περονόσπορο.
    Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών και μάλιστα εύχομαι να διαψευσθώ πανηγυρικά, όμως επειδή το ωϊδιο και ο περονόσπορος "χτυπάει" και τα κηπευτικά, έχω την αίσθηση οτι από το αμπέλι οι ασθένειες θα εξαπλωθούν και θα χρειασθείς πολύ δραστικά φυτοφάρμακα. Επαναλαμβάνω εύχομαινα διαψευσθώ.
    Ο μεγαλύτερος εχθρός του αμπελιού είναι η υγρασία. Και για να μή νομίσεις οτι υπερβάλω, θυμίσου οτι μετά το 2000 υπήρξαν χρονιές, όπως και πέρισυ, κατά τις οποίες οι βροχές Μαϊου-Ιουνίου, κατέστρεψαν την παραγωγή σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αμπελιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος5/6/12, 4:28 μ.μ.

    Αγαπητε Δημητρη, ειναι χρησιμο οταν ξεκινουμε κατι, να στεκομαστε με σεβασμο απεναντι στο καινουριο και να ψαχνουμε τα βασικα πραγματα για να πατησουμε σωστα.
    Δεν ξερω αν περιμενεις εισοδημα απ το αμπελι. Αν ναι, θα επρεπε να αναρωτηθεις πρωτα, γιατι οι αμπελουργοι, δεν αξιοποιουν τους διαδρομους για να καλλιεργησουν λαχανικα.

    Το νερο της στερνας, φυσικα μπορεις να το χρησιμοποιεις για ποτισμα και το οτι πρασινιζει, δεν ειναι προβλημα.
    Διαβαζω συχνα -οπως εγραψες κι εσυ, πως ποτιζετε τα λαχανικα για 5-10 λεπτα καθε μερα... Αυτο δεν ειναι καλο. Ειναι καλυτερα 2 φορες την εβδομαδα ενα βαθυ ποτισμα. Οι ντοματες, οι μελιτζανες, οι πατατες κλπ, θελουν νερο σε μισο μετρο βαθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος5/6/12, 7:30 μ.μ.

    Για σας
    Θα ηθελα να με βοηθησετε να βρω σπορους στην Κυπρο ( οχι υβριδια ) για ντοματες καθως και για αλλα.

    ε-μαιλ:kdemetri@eac.com.cy
    Κυριακος Δημητριου
    Θεοδουλου Καλλινινικου 5
    Αγιος Αθανασιος, 4108
    Κυπρος

    Ευχαριστω Κυριακος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αφαπητέ Αντώνη και sax διάβασα με πολύ προσοχή αυτά που γράψατε.
    Ομολογώ ότι τρομοκρατήθηκα.
    Μέχρι στιγμής τα φύλλα του αμπελιού και ο καρπός τους είναι στο επιθυμητό καλό επίπεδο.
    Τα δε λαχανικά και αυτά το ίδιο.
    Πιστεύετε ότι 2 μόνο σειρές λαχανικών ποτιστικές μπορούν να κάνουν τέτοια ζημιά?
    Επειδή είμαι καινούριος στον χώρο και ψάχνομαι συνεχώς παρατήρησα ότι σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων δεν υπάρχει άλλο αμπέλι πλην ενός μικρού κολλητά με το δικό μου το οποίο και τυγχάνει να είναι ποτιστικό.
    Πέρυσι με τις συνεχής εναλλαγές βροχής, ζέστης και υγρασίας ξέρω ότι η περιοχή της Νεμέας έχασε την μισή παραγωγή.
    Στο Λουτράκι όμως δεν εμφανίστηκαν καθόλου τέτοια συμπτώματα. Βέβαια μεγάλο ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι πέρυσι μετά από κάθε βροχή πάντα ράντιζα με θειοχαλκίνη. Σύνολο 5 φορές και άλλες 2 φορές όταν άρχισαν να δένουν οι καρποί το θειάφισα.
    Βασικά την ασχολία μου αυτή την κάνω για να ξεφεύγω από το στρες της δουλειάς που κάνω (πωλήσεις σε μεγάλη εταιρία στον τομέα της οικοδομής - πεσμένη δουλειά και πολύ άγχος).
    Συμβουλεύομαι και τον φίλο που μου έδωσε το αμπέλι και το καλλιεργούσε για μια εικοσαετία και ομολογώ και πάλι ότι με τρομοκρατήσατε.
    Είδα φωτό από τις ασθένειες που μου περιγράψατε αλλά δεν έχω παρατηρήσει τέτοια συμπτώματα. Ούτε πέρυσι ούτε και φέτος. Θα ακολουθήσω την συμβουλή του φίλου μας του sax και θα ελαχιστοποιήσω τα ποτίσματα. Θα συνεχίσω το ράντισμα με θειοχαλκίνη και το Θειάφισμα και ο Θεός είναι Μεγάλος.
    Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές σας.
    Πάντως στην άκρη του αμπελιού έχει ένα μεγάλο πλάτωμα (περίπου 200 τ.μ.) και αν χρειασθεί θα μεταφέρω τον λαχανόκηπο έξω από το αμπέλι.
    Ευχαριστώ και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος6/6/12, 4:50 μ.μ.

    Φιλε Δημητρη, να με συμπαθας αν σε τρομοκρατησα, ομως καλως η κακως μου εκανε εντυπωση το ολο σκηνικο. Και φυσικα δεν εννοω εγω, οτι θα κατστραφει ολο το αμπελι. Αυτο που γνωριζω ειναι οτι εχει συγκεκριμενες αναγκες σε υγρασια και σε συγκεκριμενες περιοδους. Πχ τα καρπουζια εχουν τεραστιο ριζικο συστημα. Γινεται να τα ποτισεις, διχως να ποτισεις και τα διπλανα αμπελια; Ασε που οι ριζες του ενος ενοχλουν το αλλο...
    Τελος παντων, ερασιτεχνες ειμαστε οι περισσοτεροι εδω και καποιος που γνωριζει περισσοτερα, μπορει να μας διαφωτισει.
    Σου ευχομαι τα καλυτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τί μπορούμε νά σπέρνουμε μέσα στ’άμτεέλια.- Του Βηρυτίου.

    Μερικοί σπέρνουν κουκιά καί ρόβι μέσ’ τ' άμπέλια, όπου τά φυτά αυτά δέν παθαίνουν καμμιά βλάβη. Άλλοι σπέρνουν κολοκύθια και αγγούρια. Ή πεΐρα όμως έχει αποδείξη ότι τίποτε δεν πρέπει νά σπέρνουμε μεσ’ τά αμπέλια. Γιατί τά σπαρτά άφαιροΰν την τροφή τοΰ αμπελιού καί ό ίσκιος των βλάπτει τά κλήματα. Ιδίως δέ πρέπει ν’ αποφεύγουμε νά φυτεύουμε στ’ αμπέλι κραμπολάχανο, ποΰ είνε εκ φύσεως στεγνό καί εχει φυσική αποστροφή στό κλήμα. Παράδειγμα: Αν βράζουμε κραμπολάχανο καί τό ραντίσουμε μέ λιγάκι κρασί, οΰτε βράζει καί τό χρώμα του χαλάει. "Όσοι θέλουν νά πιοΰν πολύ κρασί καί νά μή μεθύσουν, τρώνε πριν κραμπολάχανο. Καί άν τύχη νά είνε από πριν φυτεμένο κραμπολάχανο κοντά σέ κλήμα, όταν μεγαλώση τό κλήμα καί πρόκειται νά πλησιάση στό κραμπολάχανο δέν προχωρεί ίσια, αλλά, επειδή έχει αποστροφή, γυρίζει πίσω. Καί ό Ταραντΐνος λέγει ότι τίποτε άπολύτως δέν πρέπει νά σπέρνουμε μέσα στ’ αμπέλι. Καί τοΰτο καί έγώ ξέρω από τήν πεΐρα μου καί συμβουλεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος13/6/12, 11:12 π.μ.

    ΟΙ ντομάτες μου εχουν γεμίσει καμπιες!! Είναι ολες τρύπιες με δυο τρεις καμπιες μεσα η κάθε μια.... τι να κανω αμεσα? Σε δέκα μέρες φοβαμαι δεν θα εχει μεινει τιποτα. Ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος13/6/12, 5:25 μ.μ.

    Μια καμπια μπορει να χαλασει περισσοτερες απο μια ντοματες. Αν ολες οι δικες σου εχουν 2-3 καμπιες η καθε μια μεσα.., ειναι χοντρο το θεμα σου.
    Κανονικα, προλαβαινουμε αυτου του τυπου τις προσβολες στην αρχη και οι απωλειες ειναι λιγες. Με την πρωτη τρυπα που βλεπουμε -και ειναι κοντα στον μισχο, ψαχνουμε και καθαριζουμε τα φυτα, αφου σιγουρα θα γινουν και αλλες.
    Τωρα θα τις κοψεις ολες και θα τις πεταξεις μακρια -αλλα οχι στον γειτονα- και θα ψαξεις την νυχτα μ εναν φακο επανω στα φυλλα των φυτων για να βρεις, ειτε μικρες καμπιες να τρεφονται απ τα φυλλα, ειτε στρογγυλα μικρα λευκα αυγα, τα οποια κατα κανονα ειναι κοντα και πανω απ τα ανθη. Θα εχεις συνεχως τον νου σου για σημαδια στα φυλλα και μεχρι να εχεις νεους καρπους θα εχεις καθαρισει τα φυτα -εν τω μεταξυ θα τρως τα αγγουρακια μονα τους...
    Τα αυγα τα γεννα μια πεταλουδιτσα κιτρινη προς το λαδι με μαυρα σημαδια στα φτερα. Αν βλεπουμε τετοιες να κυκλοφορουν, εχουμε τον νου μας.
    Το καλυτερο φαρμακο -μετα το αρσενικο- ειναι οι σφηκες που τρεφονται με τα αυγα.
    Τις ντοματιες τις κλαδευουμε και γι αυτον τον λογο. Τα φυλλα δεν τα τρωμε, οποτε τα αραιωνουμε και για να εχουμε μεγαλυτερες και περισσοτερες ντοματες αλλα και επειδη ειναι πιο ευκολο να ελεγχουμε τα φυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος13/6/12, 8:58 μ.μ.

    ευχαριστώ πολύ sax, γουλί θα τις αφήσω... πέταξα πολλές ντομάτες ήδη,ελπίζω με τσουκνίδα και φροντίδα να επανέλθουν!! Θα ενημερώσω για νεώτερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος13/6/12, 9:45 μ.μ.

    Τα φυτα δεν παθαινουν τιποτε απο αυτη την προσβολη οταν ειναι ελεγχομενη. Ακομη και τις ντοματες θα μπορουσες να φας, αφου οι καμπιες κανουν μερικη ζημια στα φρουτα. Το προβλημα ειναι οτι θα γινουν πεταλουδες και φτου κι απ την αρχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Γεια σας. Έχω έλλειψη καλίου στο χώμα (και δυστυχώς το ανακάλυψα τώρα) και οι ντομάτες μου χαραμίζονται. Τα φύλλα παίρνουν ένα περίεργο ξεραμένο χρώμα και ο καρπός έχει μέσα άσπρες «χαρακιές». Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω ή να ρίξω για να τις σώσω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γεια σας. Έχω έλλειψη καλίου στο χώμα (το οποίο συνειδητοποίησα αφού φύτεψα τα φυτά μου) με αποτέλεσμα οι ντομάτες μου να βγαίνουν με μικρές άσπρες «χαρακιές» από μέσα και τα φύλλα αρχίζουν να κιτρινίζουν μέχρι που ξεραίνονται. Τι μπορώ να κάνω για να σώσω τα φυτά; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος27/6/12, 1:25 μ.μ.

    Χαιρετώ σας και συγχαρητήρια για τις καλές συμβουλές. Κάνω την πρώτη μου προσπάθεια φέτος και ήδη έχω δέσει αρκετές ντομάτες. Βέβαια, όχι σε όλα τα φυτά. Θα ήθελα μια διευκρίνιση γιατί έχω διαβάσει αντικρουόμενες γνώμες σε διάφορα "μέρη". Είναι καλό ή όχι να βρέχω τον κορμό και τα φύλλα της ντοματιάς; Αλλού διάβασα ότι είναι εισιτήριο για ασθένειες, αλλού ότι έτσι δένουν περισσότερες ντομάτες; Τι ισχύει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Άρης, Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος1/7/12, 12:36 μ.μ.

    Γεια σε ολους κ ευγε για το blog σας.. Θα ηθελα να ρωτησω αν ο κυριος peter διορθωσε το προβλημα που ειχε με την ανθοφορια..Εχω το ιδιο προβλημα κ δεν ξερω τι φταει πραγματικα.εχω φτιαξει 1 παρτερι στην ταρατσα του σπιτιου 120χ120.Φυτεψα εκει 9 ντοματιες(ντοπιες) αυτο ξερω απο ποικιλια. Τα φυτα εχεουν παει περιπου 130 υψος αλλα μονο ενα φυτο εχει κανει 2 καρπους.τα υπολοιπα βγαζουν λουλουδια κ σε 2 μερες τα ριχνουν.δοκιμασα σκιαση,κλαδεμα,ποτισμα,μη ποτισμα αλλα τπτ.Μπορει καποιος παρακαλω να βοηθησει αν γνωριζει? το χωμα ειναι κομποστ/κοπρια αρνισια 50%-50% σχεδον κ τις βλεπει ο ηλιος ολη μερα.. ευχαριστω για το χρονο σας εκ των πρωτερων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Θεόδωρος1/7/12, 1:07 μ.μ.

    Γεια σας. Έχω ένα πρόβλημα με τις ντομάτες μου. Μεγαλώνουν, κοκκινίζουν σε ένα βαθμό και όταν τις κόβω, από μέσα είναι άρρωστες. Έχουν κάτι περίεργες άσπρες χαρακιές γύρω γύρω (από μέσα) και τα φύλλα των φυτών κιτρινίζουν και σταδιακά ξεραίνονται. Κάποιος μου είπε ότι οφείλεται σε έλλειψη καλίου. Αν ισχύει αυτό τι μπορώ να κάνω για να το ξεπεράσω;
    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Γεια σας! Περιμένω να δω καποιες απαντησεις στα προβληματα των φιλων μας που ειναι και δικα μου ερωτηματα. Μπορει καποιος να το κανει παρακαλω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Για ασθένειες της ντομάτας μπορείτε να βρείτε πληροφορίες εδώ:
    http://www.plantprotection.hu/modulok/gorog/tomato/index.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος2/7/12, 12:07 μ.μ.

    Ειναι λογικη η εξηγηση που σου εδωσαν για την ελλειψη καλιου. Ο μονος βιολογικος τροπος -που γνωριζω εγω- για να αντιμετωπισεις το προβλημα ειναι να βαλεις σ ενα φιλτρο του καφε σταχτη και να σουρωσεις νερο με το οποιο θα ποτισεις. Αμεσα αποτελεσματα δεν θα εχεις, καθως το καλιο αργει πολυ να αποροφηθει. Ο αλλος τροπος ειναι να πας μια ντοματα σ εναν γεωπονο και να σου πει τι να κανεις.
    Για τον ανωνυμο με το παρτερι, που δεν μας λεει το βαθος του παρτεριου, ο ενας λογος που δεν δενει καρπους μπορει να ειναι η ζεστη. Στις ταρατσες η ζεστη ειναι παντα μεγαλυτερη, αφου υπαρχει ανατανακλαση και φυσικα το οτι "αναβει" η πλακα την οποια αν καταβρεχεις, πνιγει η υγρασια τις ντοματιες. Και λογω της εντονης υγρασιας μπορει να πεφτουν τα ανθη.
    Ο αλλος λογος μπορει να ειναι τα φτωχα θρεπτικα συστατικα. Η κοπρια αν δεν ειναι στην κατασταση που πρεπει, δεν βοηθαει. Και οι 9 ντοματιες σ αυτον τον χωρο ειναι πολλες. Oυκ εν τω πολλω το ευ..;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος2/7/12, 1:31 μ.μ.

    Η ντοματια, ισως και να ειναι το ανθεκτικοτερο φυτο του μπαχτσε μας. Ακομη και αν την κοψουμε στην ριζα και την παραχωσουμε, οι περισσοτερες πιθανοτητες ειναι με αυτην.
    Τα περισσοτερα προβληματα εχουν να κανουν με την λιπανση, η οποια απ την αρχη μεχρι το τελος, πρεπει να ειναι ισορροπημενη. Η εκ των ιστερων αντιμετωπιση ειναι προβληματικη γιατι η προσθηκη πχ μονο αζωτου, καλιου η ασβεστιου, μπορουν να αποβουν εις βαρος του ενος η του αλλου.
    Η κοπρια, αν δεν την εχουμε χωνεψει εμεις δεν ειναι εγγυημενο υλικο λιπανσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος2/7/12, 1:34 μ.μ.

    Ευχαριστω sax για τις πληποφοριες σου,ομως εκει που πηρα τα φυτα μου ειπε ανα 30-40εκ.του χρονου θα ξερω..Οσο για το βαθος ειναι 40εκ..
    Σημερα μιλησα με ενα γεοπωνο κ μου ειπε να χρεισιμοποιησω λιπασμα 12/12/17.. Σαν λυση μου προτεινεις να αφαιρεσω φυτα εκτος απτολιπασμα?
    Ευχαριστω κ παλι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος2/7/12, 4:01 μ.μ.

    Οι 40 ποντοι ειναι το ελαχιστο στην σειρα, ομως αναμεσα στις σειρες χρειαζομαστε το διπλο, ποσο μαλλον που το βαθος σου δεν ειναι αρκετο. Στην θεση σου, θα αφαιρουσα την μια σειρα απ την μεση.
    Ομως περα απ αυτο, την επομενη φορα, βαλε -αν δεν εχεις- ενα φυλλο φελιζολ αναμεσα στο παρτερι και την πλακα. Οι ριζες πρεπει να ειναι στην δροσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ΓΙΩΡΓΟΣ Δ.4/7/12, 12:19 μ.μ.

    Κ. ΘΕΟΔΩΡΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
    ΟΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΟΥ ΔΕΣΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΟΥΝ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΩ. ΠΗΓΑ ΣΕ ΓΕΩΠΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΕΛΕΙΨΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ. ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΕΝΑ ΛΙΠΑΣΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΑΛΛΑΓΗ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΠΟΤΙΖΩ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΙΔΙΑ. ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΤΙΖΕΤΑΙ Η ΝΤΟΜΑΤΑ? ΕΓΩ ΠΟΤΙΖΩ ΑΝΑ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ. ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΨΗ ΜΕ ΧΟΡΤΑ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος4/7/12, 11:09 μ.μ.

    Cherokee Purple... Eιχα την τυχη να μου στειλει ενας φιλος μερικους σπορους φετος και για πρωτη φορα την καλλιεργω. Θα πω την γνωμη μου, αφου ασχολουμαι με την μαγειρικη και πιστευω πως δεν κανει για ολους. Σιγουρα δεν κανει γι αυτους, που εχουν συνηθησει να τρωνε τα "σφιχτα" ιβριδια...
    Κορυφαια γεματη γευση και αρωμα. Η καλυτερη ντοματα για σαλτσα πιτσας που εχω δοκιμασει και ονειρεμενη γεμιστη. Ομως στην ελληνικη χωριατικη σαλατα, ειναι μετρια εως κακη. Ειναι πολυ ζουμερη και πολυ γρηγορα χανει τα υγρα της, με αποτελεσμα την κακη εικονα στο πιατο που γεμιζει ζουμια. Ακομη και σ αυτους που "βουτανε", δεν θα πολυαρεσει, αφου το λαδι γινεται μειοψηφια. Ετσι, δεν ειναι καλη και στα σαντουιτς, αφου δεν αντεχει καθολου στην πιεση.
    Επισης ειναι πολυ διαφορετικη σαν φυτο σε σχεση με αυτες που ηξερα και με αρκετη δυσκολια στο κλαδεμα.
    Φυσικα θα την ξαναβαλω και θα εχω και σπορους διαθεσιμους για οποιον ενδιαφερεται...

    Σ ευχαριστω φιλε και για τα καταπληκτικα κολοκυθακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Εφαγα τις πρώτες cherokee purple και πραγματικά είναι ακριβώς όπως τις περιέγραψες φίλε sax.. Περίμενα κι εγώ περισσότερα σαν γεύση και ειδικά στη σαλάτα δεν τις πλησίαζε κανένας. Θα δοκιμάσω και στα γεμιστά ή σε πίτσα όπως ανφέρεις και θα σας πω εντυπώσεις. Ανυπομονώ να δοκιμάσω και τη brandywine αφού κι αυτή αρχισε να κοκκινίζει..Γενικά όμως από ότι ακούω κι από άλλους ¨συναδέλφους¨ υπάρχουν πολλά προβλήματα φέτος στις ντομάτες ειδικά που μάλλον από ότι καταλαβαίνω πρέπει να οφείλονται στην υπερβολική ζέστη που έκανε τις τελευταίες βδομάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμος5/7/12, 12:25 μ.μ.

    dina, σε καμμια περιπτωση δεν την απαξιωνω. Απλα εχουμε συνηθησει τις πλαστικες ντοματες με τα πλαστικα χρωματα, οποτε αυτες που δεν μπορουμε να τις φαμε αγουρες, οπως κανουμε με τα ιβριδια, δεν μας κανουν. Γιατι και μια ιβριδικη αν την αφησεις να ωριμασει, την συμπεριφορα της Cherokee θα εχει.
    Το θεμα ειναι να επιλεγουμε το καταλληλο προιον για την καθε περιπτωση, αφου ποτε και τιποτε δεν κανει για ολα.
    Εγω που βαζω παντα 3 ποικιλιες η μια πλεον θα ειναι Cherokee.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Γιώργο λογικά σου έδωσε υγρό λίπασμα ασβεστίου που απορροφιέται αμέσως αν όχι αργεί πολύ…
    Και πάλι όμως όπως έχω γράψει στην ανάρτηση πάνω από τους 35 βαθμούς θερμοκρασίες είναι δύσκολο να απορροφηθούν τα λιπάσματα.
    Τα ποτίσματα καλά είναι ανά 2 ημέρες με τη πολύ ζέστη, προσοχή όμως όχι πάνω στη ρίζα και να γίνονται μέχρι της 9 το πρωί (από τα πιο σημαντικά).

    Για τις cherokee τώρα, πολλοί που τις δοκιμάζουν για πρώτη φορά αντιδρούν, έτσι, ένας Θείος μου δε την έτρωγε 3 χρόνια, πέρσι άλλαξε γνώμη.
    Ξαναδοκιμάστε τη σε σαλάτα και δεν θα χάσετε. Το ότι έχει αρκετά υγρά είναι γιατί έχει και πολύ σάρκα, αλλά διαφορετικά ωριμασμένες ντομάτες θα δώσουν και διαφορετικές σαλάτες. Εγώ δε χρησιμοποιώ πλέον καμία άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Πέτρος Κρ9/7/12, 6:24 μ.μ.

    Καλησπέρα σας..
    Σαν νέος ερασιτέχνης καλλιεργητής θα ήθελα να ρωτήσω κάτι..έχω φυτευσει ντομάτες καρδια βουβαλιού..μου τις έδωσε ενας φίλος..επειδή ο φίλος μου μεταναστευεσε και δε μπορώ να τον βρώ, θα ήθελα να ρωτήσω..υπάρχει περίπτωση να είναι υβρίδια??το λέω επειδή θέλω να κρατήσω σπόρο..
    Επίσης αν ξέρετα οι σπόροι που αγοράζουμε απο γεωπονικά κέντρα σε φακελάκια , είναι υβρίδια?? ή μπορούμε να κρατήσουμε σπόρο??
    το ρωτάω επειδη φυτεψα καρπούζια ντοματες αγγουρια πιπεριες απο τεςτοια φακελάκια...
    και τέλος..υπάρχει περίπτωση οι τσακωνικες μελιτζάνες να είναι υβρίδια???
    ευχαριστω εκ των προτέρων για την απάντηση σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Πέτρος Κρ, η καρδια του βουβαλου δεν ειναι υβριδιο και μπορεις να κρατησεις σπορο, αν δεν εχεις αλλη ντοματα σε κοντινη αποσταση.
    Οι σποροι που εχεις αγορασει συσκευασμενοι, αν δεν εχουν συγκεκριμενα ονοματα, δεν μπορεις να ξερεις τι ειναι, οποτε το αφηνεις. Κανονικα τα υβριδια εχουν το F στο τελος.
    Απ την μελιντζανα σου, εφ οσον ειναι τσακωνικη, μπορεις να κρατησεις σπορο.

    sax

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Πέτρος Κρ11/7/12, 2:18 π.μ.

    Christos Savidis
    Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας..Έψαξα τους σπόρους και δεν είδα να υπάρχει κάποιο όνομα που να λεχει F1 ή κάτι άλλο στο τέλος!!1 Πάντως θα κρατήσω σπόρους απ αυτά που φύτεψα πειραματικά!!!
    Άλλωστε ζω επαρχία κι έχω βρεί κάποιους παραδοσιακούς σπόρους για την επόμενη άνοιξη..
    Και πάλι ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @ Christos Savidis
    Χρήστο καλημέρα! Πως γίνεται να έρθουμε σε επικοινωνία; Ενδιαφέρομαι για σπόρους cherokee.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. ym, chrisavidis@gmail.com
    Κι οποιος ειναι στην περιοχη της Κατερινης -και δευτερευοντως της Θεσσαλονικης- και θελει να δοκιμασει καρπο, ευχαριστως να του δωσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ανώνυμος20/7/12, 3:54 μ.μ.

    Σπόρος μπατάλας από το πελίτι. Τα φυτά θεριά 2 μέτρα καταπράσινα και φουντωμένα, χοντρός βλαστός,αλλά ντομάτες....μία εδώ και δύο εκεί. Χρειάζεται κορφολόγημα ή απλώς υπομονή; Η μεταφύτευση έγινε περί τις αρχές Μαίου. Κάποια ιδέα;
    Σας ευχαριστώ.
    Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Πρεπει να παρακολουθησεις Γιωργο, τα ανθη. Αν κανουν και δεν δενουν καρπους η αν δεν κανουν.
    Χρονικα, με την εποχη που φυτεψες, θα επρεπε να εχεις τελειωσει με τις δυο σειρες ντοματες και να ησουν στην τριτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ανώνυμος1/10/12, 1:16 μ.μ.

    καλησπερα σας!!Ειμαι ο Χρηστος απο Χαλκιδα!Θα ηθελα και εγω με την σειρα μου να σας ευχαριστησω για τα μαθηματα που δεινετε εδω στο χωρο αυτο και να σας πω ενα προβλημα που εχω εδω και 2 χρονια..Περνουμε φυτωριο ντοματας απο μαγαζια και το φυτευουμε δλδ σεν κραταμε σπορους οπος οι περισοτεροι απο εσας αλλα εδω και 2 χρονια δεν μπορουμε να φαμε μια ντοματα...ολες μα ολες εκει που ειναι το κοτσανη εχει ενα μαυρακι το οποιο οταν κοβεις την ντοματα μεσα ειναι σαπια και εχει κανει ενα πραγμα σαν να εχει περασει κατι(συριγγιο) και χαλαει ολη την ντοματα..δεν ξερουμε τι ειναι και πως να το αντιμετωπισουμε αν καποιος απο εδω ξερει ας μου πει ευχαριστω πολυ.

    Χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ανώνυμος5/2/13, 6:50 μ.μ.

    καλησπερα.
    ψαχνω σπορους απο τοματακι σαντορινης και ανταλλασω με σπορους απο ξυλαγγουρο σητειας και μπουρκεικο (καπως ετσι) πεπονι.σοδεια 2012.
    φοβερες γευσεις.
    amelanitis@gmail.com

    παρακαλω οι σποροι να ειναι γνησια σαντορινιοι το δυνατον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ανώνυμος5/2/13, 6:56 μ.μ.

    φιλε Χρηστο το προβλημα σου μου ακουγεται σαν καμπια.
    τουτα απσολουτα θες, καμπια πεταλουδα θες το ιδιο κανει.
    στην θεση σου θα ψεκαζα με βακιλο (δεν ειναι χημεια, ψεκαζεις τρως) μια φορα την εβδομαδα και επαναληψη σε 10μερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ανώνυμος6/2/13, 3:12 π.μ.

    το ταραξακο και το αγριοραδικο ειναι το ιδιο φυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ανώνυμος11/2/13, 10:53 μ.μ.

    Καλησπέρα σας θα ήθελα να μου πείτε αν είναι καλύτερα να φυτεύομαι όλα τα είδη λαχανικών σε σαμαρακια η υπάρχουν και μερικά που προτιμούν αυλάκια η γούρνα. Σας Ευχαριστώ
    με τιμή Απόστολος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Εχουμε ξεκινησει να πιανουμε σπορους στα χερια μας και γι αυτο θα ηθελα να ενημερωσω οσους δεν το γνωριζουν, οτι το καπνισμα και τα δαχτυλα που εχουν πιασει τσιγαρο, μενουν μακρια απο καθε διαδικασια εαν δεν εχουν πλυθει καλα. Ο tobacco mosaic virus, ειναι ενας απ τους λογους που τα φυτα μας καθιστωνται στειρα. Το ακομη χειροτερο ειναι, οτι η μολυνση απ το εδαφος κανει χρονια για να φυγει. Ειδικα οσοι -οπως και του λογου μου- καπνιζουν στριφτα, εχουν εναν παραπανω λογο να ειναι προσεκτικοι, αφου η επαφη με την νικοτινη -που ειναι υπευθυνη για την ασθενεια- ειναι ακομη πιο εντονη. Αναγνωριζουμε την ασθενεια, απ τα ατροφικα, κυρτα φυλα και την αδυναμη, ωχρη εικονα του φυτου, το οποιο απομακρυνουμε αμεσως, αφου δεν υπαρχει θεραπεια και η πιθανοτητα μολυνσης των υγιων, μεγαλη. Πιο ευαισθητο απ ολα ειναι το φυτο της ντοματας και ακολουθουν πιπεριες, μελιτζανες κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Έχει κανείς να μου δώσει σπόρους από ντομάτα μπατάλα; Εχω παραγγείλει brandywine kai cherokee να ανταλλαξω με όποιον μου στείλει μπατάλα. Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ανώνυμος24/2/13, 12:09 μ.μ.

    αγαπητέ -ή Dina Bea, έχω μπατάλα από το Πελίτι και μπορώ να σου στείλω. Με χαρά θα δεχόμουν αυτά που προσφέρεις. Το μέιλ μου yomak@gmail.com.
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Ανώνυμος2/3/13, 10:36 π.μ.

    καλημερα!
    μπορει καποιος να μου συστησει ενα σαιτ για αγορα σπορων,διοτι αυτο που βρηκα,εχει 6 ευρω τους δεκα σπορους?(!!!)
    δαναη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Τι σπορους ψαχνεις να βρεις Δαναη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ανώνυμος2/3/13, 10:07 μ.μ.

    καλησπερα,ευχαριστω πολυ για την ανταποκριση!
    ψαχνω να βρω ποικιλιες μπαταλα,(αν και ο κηπος μου ειναι στην περιοχη της βραυρωνας,δεν καταφερα να βρω) τσεροκυ,τσερυ και κατι μικρουλες οσο οι τσερυ περιπου,που δεν γνωριζω πως τις λενε,που εχουν σχημα σαν βελανιδι.
    αυτα απο ντοματες:)και οποιαδηποτε προταση σε καποια καλη ποικιλια φυσικα ειναι δεκτη,διοτι φετος ξεκιναω να φυτευω με δικα μου σπορακια,μεχρι τωρα αγοραζα φυτακια και δυστυχως υβριδια.
    επισης θελω και αγγουρακια μικρα και πιπεριες πρασινες (φυσικα οχι σε υβριδια)
    χιλια ευχαριστω για την καθε βοηθεια!
    δαναη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Απο αυτα που ψαχνεις εχω να σου δωσω μονο cherokee . Aν θελεις, κανε επαφη γρηγορα για να προλaβεις τις αποστολες της εβδομαδας :) στο chrisavidis@gmail.com. Θα σου πω και τι αλλο -εκτος απο ντοματες- εχω.
    Τσερυ θα βρεις στα μαγαζια που πουλανε σπορους, συσκευασμενους σε φακελακια που κοστιζουν απο 1-1,5 ευρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Ανώνυμος9/5/13, 11:39 π.μ.

    καλημερα χρονια πολλα σε ολη την παρεα.
    Εχω βαλει στο μπαλκονι μου σε γλαστρες 2 ντοματιες cherry,ολα πανε καλα και ντομτινια εχω στα ``τσαμπια`` τους,αν και ειναι ακομα πρασινα.
    Ομως παρατηρω τις δυο τελευταιες μερες αρκετα απο τα φυλλα τους να κιτρινιζουν και να δειχνουν μαραμενα.
    Αυτο το βλεπω κι σε δυο ακομα ντοματιες που εχω ακομα σε μικρο γλαστρακι.Επισης και δυο αγγουριες που εχω στα φυλλα τις μιας εχει στιγματα κιτρινιλας(παρουσιστικαν σχεδον ταυτοχρονα με των ντοματιων).
    προσφατα,την Μ. Παρασκευη,σε ολα εριξα θειοχαλκινη και τους εβαλα και ενα βιολογικο λιπασμα με βαση το καλιο.
    μηπως καποιος καταλαβενει τι περιπου γινετε να με καθοδηγησει?
    Ευχαριστω πολυ.
    Μπαμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Μπάμπη καλησπέρα και χρόνια πολλά.Από τα συμπτώματα που περιγράφεις κατά πάσα πιθανότητα αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τετράνυχο.Μία λύση για το πρόβλημα είναι η θειοχαλκίνη που έχεις ήδη χρησιμοποιήσει και εναλλακτικά ανατρέχοντας στο άρθρο "φτιάχνω οικολογικό εντομοκτόνο για προστασία φυτών" μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σπρέϊ με σκόρδο,κρεμμύδι,πιπέρι κ.τ.λ. Βέβαια για καλλίτερα αποτελέσματα η προσβολή δεν πρέπει να είναι εκτεταμένη, διαφορετικά μπορεί να "χάσεις" κάποια φυτά(οι αγγουριές είναι πιό ευπαθείς).Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Ανώνυμος10/5/13, 7:09 μ.μ.

    βαγγελη καλησπερα και παλι.
    ο τετρανυχος ειναι καποιο εντομο,η καποια παθογενεια του φυτου;
    ρωταω μηπως εκανα καποιο λαθος εγω.μια και απο οτι καταλαβα αυτο το "φαρμακο" που μου εγραψες ειναι λιγο επικινδυνο να ξαναριξω θειοχαλκινη;να τα ψεκασω με βιολογικο εκχυλισμα τσουκνιδας;να τα κανω και τα δυο μαζι;
    τελος εχωκ κανει λαθος που εχω ντοματιες κ αγγουριες διπλα διπλα;
    ευχαριστω για το χρονο σου και τις συμβουλες σου.
    μπαμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Ανώνυμος15/5/13, 11:09 π.μ.

    Παιδια οι ντοματιες μου εχουν μεγαλη δυναμη σε φυλλα και επεκταση αλλα δεν δενουν ντοματες... τι φταιει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Ανώνυμος15/5/13, 7:39 μ.μ.

    φιλε ανωνυμε απο τα λιγα που ξερω,μηπως τις ποτιζεις ΠΑΑΑΑΡΑ ΠΟΛΥ?? μαλον για αυτο δεν δενει ο καρπος σου.
    μια παρακληση προς παλαιοτερους και εμπειροτερους(και κατ`επεκταση υπευθηνους αυτου του καταπληκτικου μπλοκ)αν μπορειτε απαντηστε στο προηγουμενο σχολιο μου και μηπως να μεταφερουμε αυτα τα ``ιατρικα θεματα`` στο νεο τοπικ για τις ασθενειες των ντοματιων??
    ευχαριστω πολυ.
    Μπαμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Ανώνυμος19/5/13, 12:36 π.μ.

    Καλησπέρα και ενα μεγαλο μπραβο για την δουλεια σας.Καλλιεργω ερασιτεχνικα αρκετά χρόνια κηπευτικα.Τα τελευταια 3 χρονια αντιπετωπιζω οπως και παρα πολλοι αλλοι το προβλημα της tutas στη ντοματα.Οπως λεει και μια παλια διαφημιση "εχω δοκιμασει τα πάντα" βιολογικα και μη σκευασματα δεν γινεται ΤΙΠΟΤΑ!.Δεν μπορω να την ελενξω με τίποτα καθε φορα η τουτα ειναι ο νικητης.Μιλαω για υπαιθρια καλλιεργεια.Οποιος μπορει ασ μας δωσει μια συμβουλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Δοκιμασες παγιδες φερομονης και δεν σε βοηθησαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Μπάμπη αν και καθυστερημένα, θα σου έλεγα από εδώ και στο εξής να αποφύγεις να ρίξεις θειοχαλκίνη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που φτάνουν η και ξεπερνούν τους 30 βαθμούς.Εγώ εδώ και μία εβδομάδα ψεκάζω με το σπρέϊ από σκόρδο,κρεμμύδι,καγιέν κ.τ.λ. και θα συνεχίσω ανά δεκαήμερο.Το εκχύλισμα τσουκνίδας δρά συνήθως προληπτικά μιας και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των φυτών πριν αυτά προσβληθούν.Ο τετράνυχος είναι μία μικροσκοπική αράχνη(δεν φαίνεται με γυμνό μάτι),που εγκαθίσταται στο κάτω μέρος των φύλλων,πολλαπλασιάζεται ταχύτατα και ρουφά όλους τουν χυμούς των φύλλων μέχρι να τα ξεράνει.Να σου υπενθυμίσω ότι η εφαρμογή του όποιου σκευάσματος πρέπει να επικεντρώνεται στην κάτω πλευρά των φύλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Πως μπορούμε να δώσουμε στην ντομάτα λίπασμα για καλύτερη ανάπτυξη χωρίς τα φάρμακα του εμπορίου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Ανώνυμος27/5/13, 10:49 μ.μ.

    Βαγγελη μου καθηστερημενα και εγω απανταω μια και λογο υποχρεωσεων ειχα καιρο να μπω.Η αληθεια ειναι οτι δεν ξαναεριξα θειοχαλκινη αλλα συνεχιζω την τσουκνιδα που οντος ειναι προλιπτικη και δυναμοτικη.το σπρει που εγραψες το αναλυεις λιγο παραπανω αναλογιες κλπ και κανει δουλεια?
    Χριστοφορε εγω χρησιμοποιω μονο βιολογικα λιπασματα που εχουν καποια μεγαλυτερη βαση στο καλιο.εχω πολυ καλα αποτελεσματα ως τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Ανώνυμος28/5/13, 9:12 π.μ.

    Καλημέρα και συγχαρητήρια σε όλους σας! Κι εγώ φέτος ερασιτεχνικά φύτευσα ντοματούλες από σπορείο που έφτιαξα μόνη μου. Τα φυτάκια μου είναι ζωντανά και μεγαλώνουν ραγδαία μετά τη μεταφύτευση στο χώμα, όλα καλά λοιπόν. Μέχρι εχθές, που τα ράντισα με ένα υδροδιαλυτό με ασβέστιο και κάτι άλλα που μου σύστησε ο γείτονας ερασιτέχνης κηπουρός κι αυτός (και προκομένος όντων). Σήμερα το πρωί οι καινούργιοι βλαστοί της κάθε ντομάτας είναι μαραμένοι. Τελείως ομως! Γιατί; τί κάνω; τους κόβω; τους σταυρώνω; σκοτώνω τον γείτονα; βοηθήστε με παιδιά γιατί τις αγαπάω σαν τα παιδιά μου. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Ξεπλένεις όσο πιο γρήγορα μπορείς τα φυτά σου με άφθονο νερό και κόβεις με προσοχή με απολυμασμένο ψαλίδι τα ξερά, προσπαθώντας να σώσεις τα υπόλοιπα...

    Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις αναλογίες με τα σκευάσματα που περιέχουν ασβέστη, ιδιαίτερα στις μεγάλες θερμοκρασίες αλλά και όταν τα φυτά μας είναι μικρά ακόμη. Ακόμη και ο βορδιγαλιος πολτός που περιέχει ασβέστη πρέπει να αποφεύγεται μετά τον Μάρτιο-Απρίλιο…

    Παράδειγμα αν πούμε ότι χρησιμοποιούμε αναλογία 1% χαλκού ή οποιουδήποτε άλλου υλικού, στα 100 κιλά νερού η αναλογία είναι 1 κιλό χαλκός.
    Στα 15 κιλά νερού που συνήθως είναι μία μεγάλη ψεκαστήρα θα χρησιμοποιήσουμε 150 γραμμάρια.
    Αν τα φυτά μας είναι μικρά θα ψεκάζουμε πάντα με αραιότερο διάλυμα στη μισή δοσολογία
    Πάντα δοκιμάζουμε σε 1 φυτό στην αρχή αν δεν είμαστε σίγουροι για την δοσολογία και περιμένουμε 1 ημέρα να δούμε την συμπεριφορά του φυτού.

    Και συνήθως δεν ανακατώνουμε διάφορα υλικά μαζί που δεν είμαστε σίγουροι, τα έχω κάνει και εγώ αυτά τα λάθη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Ανώνυμος28/5/13, 10:45 π.μ.

    Ήδη το έκανα Θόδωρε, πριν καν μου απαντήσεις. Τα ξέπλυνα καλά ένα ένα και έκοψα ότι είχε σχεδόν ξεραθεί. Λες να τα χάσω; θα τρελαθώ... Έχει χαλάσει όλη η ψυχολογία μου με την βλακεία μου. Η αλήθεια είναι ότι μάλλον υπερέβαλλα με το διάλυμμα. Δεν είναι τα φυτά μου το ίδιο ζωντανά όπως εχθές το πρωί. Χίλια ευχαριστώ για την συμβουλή και την άμεση απάντησή σου! Και μπράβο για την δουλειά σου! Σήμερα την εκτίμησα ακόμη περισσότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Ανώνυμος28/5/13, 10:49 π.μ.

    Να συμπληρώσω ότι η αναλογία που ψέκασα τις ντοματούλες ήταν ένα λίτρο νερό προς ένα καπάκι από αυτό το διάλυμα, και ράντισα με αυτό 10 μεγάλες ντοματιές (1,50 μέτρο περίπου) οι οποίες και είναι ακμαίες και οκ, και γύρω στις 12 ντοματούλες φυτάκια περίπου 30 εκατ. ύψος, οι οποίες και υπέστη την ζημιά. Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Η αναλογια ειναι ενα κουταλι της σουπας ασβεστιο σε 5 λιτρα νερο. Oμως πρεπει να εχουμε διαπιστωμενο προβλημα για να επεμβουμε. Δεν ειναι προληπτικο μεσο...
    Ενταξει, ειναι στεναχωρια αλλα δεν γινεται αλλιως. Με τα παθηματα μας μαθαινουμε. Εχω καψει 16 πιπεριες με λαθος αναλογια σε χαλκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Ανωνυμε, το σπρευ του Βαγγελη...
    Χτυπας στο γουδι ενα σκορδο και ενα κρεμμυδι. Προθεστεις 1 κουταλια του γλυκου πιπερι καγιεν και 1 λιτρο νερο και ανακατευεις καλα. Το αφηνεις για 1 ωρα και το σουρωνεις. Προσθετεις 1 κουταλια σαπουνι και το ανακατευεις παλι πολυ καλα και ειναι ετοιμο. Με το ζορι κραταει για μια εβδομαδα στο ψυγειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Χαιρετώ την παρέα.Για την αποκατάσταση της αλήθειας, αναφέρω ότι η συνταγή για το σπρέυ σκόρδου-κρεμμυδιού υπάρχει στο σάϊτ εδώ και χρόνια και φαντάζομαι ότι έχει βοηθήσει αρκετούς να αντιμετωπίσουν τους "εχθρούς" του μποστανιού τους.Σε ότι με αφορά είμαι πάντα πρόθυμος να μοιραστώ τις γνώσεις που απέκτησα τα λίγα χρόνια που ασχολούμαι με τις αστικές - περιαστικές καλλιέργειες (ειδικότερα με φίλους που τώρα αποκτούν εμπειρία),καθώς ένα σημαντικό κομμάτι από αυτές τις γνώσεις το απέκτησα μέσα από αυτόν τον ιστότοπο.Να 'στε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Φυσικα και δεν εννοουσα οτι ειναι δικη σου πατεντα Βαγγελη αλλα αυτο που του προτεινες... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Ανώνυμος28/5/13, 10:10 μ.μ.

    βαγγελη και χρηστο μου σας ευχαριστω πολυ.δυο διευκρινησης φιλοι μου.αυτο το ``μυρωδατο`` σπρει(μαλον απο την μποχα ψοφαει ο τετρανυχος χαχχαχαχα)ειναι και για προληψη η μονο για καταπολεμηση?
    και τι σαπουνι χρησιμοποιουμε?σκονη πλυντηριου?σαπουνι πιατων???τελος ποσες φορες ψεκαζουμε και καθε ποτε??
    να ειστε παντα καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Ανώνυμος6/6/13, 11:08 π.μ.

    Έχω ραντίσει με θειοχαλκίνη (σκόνη) και τώρα βλέπω η θερμοκρασία να ανεβαίνει. Κινδυνεύουν τα φυτά και πρέπει κάτι να κάνω;
    Γιώργος, σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. ρε παιδια με την βρωμουσα τι κανουμε?εχω ριξει τσουκνιδοζουμο και νερο με πιπερια καυτερη αλλα τιποτα.εφτιαξα και μια παγιδα που βρηκα καπου στο ιντερνετ με ανα μπουκαλι και ενα φως αλλα τιποτα και παλι.μεχρι και με το χερι της μαζεψα ενα βραδυ αλλα ξαναεμφανιστηκαν.καμια ιδεα κανεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Δυστυχώς είναι δύσκολα με τις βρωμούσες. Με απογοητεύεις όταν μου λες ότι το φως δεν δουλεύει… γιατί κάποιοι σκεφτόντουσαν να το δοκιμάσουν!
    Κάποιος σε παραπάνω σχόλιο σαν οικολογική λύση πρότεινε «δίανους» κοινώς γαλοπούλες… (ίσως αν τινάζεις τα φυτά και ακολουθούν αυτές από πίσω να τις τρώνε, δε ξέρω δε το έχω δοκιμάσει).
    Η μόνη βιολογική λύση (εκτός από το μάζεμα με το χέρι), σκέφτομε ότι ίσως είναι ένα μυρωδικό εντομοαπωθητικό φτιαγμένο από σκόρδο και δάφνη … αλλά δοκιμή δεν έχω κάνει λόγο έλλειψης χρόνου…

    Δεκτές όλες οι προτάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Θοδωρή και λοιποί φίλοι:
    Το φως από μόνο του δεν πρόκειται να δουλέψει. Χρειάζονται αυτοκόλλητες ταινίες φερομόνης που θα κολληθούν πάνω στο διαφανές μπουκάλι και θα χρησιμεύσουν και σαν "σκάλα" στις βρωμούσες.Μάλλον όμως είναι δύσκολο να βρεθούν. Οι παγίδες αυτές θα καταφέρουν μόνο να ελέγξουν τους πληθυσμούς της "βρωμομαριάς" και δε θα τους αποδεκατίσουν.

    Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η χειρονακτική συλλογή τους. Με καλή παρατήρηση γύρω γύρω από τους καρπούς θα τις ανακαλύψετε. Με κάθε ευκαιρία μαζέψτε τις.

    Ένας πολύ απλός τρόπος αντιμετώπισης είναι να θειαφίσετε τις ντομάτες που είναι κρυμένες στην πυκνή βλάστηση των φυτών σας. Προτιμούν να πηγαίνουν στους καρπούς που συνήθως δε βλέπουμε με την πρώτη ματιά. Το θειάφι είναι εξαιρετικό αποτρεπτικό, όμως λάβετε υπόψη τις μεγάλες θερμοκρασίες και αποφύγετε τις επιπάσεις στα εξωτερικά μέρη των φυτών.

    Αφήνετε κάποια αγριόχορτα στους μπαξέδες σας για να μην είναι η μοναδική πηγή φαγητού οι ντοματιές σας.
    Ακόμα καλύτερα είναι να ανακαλύπτουμε τα μέρη που ξεχειμωνιάζουν (σωροί από ξύλα, αποθήκες που δε χρησιμοποιούνται τακτικά, κουφάλες δέντρων κ.α.) όπου τις καταστρέφουμε μαζικά με ένα δυνατό διάλυμα σαπουνόνερου + οινόπνευμα. Η γνωστή συνταγή χ 4.

    Επίσης αν οι ντομάτες μας έχουν πληγεί από τις βρωμούσες, δε τις πετάμε. Αφαιρούμε τα σημεία που έχουν πληγεί και τρώμε τον υπόλοιπο καρπό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. το φως κανει δουλεια αλλα οχι στις βρωμουσες.(βεβαια αυτες τις ταινειες που λετε δεν τις ξερω.)μαζευει κατι αλλα μαμουνια που σιγουρα κανουν ζημια τωρα πως τα λενε δεν ξερωτα εχω παιθανει.

    οσο για τις βρωμουσες μετα απο πολυ κοπο εχουν μεινει πολυ λιγες και δεν μου κανουν ζημια.
    εριξα τσουκνιδοζουμο 300 γραμμαρια ξερη σε 20 κιλα νερο για 10 ημερες περιπου και κατευθειαν θειαφισμα παντου και πολυ.
    με το νερο τις τσουκνιδας κολαει πανω το θειαφι και δεν το παιρνει ο αερας.
    επεισης εχω δαπανησει και αρκετη ωρα καθε βραδυ με των φακο να τις μαζευω και να τις σκοτωνω.
    εριξα και νερο με καυτερες πιπεριες αλλα νομζω δεν εκανε τιποτα.

    εχω μια απορια μηπως μπορειται να μου πειτε γιατι τα φυλα απο τις ντοματιες καρουλιαζουν?(χωρις θειαφι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Καλησπέρα, θα ήθελα παρακαλώ μια συμβουλή. Έχω φυτέψει διάφορα είδη νρομάτας από σπόρους που προμηθεύτηκα από το tomatofest. Δυστυχώς προσβλήθηκαν από περονόσπορο. Δοκίμασα ξύδι, γάλα, άλλα δεν έγινε κάτι. Ο γεωπόνος μου έδωσε ένα φυτοφάρμακο που το χρησιμοποίησα σε λίγες ντοματιές που οι καρποί ήταν ακόμη πολύ άγουροι.Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι κατά πόσο είναι δυνατό, διαλέγοντας ωραίους καρπούς να κρατήσω σπόρο που να μην έχω πρόβλημα για την επόμενη χρονιά, ή θα είναι τσάμπα κόπος. Ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Evi, τι ακριβως ρωτας; Αν το φυτοφαρμακο εχει βλαψει τους καρπους και κατ επεκταση τους σπορους; Οχι.
    Για τον περονοσπορο χρησιμοποιουμε χαλκο-γαλαζοπετρα και μετα οτιδηποτε αλλο...
    Σπορους, δεν κραταμε μονο απ τους ωραιους καρπους, αλλα και απ τους μετριους και τους μπερδευουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Ευχαριστώ για την απαντηση. Ρωτάω αν ο σπόρος από ντομάτες με περονόσπορο θα γίνει υγιή φυτό ή να μην κρατήσω σπόρο. Μια και αναφέρατε τον χαλκό-γαλαζόπετρα (ή αλλιώς θειοχαλκίνη;) πώς ακριβώς το βάζουμε στα φυτά;(όταν ήταν μικρά τα φυτά είχα ρίξει με τούλι πάνω στο φυτό, απόγευμα με θερμοκρασία περίπου στους 25 βαθμούς και κάηκαν κάποια φύλλα και από τότε φοβάμαι να ρίξω. Τί έκανα λάθος;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Evi με τη μέθοδο ζύμωσης που περιγράφουμε πιο πάνω για να σώσεις του σπόρους ντομάτας, καταστρέφονται όλοι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα από τους σπόρους με τον τρόπο αυτό την επόμενη χρονιά.

    Τα φύλλα σου υποθέτω πως κάηκαν από πολύ ποσότητα θειοχαλκίνης και επειδή ήταν μικρά. Μία μικρή στρώση άχνης θέλει ακόμη και στο θειάφισμα και ιδίως στις υψηλές θερμοκρασίες.

    Σε μεγάλες θερμοκρασίες ή δεν ραντίζουμε με 2 μαζί ή χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα και πάντα σε ένα φυτό και ελέγχουμε την επόμενη μέρα, ιδιαίτερα αν δεν είμαστε σίγουροι.
    Επειδή κυκλοφορούν διαφορετικά σκεβάσματα σαν θειοχαλκίνη πάντα ελέγχουμε και τις σωστές αναλογίες στα συγκεκριμένα λαχανικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Να μοιραστώ και την εμπειρία μετά την δοκιμή των 9 ποικιλιών ντομάτας που καλλιέργησα. Η Cherokee και η Brandywine είναι με διαφορά οι πιο νόστιμες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Ανώνυμος20/1/14, 7:29 μ.μ.

    Μια αναπάντεχη ζημιά μου κατέστρεψε kai μέρος των σπόρων που είχα μαζέψει το καλοκαίρι. Αν υπάρχει κάποιος που διαθέτει σπόρους Μπατάλας, θα είμαι ευγνώμων. Απ΄τη μεριά μου έχω σπόρους Σαντορινιάς ντομάτας και Οξχαρτ εκπαιδευμένης στην Κρήτη.
    Γιώργος lento@otenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Ανώνυμος20/1/14, 7:51 μ.μ.

    Ακόμα, θα ήθελα μια γνώμη πιο έμπειρων από εμένα καλλιεργητών: έριξα το Νοέμβριο σε ανοιχτό κομπόστ πράσινα ντοματάκια που περίσσεψαν από παρασκευή τουρσί -ήταν τα τελευταία της καλοκαιρινής σοδειάς. Το δεκέμβριο είδα έκπληκτος αρκετά μικρά φυτά, ντοματιές. Άντεξαν στο κρύο και μετά από μέρες τα έβαλα σε προστατευμένο διαφανές κουτί σε εξωτερικό χώρο -κάτι σαν θερμοκήπιο. Μεγαλώνουν και θεριεύουν. Το ΕΡΩΤΗΜΑ: να τα εμπιστευθώ, θα καρπίσουν (γιατί έχω περιορισμένο τόπο για καλλιέργεια); Δεν είχαν ωριμάσει όταν τα έθαψα στο κομπόστ, αλλά έμειναν αρκετά εκεί. Μπορεί ο σπόρος τους να έγινε αρκετά δυνατός;
    Ευχαριστώ προκαταβολικά
    Γιώργος ξανά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Η ντοματα και κομμενη αν εχει τις καταλληλες συνθηκες ωριμαζει, οποτε δεν ειναι εκπληξη οτι φυτρωσαν οι σποροι. Το δε κομποστ λογω της ζεστης και της υγρασιας, παρεχει τις καταλληλες συνθηκες. Ναι, αν δεν ηταν υβριδια και τις φροντισεις, θα καρπισουν. Και υβριδια να ηταν παλι θα καρπισουν, ομως οι καρποι τους θα ειναι αχρηστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Ανώνυμος26/1/14, 11:09 π.μ.

    Γεια σας.Η χρονιά που μας πέρασε αγόρασα και εγώ καλές ποικιλίες τομάτες όπως Brandywine,Cherokee purple,Noire de krimee,Great white,Ananas,black from toula.Τα φύτεψα στο χωράφι 1 Ιουνίου όταν τα φυτά ήταν περίπου 15 εκ.αλλά δεν πήρα καλή παραγωγή.Πήρα 2 με 3 τομάτες σε κάθε φυτό.Δεν γνωρίζω αυτές οι τομάτες αν είναι πρώιμες η όψιμες.Το ερώτημά μου είναι αν γνωρίζει κανείς πότε πρέπει να φυτευτούν στο χωράφι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Ανώνυμος26/1/14, 12:48 μ.μ.

    Η παραγωγικότητα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.... Οπως και να χει 1η Ιουνίου για πέρσι με τα κρύα του Μαίου ήταν μια καλή ημερομηνία για να φυτέψεις ακόμα και για Β. Ελλάδα.

    Η Krimee Black και και η Black from Toula είναι πρώιμες ποικιλίες. Επειδή ψάχνω εδώ και καιρό πρώιμες, αν έχεις κρατήσει σπόρο και θέλεις, επικοινώνησε μαζί μου στο mail, despinasi@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Δεν εχει να κανει με τις ποικιλιες η παραγωγικοτητα στην συγκεκριμενη περιπτωση. 1 Ιουνη, βαζω ωψιμες Cherokee απ τα κλαδεματα αυτων που εχω φυτεψει 1 Μαη και παραγουν κανονικα και οι μεν και οι δε. Κοιταξε το ph του εδαφους σου, την λιπανση και το ποτισμα, μην τυχον και ειναι υπερβολικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Στεργιος20/2/14, 11:21 π.μ.

    Καλημερα!
    Που θα μπορουσα να βρω μη μεταλλαγμενους σπορους για τη ποικιλια Gregory Altai;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Ανώνυμος6/3/14, 10:22 μ.μ.

    λιγα για την καταπολεμηση της βρομουσας γιατι οπως διαβασα παραπανω αρκετοι απο εσας εχουνε προβλημα... καταρχην βρειτε μια γωνια του κηπου που δεν σας ενοχλει να συγγεντρωσεται τις βρωμουσες.. σπειρτε εκει μερικα ηλιοσπορα ( οι βρωμουσες λατρευουν τα ηλιοσπορα) και μετα φτιαξτε το ακολουθο διαλυμα για να τις σκοτωσετε. Παρτε 2 λιτρα νερο και σπαστε μεσα 10 τσιγαρα. Αφηστε το διαλυμα ολο το βραδυ και την επομενη μερα στραγγιστε και κρατηστε το ζουμι. Προσθεστε ενα κουταλακι υγρο σαπουνιου για τα πιατα και ψεκαστε με αυτο τις βρωμουσες.. προσοχη μην χρεισιμοποιησετε το διαλυμα αυτο σε φαγωσιμα φρουτα και φροντιστε να πλυνεται καλα τα χερια σας μετα τον ψεκασμο... τα αποτελεσματα ειναι αμεσα.Συγγνωμη για μερικα ορθογραφικα λαθοι αλλα λοιπο αρκετο καιρο στο εξωτερικο... εαν καποιος θελει να εποικινωνησει μαζι μου για καπια απορια, xkanenas@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Αν μπορειτε εξηγειστε αυτο που λετε με την αποσταση 100 μετρων στους σπορους διαφορετικης ποικοιλιας.Δεν καταλαβαινω τι ενοειτε.Επεισης μπορω να φυτεψω στον ιδιο χωρο δυο διαφορετικες ποικοιλιες?Συγχαρητηρια και ευχαριστω.Μανωλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Μανωλη, μπορεις να φυτεψεις 2 και 3 και 10 ποικιλιες στον ιδιο χωρο, δεν υπαρχει προβλημα, ομως αν θελεις να κρατησεις σπορο απ τις ποικιλιες σου και να εισαι 1000% σιγουρος οτι ειναι καθαρος, πρεπει να ειναι σε αποσταση 100 μετρων η μια απο την αλλη. Ομως αν θελεις να κρατησεις για σενα και δεν χρειαζεται να εγγυηθεις σε αλλον για την αυθεντικοτητα του, και τα 10 μετρα ειναι αρκετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Ευχαριστω πολυ Χρηστο να'σαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω, οι ημέρες ωρίμανσης της κάθε ποικιλίας είναι από τη σπορά ή από τη μεταφύτευση; Όταν λέτε δηλαδή stupice 62 ημερών, σημαίνει ότι62 μέρες από τη μέρα που θα τη σπείρουμε ή που θα τη μεταφυτεύσουμε θα φάμε ντομάτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Στείλε μερικούς εάν έχεις σε παρακαλω
    28ηςΟκτ/ριου17 Πετρουπολη
    Τ.κ13231

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Ανώνυμος23/8/20, 10:27 μ.μ.

    Γειά σε όλους και ευχαριστώ για τις υπέροχες πληροφορίες. Είναι η πρώτη μου προσπάθεια φύτευσης σε γλάστρες και ενώ μελιτζάνες και πιπεριές μας έκαναν χαρούμενους, οι ντοματουλες μου το παίζουν δύσκολες.. Έγιναν κάποια λάθη από την αρχή λόγω απειρίας αλλά τωρα ενώ 2 από τα 6 φυτά έχουν καρπούς, είναι εδώ και 2 εβδομάδες στο ίδιο μέγεθος (μεγάλο βερίκοκο) και πράσινες, χωρίς δείγμα ανάπτυξης. Μπορώ να κάνω κάτι μήπως να το σώσω έστω και αργά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα