tag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post1970154464039679492..comments2024-03-15T21:30:55.397+02:00Comments on Φτιάχνω μόνος μου: Φτιάχνω ηλιακό φούρνοΦτιάχνω μόνος μουhttp://www.blogger.com/profile/03984754114150412524noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-56350324783411855232023-04-06T01:55:45.351+03:002023-04-06T01:55:45.351+03:00Η υπεριώδης ακτινοβολία απορροφάται από το Όζον τη...Η υπεριώδης ακτινοβολία απορροφάται από το Όζον της ατμόσφαιρας και δεν φτάνει στη Γη. Όποτε μη φοβάσαι Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-70590875641639931462020-11-29T22:59:59.283+02:002020-11-29T22:59:59.283+02:00το γυαλί είναι γυαλί, ότι έχει ο καθένας το γυαλί είναι γυαλί, ότι έχει ο καθένας Φτιάχνω μόνος μουhttps://www.blogger.com/profile/03984754114150412524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-5735265383218312472020-11-29T19:08:47.340+02:002020-11-29T19:08:47.340+02:00Μπαμπριζ αυτοκινήτου δεν κάνει? Για νζαμη?Μπαμπριζ αυτοκινήτου δεν κάνει? Για νζαμη?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00735040746949357192noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-78086959226520839032014-01-29T01:46:13.733+02:002014-01-29T01:46:13.733+02:00Αν αντί για τζάμι βάλουμε μία κεραμική πλάκα δεν ε...Αν αντί για τζάμι βάλουμε μία κεραμική πλάκα δεν είναι καλύτερα?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-76589504586868884912013-10-15T23:32:34.001+03:002013-10-15T23:32:34.001+03:00Συγχαρητήρια για την ιδέα, θα ήθελα να προσθέσω τι...Συγχαρητήρια για την ιδέα, θα ήθελα να προσθέσω τις σκέψεις μου.<br />Το υλικό στο εσωτερικό του φούρνου πρέπει να είναι μέταλο πχ αλουμίνιο η γαλβανιζέ γιατί οι μοριοσανίδες είναι επικίνδυνες γιά ανάφλεξη και το υλικο να βαφτει με θερμομπλοκ χρώμα για αποροφητικότητα, επίσης εσωτερικό τζάμι βρίσκουμε εύκολα απο παλιά κουζίνα αν είναι διαφανές και η όλη κατασκευή μπορεί να υπολογιστεί με κλίση στις 45-50% ώστε να ευνοείται τον χειμώνα .Οι εξωτερικοί ανακλαστήρες παίζουν μεγάλο ρόλο να ρυθμίζονται ώστε να αντανακλούν στο εσωτερικό.Θα μπορούσαν να είναι από χαρτόνι-αλουμινόχαρτο σαν αυτό που έχουν οι συσκευασίες για τις πάστες..<br />δικές μου γνώμες πάντα- η κατασκευή μπορεί να είναι κινητή ως για καλύτερη απόδοση προς την κλίση (σκεφτείτε πώς στηρίζεται ο κάδος μιας μπετονιέρας) και η επιφάνεια για το μαγειρικό σκεύος να παραμένει οριζόντια απο την βαρύτητα με ανάρτηση σε 2 σημεία (σκεφτείτε ενα ανοιχτό καλάθι με χερούλι)..<br />περιμένω κριτικές..Τασος-Πατραhttps://www.blogger.com/profile/16398022882033102240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-40235794902111829372013-04-30T20:24:14.569+03:002013-04-30T20:24:14.569+03:00Επειδή μπερδεύτηκα με τις γωνίες που πρέπει να έχε...Επειδή μπερδεύτηκα με τις γωνίες που πρέπει να έχει το τζάμι θα παραθέσω τα στοιχεία μου και αν μπορεί κάποιος να μου πει τι γωνία πρέπει να έχει το τζάμι για μαγείρεμα το καλοκαίρι. Μένω Καλλικράτεια Χαλκιδικής με γεωγραφικό πλάτος 40 μοίρες 18 λεπτά και 45 δεύτεραAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/09969523741520296876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-45538798033572419662013-04-08T17:12:41.360+03:002013-04-08T17:12:41.360+03:001. Στο βίντεό σας για την κατασκευή του ηλιακού φο...1. Στο βίντεό σας για την κατασκευή του ηλιακού φούρνου, αναφέρετε "αλουμίνιο καθρέφτη του 1 mm". Από που το προμηθεύεστε;<br />2. Έχω ακούσει ότι για την κατασκευή του mdf χρησιμοποιείτε κόλα φορμόλης, το ίδιο και για κάποιους πετροβάμβακες. Με τις υψηλές θερμοκρασίες του φούρνου πιθανόν στο εσωτερικό του να υπάρχει μεγάλη ποσότητα φορμαλδεΰδης.<br />Πως θα μπορούσαμε να αποφύγουμε μια τέτοια πιθανότητα;<br />Νίκος nbhttps://www.blogger.com/profile/16621256972209520308noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-43853711124522570032012-07-26T15:30:00.508+03:002012-07-26T15:30:00.508+03:00σκεφτομουνα να χρησιμοποιουσα πλεξιγκλας εξωτερικα...σκεφτομουνα να χρησιμοποιουσα πλεξιγκλας εξωτερικα για ολοκληρη την κατασκευη μαζι με ξυλο και χαρτονι με αλουμινοχαρτο εσωτερικα.αλλα δυστυχως δεν μπορω να βρω πληροφοριες οσον αφορα την αποδοτικοτητα και την αντοχη του στον ηλιο (αμα χανει σωματιδια που ειναι επιβλαβη στον ανθρωπο το πλεξιγκλας).Πιστευω πως θα ηταν μια καλη λυση αντι για τζαμι και πιο φθηνη βεβαια.ευχαριστω για την ωρα σας πολυ ενδιαφερον το αρθρο.ελπιζω καποιος που ξερει να μας απαντησει..ευχαριστωAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-49118712419411138662012-05-16T12:33:46.332+03:002012-05-16T12:33:46.332+03:00Παιδιά καλησπέρα. Σκεφτόμουν αν ο φούρνος φτιαχνότ...Παιδιά καλησπέρα. Σκεφτόμουν αν ο φούρνος φτιαχνόταν από φύλλα μεταλλικά . Δλδ δύο κουτιά και μεταξύ τους βάλουμε μόνωση τι γίνεται; Το μικρό το κουτί οπου μπαίνει το σκεύος δεν θα απέδιδε αμέσως την θερμότητα του μετάλλου στο σκεύος;ΑΝΤΙ-ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝhttps://www.blogger.com/profile/14232206957799156096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-58886021359448490422012-04-13T11:44:25.630+03:002012-04-13T11:44:25.630+03:00Ενώ συμφωνώ με όλους σας, θέλω να προσθέσω μια λεπ...Ενώ συμφωνώ με όλους σας, θέλω να προσθέσω μια λεπτομέρεια που σας διαφεύγει.<br />Τα υλικά με τα οποία πάτε να φτιάξετε τον φούρνο (μοριοσανίδες και ινοσανίδες) περιέχουν μέσα τους απο κατασκευής φορμαλδεΰδη που είναι ο Νο1 ρύπος εσωτερικά των κατοικιών.<br />Η φορμαλδεΰδη εκπέμπετε συνεχώς σε παρα πολύ μικρές ποσότητες, αλλά η εκπομπή της είναι τεράστιες όταν θερμένετε. Θα σας πρότεινα προϊόντα ξύλου φυσικού και όχι τεχνιτές μοριοσανίδες.<br />Φιλικά ένας λάτρης του ξύλου.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-32105786408700210862012-03-17T04:47:04.717+02:002012-03-17T04:47:04.717+02:00Το τζάμι δεν ειναι πυρίμαχο!!! ειναι πανάκριβο! το...Το τζάμι δεν ειναι πυρίμαχο!!! ειναι πανάκριβο! το τζαμι ειναι σεκιουρ!!! ειναι το τζαμι που βαζουν στης ψησταριες και το πλήρωσα 25Ε αφου περιμενα καμια 10αρια μέρες!!!<br /> <br />Οσο για το εαν κάνουμε το κουτι ολόκληρο απο μέταλο...... τη να σου πω...Καντο και μας λες τα αποτελέσματα :)<br /> <br />Πάντος με τους 160 βαθμούς C Τον παρατάω και πάω για μπανάκι χωρις να εχω αγωνία εαν 8α καεί το φαγητό!!! και επιπλέων καποιες βιταμινες θα καταστραφούν με μεγαλύτερη θερμοκρασία!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-57018078964394915042012-02-20T12:05:57.871+02:002012-02-20T12:05:57.871+02:00@john Akrata: Είδα στο βίντεο ότι έβαλες διπλό τζά...@john Akrata: Είδα στο βίντεο ότι έβαλες διπλό τζάμι, και το μέσα είναι πυρίμαχο.. Πόσο σου κόστισε; Γιατί σε δύο μαγαζιά που ρώτησα για ένα πυρίμαχο τζάμι περίπου 50x50, μου είπανε 120-130€!!<br />Επίσης, αναρωτιέμαι τι θα γίνει αν το εσωτερικό κουτί γίνει εξολοκλήρου από μέταλο (π.χ. inox).. Μπορεί να απορροφά λίγη θερμότητα από το σκεύος, αλλά με τη σειρά του θα ζεσταθεί πάρα πάρα πολύ, και αυτήν τη θερμότητα θα την αποδώσει πίσω σε ολόκληρο το φούρνο... Θα μπορούσαμε να βάψουμε και την κάτω επιφάνεια μαύρη και όλα ΟΚ.. Για πείτε καμιά γνώμη..Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-49178986582684841492012-02-18T23:46:21.242+02:002012-02-18T23:46:21.242+02:00Παιδιά γειά σας!!! είμαι o john Akrata GR ο κατασκ...Παιδιά γειά σας!!! είμαι o john Akrata GR ο κατασκευαστής του ηλιακού φούρνου( στο βιντεο που εχετε στο τέλος)θα θελα και εγω να βοηθήσω με οτι γνώσεις και εμπειρίες εχω, σε οτι απορίες έχετε σχετικά με τον ηλιακό φούρνο!!! eleos!!! me ta grammata..den mporw na ta diabasw!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-33296152844095560702012-02-17T20:38:12.147+02:002012-02-17T20:38:12.147+02:00Για να μην το παιδεύουμε κι άλλο: όποιος θέλει να ...Για να μην το παιδεύουμε κι άλλο: όποιος θέλει να μαγειρεύει μόνο καλοκαίρι θέλει κλίση γύρω στις 20-25ο. Όποιος θέλει να μαγειρεύει μόνο χειμώνα θέλει κλίση γύρω στις 50-60ο. Όποιος το θέλει όλο το χρόνο, θέλει κλίση 35-40ο (ανάλογα βέβαια και την περιοχή του)..Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-19968489581859472182012-02-16T00:05:20.756+02:002012-02-16T00:05:20.756+02:00Το άρθρο αναφέρεται στον υπολογισμό του υψηλότερου...Το άρθρο αναφέρεται στον υπολογισμό του υψηλότερου σημείου της τροχιάς του ήλιου το καλοκαίρι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τοποθετήσουμε με τέτοια κλίση το τζάμι ώστε η προσπίπτουσα ακτινοβολία να είναι κάθετη την συγκεκριμένη μέρα. Ο σκοπός είναι να κάνουμε τους υπολογισμούς μας ώστε να καλύπτουν με μια μέση αποδοτικότητα ενα μεγάλο χρονικό διάστημα.Σεβαστόςhttps://www.blogger.com/profile/03094707992993794832noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-6117329983984099392012-02-14T19:07:26.640+02:002012-02-14T19:07:26.640+02:00Αυτό ακριβώς έγραψα κι εγώ παραπάνω.. Επομένως, συ...Αυτό ακριβώς έγραψα κι εγώ παραπάνω.. Επομένως, συμφωνούμε ότι το αρχικό άρθρο περιέχει ένα λάθος για το μαγείρεμα το καλοκαίρι..Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-56868805264205392352012-02-14T12:41:31.872+02:002012-02-14T12:41:31.872+02:00Αν βάλεις ηλιακό συλλέκτη για θέρμανση νερού σε κλ...Αν βάλεις ηλιακό συλλέκτη για θέρμανση νερού σε κλίση 20 μοιρών τον χειμώνα, δεν ζεσταίνεις τίποτα, ενώ το καλοκαίρι από την υπερθέρμανση θα χάσει καταρχήν όλα τα υγρά του.<br />Επομένως, αν ισχύει το ίδιο για τον ηλιακό φούρνο, πρέπει οι συλλέκτες του να έχουν τουλάχιστον 45-50 μοίρες τον χειμώνα και περίπου 20 το καλοκαίρι.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-27499476748575002702012-02-13T09:40:33.425+02:002012-02-13T09:40:33.425+02:00Αντιγράφω από το άρθρο: Για παράδειγμα , δεδομένου...Αντιγράφω από το άρθρο: Για παράδειγμα , δεδομένου γεωγραφικού πλάτους 44 μοίρες βόρεια , το υψηλότερο σημείο της τροχιάς του ήλιου το καλοκαίρι θα είναι στις 69,5 μοίρες από τον ορίζοντα και το χαμηλέτρο σημείο τον χειμώνα στις 22,5 μοίρες. Αν λοιπέν το μαγείρεμα στον φούρνο γίνεται κυρίως το καλοκαίρι καλό είναι το τζαμι του φούρνου να έχει κλίση περίπου 60 μοιρών.<br />Μήπως το σωστό είναι το ανάποδο; Το καλοκαίρι θέλουμε μικρή κλίση (γύρω στις 20ο) και το χειμώνα μεγάλη (γύρω στις 55ο), ώστε η ηλιακή ακτινοβολία να είναι όσο πιο κάθετη στο τζαμι μας..<br />Το ίδιο ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά και για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες..Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-9446678175526469362012-02-01T05:06:27.034+02:002012-02-01T05:06:27.034+02:00Το μαγείρεμα στο συγκεκριμένο φούρνο γίνεται σε κλ...Το μαγείρεμα στο συγκεκριμένο φούρνο γίνεται σε κλειστό μαύρο δοχείο, για απορροφά όσο περισσότερη «ενέργεια». Υπεριώδη ακτινοβολία δεν έχει επαφή με το φαγητό.<br />Ο ηλιακός φούρνος πάντα δουλεύει αργά σε χαμηλές θερμοκρασίες γύρω στους 120-150 βαθμούς. <br />Η θερμοκρασία μαζεύεται στο δοχείο και όχι στα τζάμι, το φαγητό δε καίγεται και ας το αφήσουμε ώρες παραπάνω, κατά συνέπεια δεν έχουμε καρκινικές ενώσεις που δημιουργούνται συνήθως από 180 βαθμούς Κελσίου και τη χαμηλότερη απώλεια από βιταμίνες. Για οικονομία δεν θα μιλήσω…Φτιάχνω μόνος μουhttps://www.blogger.com/profile/03984754114150412524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-51089574967229616012012-01-31T13:05:20.463+02:002012-01-31T13:05:20.463+02:00Το απλό τζάμι θα αντέξει τέτοιες θερμοκρασίες; Δεν...Το απλό τζάμι θα αντέξει τέτοιες θερμοκρασίες; Δεν το νομίζω.. Φαντάζομαι ότι χρειάζεται πυρίμαχο τζάμι (το εσωτερικό τουλάχιστον αν έχουμε διπλό), αλλά τότε το κόστος κατασκευής ανεβαίνει κατακόρυφα..<br />Επίσης, η πίσω πόρτα από τη μέσα μεριά θα έχει μόνωση; Μάλλον πρέπει να κολλήσει πάνω της ένα ξεχωριστό κομμάτι φελιζόλ που να ανοίγει μαζί της. Οι απώλειες από τα σημεία σύνδεσης των δύο κομματιών μόνωσης θα είναι υπαρκτές αλλά ανεκτές..Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-38261530604050837772012-01-31T11:30:31.433+02:002012-01-31T11:30:31.433+02:00Καλημέρα Θόδωρε.
Μιά απορία έχω: Όλα καλά με την ...Καλημέρα Θόδωρε. <br />Μιά απορία έχω: Όλα καλά με την οικονομία στον ηλιακό φούρνο, τί γίνεται όμως με την υπεριώδη ακτινοβολία? Είναι ιδιαίτερα έντονη στην συγκεκριμένη κατασκευή. Στο φαγητό που μαγειρεύεται απομένει βιταμίνη ζωντανή? Μήπως δημιουργούνται πρόσθετες αλλοιώσεις? Η εφευρέτης πολύ έξυπνα το σκέφθηκε, το εφάρμοσε και το παρουσιάζει. Ερωτήματα σχετικά με την δράση της υπεριώδους έχουν τεθεί? Ξέρει κάποιος να μας απαντήσει?Αντώνηςhttps://www.blogger.com/profile/08666749823554093007noreply@blogger.com