tag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post6098901308804492262..comments2024-03-28T12:54:20.424+02:00Comments on Φτιάχνω μόνος μου: Φτιάχνω συντηρώ ελιέςΦτιάχνω μόνος μουhttp://www.blogger.com/profile/03984754114150412524noreply@blogger.comBlogger18125tag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-25033422048774210162022-12-11T23:39:21.183+02:002022-12-11T23:39:21.183+02:00Είναι ποικιλία εληας,Θασιτικη,και τρόπος συντήρηση...Είναι ποικιλία εληας,Θασιτικη,και τρόπος συντήρησης ελαίων.xmidashttps://www.blogger.com/profile/14308405320940234401noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-19477242291071197682022-12-11T23:37:19.300+02:002022-12-11T23:37:19.300+02:00Φυσικά είναι τύπος ελιάς της Θάσου.Φυσικά είναι τύπος ελιάς της Θάσου.xmidashttps://www.blogger.com/profile/14308405320940234401noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-86129788803309232932020-11-24T01:23:15.172+02:002020-11-24T01:23:15.172+02:00Όταν τις βράζουμε καταστρέφουμε πολλά από τα συστα...Όταν τις βράζουμε καταστρέφουμε πολλά από τα συστατικά τους, είναι πολύ ποιο υγιεινές ωμές και ο τρόπος πανεύκολος για να γίνουνΦτιάχνω μόνος μουhttps://www.blogger.com/profile/03984754114150412524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-61043659960133537502020-11-22T15:15:40.974+02:002020-11-22T15:15:40.974+02:00Εγω πάλι οπως εχω μαθει απο το σπίτι μου, τις βραζ...Εγω πάλι οπως εχω μαθει απο το σπίτι μου, τις βραζω, αλλάζοντας 2 φορες το νερό και τις τρώω σαλάτα, με λαδοξιδο. Ειναι λιγο πικρες, αλλά μ΄αρεσει. Αυτό το κανω, οταν εχω κανα 2 κιλά. Λιγες -λιγες τις μαγειρυω.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-38461015202075893362019-05-19T22:32:26.655+03:002019-05-19T22:32:26.655+03:00Δεν θα το πρότεινα... είναι πολλά τα χρόνια...Δεν θα το πρότεινα... είναι πολλά τα χρόνια...Φτιάχνω μόνος μουhttps://www.blogger.com/profile/03984754114150412524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-64486889498372299662019-05-18T14:19:22.607+03:002019-05-18T14:19:22.607+03:00ΕΧΩΚΟΝΣΕΡΒΑΕΛΙΕΣΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣΕΠΤΑΕΤΩΝΜΠΟΡΩΝΑΤΗΝΦΑΩΕΧΩΚΟΝΣΕΡΒΑΕΛΙΕΣΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣΕΠΤΑΕΤΩΝΜΠΟΡΩΝΑΤΗΝΦΑΩΤΣΕΛΙΟΣhttps://www.blogger.com/profile/05799186083375586178noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-20598378785337369322018-02-09T06:53:36.895+02:002018-02-09T06:53:36.895+02:00Κύριε Κώστα καλός ήρθατε στην παρέα μας και ευχαρι...Κύριε Κώστα καλός ήρθατε στην παρέα μας και ευχαριστούμε για τα σχόλια. <br />Όντος οι θρούμπες είναι από τις καλύτερες ελιές αν προσπαθήσουμε να τις φτιάξουμε χωρίς αλάτι ξερενοντας τις σωστά και βάζοντάς τις σε ελαιόλαδο. <br />Είναι υπερτροφή και κυρίως ενεργοποιεί το έντερο όπως τα δαμάσκηνα... (ένα από τα μυστικά που άργησα να μάθω).<br />Φτιάχνω μόνος μουhttps://www.blogger.com/profile/03984754114150412524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-28582632437746605742013-12-15T20:23:20.237+02:002013-12-15T20:23:20.237+02:00ΑΠΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΝΕΡΑΝΤΖΑΔΑ.
ΣΤΙΒΟΥΜΕ ΝΕΡ...ΑΠΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΝΕΡΑΝΤΖΑΔΑ.<br />ΣΤΙΒΟΥΜΕ ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΡΑΣΟΠΟΤΗΡΟ ΧΥΜΟ.<br />ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΡΑΣΟΠΟΤΗΡΟ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΥΜΟ<br />ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΝΕΡΟΥ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΥ.<br />ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΝΑΜΕ.<br />ΜΥΘΟΣ ΕΝΑ - ΤΑ ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΚΡΑ.<br />ΜΥΘΟΣ ΔΥΟ - ΤΑ ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ ΕΙΝΑΙ ΞΥΝΑ.<br />ΜΥΘΟΣ ΤΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ.<br />ΤΟ ΝΕΡΑΝΤΖΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ<br />ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΒΛΑΚΑΣ.<br />ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΜΕ<br />ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΜΑΣ.<br />ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΗΝ ΣΟΥΠΑ.<br />ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΟ ΨΗΤΟ.<br />ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΤΑ.<br />ΞΥΠΝΑ ΕΛΛΗΝΑ<br />ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.<br />ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΣAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-36534834010755659902013-12-15T19:46:16.080+02:002013-12-15T19:46:16.080+02:00ΑΠΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΛΙΕΣ.
ΤΙΣ ΒΑΖΟΥΜΕ Σ...ΑΠΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΛΙΕΣ.<br />ΤΙΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΑΠΟ ΝΕΡΟ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ.<br />ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΕ ΧΩΝΙ ΜΙΣΟ ΚΡΑΣΟΠΟΤΗΡΟ ΑΛΑΤΙ.<br />ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΝΕΡΟ.<br />ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΕΣ.<br />ΣΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΜΕΣΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΖΥΜΩΣΗ<br />ΑΝΑΠΤΥΣΕΙ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ.<br />ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ.<br />ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΤΙΣ ΚΟΨΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΧΤΕΣ.<br />ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΣ...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-61277293533702391652013-11-30T22:50:07.981+02:002013-11-30T22:50:07.981+02:00Οι θρούμπες ελιές δεν είναι ποικιλία ελιών, είναι ...Οι θρούμπες ελιές δεν είναι ποικιλία ελιών, είναι ελιές που φτιάχνονται μόνο με αλάτι, διαβάστε την διαδικασία και περισσότερα εδώ:<br /><br />Οι φαγώσιμες ελιές-Πως γίνονται και πως διατηρούνται<br /><br />http://www.ftiaxno.gr/2010/10/blog-post_15.htmlΦτιάχνω μόνος μουhttps://www.blogger.com/profile/03984754114150412524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-82829546432960637902013-11-28T19:57:40.919+02:002013-11-28T19:57:40.919+02:00καλησπερα σας
ηθελα να μαθω αν η θρουμπα ειναι ει...καλησπερα σας<br /><br />ηθελα να μαθω αν η θρουμπα ειναι ειδος ελιας ή απλα ονομαζουμε ετσι τους καρπους συγκεκριμενης επεξεργασιας. επισης στο σουπερ μαρκετ εχουν κατι ελιες πρασινες μεγαλες που μου αρεσουν πολυ.αυτες τι ειδος ειναι?<br /><br />σας ευχαριστω πολυAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-4321875348291910262012-12-17T10:31:11.840+02:002012-12-17T10:31:11.840+02:00Πέρα από τις χαρακτές ή τις θρούμπες υπάρχουν και ...Πέρα από τις <a href="http://www.alekati.gr/%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%8E%CE%BD_%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AD%CF%82" rel="nofollow">χαρακτές</a> ή τις <a href="http://www.alekati.gr/%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%82_%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B5%CF%82_%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%82" rel="nofollow">θρούμπες</a> υπάρχουν και πιο τεμπέλικοι τρόποι. Η μητέρα μου έβαλε χοντρές πράσινες ελιές σε ένα πλαστικό 10 λίτρων. Το μόνο που έριξε ήταν χοντρό αλάτι μια χούφτα. Σε ένα χρόνο ήταν έτοιμες. Πολύ νόστιμες με μια διακριτική φυσική πικρίλα... Υπάρχει επίσης <a href="http://www.alekati.gr/%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%82_%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%82_%CF%83%CE%B5_%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BD%CF%8C_%CE%BD%CE%B5%CF%81%CF%8C" rel="nofollow">ο τρόπος με το θαλασσινό νερό</a> που θέλει πάλι ένα χρόνο...βότανοhttp://www.alekati.grnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-50755499217737974182012-09-27T00:09:10.510+03:002012-09-27T00:09:10.510+03:00Kι εγώ έχω εφαρμόσει όλους τους τρόπους παρασκευής...Kι εγώ έχω εφαρμόσει όλους τους τρόπους παρασκευής βρώσιμων ελιών αλλά ήταν πολύ χρονοβόρο και κουραστικό να αλλάζω νερά για να ξεπικρίσουν και μετά άλμη κτλ. κτλ.<br />Ετσι κατέληξα κι εγώ στη μέθοδο του πλαστικού μπουκαλιού. Οταν είναι μικρές πράσινες ή μαύρες χρησιμοποιώ κι εγώ τα μπουκάλια τύπου cola. Χωρίς τσάκισμα, χωρίς χάραγμα. Επειδή όμως εμείς τρελαινόμαστε κυρίως για πράσινες τσακιστές ή χαραχτές ελιές, τις βάζω σε μπουκάλια γάλατος, που έχουν πλατύ στόμιο και χωράνε και μεγαλούτσικες ελιές. Τις στριμώχνω αρκετά και στο τέλος ετοιμάζω το διάλυμα νερού και αλατιού (μέθοδος αυγού....) και λίγο λαδάκι από πάνω. Τις κλείνω καλά, κοτσάρω και μία ταμπελίτσα με ημερομηνία και πάνε σε σκοτεινό μέρος. Είναι έτοιμες περίπου σε 3 μήνες. Τότε ανοίγω ένα μπουκάλι (στο νεροχύτη με προσοχή μη γίνει έκρηξη...) και τις βάζω με την άλμη τους σε γιάλινα βάζα για να μπορώ πλέον με ευκολία να βγάζω όσες μου χρειάζονται κάθε φορά. Το βάζο μπαίνει στο ψυγείο. Οταν χρειάζομαι ελίτσες, βγάζω όσες θέλω από το βάζο και τις ξαρμυρίζω με πολλά νερά. Το κάνω αποβραδίς και την άλλη μέρα που θα έχω όσπρια ας πούμε είναι έτοιμες. Με αυτό τον τρόπο έχω μπουκάλια με ελιές ακόμη και τριετίας και είναι σφιχτές και με όλες τους τις βιταμίνες γιατί πιστεύω ότι το πολύ ξεπίκρισμα με νερά αφαιρεί πολλά από τα συστατικά τους.ElenArthttps://www.blogger.com/profile/16529249658931055102noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-61011491854114246302011-12-31T19:21:22.901+02:002011-12-31T19:21:22.901+02:00Για όσους έχουν πρόβλημα με το πολύ αλάτι και τους...Για όσους έχουν πρόβλημα με το πολύ αλάτι και τους αρέσουν οι φρουτένιες σκληρές και ελαφρώς πικρές ελιές προτείνω την παρακάτω απλούστατη μέθοδο: <br />Από το καλοκαίρι φυλάξετε τα μπουκάλια αναψυκτικού τύπου "cola"και διατηρήστε τα καθαρά. Όταν μαζέψετε τις ελιές σας, πράσινες ή μαύρες, τις πλένετε καλά καθώς και τα μπουκάλια των αναψυκτικών. γεμίζετε τα μπουκάλια με ελιές. (μία-μία). Ενδοιάμεσα, ρίχνεται κάποιο μυρωδικό, όπως τούφες μαράθόσπορου, φρέσκο θρούμπι ή θυμάρι, δενδρολίβανο. Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε κρυστάλους "ξυνού", (το βρίσκετε σε φακελλάκια στα S/M) κοματάκια από κοτσάνια σέλινου, για τις πράσινες ελιές, η μισό ποτηράκι του κρασιού ξύδι, για τις μαύρες. (ο φυσικός χυμός λεμονιού και τα κομάτια λεμονιού, μερικές φορές αφήνουν μυρωδιά σαπίλας).Τρία δάκτυλα πριν γεμίσει το μπουκάλι με ελιές και μυρωδικά, ρίχνετε μία κουταλιά της σούπας αλάτι χονδρό, συμπληρώνετε με ελιές και τελικά γεμίζετε το μπουκάλι με νερό σιγά-σιγά. Κλείνετε το μπουκάλι και τα αποθηκεύετε σε μέρος που δεν εκτείθεται άμεσα στο ήλιο. Θα είναι έτοιμες σε τρείς μήνες. Αυτό ίσως να είναι το μειονέκτημα. Τα προτερήματα όμως είναι ότι διατηρούνται εως και τρία χρόνια, κάθε μπουκάλι που θα ανοίγετε θα σας δίνει φρέσκες φρουτένιες σκληρές ελιές.<br />ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΚΑΛΙΟΥ...<br />Μέσα στο νεροχύτη σας ξεβιδώστε σιγά σιγά το καπάκι.Θα αρχίσει να βγάζει το νερό του με πίεση. Όταν σταματήσει η ροή του νερού, ανοίξτε εντελώς το καπάκι, και μην επιχειρήσετε να τις βγάλετε μιά-μιά. Κόψετε το λαιμό του μπουκαλιού, σουρώστε εντελώς τα νερά, βάζετε τις ελιές σε σκεύος με καπάκι και συμπληρώνετε λάδι (για να μήν μαυρίσουν). Στο ίδιο σκεύος και λάδι όταν αδειάσει θα βάλετε το επόμενο μπουκάλι με τις ολόφρεσκες ελιές σας...<br />ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ .Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-18863392803949326602011-11-23T08:52:40.074+02:002011-11-23T08:52:40.074+02:00Επειδή μόλις έφτιαξα τις δικές μου, επιτρέψτε μου ...Επειδή μόλις έφτιαξα τις δικές μου, επιτρέψτε μου να προσθέσω τη συμβουλή που μου έδωσαν κάποιοι πιο παλιοί στο "επάγγελμα". Η καλύτερη άλμη για τις ελιές (προς αποφυγή της μεθόδου του αυγού) είναι το θαλασσινό νερό. Εννοείται βέβαια οτι δεν το μαζεύουμε σε λιμάνια...Βασίλης Τσίτσικαςnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-61543652966184505282011-10-19T14:38:42.066+03:002011-10-19T14:38:42.066+03:00επιτέλους μία συνταγή χωρίς "το αυγό" με...επιτέλους μία συνταγή χωρίς "το αυγό" με την απλή αναλογία 1 προς 10!!! μπράβο , καλή και σωστή η παρασκευή!The Perfect Trip ITEAhttps://www.blogger.com/profile/07330448336492323994noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-29294555039896488022010-10-14T12:21:53.303+03:002010-10-14T12:21:53.303+03:00Φίλε arkas αν μιλάς για τις μαύρες τις θρούμπες, σ...Φίλε arkas αν μιλάς για τις μαύρες τις θρούμπες, σου λέω τί κάνω εγώ.<br />--Κατ' αρχήν δεν παστώνω με πολύ αλάτι. Αργούν βέβαια να γίνουν αλλά δεν είναι λύσσα. Και επειδή από πάνω χωρίς πολύ αλάτι θα αναπτύξουν μούχλα, όσο καιρό περιμένω να γίνουν, τις ανακατεύω ελαφρά κάθε 5ημέρες.<br />--Όταν γίνουν, τις ξεπλένω, τις δοκιμάζω και αν μου φανούν αλμυρές τις βάζω σε λεκάνες με νερό γιά μερικές ώρες ή και 24ωρο, ανάλογα.<br />--Μετά τις άπλώνω στον ήλιο 1-2ώρες να στεγνώσουν σχετικά, αναμοχλεύοντας κατά διαστήματα. Αν δεν έχει ήλιο τις στεγνώνω σε ταψιά 1 ώρα για κάθε ταψί στην κουζίνα στους 100 βαθμούς, επίσης αναμοχλεύοντας.<br />--Τέλος γεμίζω βάζα προσθέτοντας ένα και μισό φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο και μισό ξύδι σε κάθε βάζο.<br />--Περιστρέφω κάθε βάζο για να λαδοθούν όλες και μετά τοποθετώ τα βάζα (κλειστά εννοείται) σε ράφια. Κάθε 10 ημέρες επαναλαμβάνω την περιστροφή.<br /><br />Διατηρούνται έτσι μέχρι και το καλοκαίρι. Βέβαια γίνονται μαλακές, αλλά τις προτιμώ μαλακές, εύγευστες και γλυκιές από τις σκληρές και αλμυρές.ΑΝΤΩΝΗΣnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-31416706487319013872010-10-13T22:03:22.091+03:002010-10-13T22:03:22.091+03:00μπορουν να συντηρηθούν χωρίς αλάτι οι ελιές ;μπορουν να συντηρηθούν χωρίς αλάτι οι ελιές ;arkashttps://www.blogger.com/profile/03007811025472483860noreply@blogger.com