tag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post998600318515832422..comments2024-03-15T21:30:55.397+02:00Comments on Φτιάχνω μόνος μου: Ζέα ή ζειάΦτιάχνω μόνος μουhttp://www.blogger.com/profile/03984754114150412524noreply@blogger.comBlogger94125tag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-72324078658377447942022-03-09T15:04:01.458+02:002022-03-09T15:04:01.458+02:00Ο σπόρος της Ζέας δεν επιδέχεται χημικά δεν μεγαλώ...Ο σπόρος της Ζέας δεν επιδέχεται χημικά δεν μεγαλώνει με λιπάσματα μένει μικρός οπότε όποιος έχει καταφέρει και έχει καλλιεργήσει ζέα είναι οπωσδήποτε βιολογικόςEkatihttps://www.blogger.com/profile/14505718778471610882noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-88694925639951681822022-03-09T14:56:42.046+02:002022-03-09T14:56:42.046+02:00Συγνώμη ήθελα να σε ρωτήσω την μάρκα των σπόρων πο...Συγνώμη ήθελα να σε ρωτήσω την μάρκα των σπόρων που αγοράζεις γιατί εγώ όσες φορές αγόρασα ποτέ δεν φύτρωσαν.<br />Μου έκανες μεγάλη χάρηEkatihttps://www.blogger.com/profile/14505718778471610882noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-62318845490676123792022-03-09T14:53:49.457+02:002022-03-09T14:53:49.457+02:00Φοίβο γεια σου. Και εγώ έφτιαχνα ψωμί από αλεύρι Ζ...Φοίβο γεια σου. Και εγώ έφτιαχνα ψωμί από αλεύρι Ζέας αλλά στην πορεία άλλαξα γνώμη και άρχισα να φτιάχνω από φύτρες δυστυχώς όχι όμως Ζέας γιατί οι σπόροι Ζέας που αγοράζω δεν φυτρώνουν διότι όταν βγάζουν το άγανο είναι τόσο σκληρό που καταστρέφεται ο σπόρος.<br />Έχω έναν φίλο εδώ στη Χαλκίδα που φυτεύει στρέμματα και βγάζει δικό του αλεύρι Ζέας οπότε τον παρακάλεσα να μου φέρει σπόρους μου έφερε τελικά με το άγανο.<br />Δεν ξέρει πώς μπορώ να το βγάλω αλλά ούτε και εγώ για να μείνει ο σπόρος και ζωντανός μήπως έχεις κάποια ιδέα?<br />Σε ευχαριστώEkatihttps://www.blogger.com/profile/14505718778471610882noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-5259396863713441142020-03-07T12:46:25.001+02:002020-03-07T12:46:25.001+02:00Κατα τα αλλα δεν απαγορευτηκε ποτε η ζεα στην πατρ...Κατα τα αλλα δεν απαγορευτηκε ποτε η ζεα στην πατριδα μας. <br /><br />https://anopaia-atrapos.com/2017/05/29/to-fek-me-to-opoio-apagoreytike-i-kalliergeia-zeas-stin-ellada-to-1926-foto/Παναγιώτηςhttps://www.blogger.com/profile/04332220574158446934noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-73402030221479104032013-12-23T17:08:55.809+02:002013-12-23T17:08:55.809+02:00Μπράβο το Αλιλεγγιο που ξεκίνησε και έφερε από Γερ...Μπράβο το Αλιλεγγιο που ξεκίνησε και έφερε από Γερμανία και εσπειρα και εγώ για την οικογένειά μου..Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17671224326166837285noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-6813041843377803182013-11-22T14:46:18.164+02:002013-11-22T14:46:18.164+02:00Το σχόλιο είναι για την Irina Stepanova.
Αγαπητή ...Το σχόλιο είναι για την Irina Stepanova. <br />Αγαπητή Irina,μπορείς να μου πείς πως μπορώ να φέρω ποσότητα σπόρων ζέας απο την Ουκρανια? <br />Ευχαριστώ<br />ΚώσταςAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-1206397400164825072013-10-20T20:28:06.987+03:002013-10-20T20:28:06.987+03:00Δαφνη, δεν υπαρχουν μεταλλαγμενοι σποροι περιορισμ...Δαφνη, δεν υπαρχουν μεταλλαγμενοι σποροι περιορισμενης ζητησης.Chris DePerhttps://www.blogger.com/profile/06629598766863913462noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-3041508010592309052013-10-20T20:10:40.892+03:002013-10-20T20:10:40.892+03:00Για να είσαι σίγουρη ότι είναι αρχαίος σπόρος, θα ...Για να είσαι σίγουρη ότι είναι αρχαίος σπόρος, θα πρέπει να στον πουλήσει ο Θεόφραστος ή ο Ηρόδοτος. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση να είσαι απολύτως σίγουρη ότι δεν είναι η αρχαία ζεια ή άλλος αρχαίος σπόρος. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-24887713119047370622013-10-20T13:42:53.635+03:002013-10-20T13:42:53.635+03:00καλησπερα σε ολους και ευχαριστω πολυ για τις ηδη ...καλησπερα σε ολους και ευχαριστω πολυ για τις ηδη υπαρχουσες πληροφοριες.<br /><br />θα ηθελα να μου πειτε αν ξερετε πως θα ειμαι σιγουρη οτι ο σπορος που θα αγορασω θα ειναι triticum dicoccum και οχι γενετικα μεταλαγμενος ή απλα κατι αλλο?με καποια αναλυση dna?και αν ναι,ποιος ειναι ο αρμοδιος για κατι τετοιο?σκεφτομαι να αγορασω μικρη προσοτητα απ οσους λενε οτι πουλανε σπορους σπορας ζεας και να το τεσταρω για να ειμαι σιγουρη οτι δεν με κοροιδευουν και για να καλλιεργησω τον αρχαιο σπορο με τις αρχες της βιολογικης/βιοδυναμικης καλλιεργειας.να εχει νοημα δηλαδη.<br /><br />ευχαριστω εκ των προτερων<br />Δαφνη.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-8797834183268700832013-10-18T03:23:07.097+03:002013-10-18T03:23:07.097+03:00@ 9 Οκτωβρίου 2013 - 6:32 μ.μ.
Γιά πρόχειρα και α...@ 9 Οκτωβρίου 2013 - 6:32 μ.μ.<br /><br />Γιά πρόχειρα και αποτελσματικά ρίξε καρπό μεσα σε ένα πλαστικό δοχείο μεγάλου ύψους και χτύπησέ το μέ ένα χλοοκοπτικό με τά λουράκια.<br />Και μετά λίχνισμαmouthshttps://www.blogger.com/profile/04527512068577653619noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-52570769942511132212013-10-12T08:32:14.987+03:002013-10-12T08:32:14.987+03:00Η ζειά από την αρχαιότητα ως σήμερα.
http://www.ce...Η ζειά από την αρχαιότητα ως σήμερα.<br />http://www.cerealinstitute.gr/index.php/el/antikeimena/sitari/589-zeiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-75068726674441934242013-10-09T22:08:55.139+03:002013-10-09T22:08:55.139+03:00Οι πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι τα μέσα του προηγ...Οι πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι τα μέσα του προηγούμενου μήνα, ήταν ότι δεν υπήρχε στην Ελλάδα δυνατότητα για τους παραγωγούς να αφαιρέσουν τα λέπυρα από το δίκοκκο σιτάρι. Βέβαια κάποιοι έχουν τα μηχανήματα αλλά δε μοιράζονται αυτή την πολυτέλεια. <br />Επομένως πρόταση μου είναι να το διαθέσεις στην αγορά για σπόρο - που παίζουν κι εξωφρενικές τιμές απ' ότι ακούω - και άσε το άλεσμα για την επόμενη χρονιά.<br />Καλή τύχη.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-42040363534851549432013-10-09T18:32:47.266+03:002013-10-09T18:32:47.266+03:00καλλιέργησα φέτος για πρώτη φορά σιτάρι φάρο δίκκο...καλλιέργησα φέτος για πρώτη φορά σιτάρι φάρο δίκκοκο, αλλά μετά το αλώνισμα δεν βρίσκω τρόπο να αφαιρέσω το άγανο για να το αλέσω. Καμιά ιδέα παιδιά; Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-39658813750377485142013-09-17T19:06:50.961+03:002013-09-17T19:06:50.961+03:00Το σπέλτα είναι σιτάρι (Triticum spelta). Μπορεί ν...Το σπέλτα είναι σιτάρι (Triticum spelta). Μπορεί να έχει ή να μην έχει άγανα. Σιτάρι είναι και το δίκοκκο (Triticum dicoccum) και ο καπλουτζάς ή μονόκοκκο (Triticum monococcum). Γλουτένη έχουν όλα (μην ξεχνάτε ότι είναι σιτάρια). Η ποσότητα και ποιότητά της διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία - όχι μόνο το είδος. Οι ιδιότητες όλων αυτών δεν είναι σημαντικά καλύτερες από των σύγχρονων μαλακών και σκληρών σιταριών. Οι αποδόσεις όμως είναι σημαντικά μικρότερες και μάλιστα χωρίς σταθερότητα. Και φυσικά, το δίκοκκο και το σπέλτα δεν είναι φυτά προσαρμοσμένα στις ελληνικές συνθήκες, μια και απουσιάζουν για πολλές εκατοντάδες χρόνια από τα ελληνικά εδάφη.<br />Λίγο μπέρδεμα πέφτει με τις ορολογίες. Άλλο η βελτιωμένη ποικιλία, η οποία προήλθε από κλασική βελτίωση με διασταυρώσεις, άλλο το υβρίδιο, άλλο οι μεταλλαγμένοι σπόροι (η μετάλλαξη μπορεί να είναι φυσική ή τεχητή διεργασία), οι οποίοι κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του '60 μετά από βομβαρδισμό, π.χ. με ακτίνες γ και άλλο τα γενετικά τροποποιημένα τα οποία έχουν υποστεί αλλαγές στο γενετικό κώδικα (DNA) και μπορεί να έχουν εισαχθεί σ' αυτόν γονίδια από οποιοδήποτε οργανισμό.<br />Όσο για την "ουράνια" ζειά, όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι. Ο Όμηρος, ο Ηρόδοτος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός, αλλά και οι νεώτεροι Παλαιολόγος, Γεννάδιος, Παπαδάκης, Χρηστίδης, Λέτσας, όπως και τα λεξικά του Φώτιου, του Σούδα μας δίνουν σαφείς πληροφορίες για την καταγωγή και τη χρήση της ζειάς από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα.<br />Και όποιος μιλάει για απαγόρευση, πρώτα ας διαβάσει τις απορίες του Γαληνού τον 1ο αιώνα μ.Χ. που έψαχνε τη ζειά και μετά ας καταθέσει αυτόν τον περιβόητο νόμο που μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα εξυπηρετεί.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-29077772053311054172013-09-04T15:58:19.730+03:002013-09-04T15:58:19.730+03:00ΑΛΙΕΥΣΑ ΣΤΟ site diogeneis.blog spot. com/2012/10/...ΑΛΙΕΥΣΑ ΣΤΟ site diogeneis.blog spot. com/2012/10/blog-post-27.html<br />ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΣΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΖΕΑΣ, ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΤΟ 99% ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΖΕΑ. ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΣΑΝΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ. ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ ΑΥΤΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ, ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ, ΕΤΣΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΕΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΝΗΣΙΟΣ ΑΡΧΑΙΟΣ ΣΠΟΡΟΣ! <br />ΈΛΛΗΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ, ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΑΦΕΛΗΣ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΙΑΔΟΘΟΥΝ ΞΑΝΑ ΓΝΗΣΙΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΖΕΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΙΔΑ! ΨΑΞΕ ΚΑΙ ΒΡΕΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΕΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΔΙΑΣΩΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΦΥΤΟ ΕΧΕΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΥ Η Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΣΟΥΣΤΟ ΧΩΡΙΟ, ΦΥΛΑΞΕ ΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ, ΚΡΑΤΑ ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΦΙΚΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΛΑΘΗ! <br /> <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-35379809444236215182013-08-08T10:01:56.093+03:002013-08-08T10:01:56.093+03:00Φίλε Ανώνυμος 6 Αυγούστου 2013 - 1:04 μ.μ.
Καλύτε...Φίλε Ανώνυμος 6 Αυγούστου 2013 - 1:04 μ.μ.<br /><br />Καλύτερα έπρεπε να πω δημητριακό και όχι σιτάρι, έχεις δίκιο.<br /><br />Πάντως νομίζω ότι το spelt δεν έχει άγανο, και θα ήθελα να βάλεις ένα link που να αποδεικνύει το αντίθετο, για να πειστούμε εγώ και οι υπόλοιποι.<br /><br />Ξαναβάζω το link της φωτογραφίας που υπάρχει στην wikipedia...<br />http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Spelt.jpg<br /><br />dimkyyyhttps://www.blogger.com/profile/13618026197246940758noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-64250800188379615092013-08-06T13:04:16.036+03:002013-08-06T13:04:16.036+03:00φίλε dimkyyy τα περισσότερα που γράφεις είναι σωστ...φίλε dimkyyy τα περισσότερα που γράφεις είναι σωστά αλλά και πολλά είναι λάθος.<br />Η σπέλτα δεν είναι σταρι είναι σιτηρό είναι εξαπλοιδες και βγάζει κατάμαυρο ψωμί. Επίσης βγάζει μαλακό αλεύρι και όχι σκληρό. Επίσης γράφεις ότι η σπέλτα δεν έχει άγανα. αγνοείς ότι υπάρχουν περίπου 120 ποικιλίες σπέλτας και πολλές απο αυτές είναι αγανοφόρες. Επίσης η σπέλτα απανταται παντου στον κόσμο. Το δίκοκκο επίσης υπάρχει σε πολλές περιοχές ανα τον κόσμο και είναι σκληρό σιτάρι. Απο τις διατροφικές αναλύσης που έχουν γίνει ψάξε μελέτες απο χώρες όπως Καναδά, Γερμανία, Ρωσία και ειδικά Αυστραλία δεν πλεονεκτεί διατροφικά απο τις άλλες αρχαίες ποικιλίες. Επίσης γράφεις ότι δεν έχουν απαιτήσεις σε λίπανση. Το δίκοκκο όχι, η σπέλτα ναι. Σχετικά με την απόδωσει 200 - 300 κιλά ανα στρέμμα σε σχέση με 400 - 500 που δίδεται για τα κοινά στάρια. Τα περί μετάλλαξης δεν τα πολυπιστεύω γιατί χρωμοσωματικά απέχουν πολύ καί όλα εμφανίστικαν απο τις γραφές πάνω κάτω την ίδια περίοδο 9000 πχ. Τώρα μάλιστα νέες έρευνες πάνε και πιο πίσω. Σχετικά με τον Καπλουτζά είναι μονόκοκκος δεν γνωρίζω αν είναι ντυμένος ανήκει στα διπλοειδή έχει άφθονη γλουτένη και διάβασα στη μελέτη ότι ούτε αυτός ερεθίζει το στομάχι. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει αλλο ένα στάρι εξ ίσου οφέλειμο το καμούτ (σιτάρι στα αιγυπτιακά) που είναι τετραπλοειδές και έχει ανώτερη θρεπτική αξία απο το δίκοκκο. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-80609258322369207092013-08-04T13:34:10.192+03:002013-08-04T13:34:10.192+03:00Κατατοπιστικό και επιστημονικό το link απο
dimkyy...Κατατοπιστικό και επιστημονικό το link απο <br /><i>dimkyyy@2 Αυγούστου 2013 - 11:15 π.μ.</i><br />Εδω ενα πιο ευχρηστο <a href="http://tinyurl.com/on6d4ld" rel="nofollow">link</a>Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-31833508756268499872013-08-02T11:15:08.275+03:002013-08-02T11:15:08.275+03:00Δείτε και αυτό.
http://www.scribd.com/doc/12079004...Δείτε και αυτό.<br />http://www.scribd.com/doc/120790047/%CE%A4%CE%BF-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE%BA%CE%BF-%CF%83%CE%B9%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9-%CE%A6%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%9Cdimkyyyhttps://www.blogger.com/profile/13618026197246940758noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-66865875384801476652013-08-02T06:18:39.315+03:002013-08-02T06:18:39.315+03:00Το άρθρο μου ήταν καταπέλτης κατά της Ζέας εδώ και...Το άρθρο μου ήταν καταπέλτης κατά της Ζέας εδώ και χρόνια (1-12-2010).<br />Η διαφορά του Ζέα αν υπάρχει είναι στο μαγνήσιο που αν δε δω σε εξέταση ότι έχει παραπάνω δε το πιστεύω, καμία σχέση ότι δεν έχει γλουτένη.<br /><br />Ή θα πιστέψουμε ότι οι Έλληνες του Μέγα Αλέξανδρου νικούσαν επειδή τρέφονταν με Ζέα;<br />Ανάφερα σε πρόσφατο άρθρο μου ότι ο στρατός του Μέγα Αλέξανδρου έπινε γλυκόριζα για δύναμη και ενέργεια και φυσικά δεν θα τρώγανε μία κολλώδες ουσία χειρότερη από το σιτάρι όπως αναφέρουν οι αρχαίοι για να πάνε να πολεμήσουν…<br /><br />Ας μάθουμε καλύτερα ότι ο Μέγα Αλέξανδρος κατάκτησε ένα νησί μόνο και μόνο για να έχει αλόη… για να γιατρεύει τα τραύματα των στρατιωτών του και ας διαβάσουμε και Ιπποκράτη που έχει ένα κεφάλαιο που αναφέρει ότι η αλόη θεραπεύει το έντερο…<br /><br />Καλλιεργήστε Ζέα λοιπόν αντί να καλλιεργούμε κριθάρι και να φτιάχνουμε πτισάνη όπως ο Ιπποκράτης για τις οξείες ασθένειες… ή σιτάρι για σιταροχυμό…<br />Αργά κολλημένα σώματα και μυαλά από τη γλουτένη…<br /><br />Για να καταλάβω δηλαδή, μήπως η ιστορία της Ζέας ξεκίνησε για να κατηγορηθεί ο Βενιζέλος και όλοι το αναπαρήγαγαν χωρίς να το ελέγξουν ; Θυμόμαστε καθόλου ιστορία;<br /><br />Γιατί πουθενά στη βιβλιογραφία δεν αναφέρετε ότι καλλιεργούταν Ζέα στην Ελλάδα από το 1800-1930;Φτιάχνω μόνος μουhttps://www.blogger.com/profile/03984754114150412524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-72943695455004286252013-08-01T20:57:34.212+03:002013-08-01T20:57:34.212+03:00Με βρίσκουν αρκετά σύμφωνο οι 2 προηγούμενοι που α...Με βρίσκουν αρκετά σύμφωνο οι 2 προηγούμενοι που αφήσαν σχόλια (Δημήτρης Αμανατίδης, Irina Stepanova-Antonaru).<br /><br />Θα προσθέσω κι εγώ τα εξής, μετά από πολύ διάβασμα και διασταύρωση πηγών.<br /><br />Τα περισσότερα σιτάρια, ήρθανε από τη Μ. Ανατολή. Ειδικά τα δίκοκκα.<br /><br />Ζέα, ή Ζειά κτλ, ονομάζαν οι αρχαίοι Έλληνες, τα "ντυμένα" σιτηρά. είτε δίκοκκα, είτε μονόκοκκα. Τα οποία έχουν μεγαλύτερη αντοχή λόγω φλοιού, λογικό, καθώς στη Μ.Ανατολή επικρατεί περισσότερη ξηρασία.<br /><br />Αργότερα και σύμφωνα με την εξέλιξη και τον τόπο καλλιέργειας, εξελίχθηκαν πολλές ποικιλίες σιτηρών.<br /><br />Τελικά τα "ντυμένα" δίκοκκα που κυκλοφορούν τριγύρω, είναι 2:<br /><br />1. Το Spelt, ή Dinkel Wheat, ή Triticum Spelta, ή Όλυρα το οποίο έχει αρκετά καλές θρεπτικές ιδιότητες και χαρακτηριστικό του, ότι δεν έχει άγανο, ή αλλιώς μουστάκι στο στάχυ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Spelt.jpg<br /><br />2. Το Farro, ή Emmer Wheat, ή Triticum Dicoccum, ή Ζέα (όνομα που επικράτησε καθώς, τα άλλα 2 "ντυμένα" σιτάρια, δίκοκκο χωρίς μουστάκι και μονόκοκκο, ονομάστηκαν Όλυρα και Καπλουντζάς, αντίστοιχα), το οποίο έχει άγανο (μουστάκι) στο στάχυ. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/Usdaemmer1.jpg<br /><br />3. Δεν θα γράψω για τον Καπλουντζά, γιατί δεν ασχολήθηκα περισσότερο. Πρέπει να είναι όμως το μονόκοκκο "ντυμένο".<br /><br />Με βάση τα παραπάνω, λογικό είναι να υπάρχει σύγχυση στα αρχαιοελληνικά κείμενα, καθώς άλλος έγραφε, ότι Ζέα ήταν όλα τα σιτηρά και άλλος έγραφε, ότι άλλο Ζέα και άλλο Ολυρα.<br /><br />Το πιο θρεπτικό κατά την άποψη μου είναι το Emmer Wheat, χωρίς να έχει μεγάλες διαφορές από το Dinkel Wheat. Σε λίγες ημέρες θα έχω κάνει ανάλυση, καθώς έχω και από τα 2 και θα γνωρίζω καλύτερα.<br /><br />Τέλος, όσον αφορά τη γλουτένη. Δεν ξέρω κατά πόσο κάνει καλό η κακό, πάντως όσον αφορά τη διατροφή μας, τα παραπάνω σιτηρά, μοιάζουν να είναι αρκετά υγειή και θρεπτικά.<br /><br />Χαρακτηριστικά των σπόρων (Dinkel και Emmer):<br />Ανθεκτικός σπόρος<br />Σπορά χωρίς λίπανση<br />Δεν χρειάζεται καταπολέμηση ζιζανίων. <br /><br />Όλα τα παραπάνω, άποψη μου, κατόπιν μεγάλης μελέτης Ελληνικών και Αγγλικών κειμένων και βιβλιογραφιών.<br />dimkyyyhttps://www.blogger.com/profile/13618026197246940758noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-44253650732405937722013-07-27T12:59:56.502+03:002013-07-27T12:59:56.502+03:00Θα ήθελα να χαιρετήσω την παρέα, διαβάζω την ιστοσ...Θα ήθελα να χαιρετήσω την παρέα, διαβάζω την ιστοσελίδα περίπου ένα χρόνο και θέλω να πω Μεγάλο Ευχαριστώ στους δημιουργούς της ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ. Είμαι από την Ρωσία και τελευταία μελετώ πολύ κάνοντας προετοιμασία Φυγής στην επαρχία θα ήθελα να δώσω κάποιες πληροφορίες που ίσως ενδιαφέρουν αυτούς που ψάχνουν την Ζεία. <br />Στην Ρωσία τα τελευταία χρόνια πολύ άνθρωποι δημιουργούν λεγόμενες Οικογενειακές φάρμες. Εκεί υπάρχει δυνατότητα να βρεις σπόρους που καλλιεργούν με την βοήθεια του Vavilov Institute of Plant Industry (που είναι και τράπεζα σπόρων) συγκεκριμένα στο Pavlovsk Experimental Station υπάρχουν σπόροι Ζείας που δόθηκαν περίπου το 1950 σε κάποιες φάρμες στην Νότια Ρωσία. Εκεί και στην Ουκρανία καλλιεργούν (και πουλάνε σπόρους για καλλιέργεια με 0,30 Ε το κιλό) και Όλυρα και Ζεία. Έχω σκοπό να φέρω δοκιμαστικά μικρή ποσότητα ότι καταφέρω να βρω για να φυτέψω εδώ στην Ελλάδα. Και μετά θα παραγγειλω μεγαλύτερη ποσότητα (βρήκα και τον τρόπο μεταφοράς).<br />Τη Ζεία την έχει στην φάρμα του στην Αυστρία ο «επαναστάτης-αγρότης» ο Sepp Holzer, δεν την πουλαει, την χαρίζει σ’αυτους που μαθαίνουν Περμακουλτούρα στα σεμινάρια του. Μόνο που είναι ποικιλία για βόρειο κλίμα που φυτεύουν την άνοιξη και όχι τον χειμώνα.<br />Επειδή παντού (όχι μόνο στην Ελλάδα) οι πληροφορίες είναι πολύ μπερδεμένες (όπως το κείμενο από τον Βαγγέλη Κορμπέτη Γεωπόνο-Ερευνητή του Ινστιντούτου Σιτηρών στο σχόλιο του Δημήτρη Αμανατίδη 19 Ιουλίου) θα ήθελα και εγώ να διευκρινίσω κάτι:<br />TRITICUM SPELTA L. Η όλυρα ή αγριοσίταρο ειναι εξαπλοειδούς (2n = 42) σιτάρι που έχει 42 χρωμοσώματα, δηλαδή είναι συγγενής του μαλακού σιταριού.<br />http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8C%CE%BB%CF%85%CF%81%CE%B1<br />Η πρωτεΐνη του Spelta έχει μια υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα από την πρωτεΐνη του σιταριού. Ειδικότερα, η γλουτένη (gluten) περιέχει σημαντικά λιγότερο αλλεργιογόνες ουσίες που προκαλούν τη λεγόμενη κοιλιοκάκη - μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.<br />TRITICUM MONOCOCCUM SSP. MONOCOCCUM. Σιτάρι μονόκοκκο (2n = 14) έχει 14 χρωμοσώματα και φαίνεται να είναι τα πρώτα φυτά δημητριακών που καλλιεργούνται από τον άνθρωπο.<br />TRITICUM TURGIDUM SSP. DICOCCON. Η Ζεία είναι τετραπλοειδούς μορφής δίκοκκο σιτάρι (Emmer) έχει 28 χρωμοσώματα, καλλιεργείται από τους νεολιθικούς χρόνους. <br />http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CE%B5%CE%AF%CE%B1<br />Είναι ένα από τα πιο σημαντικά είδη σιτηρών, ο πρόγονος του σκληρού σίτου. Αναπαραγωγή Emmer άρχισε περίπου πριν από 10.000 χρόνια, για χιλιάδες χρόνια ήταν η κύρια καλλιέργεια δημητριακών μεταξύ των λαών της Μέσης Ανατολής.<br />Irina Stepanovahttps://www.blogger.com/profile/07806919847022553062noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-13381808647550232972013-07-27T08:47:03.424+03:002013-07-27T08:47:03.424+03:00Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ "ΜΥΘΙΚΗ" ΖΕΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ...Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ "ΜΥΘΙΚΗ" ΖΕΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ,ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗ,"ΕΛΛΗΝΑΡΑ" ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΥ για ξεχωριστικο λογο για καθε εναν.<br />-Ο πρώτος για καταξίωση χωρίς ουσιαστικές επιστημονικές αποδείξεις (αρχαιοβοτανολογικές και γεωπονικές) αλλά αναπαράγοντας τους μύθους που θέλουμε να ακούσουμε όλοι<br />-Ο δεύτερος για επίδειξη στον κοινωνικό του περίγυρο και "αρπαχτή",μεγάλη ζήτηση πολύ μικρή προσφορά<br />-Ο τρίτος γιατί ψάχνει το μαγικό χάπι που θα του δώσει τη δύναμη να νικήσει τους πάντες και να ελευθερώσει την υπόδουλη αποικία μας(Ελλάδα)<br />-Ο τέταρτος γιατί πρέπει να πάρει θέση στο καινούργιο διατροφικό Ελτοράντο που ανατέλλει <br />Βλέπω μετά λύπης μου ότι ελάχιστοι έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για τα πραγματικά αίτια της κρίσης(κατά βάση ηθικής,αξιών και πνευματική και λιγότερο οικονομική)άρα είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να καταφέρουμε να την ξεπεράσουμε με σουπερμαντολίνες-ζέες και λοιπά μαγικά. Μέσα από αυτογνωσία, αυτοκριτική, πνευματική ανάταση και πραγματική δουλειά στο χωράφι αλλά και στις βιοτεχνίες-βιομηχανίες, παράγοντας ότι χρειαζόμαστε για να ζήσουμε και όχι εισάγοντας το και καταφέρνοντας μετά από χρόνια να είμαστε αυτάρκεις σαν χώρα,θα γίνουμε μια πραγματική μικρή υπερδύναμη όπως η αρχαία Ελλάδα.<br />Δυστυχώς αναγκάζομαι να τα γράψω όλα αυτά γιατί με έχουν ζαλίσει όλοι όσοι μου τηλεφωνούν για να μάθουν αν έχω και πουλάω ζέα.<br />Το 99% ανήκει σε μια ή περισσότερες από τις παραπάνω κατηγορίες και σε απάντηση μου ότι δεν έχω ζέα αλλά δίκκοκο στάρι δυσανασχετούν,θέλουν να ακούσουν το μύθο.<br />"Ζήσε το μύθο σου" που έλεγε και η διαφήμιση του υπουργείου τουρισμού.<br />Κανείς δε θέλει να δει την πραγματικότητα κατάμουτρα ακόμα και σήμερα.<br />Ας δούμε και ένα ακόμα μύθο:<br />Η ζέα δεν έχει γλουτένη - ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΙΤΗΡΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ Η ΚΑΘΕ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΟΝΟΚΚΟΚΑ και ΔΙΚΚΟΚΑ (προσοχή όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη)<br />Οι σημερινοί καλλιεργητές "ζέας" (στους οποίους συμπεριλαμβάνουν και εμένα) καλλιεργούμε δίκκοκα στάρια εισαγωγής κατά βάσει ιταλικά και γερμανο-αυστριακο-ελβετικά.Είναι γενετικό υλικό που δεν υπόκειται σε περιορισμούς εμπορικής κατοχύρωσης και είναι εγγεγραμμένο στους αντίστοιχους καταλόγους παραδοσιακών ποικιλιών των χωρών αυτών.Κανένας σήμερα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κατέχει και καλλιεργεί την μυθική ζέα.Σχετικά με τον κο Αντωνόπουλο που κυκλοφορεί προιόν με την ονομασία "ζέα" αφορά καθαρά κατοχυρωμένη εμπορικά ονομασία και τίποτα παραπάνω.<br />Συγχωρέστε με αλλά αυτή νομίζω ότι είναι η πραγματικότητα χωρίς "μύθους" <br />Δημήτρης Αμανατίδηςhttps://www.blogger.com/profile/13203198574845538480noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-27542049866109686712013-07-26T22:38:29.265+03:002013-07-26T22:38:29.265+03:00Ζητείται φούρνος στην Ελλάδα που κάνει ψωμί από Ζέ...Ζητείται φούρνος στην Ελλάδα που κάνει ψωμί από Ζέα. Θα έχει δωρεάν διαφήμιση για ένα μήνα (και βάλε) από τις δικές μου ιστοσελίδες. http://psinakistan.gr και http://greekouzina.gr <br />Στείλτε μήνυμα για λεπτομέρειες. Προωθούμε τα γνήσια Ελληνικά προϊόντα.psinakistanhttps://www.blogger.com/profile/18007220631666929764noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6093403855647201161.post-36052828061470537112013-07-19T09:18:20.086+03:002013-07-19T09:18:20.086+03:00EΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ Ζ...EΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΕΑ<br />σας παραθέτω το παρακέτω κείμενο απο τον Βαγγέλη Κορμπέτη Γεωπόνο-Ερευνητή του Ινστιντούτου Σιτηρών (πρώην ΕΘΙΑΓΕ)προς απάντηση μου σχετικά:<br /><br />Καλημέρα Δημήτρη.<br />Σου γράφω παρακάτω κάποιες πληροφορίες που έχω βρει για τη ζέα από διάφορους συγγραφείς.<br />Ο Όμηρος γράφει στην Οδύσσεια ότι αναμείχθηκε η Ζειά με λευκό κριθάρι για να χρησιμεύσει ως τροφή των αλόγων.<br />Ο Ηρόδοτος διαβεβαιώνει για την ταυτοσημία της Ζειάς με την όλυρα, λέγοντας ότι οι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν άρτο από όλυρα, που μεταγενέστερα την ονόμαζαν τη Ζειά, ενώ ο Θεόφραστος διακρίνει τη Ζειά από την όλυρα.<br />Σύμφωνα με τον Ησύχιο, η Ζειά είναι είτε είδος σιταριού είτε όλυρα.<br />Ο Πλίνιος κάπου δίνει τα ονόματα far, alica και zea στην όλυρα, κάπου όμως τα διαφοροποιεί.<br />Το 1833, ο Παλαιολόγος γράφει ότι η Zειά, την οποία διαχωρίζει από την όλυρα, δεν υπάρχει ούτε σαν όνομα, αλλά ούτε και σαν φυτό την εποχή εκείνη. Η Zειά είναι το T. spelta, το οποίο στη Γαλλία ονομάζεται epautre και ο κόκκος του είναι κολλημένος σε διπλή φλούδα, έχει μεγάλο και βαρύ κόκκο, ενώ το αλεύρι του είναι πολύ άσπρο και πολύ καλό για αρτοποίηση.<br />Το 1957, ο Λέτσας, στηριζόμενος στον Ηρόδοτο, ταυτίζει τη Ζειά με την όλυρα και γράφει ότι είναι ένα από τα τέσσερα γένη δημητριακών που καλλιεργούσαν οι αρχαίοι Έλληνες. Τα άλλα τρία ήταν ο σίτος (πυρός), η κριθή και ο κέγχρος. Γράφει επίσης ότι, σύμφωνα με τον άγιο Ιερώνυμο (4ος μ.Χ. αι.), η Ζειά είναι το T. spelta, του οποίου η καλλιέργεια εγκαταλείφθηκε όταν δημιουργήθηκαν καλύτερα αμυλώδη σιτάρια.<br />Ο Bonnier (1911) δίνει το Triticum zea Host ως συνώνυμο του T. spelta.<br />Ο Γεννάδιος (1914), ο οποίος διαχωρίζει τη Ζειά από την όλυρα, αναφέρει ότι οι άλλοι συγγραφείς ερμηνεύοντας τους αρχαιότερους οδηγούνται στο ότι η Ζειά ή Ζέα συμπίπτει με το T. spelta, ενώ ο ίδιος γράφει ότι είναι είδος σόργου. Ενισχύει την άποψή του αυτή με την ομοιότητα που παρατηρείται μεταξύ των σανσκριτικών και νεοϊνδικών ονομάτων των Σόργων (Juar, Joar και Jowari) και του ελληνικού Ζειά.<br />Ο Δαμανάκης το 1983, στον «Κατάλογο των Αγρωστωδών της Ελλάδας» δεν αναφέρει το T. dicoccum, παρόλο που στο γένος Triticum περιλαμβάνει 17 είδη.<br />Ο Παπαδάκης (1929), ιδρυτής του σημερινού Ινστιτούτου Σιτηρών, περιγράφει όλα τα καλλιεργούμενα κατά την εποχή είδη σιταριού και τις ποικιλίες τους, ενώ δεν αναφέρει πουθενά την ποικιλία «Ζέα» ή κάποια ποικιλία με παρόμοιο όνομα. Σημειώνει ότι δε συνάντησε ούτε ένα φυτό του T. dicoccum στην Ελλάδα.<br /><br />Απ’ ότι καταλαβαίνεις επικρατεί σύγχυση για το τι είναι ή τι δεν είναι η Ζέα.<br /><br />Ελπίζω να σε διαφώτισα κάπως.<br />Βαγγέλης Κορπέτης<br />Ινστιτούτο Σιτηρών<br />Δημήτρης Αμανατίδηςhttps://www.blogger.com/profile/13203198574845538480noreply@blogger.com