Σελίδες

Σπορά λαχανικών βάση βέλτιστης θερμοκρασίας

Σπορά λαχανικών βάση βέλτιστης θερμοκρασίας

Σπορά λαχανικών για καλύτερη φυτρωτικότητα των σπόρων

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, το ποσοστό φυτρωτικότητας οποιουδήποτε σπόρου είναι, το ανώτατο όριο κατά τη βέλτιστη θερμοκρασία για το είδος αυτό. Καθώς η θερμοκρασία μειώνεται ή αυξάνει από τη βέλτιστη θερμοκρασία, δύο πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Ενώ το ποσοστό των σπόρων που φυτρώνουν μειώνεται, ο αριθμός των ημερών για τη βλάστηση αυξάνεται. Αυτή είναι η βασική σχέση μεταξύ της βλάστησης και της θερμοκρασίας.

Για κάθε είδος σπόρου, υπάρχει μια βέλτιστη θερμοκρασία εδάφους για βλάστηση και σε αυτή τη θερμοκρασία, ο μέγιστος αριθμός σπόρων θα βλαστήσει σε λιγότερο χρόνο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη θερμοκρασία.
Μπορείτε να σπείρετε σπόρους κρεμμύδι στους 0 ºC και να έχετε 90% φυτρωτικότητα. Τότε γιατί δεν το κάνουμε αυτό;
Η απάντηση είναι στον παρακάτω πίνακα:

Ποσοστά από σπορόφυτα λαχανικών που φυτρώνουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες

Οι αριθμοί στην παρένθεση ( ) είναι η ημέρα εμφάνισης του φυτού, δηλαδή που βγαίνει στην επιφάνεια.
Οι αριθμοί σε κόκκινο είναι η βέλτιστη ημερήσια θερμοκρασία του εδάφους, για τη μέγιστη παραγωγή στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Καλλιέργειες

0 ºC

5 ºC

10 ºC

15 ºC

20 ºC

25 ºC

30 ºC

35 ºC

40 ºC

Σπαράγγια

0

0

61 (53)

80 (24)

88 (15)

95 (10)

79 (12)

37 (19)

0

Φασόλια, lima

0

0

1

52 (31)

82 (18)

90 (7)

88 (7)

2

0

Φασόλια, snap

0

0

1

97 (16)

90 (11)

97 (8)

47 (6)

39 (6)

0

Τεύτλα

0

53 (42)

72 (17)

88 (10)

90 (6)

97 (5)

89 (5)

35 (5)

0

Λάχανο

0

27

78 (15)

93 (9)

0 (6)

99 (5)

0 (4)

0

0

Καρότα

0

48 (51)

93 (17)

95 (10)

96 (7)

96 (6)

95 (6)

74 (9)

0

Κουνουπίδι

0

0

58 (20)

60 (10)

0 (6)

63 (5)

45 (5)

0

0

Σέλινο

0

72 (41)

70 (16)

40 (12)

97 (7)

65

0

0

0

Αγγούρι

0

0

0

95 (13)

99 (6)

99 (4)

99 (3)

99 (3)

49

Μελιτζάνα

0

0

0

0

21 (13)

53 (8)

60 (5)

0

0

Μαρούλι

98 (49)

98 (15)

98 (7)

99 (4)

99 (3)

99 (2)

12 (3)

0

0

Πεπόνια

0

0

0

0

38 (8)

94 (4)

90 (3)

0

0

Μπάμιες

0

0

0

74 (27)

89 (17)

92 (13)

88 (7)

85 (6)

35 (7)

Κρεμμύδια

90 (136)

98 (31)

98 (13)

98 (7)

99 (5)

97 (4)

91 (4)

73 (13)

2

Μαϊντανός

0

0

63 (29)

0 (17)

69 (14)

64 (13)

50 (12)

0

0

Παστινάκη

82 (172)

87 (57)

79 (27)

85 (19)

89 (14)

77 (15)

51 (32)

1

0

Μπιζέλια

0

89 (36)

94 (14)

93 (9)

93 (8)

94 (6)

86 (6)

0

0

Πιπεριές

0

0

1

70 (25)

96 (13)

98 (8)

95 (8)

70 (9)

0

Ραπανάκι

0

42 (29)

76 (11)

97 (6)

95 (4)

97 (4)

95 (3)

0

0

Σπανάκι

83 (63)

96 (23)

91 (12)

82 (7)

52 (6)

28 (5)

32 (6)

0

0

Γλυκό καλαμπόκι

0

0

47 (22)

97 (12)

97 (7)

98 (4)

91 (4)

88 (3)

10

Ντομάτες

0

0

82 (43)

98 (14)

98 (8)

97 (6)

83 (6)

46 (9)

0

Γογγύλια

1

14

79 (5)

98 (3)

99 (2)

100 (1)

99 (1)

99 (1)

88 (3)

Καρπούζι

0

0

0

17

94 (12)

90 (5)

92 (4)

96 (3)

0

* Τα παραπάνω στοιχεία ελήφθησαν από μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ο συγγραφέας και ο εκδότης δεν είναι γνωστοί.
** Ο παραπάνω πίνακας προέρχειται από πειραματικά δεδομένα.
Υπάρχουν ορισμένες λογικές αντιφάσεις, εξαιτίας αποτυχημένης συγκομιδής ή από κακής παρτίδα σπόρων. Δεν επηρεάζουν όμως την συνολική ερμηνεία.

Πηγή: Tom Clothier's Garden Walk and Talk

Διαβάστε ακόμη:Σπορά φύτεμα καλλιέργεια λαχανικών

4 σχόλια:

  1. Το μηδέν μαζί με αριθμό στην παρένθεση τι θέλει να πει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι αριθμοί στην παρένθεση ( ) είναι η ημέρα εμφάνισης του φυτού, δηλαδή που βγαίνει στην επιφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος28/4/12, 10:14 μ.μ.

    Καλησπέρα, συγχαρητήρια γιά το μπλογκ. Κάντε κάποια ανάρτηση γιά το square foot gardening...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος28/5/12, 4:08 π.μ.

    Θεόδωρε, μάλλον οι αριθμοί με κόκκινο (από ότι καταλαβαίνω) είναι "η μέρα εμφάνισης του φυτού στην βέλτιστη θερμοκρασία...κλπ."! Καλό θα ήταν να το διορθώσεις γιατί μπερδεύει τον αναγνώστη!
    Πραγματικά, είναι καταπληκτικό το site σου! Πολλά συγχαρητήρια και από μένα!

    Dr. Kamal, Ph.D

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ