Δημητριακά χαμηλής θέρμανσης

Δημητριακά χαμηλής θέρμανσης

Πως να μην καταστρέφουμε την τροφής μας μαγειρεύοντας σε χαμηλή θερμοκρασία

Μπορούμε να μαγειρέψουμε το σιτάρι ή άλλα δημητριακά και μετά να το σπείρουμε και να φυτρώσει; ...Και όμως μπορούμε...
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η τροφή που θα φάμε θα είναι ακόμα ζωντανή... ξαναδιαβάστε το άρθρο Ζωντανές Vs Νεκρές τροφές!

Εδώ στη Σχολή Φυσικής Θεραπείας διδάσκουμε και μιλάμε για τα δημητριακά χαμηλής θέρμανσης. Αυτό, κάποιες φορές, είναι άγνωστο, καθώς πολλοί από εμάς δεν μάθαμε να μαγειρεύουμε με αυτόν τον τρόπο.
Ο σκοπός της χαμηλής θέρμανσης είναι να διασφαλιστεί ότι τα θρεπτικά συστατικά και τα ένζυμα που υπάρχουν στα φυτά-τρόφιμα που καταναλώνουμε μένουν άθικτα και να διατηρούνται ώστε να παραμείνουν όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην πλήρη [ή αρχική] κατάσταση τους. Επίσης, όταν δεν καταστρέφονται τα ένζυμα, η αφομοίωση και η πέψη γίνονται στο βέλτιστο βαθμό.
Για να χωνέψουμε την τροφή μας χρειαζόμαστε τα ένζυμα. Με απλά λόγια, η ζωντανή τροφή δίνει ζωή!

Αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί στα δημητριακά [ή σιτηρά], ωστόσο, η ιδέα είναι η ίδια και για άλλα τρόφιμα.

Το πρώτο σημαντικό βήμα στη χαμηλή θέρμανση των δημητριακών σας είναι να αρχίσετε με ένα καλό ξέπλυμα και να τα μουλιάσετε για τουλάχιστον 8 ώρες. Αφού ολοκληρώσετε αυτό το βήμα, ακολουθήστε μία από τις παρακάτω μεθόδους χαμηλής θέρμανσης.
Θα αναφερθώ σε 5 μεθόδους για χαμηλής θέρμανσης τροφές.
Αυτές περιλαμβάνουν: τη μέθοδο με αποξηραντή, τη μέθοδο crockpot, τη μέθοδο του θερμό, τη μέθοδο Wonderbox ή Wonderbag και τη μέθοδο του φορητού ψυγείου.

Σε καθεμία από αυτές τις μεθόδους τα σιτηρά ξεπλένονται και στη συνέχεια μουλιάζουν στο νερό για τουλάχιστον 8 ώρες και μπορεί να μουλιάσουν για έως και 20 ώρες. Όταν τα σιτηρά σας μουλιάσουν, ξεπλύνετε τα και πάλι και τοποθετήστε τα σε γυάλινο βάζο. Νομίζω ότι τα γυάλινα βάζα με καπάκι ταιριάζουν υπέροχα και είναι το σκεύος που επιλέγω για τις παρακάτω μεθόδους χαμηλής θέρμανσης, με εξαίρεση τη μέθοδο με το θερμό. Γεμίστε το βάζο, το θερμό ή το δοχείο σας κατά το 1/3 - 1/2 με τα δημητριακά που έχετε μουλιάσει. Στο τέλος γεμίστε με το νερό που έχει σχεδόν βράσει το θερμό, το βάζο ή το δοχείο σας και τοποθετήστε το καπάκι του.

Δημητριακά χαμηλής θέρμανσης

Η Μέθοδος του Αποξηραντή

Θα χρειαστείτε έναν αποξηραντή από τον οποίο μπορείτε να αφαιρέσετε όλα τα ράφια για να τοποθετήσετε το δοχείο στο οποίο θα μαγειρέψετε με χαμηλή θέρμανση. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε ένα γυάλινο βάζο ή γυάλινο δοχείο με καπάκι. Όταν μαγειρεύεται σε χαμηλή θέρμανση στον αποξηραντή μπορείτε να ξεκινήσετε με υψηλότερη αρχική θερμοκρασία και στη συνέχεια να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία όσο χρειάζεται. Ο λόγος είναι ότι η θερμοκρασία του αέρα θα είναι διαφορετική από τη θερμοκρασία των τροφίμων.
Ο γενικός κανόνας είναι, ότι η θερμοκρασία των τροφίμων είναι συνήθως περίπου 20° βαθμούς [F βαθμοί Fahrenheit] χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του αέρα. Στην αρχή θα ξεκινήσετε με θερμοκρασία αποξηραντή γύρω στους 145° [F ή περίπου 63° Κελσίου] και στη συνέχεια μετά από 1 ώρα θα μειώσετε τη θερμοκρασία στους περίπου 115° - 119° [F ή 46°-48° Κελσίου].

Η Μέθοδος Crockpot [μεγάλο ηλεκτρικό σκεύος που χρησιμοποιείτε για σούπες και άλλα φαγητά που μαγειρεύονται σε χαμηλή θερμοκρασία]

Για να μαγειρέψετε με ένα Crockpot θα χρειαστεί να το ρυθμίζεται στην χαμηλότερη θερμοκρασία και να προσθέσετε νερό που φτάνει τα 5-7 εκατοστά. Βάλτε τα μουλιασμένα σιτηρά σε γυάλινο βάζο ή μπολ μαζί με την την κατάλληλη ποσότητα ζεστού νερού [ή ζωμού] και κλείστε το καπάκι.

Η Μέθοδος με το Θερμός

Γεμίστε το ένα τρίτο ή το μισό Θερμό με μουλιασμένα δημητριακά [ή σιτηρά]. Ρίξτε νερό που έχει θερμανθεί σχεδόν μέχρι το σημείο βρασμού στο θερμό μέχρι να το γεμίσει. Αυτό μπορείτε να το κάνετε πριν πάτε για ύπνο και μέχρι το πρωί τα δημητριακά θα είναι έτοιμα για να τα φάτε.

Η Μέθοδος Wonderbox / Wonderbag [Είδος ισοθερμικού σάκου που διατηρεί την θερμοκρασία για αρκετές ώρες]

Η μέθοδος Wonderbox / Wonderbag περιλαμβάνει τη χρήση ενός Wonderbox ή ενός Wonderbag. Σε αυτούς τους "σάκους"χρησιμοποιούνται κομμάτια πολυαιθυλενίου για να τους γεμίσουν [ως μονωτικό υλικό στο περίβλημά τους]. Αυτούς τους “σάκους” μπορείτε να του κάνετε αρκετά εύκολα. Η ιδέα εδώ είναι ότι το Wonderbox ή Wonderbag μονώνει το βάζο ή το σκεύος και κρατά το φαγητό σε σταθερή θερμοκρασία.

Η Μέθοδος του Φορητού Ψυγείου [ή φορητού ισοθερμικού ψυγείου]

Για αυτήν την μέθοδο θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μία ή δύο κουβέρτες τύπου φλιζ [ή άλλου τύπου κουβέρτα] για να τυλίξετε το βάζο, την κατσαρόλα ή το σκεύος που θα “μαγειρέψετε” τα σιτηρά. Γεμίστε το σκεύος σας στο 1/3 - 1/2 με τα μουλιασμένα σιτηρά. Γεμίστε το με νερό σε θερμοκρασία βρασμού. Κλείστε το με το καπάκι και τυλίξτε το με μια κουβέρτα μέσα στο φορητό ψυγείο. Σκεπάστε, αν χρειαστεί, με μια δεύτερη κουβέρτα και κλείστε το καπάκι του φορητού ψυγείου. Τα σιτηρά σας θα είναι έτοιμα σε 5-8 ώρες.

Δοκιμάστε μία από αυτές τις μεθόδους με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω! Καλή απόλαυση!

Μετάφραση για το ftiaxno.gr [Πέτρος Μ.]
[το κείμενο στις αγκύλες είναι σημειώσεις και επεξηγήσεις του μεταφραστή ή το Αγγλικό πρωτότυπο κείμενο]

Πηγή: Δημητριακά Χαμηλής Θέρμανσης - Low Heating Grains - Tonya Judd, M.H.
Η Tonya Judd είναι Master Herbalist απόφοιτη από το School of Natural Healing.

Διαβάστε ακόμη:Ζωντανές Vs Νεκρές τροφές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα