21 Οκτωβρίου 2021

Εργαστήριο για την αυτάρκεια στο Νέσσωνα 28 έως 31 Οκτωβρίου

Εργαστήριο για την αυτάρκεια στο Νέσσωνα 28 έως 31 Οκτωβρίου

Προσπαθώντας να σκιαγραφήσουμε ένα μοντέλο ζωής με γνώμονα την αειφορία, την αυτάρκεια, το χαμηλό αποτύπωμα και την ποιότητα ζωής, διοργανώνουμε, σε συνεργασία με το Φτιάχνω μόνος μου, στα τέλη του Οκτωβρίου βιωματικό εργαστήριο για όλα αυτά τα παραπάνω στο αγρόκτημά μας στο Νέσσωνα.

Θεματολογία

  • Συσκευές μαγειρέματος χαμηλού αποτυπώματος (ηλιακοί φούρνοι, ξυλόφουρνοι, dutch ovens, rocket stoves, πυρομάχια).
  • Κατασκευές επεξεργασίας και συντήρησης της τροφής (ηλιακά ξηραντήρια, καπνιστήρια, κελάρια).
  • Στέγαση (κατασκευές με φυσικά υλικά).
  • Ενέργεια (ανεμογεννήτριες, βιοαέριο, ηλιακοί θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά, πλυντήρια).
  • Επεξεργασία, συντήρηση και αποθήκευση τροφίμων (αποξήρανση, κονσέρβες, κομπόστες, τουρσιά, παστά, καπνιστά, ψωμιά, τυριά, ζυμαρικά).
  • Καλλιέργειες (φυσική καλλιέργεια, ενυδρειοπονία)
  • Εδώδιμα μανιτάρια (συλλογή, αποθήκευση, αποξήρανση, σάλτσες, τουρσιά). Είναι και η εποχή τέλεια για να τα μαζέψουμε.
  • Βότανα (συλλογή, αποθήκευση, σκευάσματα).
  • Είδη υγιεινής και καθαριστικά.

Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες θα είναι βιωματικές και κάποιες μάλιστα καθετοποιημένες, από τη συλλογή δηλαδή των υλικών στο φυσικό περιβάλλον, μέχρι και την ολοκλήρωση της κατασκευής.

18 Μαΐου 2021

Συστατικό στις καυτερές πιπεριές μπορεί να «νικήσει» τον καρκίνο του πνεύμονα

Συστατικό στις καυτερές πιπεριές μπορεί να «νικήσει» τον καρκίνο του πνεύμονα

Η καψαϊκίνη είναι υπεύθυνη για την εκρηκτική γεύση στις καυτερές πιπεριές (τσίλι). Τώρα, μια νέα μελέτη αναφέρει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να είναι ευεργετική και για τους ασθενείς με μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου του πνεύμονα.

Συστατικό σε πασίγνωστη τροφή μπορεί να «νικήσει» τον καρκίνο του πνεύμονα.

Δεν είναι μυστικό ότι οι καυτερές πιπεριές (τσίλι) είναι συνώνυμες με τις καυτερές, πικάντικες γεύσεις. Ωστόσο, πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν ότι εάν περιείχαν την ουσία καψαϊκίνη, οι πιπεριές τσίλι θα είχαν γεύση όπως οποιοδήποτε άλλο ήπιο λαχανικό.

Η καψαϊκίνη είναι υπεύθυνη για την εκρηκτική γεύση στις πιπεριές τσίλι. Τώρα, μια νέα μελέτη αναφέρει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να είναι ευεργετική και για τους ασθενείς με μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου του πνεύμονα.

11 Απριλίου 2021

Αυτάρκεια της Ελλάδας σε φυτικά προϊόντα και παραγωγή

Αυτάρκεια της Ελλάδας σε φυτικά προϊόντα και παραγωγή

Το ποσοστό αυτάρκειας σε φυτικά προϊόντα στη φυτική παραγωγή ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 99,8% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το χαμηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%). Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, καθώς η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα. Στο κρασί το ποσοστό αυτάρκειας ανέρχεται στο 108,12%.

27 Μαρτίου 2021

1ο Πανελλήνιο συνέδριο παραδοσιακής Ελληνικής λαϊκής ιατρικής

1ο Πανελλήνιο συνέδριο παραδοσιακής Ελληνικής λαϊκής ιατρικής

Το συνέδριο αυτό έρχεται για να αναδείξει ξεχασμένες γνώσεις απλής λαϊκής σοφίας, απλής λαϊκής ιατρικής, οι οποίες θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην διαχείριση των σημερινών και των μελλοντικών ασθενών. Κάθε πολύτιμη λαϊκή γνώση για την επιβίωση του ανθρώπου, μπορεί ν’ αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη στις κρίσιμες εποχές που ζούμε.

Πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε αυτό το απέραντο θησαυροφυλάκιο λαϊκής σοφίας που κουβαλάει μέσα της η λαϊκή Ιατρική του τόπου μας, η Παραδοσιακή Ελληνική Ιατρική. Ο λόγος του Ιπποκράτη μπορεί να διαλύσει τα σκοτάδια του φόβου και να ξαναφέρει το φως στην σκέψη και την καρδιά μας.

09 Μαρτίου 2021

300 ημέρες μόνος

300 ημέρες μόνος

300 ημέρες επιβίωση μόνος σε ένα νησί

Είναι μια αληθινή ιστορία επιβίωσης για 300 ημέρες μεταξύ της ερημιάς και της μοναξιάς.

Για να να χτίσει ένα καταφύγιο και να εξημερώσει έναν άγριο χοίρο, ο Xavier Rosset, ο Ελβετός Ροβινσώνας Κρούσος, πέρασε το 2008 σχεδόν 10 μήνες στην Tofua, ένα νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό με μία μανσέτα και ένα ελβετικό μαχαίρι, χωρίς να χρησιμοποιήσει την κατασκευή που εγκατάληψαν οι τελευταίοι κάτοικοι.

Μετά από περισσότερο από ένα μήνα στο νησί ήμουν σε θέση να επιβιώσω και να οργανώσω τα απαραίτητα... Απομένει μόνο ένα πρόβλημα... η έλλειψη ανθρώπινης επαφής...
αυτό που συνειδητοποιώ τώρα είναι ότι αρχίζω να νιώθω μόνος
γιατί δεν έχω κανέναν να μιλήσω, δεν έχω κανέναν να αλλάξω γνώμη και μετά μιλάω στον εαυτό μου, αλλά πάντα συμφωνώ μαζί μου και αυτό δεν είναι διασκεδαστικό...

Μετά από 3 λεπτά, δεν θα είστε πρόθυμοι να φύγετε από την οθόνη σας.

14 Ιανουαρίου 2021

Διάσωση παλιών ποικιλιών οπωροφόρων δέντρων & δασικών καρπών

ντομάτα Σαλμονίκο

Διαδικτυακή κουβέντα στο πλαίσιο του προγράμματος του eco-variety για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την αναπαραγωγή, αυτοχθόνων δασικών ποικιλτών καρποφόρων θάμνων και παλιών ποικιλιών οπωροφόρων δένδρων.

Συζητούν οι: Νίκος Νικήστιανης διδ. Βιολογίας (Συστάδα), Παναγιώτης Σαινατούδης (ιδρυτής του ΠΕΛΙΤΙ), Αντώνης Καράγιωργας (βιοχημικός)
Συντονίζει: Νίκος Μισυρλής (Agriherb)

10 Ιανουαρίου 2021

Χρήσιμα εργαλεία και κατασκευές στο αγρόκτημα

Xrisima-ergaleia-kai-kataskeves-sto-agroktima

Το Αντιδραστήριο της ΕΡΤ3, ταξιδεύει στα ορεινά Τζουμέρκα και συναντά την κοινότητα των Tzoumakers.

Νέοι επιστήμονες και κάτοικοι της περιοχής συνεργάζονται ισότιμα, πάνω στις ανοιχτές τεχνολογίες και κατασκευάζουν τα δικά τους εργαλεία, χαμηλού κόστους, που είναι προσαρμοσμένα στις δικές τους ανάγκες στην αγροτική παραγωγή μικρής κλίμακας και τον οικοτουρισμό.

Xrisima-ergaleia-kai-kataskeves-sto-agroktima

Μάλιστα, δημιούργησαν συμμετοχικά ένα εργαστήριο με τον απαραίτητο εξοπλισμό και ήδη έχουν κατασκευάσει τα πρώτα εργαλεία, τα οποία μοιράζονται αγρότες της περιοχής. Οι Tzoumakers μιλούν στην εκπομπή για τις ανοιχτές τεχνολογίες, τα ψηφιακά κοινά, τη συλλογική ενδυνάμωση από τον εκδημοκρατισμό της πληροφορίας και τον σημαντικό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν για έναν άλλο τρόπο παραγωγής και κοινοτικής ζωής.