Σελίδες

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Κατασκευή παραδοσιακού ξυλόφουρνου

Πάντα ήθελα να φτιάξω ένα ξυλόφουρνο. Είχα διαβάσει και ακούσει από ανθρώπους που είχαν φτιάξει παλιά, αλλά δεν είχα δει την όλη διαδικασία από κοντά. Τα βασικά τα γνώριζα και ήθελα να φτιάξω ένα παραδοσιακό ξυλόφουρνο με τον παλιό τρόπο, γιατί έτσι, πίστευα ότι θα γινόταν καλύτερος και ταυτόχρονα θα κατανοούσα με την κατασκευή του από κοντά, περισσότερο τις αρχές κατασκευής και λειτουργίας του.

Τα πλεονεκτήματα ενός παραδοσιακού ξυλόφουρνου

  1. Λειτουργία με μικρή κατανάλωση ξύλου και διατήρηση της θερμοκρασίας του
  2. Ανάπτυξη πολύ μεγάλων θερμοκρασιών
  3. Διατήρηση θερμοκρασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα

Πριν λίγο καιρό συζήταγα με φίλους, που είχαν τις απαραίτητες γνώσεις για να φτιάξουμε κεραμικά και σκοντάψαμε στο ότι δεν είχαμε φούρνο με πολλή δυνατή θερμοκρασία (850-900 κελσίου) για να τα ψήσουμε.Έτσι μου μπήκανε παραπάνω σκέψεις...

Ήρθε λοιπόν ο χρόνος και βρέθηκα δίπλα στην κατασκευή ενός ξυλόφουρνου με παραδοσιακό χτίσιμο. Ταυτόχρονα δίπλα στο φούρνου φτιάχτηκε και μια ψησταριά.
Πήρα λοιπόν την απόφαση να σας παρουσιάσω εδώ την όλη κατασκευή τους.

Η κατασκευή της βάσης του παραδοσιακού φούρνου-ψησταριάς
Η βάση του φούρνου ψησταριάς έχει μήκος 2.20 m πλάτος 1.80 m και ύψος περίπου 1 m.
Τα πλάγια μέρη στήριξης της κατασκευής χτίστηκαν με τσιμεντόπετρες και η βάση του έγινε με μπετό πάχους 0,10 m περίπου.

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Κατασκευή παραδοσιακού φούρνου

Οι διαστάσεις του στρογγυλού φούρνου που παρουσιάζεται είναι:
Διάμετρος 1.10 m-ύψος 0.55 m
Εδώ βλέπουμε ότι το ύψος του φούρνου μας είναι το μισό της διαμέτρου του, όσο δηλαδή και η ακτίνα του. Αν φτιάχναμε έναν μικρότερο με διάμετρο 0.90 m το ύψος του θα έπρεπε να είναι το μισό δηλαδή 0.45 m. Η είσοδος του φούρνου η λεγόμενη μπούκα φτιάχτηκε από ένα λυγισμένο σίδερο.

Υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στη κατασκευή του ξυλόφουρνου:

  • Ένα κομμάτι ξύλου κομμένο σε κύκλο, ακτίνας 0,55 m
  • Πλαστικά κομμάτια για το καλούπι
  • Πυρότουβλα παλιά
  • Αργιλώδες χώμα-πηλός από βουνό
  • Σίδερο μήκους 1.30 m και πλάτους 0.10m

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Το καλούπι του φούρνου
Στο συγκεκριμένο φούρνο το καλούπι μας φτιάχτηκε από κομμάτια πλαστικού δεμένα μεταξύ τους με σύρμα, πάνω σε μια στρογγυλή ξύλινη βάση. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κομμάτια ξύλου από κόντρα πλακέ, σιδερένιο ευλύγιστο πλέγμα ή ακόμα και κλαδιά δέντρων πλεγμένα μεταξύ τους και δεμένα με πηλό, όπως το έκαναν παλιά για να φτιάξουμε το σκελετό, πάνω στον οποίο θα χτιζόταν μετά ο φούρνος μας. Μια σκέψη μου είναι, ότι το καλούπι μας που μοιάζει με τρούλο θα μπορούσαμε να το κάνουμε και με βρεγμένη άμμο ή ακόμα και με βρεγμένο χώμα και να χτίσουμε γύρω του τα πυρότουβλα.

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Το χτίσιμο του ξυλόφουρνου
Πάνω στη τσιμεντένια βάση του φούρνου χτίστηκαν μια στρώση πυρότουβλα. Η λάσπη που χρησιμοποιήσαμε για το χτίσιμο ήταν αραιωμένο και διαλυμένο, αργιλόχωμα με νερό.

Η διαδικασία μίξης έγινε με τη βοήθεια ενός τρυπανιού με τον ανάλογο αναδευτήρα.
Τα πυρότουβλα που χρησιμοποιήθηκαν, κόπηκαν σε διάφορα μεγέθη που θέλαμε, με την βοήθεια ενός ηλεκτρικού τροχού. Όσο πιο χοντρό είναι το πυρότουβλο που χτίζουμε το φούρνο μας τόσα καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε στη λειτουργία του.

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Τα πυρότουβλα χτίστηκαν με τον πηλό ακολουθώντας το καλούπι της πλαστικής μας φόρμας. Τα εξωτερικό μέρος των πυρότουβλων χτίζονταν με το αραιό αργιλικό μίγμα μας.
Παλιά αν δεν είχαν πυρότουβλα έχτιζαν τους φούρνους με λιγότερο αραιωμένο αργιλόχωμα-πηλό που ενδιάμεσα έχωναν παλιά στρογγυλά σπασμένα κεραμίδια.

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε εξωτερικά και να αγκαλιάσουμε τον πηλό μας με ψηλό σύρμα ή λινάτσα βρεγμένη και να συνεχίσουμε μια στρώση αραιωμένου αργιλοχώματος, πάνω από την πρώτη στρώση. Τέλος έχτιζαν περιμετρικά του φούρνου τοιχία και κάλυπταν το ενδιάμεσο κενό και το πάνω μέρος του φούρνου με άμμο για καλύτερη διατήρηση της θερμοκρασίας του.

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο
Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο
Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Video

Το κάψιμο του παραδοσιακού φούρνου
Ο φούρνος αφού χτιστεί πρέπει να μείνει μια βδομάδα περίπου για να στεγνώσει ο πηλός αργά και φυσικά μόνος του. Αν κάπου σκάσει αλείφουμε με αραιωμένο πηλό το μέρος που έσκασε. Όταν έχει στεγνώσει αρκετά ο πηλός, καίμε το φούρνο μας με πολλά ξύλα για 2 συνεχόμενες ημέρες . Αν η κατασκευή του είναι καλή οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν τους 900 βαθμούς. Παλιά όταν δοκίμαζαν τον φούρνο πέταγαν μέσα ένα γυάλινο μπουκάλι για να δούνε αν λιώνει. Τότε θα ήταν έτοιμος για ψήσιμο.

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Φωτογραφίες κατασκευής ξυλόφουρνου με καμινάδα από τον αναγνώστη Γιάννη

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Φτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνοΦτιάχνω παροδοσιακό ξυλόφουρνο

Το εξελιγμένο μας μοντέλο με σκέτη λάσπη και κεραμίδια!

Διαβάστε ακόμη:Κατασκευή ξυλόφουρνου με cob

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω ηλιακό φούρνο

233 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/2/09, 7:20 μ.μ.

    εντελώς λάθος. Τι το θέλετε το τσιμέντο και τον πηλό; Με πέτρες τον φτιάχνουν ξερολιθιά ολόκληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά τα παράπονά σας για την ερώτησή μου περί του ΙΚΑ σας απευθύνω άλλη μία:
    Εκδώσατε Οικοδομική Άδεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως κάποιος γνωρίζει και μπορεί να μου δώσει οδηγίες για την κατασκευή κάδου κομποστοποίησης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/5/09, 7:39 μ.μ.

    Αντι για πυρότουβλα παίρνουμε κεραμίδια τα σπάμε σε κομματάκια ,ανακατεύουμαι μέσα στο αργυλόχωμα και άχυρο δένει το χώμα
    και αν είσαι μάστορας το χτίζεις σιγά σιγά χωρίς κάποια βάση από κάτω είχαμε ένα τέτοιο φούρνο στο χωριό μου πρίν απο 20 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4/5/09, 9:52 μ.μ.

    πολυ καλος,ομως θα μου επιτρεψεις μερικες διορθωσεις, πολυ καλυτερο υλικο ειναι το χοντρο πυροτουβλο, σαν υλικο συγκολησης υπαρχει το πυροχωμα που σε αναλογια 2-1 με το πυροτσιμεντο γινεται αθανατο, τωρα αντι για την αμμο υπαρχει το σαμμοτ δηλαδη το τριμμενο πυροτουβλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος4/5/09, 11:25 μ.μ.

    Γιάννη αν και καθυστερημένα σου απαντώ
    δεν ξέρω για το IKA
    αλλά σύκα γλυκό
    θα φτιάξω και εγώ ,
    δικό μου σε λίγο καιρό
    και καλύτερο και ηλιακό

    Πωλίνα είσαι εκτός θέματος δες στην ανάρτηση της κομπόστας θα την ανανεώσω σύντομα…

    Για τα σπασμένα κεραμίδια νε είναι μια πολύ καλή και φτηνή μέθοδος, κουραστική και χρονοβόρα όμως αλλά και πολύ φτηνή άμα έχεις χρόνο.

    Για τον φίλο που έγραψε ότι «πολύ καλύτερο υλικό είναι το χοντρό πυροτουβλο, σαν υλικό συγκόλλησης υπάρχει το πυρρόχρωμα που σε αναλόγια 2-1 με το πυροτσιμέντο γίνεται αθάνατο, τώρα αντί για την άμμο υπάρχει το σαμμοτ δηλαδή το τριμμένο πυρότουβλο», μακάρι και άλλοι χρήστες να έγραφαν και να με διόρθωναν και να συμμετείχαν πιο ενεργά στο blog. Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτο το διαστημα φτιαχνω το δικο μου ξυλοφουρνο μου εχουν πει οτι τα τσεχικα πυροτουβλα ειναι τα πλεον ιδανικα. Χρησιμοποιοντας την ειδικη κολλα για πυροτουβλα της Durostick Για την κατασκευη ειτε σε ιγκλου ειτε σε τετραγωνο σχημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος10/7/09, 10:25 π.μ.

    πολύ χρήσιμες οι οδηγίες και ομολογώ ότι με έβαλαν σε πειρασμό...
    ψάχνοντας στο νετ ειδα οτι καποιοι έχουν και καμινάδα,πιο είναι το σωστότερο?με ή χωρίς καμινάδα?στον συγκεκριμένο δεν έχει πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος15/7/09, 12:36 π.μ.

    Καμιναδα χρειαζεται αλλα προσοχη εκτος του χωρου του φουρνου (λογικο για να μην φευγει η θερμοκρασια). ειναι μια ολοκληρη διαδικασια η κατασκευη που καλο ειναι να ρωτησεις καποιον που ξερει 5 πραγματα απο παλιες κατασκευες φουρνων και τεχνικες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος17/7/09, 12:51 π.μ.

    πείτε μου για την καμινάδα ...που πρέπει να γίνει και αν δεν γίνει καμινάδα θα λειτουργεί ο φούρνος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος17/7/09, 9:04 π.μ.

    Καμινάδα δεν είναι απαραίτητη στη συγκεκριμένη κατασκευή, ο καπνός βγαίνει από μπροστά. Το μειονέκτημα είναι ότι μαυρίζει ο φούρνος από μπροστά, κάτι που με την καμινάδα δεν γίνετε, δηλαδή είναι καλύτερος από αισθητικής πλευράς αλλά πιο δύσκολος στην κατασκευή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος25/7/09, 4:01 μ.μ.

    Παιδια ποια ειναι η καταληλη θερμοκρασια για ψησιμο ψωμιου στον ξυλοφουρνο η δοκιμη με το χερι (παλιοτερα δοκιμαζαν την θερμοκρασια με το αν αντεχει το χερι εντος του φουρνου) δεν με βοηθαει. Ομολογω πως τα πρωτα μου 4 ψωμακια τα καψαλισα. Αν δεν παθεις δεν θα μαθεις καλα λενε... ειμαι ετοιμος ομως να ξαναπειραματιστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος27/7/09, 12:27 μ.μ.

    Ο χρόνος που θα κάψεις τον φούρνο σου έχει σημασία και φυσικά διαφέρει ανάλογα με τον όγκο και την κατασκευή του κάθε φούρνου. Ρόλο παίζει ακόμα και ο όγκος αυτού που ψένεις.
    Νομίζω ότι το κατάλληλο χρόνο θα τον βρεις μόνο με δοκιμές. Ένα θερμόμετρο για φούρνο νομίζω θα σε βοηθούσε ακόμα περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος1/8/09, 1:36 π.μ.

    Χαιρετισματα και παλι συνονοματε φιλε θεοδωρε. το καψιμο του φουρνου ειναι νομιζω κατι στανταρ (μεχρι να ασπρισουν τα τουβλα) να παρουν την θερμοκρασια τους δηλαδη. Αυτο που εχω στο μυαλο μου ειναι ο χρονος ισως που θελει ο φουρνους μεχρι να ηρεμησει να καταλαγιασει καπως η υψηλη θερμ/σια μετα το πληρες αναμα. Α! και κατι ακομα τι καλο μας προτεινεις ως σπεσιαλιτε σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος13/8/09, 9:26 π.μ.

    ειμαι 42 χρονων και έχω καποιες αναμνήσεις απο φουρνους, οι γιαγιάδες μου στη Λακωνια έψηναν το ψωμι της οικογένειας, και υπέροχα ψητα...
    ...οι φουρνοι τους ήταν μεγάλες κατασκευές (καμια σχέση με τον μικροσκοπικο φουρνο που βλέπω), απο πέτρα, τσιμέντο(τώρα πλέον έχω θεμα με το τσιμέντο, απο όσο ξέρω χρησιμοποιείται στην κατασκευή του τέφρα απο τα ηλεκτροεργοστασια της ΔΕΗ)...ακόμα μεγαλύτερες ενστάσεις επιτρέψτε μου να έχω για το υλικό συγκόλλησης των πυρότουβλων..

    Στο πλαϊ υπήρχε άνοιγμα για καμινάδα. όσο έκαιγαν το φούρνο με τα ξύλα ήταν ανοιχτό, στην συνέχεια όταν τα ξύλα ζέσταιναν τον φούρνο έκλειναν το άνοιγμα με βρεγμένα πανιά....

    tonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος20/8/09, 12:50 μ.μ.

    το μέγεθος ενός πρακτικού φούρνου ειναι 120 εκατοστά εσωτερική διάμετρος
    τα πυροτουβλα να μην είναι τα κιτρινα γιατι εχουν αμίαντο
    το ιδανικό πυροτουβλο ειναι 22/11/5
    και πρέπει να μπαίνουν κομενα στη μεση 11/11 οριζοντια
    πυροτσιμεντο με ψιλή άμμο θαλασσής ειναι ενα κάλο μείγμα για να τα κολλήσουμε
    στο εμποριο βρισκουμε lecca διογγομενο περλιτη για την τελικη στρωση πανω απο τα πυροτουβλα
    πετροβαμβακα κοτετσοσυρμα
    και σοβα χονδρο ψιλο και εχουμε κανει τον τελειο φουρνο
    καμινάδα σίγουρα να μην μαυριζη απο μπροστά αλλα δεν μπορω να περιγραψω πως πρεπει να γινει μονο με σχεδιο θα καταλάβετε
    Μιχαλης 20 χρονια στο επαγγελμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος20/8/09, 12:59 μ.μ.

    Κύριε Μιχάλη ευχαριστούμε για τις έχτρα πληροφορίες.Βλέπεις η συγκεκριμένη κατασκευή φτιάχτηκε για λόγους οικονομίας από τους ιδιοκτήτες της, με φτηνά ανέξοδα υλικά. Μακάρι να μπορούσες να μας δώσεις και περισσότερες αν ήθελες και μπορούσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος20/8/09, 6:45 μ.μ.

    Κύριε θεωδορε εμείς ευχαριστούμε που έφτιαξες αυτό το υπέροχο blogg
    θα προσπαθήσω να βρω ενα τρόπο να δώσω ολοκληρωμένες πληροφορίες για την κατασκευη ενος ξυλοφουρνου για καποιον που έχει το μεράκι να φτιαξει ενα μονος του
    γιατι εκτος απο κείμενα χρειάζονται και σχεδία Μιχαλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος23/8/09, 7:33 μ.μ.

    Κυριε Μιχαλη, Περιγραφετε κατασκευη φουρνου που υπαρχει στο youtube σε παρα πολλα βιντεακια. Συμφωνω απολυτα με αυτην την κατασκευη ομως ειμαι κατα των ελληνικων συμπαγων κοκκινων πυροτουβλων γιατι απλα τα θεωρω μονο για διακοσμηση. Φυσικα ειναι προτιμοτερο οποιος φιλος θελησει να χτισει το φουρνο του να το επιχειρησει αφοβα ζητωντας συμβουλες απο παλαιοτερους (και απο εμας γιατι οχι) παρα να καταληξει στην αγορα ενος ετοιμου αφου εκει χρησιμοποιουνται φτηνα υλικα και θα ταλαιπωρηθει πολυ για να ψησει εστω ψωμι. To ΕMail μου ειναι anatheo5@otenet.gr
    Θοδωρης Θεσ/νικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αν μπορείτε λίγη βοήθεια Παρακαλώ.

    Γεια σας και από εμένα. Ξεκίνησα να φτιάξω ένα ξυλόφουρνο στην αυλή. Έφτιαξα την βάση με τσιμεντόλιθους, έριξα την πλάκα, και έστρωσα επάνω στην πλάκα μια σειρά με πυρότουβλα. Μέχρι εδώ όλα καλά. Στην συνέχεια έχτισα την πρώτη σειρά για τον φουρνο με πυροτουβλα και αργυλόχωμα. Το πρόβλημα μου είναι πως έχουν «σκάσει» όλες οι ενώσεις όπου έχω βάλει αργυλόχωμα. Κάνω κάτι λάθος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος31/8/09, 7:32 π.μ.

    Γιάννη δεν κάνεις κάτι λάθος, το αργυλόχωμα όντως συνήθως σκάει εξωτερικά με τέτοιες θερμοκρασίες το καλοκαίρι και πολύ περισσότερο αν το βλέπει και ο ήλιος . Εδώ σκάει και το τσιμέντο αν δεν το βρέχεις συνέχεια. Καθάρισε την σκασμένη επιφάνεια όσο μπορείς και ξαναπέρασέ το. Προσπάθησε να το καλύψεις μόλις τραβήξει λίγο με ένα παλιό υγρό πανί που θα το βρέχεις συνέχεια για να ξεραθεί σιγά σιγά και να μην σου σκάσει ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος31/8/09, 2:55 μ.μ.

    Συμφωνω με την γνωμη του φιλου Θεοδωρου εαν παλι δεν θελεις να παιδευεσαι χρησιμοποιησε μια ετοιμη κολα για πυροτουβλα (τσουβαλακι των 25κιλων εχει σαν βαση το πυριμαχο τσιμεντο) σου προτεινω της isomat για εγγυημενα αποτελεσματα. Καλη ευκολια Μακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος31/8/09, 3:13 μ.μ.

    Μάκη συμφωνώ με την έτοιμη κόλα για πυρότουβλα, κυρίως για τους αρχάριους στο χτίσιμο και κυρίως για την οροφή του φούρνου που αν δεν ταιριαστούν καλά τα πυρότουβλα υπάρχει και κίνδυνος να πέσει. Βέβαια όλα διορθώνονται με λίγη θέληση χρόνο και υπομονή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος4/9/09, 2:26 π.μ.

    Ετσι οπως τα λες ειναι θεοδωρε μερακι πανω απ ολα. Ειναι οτι καλυτερο να προσπαθουμε να κραταμε τις παραδοσεις οσο μπορουμε σε μια εποχη που ολα ειναι "εκσυχρονισμενα" στημενα προετοιμασμενα κυριαρχει η ταχυτητα και το αχγος Σ αυτην την εποχη εγω (εμεις) αναβουμε ξυλοφουρνο και φτιαχουμε το δικο μας ψωμι φαγητο κτλ Μακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ Τον εκλεισα απο πάνω.
    περασα ενα στρωμα αργυλοχωμα, εβαλα σιτα με λεπτο ματι και παλι αργυλοχωμα. Εβαλα υαλοβαμβακα και από πανω θα ριξω ενα χοντρο χερι σοβα.
    Ευχαριστω για την βοήθεια σας.
    Θεοδωρε σ' ευχαριστω για την συμβουλή με τα βρεμενα πανια απλως τον σκεπαζα και με ενα ναυλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος8/9/09, 1:55 μ.μ.

    καλήμερα σας και πάλι δεν αθέτησα την υπόσχεση μου να δώσω πληροφορίες όπως είπα στο κ. θεοδωρο άλλα ήμουν ταξίδι να βρω σπίτι για την κόρη που πέρασε στα ΤΕΙ
    διαβάζω οτι ο κύριος γιαννης φτιάχνει ένα ξυλοφουρνο
    άλλα νομίζω οτι κάνει ορισμένα λάθη
    μόνο το αργιλόχωμα δεν είναι αρκετό για κολλήσουν τα πυροτουβλα
    η πυροκολες είναι πολύ ρευστές και περιμενης πολύ ώρα
    το καλύτερο ειναι το πυροτσιμεντο με λιγο αμμο θαλασσης (μακρια απο το κινεζικο πυροτσιμεντο ) το καλύτερο ειναι το γερμανικο
    το αλλο λαθος ειναι ο υαλοβαμβακας
    ποτε υαλοβαμβακα καιγετε σε μεγαλες θερμοκρασιες
    πρεπει να βαζουμε πετροβαμβακα
    μιχαλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ,ΠΩΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΥΠΙ ΤΟΥ ΞΗΛΟΦΟΥΡΝΟΥ,(ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ)ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ,ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΤΡΟΥΛΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΥΜΠΑΓΗ,ΜΟΝΑ ΤΟΥΒΛΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΣΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ.ΜΙΛΑΜΕ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΑΖΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ,ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΤΙ ΥΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ.ΤΩΡΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος9/9/09, 12:48 μ.μ.

    κ.Κωστα γεια σου
    στη φώτο από οτι βλέπω δεν είναι πλαστικό άλλα νταουν που μπορεί να κοπή με φαλτσέτα και να βγει κοματι κοματι
    συμπαγή πυροτουβλα υπάρχουν 2 ειδών
    τα διακοσμιτικα και τα κανονικα για φωτια
    τα διακοσμητικά έχουν λεία επιφ ανεια
    της φωτιας ειναι πιο θαμπα και ποροδες
    Μιχαλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος9/9/09, 2:37 μ.μ.

    Anesto συγχαρητήρια για το φούρνο σου. Να ξέρεις ότι πρέπει να τον κάψεις καλά μέχρι να ασπρίσει από μέσα. Κύριε Μιχάλη συγχαρητήρια και για την κόρη σας και για τον χρόνο που αφιερώνετε για να δίνετε συμβουλές. Αν υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες ψηφιακές ή σχέδια από δικούς σας φούρνους και θέλετε να τις βάλω στο blog στείλτε τες μου με email.
    Κώστα το καλούπι μπορεί να γίνει και με κομμάτια κόντρα-πλακέ για ευκολία. Όταν κάψεις το φούρνο δε μένει τίποτα. Μπορείς βέβαια να τα βγάλεις με τα χέρια σου πριν τον κάψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΑ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟ.ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΦΩΤΟ.ΤΟ ΕMAIL MΟΥ ΕΙΝΑΙ KKAMARIOTAKIS@MYCOSMOS.GR EYXAΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος10/9/09, 8:34 μ.μ.

    πάμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα ξυλοφουρνο
    στο youtube βρήκα το πιο σχετικό βιντεακι http://www.youtube.com/watch?v=F-WHf2CpFo8&feature=related
    για να βλέπουμε πως γίνετε
    εγω θα σας δώσω οδηγίες για τα υλικά
    το τροπο και τα μεγεθη
    τι βάση τιν χτίζουμε με τσιμεντόλιθο 15 η 20 αρι( ενοιτε οτι στο χωμα πρεπει να ριξουμε μπετο 10 εκατοστα οπως και τι βαση του φουρνου
    αν θελουμε να κανουμε τι διαμετρο του φουρνου μας π.χ. 100 cm η βαση
    πρεπει να ειναι 1,50 χ 2,00 βαθος
    προσοχή τα πυροτουβλα να ειναι τα κόκκινα οχι αυτα που γιαλιζουν τα θαμπα και ποροδες
    τα κιτρινα εχουν αμυαντο
    22/11/5 η 6 η7 το παχος
    τα κοβουμε στη μεση να γινουν11χ11
    τα κοκκινα ΓαλΛιας ειναι τα καλύτερα λιγο πιο ακριβα αλλα σίγουρη δουλειά
    το καλουπι το φτιάχνουμε με τον πιο απλο τρόπο άμμο θαλάσσης μεσα βάζουμε μερικά τσιμεντολιθα η και τουβλα να μη χρειαστούμε πολύ άμμο
    αυριο η συνεχεια ωρα για μεζεδες με τα φιλαρακια μου
    Μιχαλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος11/9/09, 3:46 μ.μ.

    γεια χαρα παιδια,πολυ ενδιαφερον συζητηση εχεται ανοιξει.
    εχω φτιαξει και εγω εναν φουρνο μονος μου,μονο που δεν κραταει την θερμοκρασια του πολυ ωρα.
    εχω προσπαθησει να τον ενισχησω με λασπη αλλα ματαια(ξερενεταικαι σπαει).
    θα ηθελα να μου πειτε αν του εκανα ενα καλουπι και το γεμιζα με αμμο αν θα βοηθουσε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος11/9/09, 10:18 μ.μ.

    Ναι φιλε μου κατα την γνωμη μου (οπως και πολλων φιλων εδω νομιζω) χρειαζεται χτισιμο γυρω γυρω με τουβλα και γεμισμα με αμμο και χοντρο αλατι σε αναλογια 70/30 ειναι καλα νομιζω. Και μια συμβουλη ενος φιλου που μου την ειπε πριν λιγο καιρο, ενας φουρνος εχει επιτυχια εαν εξυπηρετει την αναγκη του καθε σπιτιου. Και μια δοκιμασμενη συνταγη απ τις πιο δυσκολες ειναι το ψησιμο μοσχαροκεφαλης (θελει αρκετο χρονο και αργο ψησιμο). Θοδωρης Κιλκις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος14/9/09, 8:25 μ.μ.

    Χαιρετώ! Έχουμε ήδη φτιάξει ένα ξυλόφουρνο και τώρα μένει ο σοβάς. Έχετε κάποια πρόταση για τα υλικά του μίγματος και τις αναλογίες ?

    προς το παρόν έχουμε προσανατολιστεί για χρήση άργιλου, λεπτής και χοντρής άμμου, ασβέστη με σβουρνιά αλόγου, γιδότριχα, γάλα σε σκόνη και λινέλαιο.

    δεν θα χρησιμοποιηθεί πετροβάμβακας.

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος15/9/09, 8:47 π.μ.

    καλήμερα εχω βιοτεχνία που κατασκευάζω τζάκια ψησταριες και φουρνους εδω και 20 χρονια περιπου.
    Το χρονο κατασκευαζουμε περιπου 100 -150 φουρνους στο εργαστηριο
    το συνεργειο μου φτιάχνει 5 - 12 φουρνους επαγγελματικούς χειροποίητους εχω γυριση σχεδον ολοι την ελλαδα να δω τεχνικες για φουρνους
    Ε ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΥΔΟΤΡΙΧΑ ΜΕ ΣΚΑΤΑ ΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΗΣ ΣΟΒΑ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΧΩ ΔΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΚΟΥΣΗ
    ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΑΨΙ.ΔΗΛΑΔΙ ΥΨΟΣ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΟΣ,(ΑΠΟ ΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος15/9/09, 7:00 μ.μ.

    Γεια σου Μιχάλη,

    Θα εκτιμούσα αν θα μπορούσες να μας πεις τί υλικά και αναλογίες να χρησιμοποιήσουμε για το σοβάτισμα.

    Ευχαριστώ,

    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος16/9/09, 8:16 π.μ.

    καλήμερα Νικο
    Η αναλογία του σοβα είναι
    4 μέρη άμμος
    1 μέρος τσιμέντο
    1-2 μερη ασβεστη ανάλογα με την αμμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος16/9/09, 5:46 μ.μ.

    καλημερα παιδια...εχω και εγω μια ερωτηση..
    θελω να μαθω να δουλευω τον πηλο...αγορασα πηλο για ψησιμο σε υψηλες θερμοκρασιες και θα ηθελα να μαθω πως θα δουλεψω τον πηλο και ποτε θα ξερω ποτε ειναι ετοιμος να του δωσω το τελικο σχημα και ποτε θα ειναι ετοιμος για ψησιμο...

    θα σας παρακαλουσα ν μου απαντησε...

    Γιωτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπερα στην παρεα. Μετα την κατασκευη του φουρνου ειπα να φτιαξω και μια ψησταρια. Γνωριζει κανεις για τον τροπο κατασκευης και τα υλικα που χρειαζονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος28/10/09, 3:57 μ.μ.

    Καλησπέρα,

    Ο φούρνος μετά από 4 μέρες δυνατού και συνεχόμενου καψίματος έχει παρουσιάσει κάποιες ρωγμές.
    Πώς εκτιμούμε την σοβαρότητα των ρωγμών και σε τί επιδιορθώσεις μπορούμε να προχωρήσουμε ? π.χ επιφανειακή κάλυψη ρωγμών με το ίδιο μίγμα (?) που χρησιμοποιήσαμε για σοβά ή σκάβουμε ένα αυλάκι πάνω στις ρωγμές μέχρι να φτάσουμε στην αρχή της και εκεί σοβατίζουμε ?
    Είναι προτιμότερο η επιδιόρθωση να γίνει όταν χρησιμοποιείται ο φούρνος και ίσως έχουμε μεγαλύτερη διαστολή των ρωγμών ή όταν είναι κρύος ?
    Υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να γίνεται σε περιοδική βάση για συντήρηση ?

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος6/11/09, 9:40 μ.μ.

    φιλε ανωνυμε θα αγκαλιασεις εξωτερικα ολο τον θολο του φουρνου με κοτετσοσυρμα και θα επαλειψεις με το υλικο που εκανες τον φουρνο αφου φυσικα τον βρεξεις...
    νικολας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος7/12/09, 8:39 μ.μ.

    Αντι για καλούπι μπορει να χρησιμοποιηθεί ένα "ράμα" ως εξης: στο κέντρο της βάσης καρφώνετε ένα μπετονόκαρφο πάνω στο οποίο δένετε ένα σχοινί λεπτό(ράμμα) μήκους ίσα με την ακτίνα (μισό της διαμέτρου) του φούρνου,στην άλλη άκρη του σχοινιου δένετε ένα μικρό ξύλο.το σχοινί δεν πρέπει να είναι ελαστικό. κάθε φορά που τοποθετείτε ένα τούβλο την θέση του την ρυθμίζετε ετσι ώστε μόλις να ακουμπάει στο ξυλάκι με το σχοινί τεντωμένο. θα προκύψει έτσι το σφαιρικό σχημα του φούρνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος17/12/09, 8:42 μ.μ.

    Παιδια ολα καλα κ εγω ετοιμος ειμαι. Μπραβο βοηθησαν πολυ οι συμβουλες σας. Ευχαριστω!
    Εχουμε τωρα καμια συμβουλη για σωστο αναμα, ποση ωρα, με τι ξυλα, πολυ-λιγη φωτια γενικως λεπτομερειες για το αναμα-ψησιμο στον ξυλοφουρνο.
    Επισης γνωριζετε κανα site που να λεει κατι γι'αυτο το θεμα
    Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος19/12/09, 11:06 π.μ.

    καλημερα σε ολους,με λενε θοδωρη και .εχω φτιαξει ξυλοφουρνο μονος μου με παλια πυροτουβλα απο ενα εγκαταλελειμενο καμινι και κοκκινοχωμα.δεν νομιζω οτι χρειαζεστε τιποτα παραπανω απο υλικα,τριχες κλπ.ο θολος γινετε με ενα σπαγκο δεμενο στο κεντρο σε ενα καρφι σαν μεζουρα και καθε σειρα τουβλα που βαζετε θα κοντενετε το σπαγκο ενα εκατοστο για να γινει ο θολος πιο χαμηλος και να ζεστενεται με λιγοτερα ξυλα.αφου τον χτισετε,επαλειφετε εξωτερικα με κοκινοχωμα ολη την επιφανεια σε δυο στρωσεις και σκεπαζετε με αμμο.τον βαζετε φωτια αρχικα σιγανη και την διατιρειτε για δυο μερες μεχρι να ερθει να στεγνωσει και να πυρωσει ο φουρνος.στο τελος πετατε ενα μπουκαλι μεσα,πρεπει να λειωσει ,δειγμα οτι ο φουρνος εχει φτασει τους 900 βαθμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος19/12/09, 6:05 μ.μ.

    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ.
    ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΑ.ΕΧΩ ΜΙΑ-ΔΥΟ ΑΠΟΡΙΕΣ.ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΕ ΚΟΚΙΝΩΧΩΜΑ.ΔΗΛΑΔΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣ ΓΙΑ ΛΑΣΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΧΤΙΣΕΙΣ ΚΟΚΙΝΧΩΜΑ;ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ;ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΒΑΛΩ ΜΕΣΑ ΛΙΓΟ ΠΥΡΟΤΣΙΜΕΝΤΌ;ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΠΕΣ ΜΕΤΑ ΟΤΙ ΕΒΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ,ΤΙ ΑΜΜΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΣΟΒΑΔΕΣ Η ΜΗΠΩΣ ΘΑΛΛΑΣΙΝΗ;ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ ΠΩΣ ΣΤΕΚΕΤΑΙ; ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΜΕΙΓΜΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΩΝ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος19/12/09, 10:54 μ.μ.

    καλο και το κοκκινοχωμα αλλα αν θελεις να κανεις κατι γερο θα πας να παρεις ενα τσουβαλι πυροχωμα και ενα πυροτσιμεντο το δευτερο αν δεν το βρεις δεν πειραζει κανεις την δουλεια σου και με το πυροχωμα το οποιο εχει τις ιδιοτητες του πηλου.Τωρα αν βρεις και πυροτσιμεντο θα το αναμειξεις με το πυροχωμα σε αναλογια 1 προς 3 να ειναι τοσο σφυχτο το χαρμανι οσο να στεκεται σαν την ασβεστολασπη.Πριν να κανεις το χαρμανι σου θα πρεπει να εχεις αφησει τα τουβλα σου να μουλιασουν σε νερο και αφου μουλιασουν τα βγαζεις και τα αφηνεις να στραγγισουν τα πολλα νερα.Τελος να κανεις τοσο χαρμανι οσο θα δουλεψεις περιπου για μιση ωρα γιατι μετα αρχιζει να σφιγγει και οσο νερο και να του ριξεις χανει την δυναμη του....καλη επιτυχια .νικολας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος20/12/09, 10:59 μ.μ.

    φιλε καλησπερα.ποιος χρειαζετε το πυροτσιμεντο,απλα κανε χρηση κοκκινοχωμα-σκετο με νερο,τιποτα αλλο ετσι χτιζονταν οι φουρνοι 2000χρονια τωρα θα βαλουμε τσιμεντο?και η αμμος απλη για σοβα ,ποταμισια,μπορεις να βαλεις και θαλλασης αλλα που να την βρεις.εκει που χρειαζετε προσοχη ειναι να στερεωθουν καλα τα τουβλα με το κοκκινοχωμα και μετα το σχημα του θολου κανει ολη την δουλεια.προσωπικα οταν εφτειαξα τον φουρνο μου εβαλα επανω στο θολο σανιδες και ανεβηκα επανω-100 και πλεον κιλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμος22/12/09, 11:53 μ.μ.

    γεια και παλι,ονομαζομαι θεοδωρος απο θεσσαλονικη και ειμαι αυτος που εχω φτιαξει τον ξυλοφουρνο μου μονος μου,εχω ψησει εκατονταδες ψωμια και φαγητα ,μεχρι και κατσικι-βουλωτο με μεγαλη επιτυχια,για οποιον θελει πληροφοριες ας καλεσει στο 6936071205 θοδωρης .ειναι μια ευκολη εργασια για καπιον που εχει βαλει εστω μια φορα ενα τουβλο επανω σε ενα αλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ανώνυμος23/12/09, 4:25 μ.μ.

    Στο youtube υπαρχουν δεκαδες βιντεακια για κατασκευη φουρνου και πολλες ιδεες για τον τροπο. Εαν ο φουρνος μας ικανοποιει τις αναγκες της οικογενειας του σπιτιου εχει επιτυχια κατα την γνωμη μου. η παρασκευη σπιτικου ψωμιου και το ψησιμο του στον ξυλοφουρνο ειναι μια χρονοβορα διαδικασια της οποιας το αποτελεσμα ομως θα σας ανταμειψει πληρως αφου το δικο σας ψωμι δεν θα εχει απολυτως τιποτα κοινο με τα ψωμια που αγοραζουμε απο τους φουρνους της γειτονιας μας!!!. σιγα σιγα και με διαφορα ψησιματα μαθαινουμε τον τροπο που ψηνει ο φουρνος μας τις θερμοκρασιες που χρειαζονται και τους χρονους του καθε υλικου. (ομολογω οτι στην αρχη καψαλισα μερικα ψωμακια) :-) σε μια εποχη που στην διατροφη μας εχουν μπει διαφορα προιοντα ετοιμα, διογκωμενα, προψημενα, συσκευασμενα, κατεψυγμενα, αγνωστου προελευσεως η επιστροφη στην παραδοση και στις ριζες μας ειναι νομιζω απαραιτητη.
    Θοδωρης Κιλκις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ανώνυμος4/1/10, 2:13 μ.μ.

    ΓΕΙΑΣ ΣΑΣ.ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΕΑΝ ΚΑΝΕΙ ΣΑΝ ΥΛΙΚΟ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΑ,Η ΘΑΛΛΣΙΝΗ ΑΜΜΟ ΜΕ ΠΥΡΟΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΣΕ ΤΙ ΑΝΑΛΟΓΙΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΕΑΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΩΝ(ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ)ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ ΤΟΥΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Γιωργος4/1/10, 5:11 μ.μ.

    Συγχαρητήρια για τη δημοσίευση και το μεράκι. Ο προπαππούς μου στο Μεταξοχώρι Κιλκίς έχτισε ενα φούρνο και θέλω να το κάνω και εγώ.

    Τα πυρότουβλα μου τα έχω προμηθευτεί απο κάτι παλιούς θερμοσυσσωρευτές (καλοριφέρ) της Stiebel Eltron. Είναι κατάληλοι?

    Καταλαβαίνω οτι πρέπει να είναι φτιαγμένοι για μεγάλες θερμοκρασίες. Ελπίζω να είναι ασφαλή για ψήσιμο τροφίμων.

    Ευχαριστώ,
    Γιωρίκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμος5/1/10, 3:40 μ.μ.

    Καλη χρονια σε ολη την παρεα για το φιλο απ το Κιλκις κατα την γνωμη μου οχι δεν θα συνηστουσα την χρηση πυροτουβλων απο παλιους θερμοσιφωνες καλοριφερ κτλ πιθανοτατα να περιεχουν αμιαντο. Θα πρεπει να στραφεις σε κλασσικα πυροτουβλα της αγορας η (αν βρεις) στα παλια συμπαγη τουβλα χτισιματος. Καλη ευκολια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ανώνυμος12/1/10, 10:17 μ.μ.

    καλησπερα και καλη χρονια.θα ελεγα στο φιλο με τα τουβλα απο τους παλιους θερμοσυσσωρευτες να μην τα χρισημοποιησει ,μπορει να ειναι επιβλαβη,παρε απλα πυροτουβλα,για κονιαμα χρισημοποιησε κοκκινοχωμα με νερο,αρκει-αλλωστε απο αυτα τα υλικα εγιναν τα τουβλα,τελος ο καθε φουρνος ψηνει με τον δικο του ιδαιτερο τροπο και χρονο,εμενα η γιαγια μου εκανε ψωμι σε 40-45 λεπτα ενω εγω στον δικο μου φουρνο μολις σε 25 λεπτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ανώνυμος15/1/10, 6:51 μ.μ.

    Γεια σας. Προσθετω και εγω την περιορισμενη αλλα ασυνηθιστη εμπειρια μου. Στη Ρωσσια εχω ενα παλιο σπιτι με δυο μεγαλες τουβλινες σομπες, οι οποιες οταν τις αναβω ανεβαζουν τοση θερμοκρασια ωστε η χυτοσιδηρη επιφανεια πανω απο τα ξυλα που ειναι για μαγειρεμα, γινεται κοκκινη απο την ζεστα, ο δε χωρος που καιγονται τα ξυλα ειναι φτιαγμενος απο απλα κοκκινα γεματα τουβλα, και οχι απο πυροτουβλα. Επειδη χρειαστηκε να κανω καποιες μικροεπισκευες, ακολουθωντας συμβουλες ντοπιων, χρησιμοποιησα σαν κολλα αναμεσα στα τουβλα ενα μιγμα απλου πηλου με αμμο σε αναλογια που δεν θυμαμαι ακριβως, αλλα πρεπει να ηταν κοντα στο μισο-μισο. Ο πηλος ειναι καφε σε χρωμα, και οταν ψηνεται γινεται κοκκινος, αλλα υποθετω και το απλο κοκκινοχωμα που εχει στα χωρια μας θα κανει. Για τον φιλο με τα πυροτουβλα απο θερμοσυσσωρευτη, αμφιβαλω οτι ειναι επικινδυνα, δεν υπαρχει κανενας λογος να βαλουν μεσα αμιαντο, αλοιμονο αν καιγοταν και ο πηλος, και δη ο πυριμαχος με τον οποιο φταιχνουν τα πυροτουβλα (o ψημενος πυριμαχος πηλος λεγεται σαμοτ), οι δε αντιστασεις θα λειωνανε πολυ πριν απο τον πηλο. Τα τουβλα πρεπει να εχουν δυο ιδιοτητες, να αντεχουν σε αρκετα υψηλες θερμοκρασιες και να εχουν υψηλη θερμοχωρητικοτητα, και τα απλα γεματα κοκκινα τουβλα τις εχουν αυτες τις ιδιοτητες, δεν υπαρχει λογος για εξοδα για πυροτουβλα - τα οποια μαλλον υπερτερουν και στις δυο βεβαια. Θα περιμενε κανεις οτι μια καπου ειδους θερμομονωση με πετρο- η υαλοβαμβακα απ'εξω απο τον φουρνο θα βοηθουσε να κρατηθει η θερμοκρασια σταθερη σε μακρυτερο χρονικο διαστημα. Οσον αφορα την καπνοδοχο, αν υπαρχει, πρεπει να εχει δυνατοτητα περιορισμου της διαμετρου της με ενα συρτη η κατι τετοιο, γιατι απο εκει θα χανεται παρα πολυ θερμοτητα - οταν δεν εχει πολυ καπνο, π.χ. στα καρβουνα αλλα και πολυ πριν, πρεπει να κλεινει την καπνοδοχο. Εαν δε κανεις ελεγχει και την μπροστινη πορτα κατα το ζεσταμα ωστε να περιορισει το οξυγονο, μπορει να κανει καλα ελεγχομενη καυση ωστε να γινει σχετικα αργα και με σταθερη θερμοκρασια ωστε να μεινει η θερμοτητα στα τουβλα και να μην παει στον ουρανο. Μονον στην υπαιθρο ομως γιατι σε κλειστο χωρο θα δηλητηριαστει απο το μονοξειδιο του ανθρακα.

    Αυτα τα λιγα, καλη σας τυχη, Βασιλης, Θεσσαλονικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ανώνυμος19/1/10, 1:06 μ.μ.

    Καλησπερα στην παρεα,
    εχω καλυψει το φουρνο μου με περοβαμβακα 5αρι , κοτετσοσυρμα κ απο πανω σοβα.Πανω απο το σοβα τι μπορω να βαλω? Να περασω ενα χέρι βαψιμο, καποια επενδυση ή κατι αλλο? Εψησα 2 φορες και τη δευτερη οπου ειχε πλεον καει καλυτερα ο φουρνος κ ειχα σφραγισει καλυτερα το πορτακι ειχα πολυ καλο αποτελεσμα :)
    Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Γεια σας! Συγχαρητήρια για τις χρήσιμες πληροφορίες. Μήπως γνωρίζει κάποιος πόσα πυρότουβλα χρειάζονται για τον ξυλόφουρνο 110cm x 55cm? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ανώνυμος14/3/10, 1:18 π.μ.

    Καλησπέρα απο Αμερική. Βρήκα ένα σαίτ ιδιωτών που φτιάχνουν ξυλόφουρνους. Ρίξτε μια ματιά. http://www.traditionaloven.com/
    Γενικά θα προτιμούσα και εγώ παλιό καλό κεραμικό υλικό. Αν θέλεις κάποιος θα του πω πως φτιάχνεται το πηλότουβλο. Αν και παλιά κεραμίδια στα μπάζα θα βρείτε άφθονα. Η γιαγιά μου είχε πει οτι τον θόλο τον κάνανε βάζοντας ένα μεγάλο καλάθι μέσα και χτίζανε απο πάνω. Στην πρώτη δοκιμή με την φωτιά το ψάθινο καλάθι καιγόταν. Αυτά.Δυστυχώς δεν θυμάμαι που ήταν η καμινάδα αν και δεν έχει νόημα αυτό. Πιστέυω όμως οτι έκαιγες στο βάθος τους φούρνου και η καμινάδα ήταν μπροστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. καλησπερα σε ολους.
    λοιπον παιδια τον πρωτο παραδοσιακο φουρνο τον εφτιαξα με τον παππου. και απο οτι διαβαζω τα περισσοτερα απο αυτα που γραφετε ειναι τελειως ακυρα και επειδη θα μου αρεσε να μην χαθεί αυτη η τεχνη και μακαρι να την μαθουν πολλοι και να την μεταβιβασουν και σε επομενες γενιες.
    και πανω απο ολα παιδια δεν χρειαζονται ουτε πυροτουβλα ουτε πυροκολλες ουτε καλουποια ουτε ολα αυτα που διαβασα εδω μεσα.
    παλια τουβλα παλια κεραμιδια πηλος και ενας σπαγγος με ενα καρφι αντικαθιστά το καλουπι και σε δυο μερες ειναι ετοιμος μια μερα για την βαση και μια για την κουκουλα οπως την λεγαμε στο χωριο.
    λετε οι προγονοι μας να ειχαν ολα αυτα τα υλικα? που εσεις αναφερατε παραπανω?
    παντως αν θελετε θα ειμαι διθεσιμος σε λιγο καιρο να μαζευτουμε να φτιαξουμε εναν φουρνο και να τραβήξουμε και βιντεο που θα μείνει για παντα και θα μπορει να φτιάξει οποιος θελει μετά ευκολα (σχετικο) καλο σας βραδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ανώνυμος6/4/10, 1:25 μ.μ.

    όλα καλά σχετικά με την κατασκευή του παραδοσιακού ξυλόφουρνου και μπράβο σας για τις χρησιμες πληροφορίες.
    Ομως καθότι εμεις βιαστήκαμε και βάλαμε εναν ετοιμο ξυλόφουρνο θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις αν ξέρει κάποιος να μου απαντησει.
    Το θερμόμετρο είναι απαραίτητο?Και που το τοποθετούμε?
    Τη θερμοκρασία χρειάζεται να έχει ο φούρνος για να βάλουμε μέσα φαγητό?
    Ας πούμε το αρνακι με πατάτες πόση ώρα ψήσιμο χρειάζεται?Οι πατάτες μπαίνουν μαζί με το αρνί ή μπαίνουν μετά?
    Πρέπει να σφαργίσουμε με ζυμάρι την πορτα του φουρνου κατα τη διαρκεια του ψησίματος?
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. καλησπερα ARNTIN ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝΕ ΓΙΑΥΤΟ ΠΟΥ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΧΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΧΟΥΓΙΑ ΚΑΨΕ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΣΟΥ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟΝ ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΞΩ ΜΕ ΠΕΤΡΟΒΑΜΒΑΚΑ ΚΑΙ ΑΜΜΟ ΘΑΛΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΟΥ ΤΟ ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ.....
    ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΨΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΠΙΚΟ ΝΑ ΤΟ ΓΥΡΝΑΣ...
    ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΣΟΥ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ξεκίνησα να φτιάξω κι εγώ τελικα έναν ξυλόφουρνο. Το καλούπι το έκανα με κόντρα πλακέ βρεγμένο. Γίνεται έτσι πολύ εύκαμπτο και δε σπάει. Ένωσα τα κομμάτια με καρφωτικό και είχα ένα τέλειο αποτέλεσμα. Στο τέλος το πέρασα όλο με χαρτοταινία για να μην κολλήσουν στο κόντρα πλακέ τυχόνν υπολείμματα τσιμέντου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ανώνυμος13/4/10, 11:33 μ.μ.

    Καλησπερα σε ολη την παρεα και Χριστος Ανεστη. Εγω εχω φτιαξει το φουρνο μου εδω και ενα χρονο με πυροτουβλα μονωση αμμο κτλ. Εχω ψησει τα παντα. τον αναβω και ψηνω τουλαχιστον 2 με 3 φορες την εβδομαδα. Δεν με κουραζει ισα ισα που την ολη διαδικασια την χαιρομαι. Θα ηθελα να ρωτησω κατι σε ολη την παρεα. Εχω δει τεραστιους ξυλοφουρνους ως επαγγελματικη χρηση σε καποιες πιτσαριες, επισης σε καποια εστιατορια που σερβιρουν πιτσες ζυμαρικα κτλ. Γνωριζει καποιος εαν ειναι οντως ξυλοφουρνοι και δεν κρυβεται καποιος καυστηρας η κατι αλλο απο κατω. ρωταω γιατι τα λιγα ξυλαρακια που φαινονται να καινε δεν με πειθουν οτι κρατανε αυτου του μεγεθους φουρνο τοσες ωρες ζεστο. επισης παρατηρησα οτι δεν υπαρχουν σταχτες και τα πυροτουβλα ειναι μονιμως καθαρα. δηλαδη δεν μαυριζουν ποτε απο το αναμα? η λιγη φωτια που φαινεται να καιει στη μια πλευρα ισως ειναι μονο για να τραβαει τον πελατη οτι ταχα τρωει πιτσα ψημενη σε ξυλοφουρνο... Αυτα τα λιγα διατυπωνω απλα μια απορια μου. Καλο βραδυ.
    Θοδωρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. κατασκευασα μαζι με το γυιο μου το φουρνο με παλια τουβλα συμπαγη απο καμινι και πηλο με αμμο.
    το θεμα ειναι οτι σκαει και μου λενε οτι δεν πρεπει να τον σοβατισω , γιατι ο πηλος δεν θα αναπνεει.
    για προστασια απο πιθανη βροχη εχω φτιαξει ενα προχειρο στεγαστρο.
    Εσεις τι προτεινετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Advice ο πηλός είναι λογικό να σκάει κυρίως δε αν στεγνώσει γρήγορα, αλλά δεν βλέπω το λόγο να μη το σοφατίσεις. Εδώ από πάνω το γεμίζουμε με άμμο για να διατηρεί περισσότερο την θερμοκρασία μέσα, το σοβάτισμα θα τον χαλάσει; Διάβασε στις απαντήσεις προσεκτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κοτετσόσυρμα και πάνω το σοφά για να δέσει πιο εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. καλησπερα θα μπορουσε καποιος να με βοηθησει να κατασκευασω ενα ξυλοφουρνο διαμετρου 1,20 αλλα θα ηθελα να τον κανω με παραδοσιακα υλικα πχ αργιλο σταχυ και πυροτουβλα η σπασμενα κεραμυδια. ευχαριστωεπισης μυνημα για τον στεφανο που εφτιαξε με τον παπου του αν μπορει να επικοινωνησει μαζι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. καλησπερα θα μπορουσε καποιος να με βοηθησει να κατασκευασω ξυλοφουρνο με παραδοσιακα υλικα πχ αργιλο σταχια σπασμενα κεραμυδια κλπ ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Μήπως γνωρίζεις κάποιο τρόπο - διαδικασία κατασκευής δεξαμενής (στέρνας)σε αγροκτημα.
    Παριμπιπτόντως συγχαρητήρια για το μπλόγκ σου, είναι εξαιρετικό και μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Φίλε Poluvotis.
    Όταν λές γιά στέρνα τί ακριβώς εννοείς? Υπόγεια δεξαμενή για αποθήκευση λειτουργικού νερού γιά το σπίτι, γιά πότισμα κήπου και καλλιεργειών ή κάτι άλλο?
    Έχεις αποφασίσει αν την θέλεις υπόγεια ή επίγεια? Ποιές είναι οι ποσοτικές ανάγκες σου?
    Γράψε πιό αναλυτικά τι έχεις σκεφθεί ή τί ζητάς και ευχαρίστως να σου απαντήσω σε ό,τι γνωρίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Η ερώτηση μου αφορά δεξαμενή για αποθήκευση νερού για να χρησιμοποιηθεί για καλλιέργειες σε αγροτεμάχιο έκτασης περίπου 6 στρεμμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Φίλε poluvotis, είναι βασικό πρώτα από όλα να προσδιορίσεις ποια είναι η ποσότητα νερού που χρειάζεσαι για τις καλλιέργειες που λές. Αυτό θα σε οδηγήσει στο τι μέγεθος πρέπει να έχει η στέρνα σου.
    - Υπόγεια, σε εκσκαφή στο κτήμα ή κομάτι από το υπόγειο του σπιτιού αν υπάρχει σπίτι ή επίγεια, οπωσδήποτε θα είναι κλειστή κατασκευή, για να ελαχιστοποιηθεί η εξάτμιση.
    - Αν η κατασκευή γίνει από μπετόν, εσωτερικά χρειάζεται επικάλυψη με τσιμεντοκονία ή εποξειδική ρητίνη που θα βρείς σε σοβαρά χρωματοπωλεία.
    - Μπορείς να τοποθετήσεις στο υπόγειο ή σε εκσκαφή, πλαστικές δεξαμενές που όμως θα συνδέονται μεταξύ τους (συγκοινωνούντα δοχεία). - Πλαστικές δεξαμενές τοποθετημένες ελεύθερες και ακάλυπτες στην επιφάνεια του εδάφους, να το αποφύγεις επειδή και η εξάτμιση είναι έντονη ειδικά από 15 Ιουνίου-15 Αυγούστου και το πλαστικό γρήγορα θα αχρηστευθεί.

    Αφού μιλάς για αποθήκευση, υποθέτω ότι δεν έχεις άλλη δυνατότητα (πηγάδι, δίκτυο), παρά μόνο να αποθηκεύσεις όμβρια.
    Στο κτήμα αν υπάρχει σπίτι ή στεγασμένος χώρος γενικά, τότε :
    - Mετράς τα τετραγωνικά της στεγασμένης επιφάνειας, έστω Μ και εφαρμόζεις την σχέση Μ χ 0,5=... αν είναι ταράτσα επίπεδη ή
    Μ χ 0,5 χ 1,2 =... αν είναι στέγη κεκλιμένη. Ο αριθμός που θα βρείς είναι κατά προσέγγιση τα κυβικά ομβρίων που μπορείς να πάρεις από την στεγασμένη επιφάνεια, μέσα σε ένα χρόνο. Εννοείται ότι τα όμβρια τα μαζεύεις με υδροροή και τα οδηγείς στον αποθηκευτικό σου χώρο.
    - Αν δεν υπάρχει οίκημα τότε θα φροντίσεις να φτιάξεις κάποια αυλάκια κατά μήκος του κτήματος, τα οποία θα μαζεύουν το νερό της βροχής και θα καταλήγουν, μέσω σίτας ή υπερχείλισης, για να κρατιούνται τα φερτά, σε στέρνα που βέβαια πρέπει να είναι υπόγεια. Φροντίζεις πάντα να είναι καθαρές η σίτα ή υπερχείλιση, ό,τι από τα δύο έχεις φτιάξει.
    - Σε κάθε περίπτωση πρέπει να φροντίσεις την στέρνα σου από πιθανή υπερχείλιση εξ αιτίας υπερβολικής βροχόπτωσης.
    - Να θυμάσαι ότι μισό ποτήρι του κρασιού χλωρίνη οικιακής χρήσης, απολυμαίνει 10 κυβικά αποθηκευμένου νερού, ώστε να μην αναπτυχθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί γενικώς. Μη το παρακάνεις όμως με την χλωρίνη γιατί η υπερβολή θα κάνει ζημιά στα φυτά.

    Δεν ξέρω αν σε βοήθησα ή τι άλλο έχεις στο μυαλό σου, θα ήθελα πάντως να μου απαντήσεις. Είναι προφανές όμως ότι δεν έχεις την πολυτέλεια να σπείρεις γκαζόν στις ελεύθερες επιφάνειες, γιατί θα χρειασθείς κατά μέσο όρο περίπου
    70 κυβικά νερού ΤΟ ΧΡΟΝΟ για κάθε 100 τ.μ. (700 κ.μ. ανά στρέμμα), ή το μισό σχεδόν αν βάλεις αγριάδα.
    Περιμένω νέα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Αντώνη, κατ' αρχήν, σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και το ενδιαφέρον που δείχνεις αναφορικά με την περιπτωσή μου.
    Στο αγρόκτημα το οποίο είναι γύρω στα 6 στρεμ., υπάρχει ένα ερείπωμένο κτίριο - παλαιά αποθήκη περίπου 25 τετρ. μέτρων και σκέπτομαι σε πρώτη φάση να καλλιέργήσω κηπευτικά. Στην περιοχή που κατοικώ δεν υπάρχουν ούτε δίκτυο ύδρευσης ούτε υπόγεια ύδατα και όπως πολύ σωστά ανέφερες, η μόνη λύση είναι η αποθήκευση ομβρίων υδάτων. Άρα, με βάση την εμπείρια και τις γνώσεις σου, για καλιέργεια λαχανικών εποχής (ντομάτα, αγγούρι, φασόλι, ραπανάκι, καρότο, πατάτα κ.τ.λ.)και για την προαναφερθείσα έκταση, πόση κρίνεις πως πρέπει να είναι η επιφάνεια της δεξαμενής; Έχει σημασία αν είναι υπόγεια ή υπέργεια; τι προτείνεις ;
    Σ' ευχαριστώ προκαταβολικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Φίλε poluvotis.
    Ξεκινώ την απάντησή μου διευκρινίζοντας ότι δεν είμαι Γεωπόνος, ούτε επαγγελματίας καλλιεργητής, επομένως δεν γνωρίζω ποιές είναι οι ανάγκες σου σε νερό. Για τον λόγο αυτό στην πρώτη επικοινωνία έγραψα ότι πάνω από όλα πρέπει να μάθεις εσύ πόσο νερό χρειάζεσαι. Επομένως:
    -Ρώτησε έμπειρο γεωπόνο να σου υποδείξει καλλιέργειες και αρδευτικές ανάγκες.
    -Ποικιλίες με μικρές απαιτήσεις σε νερό.
    -Ποικιλίες που αντέχουν σε ξηρασία και εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο τις περιόδους βροχών.
    - Από την στέγη του οικίσκου που υπάρχει, σύμφωνα με όσα ανέφερα μπορείς να συγκεντρώσεις 15 κ.μ. νερό, σε φυσιολογική χρονιά. Αν χρειάζεσαι περισσότερο, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσεις τις επιφάνειες ομβριοσυλλογής, άρα στην περίπτωσή σου να δημιουργήσεις συλλεκτήριες τάφρους και βέβαια να κατασκευάσεις τους αντίστοιχους αποθηκευτικούς χώρους. (Ξαναδιάβασε στην πρώτη μου απάντηση όλα τα σχετικά).
    - Οι τάφροι με την σειρά τους σημαίνουν υπόγεια κατασκευή.
    - Σε κάθε περίπτωση υδατοδεξαμενής, οι βασικές επιδιώξεις είναι δύο:
    α. Άριστη στεγανοποίηση ώστε να μηδενισθούν οι απώλειες- διαρροές.
    β. Κατασκευή τέτοια ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εξάτμιση. Η επίγεια τοποθέτηση επομένως πλαστικών ή μεταλλικών δεξαμενών, χωρίς να επιχωθούν, είναι η
    χειρότερη επιλογή.

    Οφείλεις πάντως να έχεις ως οδηγό το «κάθε αρχή και δύσκολη» και ως πεποίθηση ότι δεν μπορεί να είναι από την αρχή όλα τέλεια.
    Επομένως για να έχεις τα βέλτιστα αποτελέσματα, χρειάζεται πρώτα από όλα μελέτη, υπομονή και οργάνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Καλησπερα.Το καλοκαιρι που μας πέρασε εφτιαξα ένα ξυλόφουρνο με οδηγίες απο το ftiaxno.gr μονο με πυροτουβλα και πυλό. Χωρις τσιμέντο ή αμμο.Απο πανω έβαλα συρματοπλεγμα και δύο χέρια σοβά. Το αποτέλεσμα ειναι εκπληκτικο.Δεν εσκασε απο πουθενα και ελιωσε και ενα γυαλινο μπουκάλι .Eχω βαλει θερμομετρο στην πορτα και ψηνω τα πάντα. Περιτό να σας πω, πως δεν εχω αγοράσει ψωμι εδω και ένα χρόνο.Oποιος θελει μπορω να του δώσω πληροφορίες και φωτογραφίες. Tο mail μου είναι anestopapad@gmail.com. Εχω και μια απορία αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει.Ψήνω το ψωμι σε φόρμες. Προσπάθησα να το ψήσω χωρίς φορμα κατευθειαν στο φούρνο. Μετα το ζυμωμα και αφού το αφησα να φουσκώσει το έβαλα στο φτυάρι και στο φουρνο για ψήσιμο. Το προβλημα ειναι οτι το ψωμι "κάθετε" μολις το βάζω στο φουρνο.Και απ' οσο ξερω οι παλιοι το εψιναν με αυτό τον τροπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Ανώνυμος19/6/10, 4:39 μ.μ.

    καλησπερα το ονομα μου ειναι θανος. παιδια μπραβο σε ολους σας πολυ καλα ολα αυτα που διαβαζω.....προσφατα εφτιαξα μια ψησταρια και μου στοιχησε το 1/3 τι τιμης που κατασκευαζουν εξω...και ειναι και πολυ καλη κατασκευη λογω του πατερα μου που ειχε ασχοληθει και με οικοδομη... για το φουρνο θα μπορουσε καποιος να μου πει τι γινετε με το θεμα της καμιναδας...ενταξει την εχω δει σε ετοιμα αλλα θα τη κατασκευασω ... στο δικο μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. γεια και χαρα σας.Εγω αποφασισα κι εκανα παραδοσιακο φουρνο χρησιμοποιωντας ομως συγχρονα υλικα-γι αυτο υπαρχει η τεχνολογια,σκεφτηκα.Ετσι αγορασα πυροτουβλα,πυροκολλα-ως 1200 βαθμους-και για καλουπι φελιζολ σε σχημα μισου
    βαρελιου-η ιδεα παρθηκε απο το site traditional ovens.Εκανα και καπνοδοχο και για πορτα χρησιμοποιησα YTONG παχους 7,5 εκ.Εχω κανει δυο αναματα εκλεισα καποιες μικρορωγμες και τωρα παω για τριτο και καλο.Τα ξαναλεμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Ανώνυμος22/6/10, 12:21 π.μ.

    φιλε θανο η καμιναδα πρεπει να εχει το σχημα ενος πλαγιαστου S με μικροτερες καμπυλες ενοειτε για να βοηθαει στην απαγωγη καυσαεριων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Ανώνυμος5/7/10, 9:01 π.μ.

    εσυ που ρωτάς για το ικα το παιζεις έξυπνος ; σε ποιον θα κολήσει ικα ; στον εαυτό του; δηλαδή αν μου χαλάσει το καζανάκι της τουαλέτας και το φιάξω μόνος μου θα πρέπει να πληρώσω ΙΚΑ; ή επειδή ειναι νέα κατασκευή; εδω αλλος στη Δράμα εχτισε ολόκληρο νοσοκομείο και δεν ειχε άδεια και εσύ μου λες για ενα φούρνο;
    http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_9391.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Ανώνυμος14/7/10, 12:02 π.μ.

    καλησπερα σε ολη την ελλαδα.βλεπω οτι το θεμα του ξυλοφουρνου εχει πολυ ενδιαφερον,και ειναι αρκετοι που ρωτανε για πληροφοριες,προσωπικα με εχουν παρει τηλ.πανω απο 6 ατομακαι εχουμε ανταλαξει email. αν καποιος φιλος θελει να μαθει κατι απο την δικη μου μικρη πειρα στους φουρνους,το email moy einai teo.amperiadis@gmail.com,να του στειλω τις φωτογραφιες απο τον φουρνο μου καθως και οδηγιες το πως τον κατασκευασα,βρισκομαι θεσσαλονικη για οποιον θελει να τον δει απο κοντα.δεν ξερω αν μπορω να νεβασω τις φωτο εδω,ο ιδιοκτητης αν θελει ας μου στειλει ενα πμ.καλο σας βραδυ αγαπητοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Θεόδωρε συνονόματε από Θεσσαλονίκη καλή σου μέρα. Ευχαρίστως να μου στείλεις τις φωτογραφίες από τον φούρνο σου και τις δικές σου οδηγίες κατασκευής. Θα τις δημοσιεύσω εδώ κάτω από τη δικιά μου κατασκευή. Στείλε μου στο email ftiaxnw@gmail.com τις φωτογραφίες και ότι άλλο πιστεύεις ότι θα ήταν χρήσιμο για αυτούς που ενδιαφέρονται. Σε ευχαριστώ εκ τον προτέρων για τη καλή σου διάθεση να βοηθήσεις. Όποιος άλλος έχει φτιάξει ξυλόφουρνο και ενδιαφέρεται να μου στείλει τις φωτογραφίες του να τις δημοσιεύσω, ας μου τις στείλει στο ίδιο email. Πιστεύω είναι μια καλή ιδέα ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Ανώνυμος24/7/10, 9:45 μ.μ.

    Μια καυτή ερώτηση έχω να σας κάνω. Στις παραπάνω φωτογραφίες βλέπουμε τον πηλό που έχει χρησιμοποιηθεί και έχει αναφερθεί ότι τον έχουν μαζέψει από το βουνό. και έρχεται τώρα η ερώτηση.
    Που μπορύμε να βρούμε αυτό το υλικό (πηλός)?
    δεδομένου ότι είμαστε στην εξωτική πρωτέυουσα και δεν έχουμε βουνά σε κοντινή απόσταση.
    Υπάρχει περίπτωση να βρούμε πηλό σε καταστήματα;
    Ποια καταστήματα μπορεί να πουλάνε πηλό για την κατασκευή φούρνου;

    αυτά τα ολίγα παίδες.
    ευχαριστούμε προκαταβολικά.
    (ομάδα κατασκευής ξυλόφουρνου) Ο.ΚΑ.ΞΥ. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΝ ΠΡΙΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 13-15 ΧΡΟΝΙΑ.ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ.ΠΑΛΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΥΛΟ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ ΤΟΝ ΚΑΝΑΝ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΤΟΥΒΛΑ,ΚΑΙ ΛΑΣΠΗ (ΠΗΛΟ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Ανώνυμος26/7/10, 7:49 μ.μ.

    για την κατασκευη του φουρνου χρισιμοποιουμε απλο κοκκινοχωμα,αυτο που δουλευουν και τα κεραμοποιια,παμφθηνο και ευκολοβρετο υλικο,εγω το βρηκα στο βουνο εξω απο το χωριο που μενω,κοντα στην θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Ανώνυμος2/8/10, 8:06 μ.μ.

    πολυ ωραιο ο φουρνος του γιαννη πολυ καλη δουλεια......μηπως μπορει να μας πει διαστασεις.....ποσο ειναι ο χωρος ψησιματος και ποσο ειναι οι διαστασεις της ορθογωνιας πορτας που εφτιαξε? και παλι μπραβο Γιαννη παρα πολυ καλη δουλεια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Ανώνυμος25/8/10, 12:25 μ.μ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΗΔΗ ΕΙΧΑ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΜΠΩ ΛΟΓΟ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΔΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΝΤΕ ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

    chris714730 ΤΟ ΤΗΛ. ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 6975738570 ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΥΤΙΑΞΕΣ ΠΑΡΕΜΕ. ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΕ ΡΟΤΙΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΤΕΧΝΗΚΗ

    ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Ανώνυμος30/8/10, 11:37 π.μ.

    Καταρχάς συγχαρητήρια
    Η ερώτηση που ήθελα να κάνω είναι αν στην κατασκευή πρέπει να υπάρχει και κάποια τρύπα και αν ναι σε ποιό σημείο του θόλου γίνεται. Ποιά η χρησιμότητά της; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Ανώνυμος6/9/10, 1:15 μ.μ.

    γεια σας!!
    ο πατέρας μου φτιάχνει ξυλόφουρνο και θα ήθελα να σας ρωτήσω από που θα μπορούσαμε να βρούμε θερμόμετρο σε κάποια οικονομική τιμή. Είτε από κάποιο κατάστημα στη θεσσαλονίκη είτε και απτο Internet.. Θα με βοηθούσε πολύ η γνώση σας. Για οτιδήποτε στείλτε μου παρακαλώ email στο : marionezaki@hotmail.com
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων, καλή συνέχεια και καλές δημιουργίες.
    Μαριαλένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Ανώνυμος13/9/10, 7:30 μ.μ.

    καλησπερα μπορει να μας πει ο γιαννης η καποιος που να γνωριζει στο ξυλινο φουρνο που εχει φτιαξει με καμιναδα η ορθογονια εισοδος που εχει φτιαξει τι διαστασεις εχει...

    ευχαριστω
    θανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Ανώνυμος21/9/10, 3:25 μ.μ.

    Για τον φιλο/φιλη που ρωταει για θερμομετρα: τρομερη ποικιλια απο θερμομετρα καθε ειδους και τιμης, θα βρεις στον Βρασιδα, Δωδεκανησου 5-7, Θεσσαλονικη, τηλ. 2310-521246.

    Καλη τυχη με τον φουρνο.
    Βασιλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Ανώνυμος2/10/10, 10:07 μ.μ.

    οσο αφορα την τρυπα στο θολο,εδω στο χωριο παλια ετσι το κανανε ,για να τραβαει ο φουρνος στο αναμα του,κανανε μια τρυπα στο πλαι του θολου και μετα το καψιμο την κλεινανε με λασπη για να μην κρυωνει.οσο για τις διαστασεις της πορτας την κανεις ωστε να χωρα το μεγαλυτερο σκευος σου που θελεις να χρισημοποιησεις,δεν παιζει ρολο στην .κατασκευη'
    προς τι η χρηση θερμομετρου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Ανώνυμος12/10/10, 8:55 μ.μ.

    οΕνδιαφέρομαι κι εγώ να φτιάξουμε ξυλόφουρνο, γι αυτό μελέτησα με προσοχή τις οδηγίες και όλα τα σχόλια.Την κατασκευή θα αναλάβει ο γαμπρός μου, αλλά πρέπει να του συγκεντρώσω εγώ όλες τις σχετικές πληροφορίες. Εντυπωσιάστηκα από τον φούρνο του Γιάννη, με την ορθογώνια καμινάδα! Καλές οι φωτογραφίες, αλλά μήπως μπορούμε να έχουμε και περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με την κατασκευή της; Ανδριάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Ανώνυμος16/10/10, 7:47 π.μ.

    Καλημερα

    Ηθελα να σας ευχαριστησω ολους, γιατι με τον ενα τροπο η τον αλλο, με βοηθησατε να κατασκευασω τον ξυλοφουρνο μου, αν και δεν ειχα βαλει στην ζωη μου, ενα τουβλο επανω σε αλλο. Μπετα ειχα ριξει. Με τα τουβλα ομως, καμμια σχεση. Εκτος αυτου, ειχα προβλημα και με τα υλικα, αφου δεν μπορεσα να βρω μεγαλα πυροτουβλα και χρησιμοποιησα στενα διακοσμητικα. Επισης, εκανα ορθογωνιο φουρνο και οχι στρογγυλο, 80x100 cm με ενα πλεγμα για καλουπι. Εκανα ακομη και καμιναδα για αισθητικους περισσοτερο λογους, ομως λειτουργει σχετικα καλα -θα την σηκωσω λιγο ακομη. Περισσοτερο κουραγιο πηρα, οταν θυμηθηκα αυτον που ειχε η γιαγια μου στην Θρακη. Οτι και να εκανα, θα ηταν καλυτερος απο εκεινον, που ηταν απο σχιστολιθο και κοκκινοχωμα. Το αποτελεσμα, ειναι αριστο! Σαββατο σημερα και παω να ζημωσω...
    Και παλι σας ευχαριστω.
    Χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Ανώνυμος6/11/10, 2:53 μ.μ.

    γεια σας, ξεκίνησα να φτιάχνω έναν πέτρινο φούρνο αλλά ακόμα δεν έχω τελειώσει, επειδή έψαξα πολύ και ακόμα ψάχνω διαπίστωσα ότι τα βασικά για έναν πετυχημένο φούρνο είναι: 1 οι σωστές διαστάσεις,2 η θερμομόνωση και 3 το υλικό των πυρότουβλων. Εν καιρώ θα σας αποστείλω και κατασκευαστικά σχέδια με όσες λεπτομέρειες μπορώ. Έσχω φτιάξει μερικά σκαριφήματα (σχέδια με το χέρι) απο παλιούς φούρνους που μελέτησα και μέτρησα στο χωριό μου και βρήκα κάποια κοινά στοιχεία. Η βάση του πρέπει να έχει είναι ή πυρότουβλο ή ελαφρόπετρα. Συμφωνώ ότι το ποιο σωστό είναι να αποφύσουμε τα σύγχρονα υλικά εκτός απο το πυροτσιμέντο. Αυτό πρέπει να μπεί μαζί με πυρόχωμα σε αναλογία 1:2 γιατί έχει καλύτερη θερμική συμπεριφορά και παίρνει μεγάλες συστολές-διαστολές από τον σκέτο πηλό με αποτέλεσμα να μην έχουμε ραγίσματα. Όλα τα άλλα τεχνητά υλικά σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν βλαβερές χημικές ουσίες.
    Δεν αναφέραμε καθόλου όμως το θέμα της εργονομίας σε έναν πέτρινο φούρνο που είναι σημαντικό. Για τη μόνωση, με τίποτα να μην βάλετε πετροβάμβακα ή άλλο μονωτικό υλικό. Η άμμος θαλάσσης (καθαρή και πλυμένη πολλές φορές για να μην γεμίσουν άλατα τα πυρότουβλά σας) ή ποταμίσια είναι αρκετή και ιδίως μαζί με σπασμένα κεραμίδια ή τούλβα.
    Η απόσταση ανάμεσα στην εξωτερική πλευρά του θόλου με τον τοίχο να είναι τουλάχιστον 15 εκ για να γεμίσει με φυσικό μονωτικό.
    Τέλος, η καμινάδα μπορεί να μπεί είτε στην είσοδο του φούρνου είτε στο πλάι αρκεί μετά την καύση των ξύλων να μην επικοινωνεί με το εσωτερικό του θόλου. Αν τοποθετηθεί στα πλαινά τοιχώματα δεν θα μαυρίζει η πρόσοψη του φούρνου, δηλαδή είναι καθαρά θέμα αισθητικής το σημείο που θα τοποθετηθεί.
    Για την ώρα αυτά, μόλις μπορέσω θα σας στείλω κατασκευαστικά σχέδια.
    Μαρία, πολιτικός μηχανικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Ανώνυμος6/11/10, 2:54 μ.μ.

    γεια σας, ξεκίνησα να φτιάχνω έναν πέτρινο φούρνο αλλά ακόμα δεν έχω τελειώσει, επειδή έψαξα πολύ και ακόμα ψάχνω διαπίστωσα ότι τα βασικά για έναν πετυχημένο φούρνο είναι: 1 οι σωστές διαστάσεις,2 η θερμομόνωση και 3 το υλικό των πυρότουβλων. Εν καιρώ θα σας αποστείλω και κατασκευαστικά σχέδια με όσες λεπτομέρειες μπορώ. Έσχω φτιάξει μερικά σκαριφήματα (σχέδια με το χέρι) απο παλιούς φούρνους που μελέτησα και μέτρησα στο χωριό μου και βρήκα κάποια κοινά στοιχεία. Η βάση του πρέπει να έχει είναι ή πυρότουβλο ή ελαφρόπετρα. Συμφωνώ ότι το ποιο σωστό είναι να αποφύσουμε τα σύγχρονα υλικά εκτός απο το πυροτσιμέντο. Αυτό πρέπει να μπεί μαζί με πυρόχωμα σε αναλογία 1:2 γιατί έχει καλύτερη θερμική συμπεριφορά και παίρνει μεγάλες συστολές-διαστολές από τον σκέτο πηλό με αποτέλεσμα να μην έχουμε ραγίσματα. Όλα τα άλλα τεχνητά υλικά σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν βλαβερές χημικές ουσίες.
    Δεν αναφέραμε καθόλου όμως το θέμα της εργονομίας σε έναν πέτρινο φούρνο που είναι σημαντικό. Για τη μόνωση, με τίποτα να μην βάλετε πετροβάμβακα ή άλλο μονωτικό υλικό. Η άμμος θαλάσσης (καθαρή και πλυμένη πολλές φορές για να μην γεμίσουν άλατα τα πυρότουβλά σας) ή ποταμίσια είναι αρκετή και ιδίως μαζί με σπασμένα κεραμίδια ή τούλβα.
    Η απόσταση ανάμεσα στην εξωτερική πλευρά του θόλου με τον τοίχο να είναι τουλάχιστον 15 εκ για να γεμίσει με φυσικό μονωτικό.
    Τέλος, η καμινάδα μπορεί να μπεί είτε στην είσοδο του φούρνου είτε στο πλάι αρκεί μετά την καύση των ξύλων να μην επικοινωνεί με το εσωτερικό του θόλου. Αν τοποθετηθεί στα πλαινά τοιχώματα δεν θα μαυρίζει η πρόσοψη του φούρνου, δηλαδή είναι καθαρά θέμα αισθητικής το σημείο που θα τοποθετηθεί.
    Για την ώρα αυτά, μόλις μπορέσω θα σας στείλω κατασκευαστικά σχέδια.
    Μαρία, πολιτικός μηχανικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. ΔΗΜΗΤΡΗΣ6/11/10, 11:11 μ.μ.

    Ζω Αμερικη και φτιαχνω ξυλοφουρνους εδω και χρονια για σπιτια αλλα και πιτσαριες. Οι προγονοι μας χρησιμοποιουσαν οτι ειχαν για υλικα και μονωση. Για μενα ο πετυχιμενος φουρνος ειναι αυτος που διατηρει υψηλες θερμοκρασιες για μεγαλο χρονικο διαστημα. Για να το πετυχει κανεις αυτο πρεπει να πεσει πολλη μονωση.
    Αφου κτιστει ο θολος, λασπωνεται καλα απ'εξω με λασπη (πυροχωμα,αμμο,ασβεστη, τσιμεντο)και μολις τραβηξει λιγο,τον περναμε κανια δυο φορες με ενα βρεγμενο σφουγγαρι, για να μη σκασει η λασπη. Την αλλη μερα πρεπει να ντυθει (χωρις κενα) με "πυροκουβερτα", ετσι τη λεμε εδω. Μετα απο την πυροκουβερτα, κοτετσοσυρμα και μια στρωση περιπου 10 εκκατοστα, μοιγμα μπετου με περλιτη. Μετα κτοιζουμε τους εξωτερικους τοιχους (κουτι)με τσιμεντολιθους και το γεμιζουμε καλα με μονωτικο (περλιτη) και ριχνουμε πλακα για καπακι. Απ'εξω το ντυνουμε με πετρα η εμφανη τουβλα, η σοβα. Οπως καταλαβαινει κανεις το τελικο κτισμα ειναι τεραστιο σε σχεση με το Θολο. Στη πλακα(μπετο) για το δαπεδο του θολου, Θελει μονωση, μυγμα(περλιτη/μπετο)και τα πυροτουβλα του πατωματος, τοποθετουντε στο πλαι τους ορθια, χωρις λασπη μεταξυ τους, μονο απο κατω.
    Εδω στην Αμερικη, χρησιμοποιουμε τα ιδια πυροτουβλα που κτιζουμε τα τζακια, και λασπη φτιαγμενη απο (πυροχωμα, αμμο, ασβεστη, τσιμεντο).
    Οποιος ενδιαφερεται μπορω να του στειλω φωτογραφιες απο φουρνους που εχω κτισει. Τους αναβεις σημερα και με κλειστη την πορτα, μετα απο 2-3 μερες καινε ακομα μεσα.

    Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Μαρία και Δημήτρη, ευχαριστώ για την πρόθεσή σας να συμβάλλεται με τις γνώσεις σας και να βοηθήσετε περισσότερο στη συγκεκριμένη κατασκευή. Είναι ευπρόσδεκτη και καλοδεχούμενη, ιδιαίτερα όταν προέρχεται και από ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με το αντικείμενο. Μπορείτε να γράψετε ότι πληροφορίες διαθέτεται στα σχόλια και εγώ θα τις μεταφέρω και στη κεντρική ανάρτηση. Μπορείτε ακόμα να μου στείλετε και τις σχετικές φωτογραφίες στο email ftiaxnw@gmail.com τις οποίες θα προσθέσω στην ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Ανώνυμος13/11/10, 9:12 π.μ.

    Mετά απο αρκετό χρόνο κατάφερα να τελειώσω και εγω το ξυλόφουρνό μου . το βασικό υλικό που με βοήθησε πάρα πολύ ήταν η κόλλα για πυρότουβλα durostic d8 λιγο ακριβούτσικη αλλά μπορεσα και εχτισα τα τουβλα κατα μήκος , στο τέλος γέμισα τα κενά με πυρόχομα σκέτο(ασπρου χρώματος) και εριξα νερό απο πάνω , ύστερα δεύτερη στρώση με άμμο και γεμισε εντελώς κατόπιν εφιαξα πηλό απο απλό χωμα κόκινο και τον αλοιψα όλο, στο τελος το κάλυψα με την ιδια την πυρόκολλα ενα ελαφρό στρώμα . απο μέσα τον έκλεισα χαραμάδες και ενώσεις με πυρόχωμα σκούρο χρώμα(θα έπρεπε να το ειχα κάνει κατά τη διάρκεια ) .τελικά το μονο πρόβλημα ειναι μια περιμετρική χαραμάδα πολύ μικρού πάχους που την εχω καλύψει με πηλό απο πυρόχωμα. εψησα εχτες το πρώτο ψωμί και όλα καλά .
    .Σε τελική ανάλυση μάθαινα προχωρώντας και τις περισσότερες φορές λειτουργούσα αυτοσχεδιαστικά .Tο καλούπι το σκέφτηκα μονος μου βλέποντας απο δω και απο εκει.
    Καλή συνέχεια σε όλους Νικόλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Ανώνυμος18/11/10, 7:59 μ.μ.

    Γεια χαρα, ειμαι στη διαδικασια φτιαχνοντας ξυλοφουρνο, μερικα πραγματα που μπορουν να σας βοηθησουν, γαλλικα πυροτουβλα βρηκα στον Ταυρο, Αθηνα, Λουκατος, 1,53 το ενα διασταση 5-11-22 και για φουρνο με εσωτερικο ,75χ1,00 χρειαστηκα 270 τουβλα, μονωτικο εβαλα βερμικουλιτη αλλα ειναι λιγο ακριβος 26ευρο το τσουβαλι καιτο εστρωσα με απλο τσιμεντο 3:1 κατω και πανω εβαλα και 1 μερος ασβεστη συν τα αλλα, ειμαι στο τελευταιο σταδιο και συντομα θα τον αναψω. εχω μια ερωτηση,θελουν καψιμο στην αρχη τα πυροτουβλα οπως οι παραδοσιακοι φουρνοι, η ξεκιναω υα ψησιματα? Ευχαριστω. Χάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. γεια σε όλους.μπορεί κάποιος να με πληροφορήσει για το κάψιμο γιατί δεν μου κρστάει θερμοκρασία ενώ από κατασκευή είναι εντάξει.Μήπως δεν τον καίω αρκετά?Πόσα ξύλα μικρά μεγάλα πόση ώρα είναι ανοιχτός όταν καίγεται και ό,τι άλλο ξέρετε.Ο φούρνος δεν έχει καμινάδα και η διάμετρος είναι 90πόντοι.Ευχαριστώ και καλή χρονιά.Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Ανώνυμος11/1/11, 9:21 μ.μ.

    Καλη χρονια σε ολους για το φιλο Γιαννη που ρωταει για το καψιμο του φουρνου. Θελει τουλαχιστον κανα δυωρο αναμα ισως και παραπανω φυσικα εχει σημασια το τι θα ψησουμε. Πολλες φορες η φωτια θελει γυρισμα μεσα στο φουρνο να καιγεται ομοιομορφα και οταν θα δεις οτι τα πυροτουβλα ασπριζουν καπου εκει εχει πιασει θερμοκρασια που λεμε. Για περισσοτερη βοηθεια αν θελεις γραψε μου στο anastteo@gmail.com φιλικα Μακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Γειά σας και καλή χρονιά.Πρακαλώ αν κάποιος γωρίζει να μου απαντήσει.Μου έχει σκάσει εξωτερικά ο φούρνος.Τον είχα αγοράσει έτοιμο. Απο έξω φένεται να είναι τσιμέντο. Τί μπορώ να κάνω? Να τον αλείψω με άργιλο ή πυροτσιμέντο? Τί άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Ανώνυμος19/1/11, 7:29 μ.μ.

    Γειά σας και καλή χρονιά.Πρακαλώ αν κάποιος γωρίζει να μου απαντήσει.Μου έχει σκάσει εξωτερικά ο φούρνος.Τον είχα αγοράσει έτοιμο. Απο έξω φένεται να είναι τσιμέντο. Τί μπορώ να κάνω? Να τον αλείψω με άργιλο ή πυροτσιμέντο? Τί άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Γειά σας και καλή χρονιά.Πρακαλώ αν κάποιος γωρίζει να μου απαντήσει.Μου έχει σκάσει εξωτερικά ο φούρνος.Τον είχα αγοράσει έτοιμο. Απο έξω φένεται να είναι τσιμέντο. Τί μπορώ να κάνω? Να τον αλείψω με άργιλο ή πυροτσιμέντο? Τί άλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Ανώνυμος29/1/11, 10:54 μ.μ.

    Καλησπερα σε οσους εξακολουθουν να ειναι στη φοβερη αυτη κουβεντα. Θελω κι εγω να φτιαξω φουρνο και βρηκα τις απαντησεις παραπανω για τις οποιες ναστε ολοι καλα. Μερικες ερωτησεις: α) που μπορω να βρω παλια πυροτουβλα στη θεσσαλονικη ή στα περιξ; β) επειδη θελω να συνδυασω και ψησταρια, εχει κανεις καποια ιδεα για το παντρεμα,ωστε να εξυπηρετουνται και τα δυο απο μια ενιαια καμιναδα; γ) μηπως συνισταται καποιος προσανατολισμος για το φουρνο; δ) μηπως ενδεικνυται για το χτισιμο καποια εποχη;
    Ευχαριστω προκαταβολικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Ανώνυμος4/2/11, 8:23 μ.μ.

    Πυροτουβλα στην Θεσσαλονικη θα βρεις οπου πουλουν δομικα υλικα.
    Η καμιναδα στον φουρνο δεν ειναι απαραιτητη, ομως δεν μπορει να ειναι και κοινη με την ψησταρια. Βολευει ομως το να ειναι ο φουρνος διπλα της, αφου μπορεις τα καρβουνα που βγαζεις να τα χρησιμοποιεις για να ψησεις.
    Κανενα θεμα με τον προσανατολισμο, ουτε και με την εποχη, αρκει να ειναι σκεπασμενη -απ τις βροχες- η κατασκευη μεχρι να τελειωσει. Μαλλον ειναι καλυτερα να τον φτιαξεις σ εποχη πουν εχει υγρασια, αφου οσο αργοτερα στεγνωνει το πυροχωμα, τοσο καλυτερα.

    Xρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Ανώνυμος8/2/11, 7:47 μ.μ.

    Ένας μάστορας μου είχε φτιάξει στο χωριό ένα ξυλόφουρνο από ένα μεγάλο (τεράστιο) πυθάρι,παλιό, που ήταν χαλασμένο, για πέταμα. Μ' αυτό έκανε το θόλο και ολόγυρα υποθέτω τσιμέντο.
    Φλώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Παιδια γεια σας εχει κανεις εμπειρια απο το προγραμμα[Εθελοντης Γειτονας]Θελω να προσφερω τον ελευθερο χρονο μου αφιλοκερδως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. ....φιλοι,
    αν χρησιμοποιησω ενα μεγαλο πιθαρι κομμενο στη μεση, με την καταλληλη μονωση εξωτερικα πιστευεται οτι θα εχει αποτελεσμα;
    ευχαριστω....
    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΡΓΟΥΝΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Ανώνυμος9/2/11, 7:13 μ.μ.

    Οχι,ουτε για αστειο μη το κανεις.Οταν ο φουρνος καει καλα εχει υψηλες θερμοκρασιες , το πιθαρι δεν ειναι πυριμαχο θα σπασει.Η αποφαση δικια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. ...μα, το πιθαρι δεν ψηνεται σε υψηλες θερμοκρασιες ή κανω λαθος?
    με αυτο το σκεπτικο αναρωτιεμαι αν ειναι εφικτο...
    ευχαριστω και παλι
    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΡΓΟΥΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Ανώνυμος9/2/11, 8:00 μ.μ.

    Φιλε Βασιλη το πιθαρι θα σπασει δεν αντεχει σε υψηλες θερμοκρασιες.Δεν εναι πυριμαχο υλικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Ανώνυμος9/2/11, 10:01 μ.μ.

    Τη βαση του φουρνου να τη στρωσεις με γυαλι και αλατι χοντρο σκεπασμα με ποταμισια αμμο και απο πανω βαζεις πλακα το πυροτουβλο που το στρωνεις με πυροχωμα.Με αυτο το τροπο δεν θα εχεις απωλεια θερμοκρασιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Ανώνυμος9/2/11, 10:08 μ.μ.

    Ποτε δεν σοβατιζουμε το φουρνο εσωτερικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Αυτό με το πιθάρι, καλό θα ήταν να απαντήσει κάποιος που ξέρει παρόμοια περίπτωση, γιατί έχω ακούσει και εγώ ότι γίνεται αλλά δεν το έχω δει στην πράξη.
    Οσο για το...ΙΚΑ και τις άδειες, κάποτε που οι άνθρωποι βοηθούσαν ο ένας τον άλλον και έφτιαχναν τα σπίτια τους και ή τις αγροικίες τους, υπήρχαν κτίρια σε ΠΛΗΡΗ αρμονία με το περιβάλλον και ήταν ΕΦΙΚΤΟ για τον καθένα να αποκτήσει το σπίτι του. Τη σημερινή εποχή (που όλο βλέπουμε τί γίνεται...)αν πάω στο κτήμα μου και μαζέψω τις πέτρες και με αυτές χτίσω το εξοχικό μου χωρίς να δώσω αναφορά σε κανέναν ποιος χάνει?
    Σίγουρα όχι εγώ!! Ούτε και το περιβάλλον...
    Ακραίο το παράδειγμα ε?
    Οχι πιο ακραίο από το να βγάλω άδεια και να πληρώσω ΙΚΑ για τον...ξυλόφουρνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Ευγενιος10/2/11, 7:21 π.μ.

    Το πιθαρι δε κανει,υπαρχουν πυριμαχα υλικα τα βαζεις και απολαμβανεις αυτο που εφτιαξες,τα υπολοιπα ειναι ναχαμε να λεγαμε.Ως αναφορα για την αδεια, πας μονο σου στη Πολεοδομια και σου δινει αδεια μικρης κλιμακας δεν πληρωνεις,σε αντιθετη περιπτωση αν την γλιτωσεις απο κακο γειτονα θα το πληρωσεις καποτε, οταν κανεις τη μεταβιβαση στο ακινητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Ανώνυμος11/2/11, 1:33 π.μ.

    Χαιρετώ την παρέα. Σκέπτομαι, με το που θα φτιάξει ο καιρός, να ξεκινήσω την κατασκευή ενός ξυλόφουρνου στην αυλή (εσωτερική διάμετρος 100εκ, ύψος 50εκ) Έχω ήδη συγκεντρώσει παλιά τούβλα τοιχοποιίας, γνωστά και ως ΄΄Τούρκικα΄΄, για την κατασκευή του θόλου. Κατά την διαλογή τον τούβλων τα χώρισα σε δύο κατηγορίες, συμπαγή (χωρίς βαθούλωμα, βαριά, 23*11*4-5) και κοινά (με βαθούλωμα στην μια πλευρά, μικρότερου βάρους [από τα συμπαγή], 23*11*3-4). Κατέληξα ότι για τον θόλο ίσος να ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσω τα συμπαγή, κομμένα στη μέση (11*11*4-5) κτίζοντας τα κατά πλάτος. Βρήκα στο εμπόριο πυρόπλακες (50*50*5 χρώματος γκρι [θυμίζουν πλάκες τσιμέντου σε καλούπι] ) οι οποίες, κατά τα λεγόμενα του εμπόρου, χρησιμοποιούνται σε επαγγελματικούς ξυλόφουρνους και πιστεύω ότι θα βολέψουνε αντί των πυρότουβλων για βάση ψησίματος. Ως υλικό χτισίματος λέω να χρησιμοποιήσω άμμο θαλάσσης ή πυρόχομα, δεν έχω καταλήξει ακόμη, με λίγο πυροτσιμέντο(3/1 - 4/1). Ως μόνωση κάτω από της πυρόπλακες (μέσα σε εσοχή 5εκ της πλάκας διαμέτρου ισής με της εξωτερικής διαμέτρου του φούρνου) σκέπτομαι να χρησιμοποιήσω μία στρώση 3εκ από άμμο θαλάσσης και 1εκ αλάτι χοντρό. Για μόνωση πάνω από τα πυρότουβλα, σοβαντισμένα με το ίδιο υλικό που χρησιμοποιήθηκε για το χτίσιμο, πετροβάμβακα τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο (για την εξωτερική υγρασία) κοτετσόσυρμα και σοβαντισμένο με χοντρό και ψιλό σοβά (άμμος νταμαρίσιος με τσιμέντο μαύρο [3/1] + ασβέστη και λίγο revinex για το χοντρό, μαρμαροκονία με λίγο λευκό τσιμέντο και ασβέστη για το ψιλό). Δεν γνωρίζω για της διαστάσεις που θα πρέπει να έχει η είσοδος του φούρνου καθώς και της εσωτερικής διαμέτρου της καμινάδας την οποία θα χτίσω με τα υπόλοιπα τούβλα με το βαθούλωμα. Υπάρχει κάποιος κανόνας για της συγκεκριμένες διαστάσεις? Θα ήθελα την γνώμη και της παρατηρήσεις σας (θετικές και αρνητικές) για τα παραπάνω, πριν προχωρήσω στην υλοποίηση της κατασκευής. Χρόνος υπάρχει για ΄΄ ψάξιμο ΄΄. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Παντελής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. "...σε αντιθετη περιπτωση αν την γλιτωσεις απο κακο γειτονα θα το πληρωσεις καποτε, οταν κανεις τη μεταβιβαση στο ακινητο."

    Σε ένα κράτος που διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλον, που (σε επίδειξη...τσαμπουκά") κατεδαφίζει γραφικές ψαροκαλύβες ενώ παράλληλα "ημέτεροι" και κατέχοντες χτίζουν μια ανάσα από το κυμοθάλλασο, σε ένα κράτος όπου το νόμιμο και το...δίκαιο, σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση και σύγκρουση, μόνον ένας αφελής θα περίμενε κάτιδιαφορετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Ευγενιος11/2/11, 7:42 μ.μ.

    Παντελη,λυπαμαι απο τα λεγομενα σου αρχιζεις με λαθος υλικα,τα τουβλα τοιχοποιιας δε κανουν κρατησετα για να κανεις διακοσμηση εξωτερικα του φουρνου,εγω δε μπορω να καταλαβω αφου υπαρχουν πυριμαχα υλικα καταλληλα γιαυτη τη κατασκευη και ποιο οικονομικα μας αρεσει το ραβε ξυλωνε δουλεια να μη σου λειπει.Πηγαινε σε καταστηματα που πουλανε πυριμαχα υλικα και τελειωσες.Αν δε ξερεις θα σου πω,οι μαντρες δεν εχουν τετοια υλικα.Πηγαινε παρε και ενα θερμομετρο απο τα ειδη αυτοματισμου με μηκος βολβου 15cm και μη βασανιζεσαι χωρις λογο.ο φουρνος θελει κεντημα και μερακι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. statirus.Ολοι μας φταινε,το κρατος,ο Δημαρχος,ο κακος ο γειτονας,ο κακος καιρος και παει λεγοντας,ο μονος που δε φταιει για τιποτα ο ευτουλης μας,ααααααααααααααααα εκει δε μας συμφερει,ολα τα στραβα ο αλλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Ανώνυμος13/2/11, 10:01 μ.μ.

    καλησπερα φιλοι,διαβαζω για διαφορα 'εξωτικα' υλικα κολλες τσιμεντα,κλπ,ο παραδοσιακος φουρνος δεν εχει αναγκη απο τετοια υλικα,εχω ξαναγραψει πιο πανω,πυροτουβλα και κοκκινοχωμα,μονο αρκουν,πρεπει να βαλετε τουβλα στην στενη πλευρα τους μεσα στον θολο δηλ το τειχωμα να ειναι οσο πιο παχυ γινεται,ωστε να κραταει οσο πιο πολλη θερμοτητα γινεται,θερμοχωρητηκοτητα,οι πυροπλακες που ανεφερε καποιος ειναι μονο για την βαση πατωσια καταλληλες και επανω απο στρωμα αμμου και αλατιου.ο φουρνος για να ειναι ετοιμος πρεπει να κανει 'μουστακι' που ελεγε η γιαγια μου δηλ,να ασπρισει το εξω στομιο του αυτο σημαινει οτι εχει την σωστη θερμοκρασια για να δουλεψει,στον δικης μου κατασκευης φουρνο με ενα τελαρο σανιδακια για φωτια,αρκουσε για μια πιτα ψωμι κλπ,για ψησιμο κατσικιου σε νταβα χρειαζεται πιο πολυ θερμανση,οποτε καιμε κλαδια απο ελιες και οποιο αλλο ξυλο εχουμε,να θυμαστε η φλογα να γλυφει ολο τον θολο του φουρνου.τα πιθαρια τελος ειναι καλα μονο για διακοσμητικο φουρνο στην αυλη,θα σπασουν σε μεγαλη φωτια και δεν εχουν θερμοχωρητηκοτητα,αν τα καλυψετε απο πανω με μονοτικα υλικα παλι δεν θα επιτυχετε τιποτα,θα σπασει και θα σας χαλασει το φαγητο,αυτο απο πειρα προσωπικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. ΕΛΣΑ όσο κι αν ο στόχος σου ήταν απλά να μου την "πεις" (αφού δεν βλέπω πού εξυπηρετείται το θέμα από το σχόλιό σου) ας διάβαζες προσεκτικά τί γράφω ώστε να μην μου αποδίδεις πράγματα τα οποία ούτε είπα (ο μονος που δε φταιει για τιποτα ο ευτουλης μας,ααααααααααααααααα εκει δε μας συμφερει,ολα τα στραβα ο αλλος.), ούτε υπονόησα. Εχω επίγνωση του τί λέω, τί γράφω, και είμαι πολύ προσεκτικός όταν απευθύνομαι σε συνομιλητή μου ή απαντάω σε σχόλιό του όσον αφορά την ουσία του σχολίου του (αλλά και τον τρόπο μου).
    Εγώ δεν έχω πχ, μπαζώσει κανένα ρέμα για να χτίσω σπίτι, αλλά παρόλα αυτά ποτέ δεν είπα ότι δεν φταίει ο εαυτός μας. Μίλησα για πολύ πολύ συγκεκριμένο θέμα και ήμουνα σαφέστατος. Ξέρω βέβαια πολύ καλά από πείρα πως ένας Ελληνας μόνιμος κάτοικος Γερμανίας οδηγεί πολύ καλύτερα από έναν Γερμανό μόνιμο κάτοικο Ελλάδας αν αυτό σου λέει κάτι. Εσύ όμως, άμα θες, πίστευε πως για τους καμιά 30αριά νεκρούς κάθε Σαββατοκύριακου φταίει μόνο ο "κακός μας εαυτός" και μην ρίχνεις καμιά ευθύνη στο κράτος ώστε να μπορεί να...κοιμάται ήσυχο και αντί για έργα ασφαλείας στους δρόμους να σου στήνει συνεχώς και νέα διόδια.
    Ούτε και θα κατάλαβες βέβαια ότι όταν αναφέρομαι στους "ημέτερους και κατέχοντες", δεν μπορεί να έχει μόνο το κράτος την ευθύνη, αφού ο κάθε ημέτερος θα μπορούσε να είναι ο εαυτούλης μας τον οποίο εσύ λες ότι εξαιρώ. Και ο οποίος βέβαια έχει τα ανάλογα...κονδύλια για να μπορεί να διατηρεί την παρανομία του ενώ άλλοι φτωχοί δεν έχουν καν δεύτερη ευκαιρία.
    Και εν πάση περιπτώσει, αν μου επιτρέπεις, έχω κάθε δικαίωμα να
    πιστεύω ότι θα ήταν ληστρικός ένας κανονισμός που θα σε υποχρέωνε να βγάλεις άδεια (αν είναι έναντι χρηματικού ποσού) και να πληρώσεις ΙΚΑ για να στήσεις στην αυλή σου έναν ξυλόφουρνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Ανώνυμος21/2/11, 7:39 π.μ.

    Ευγένιε σε ευχαριστώ για την ανταπόκριση και τα σχόλια. Ίσως να μην έγινα κατανοητός παραπάνω. Από τα συγκεκριμένα τούβλα που αναφέρομε φτιάχνονται οι παραδοσιακοί ξυλόφουρνοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια στης αυλές των σπιτιών σε πολλά χωριά της Ελλάδας, καθώς αντέχουν σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες. Σαφώς και τα σύγχρονα πυρότουβλα είναι καλύτερο υλικό για το χτίσιμο του θόλου (μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα), τα τούβλα όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν στοκ, ενώ τα πυρότουβλα θα πρέπει να αγοραστούν, κάτι το οποίο θα ανεβάσει το συνολικό κόστος, το οποίο θέλω να κρατήσω κατά το δυνατών χαμηλότερο. Θα ήθελα της παρατηρήσεις σας πριν ξεκινήσω την κατασκευή, για την αποφυγή τυχών λαθών. Ευχαριστώ Παντελής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Ευγενιος21/2/11, 11:48 π.μ.

    Φιλε Παντελη σε ποια περιοχη εισαι να σου πω που θα πας και θα δεις τα πραγματα ειναι ποιο απλα απο οτι νομιζεις.Ολα αυτα τα καλουδια που λενε οι φιλοι μας δε χρειαζονται, βεβαια δεν ευθυνονται γιατι αυτα τους λενε αυτα γραφουν.Ειναι τοσο απλο που αν πιανουν τα χερια σου ολα πανε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Φίλε Ευγένιε
    Ψάχνω και εγώ να φτιάξω ένα φούρνο, περισσότερο επειδή θέλω να τον φτιάξω μόνος μου μια και ο χρόνοσ είναι περιορισμένος.
    Ηθελα να σε ρωτήσω, μια και το ανέφερες, αν ξέρεις που μπορώ να βρω υλικά στο Ηράκλειο Κρήτης όπου μαι μένω
    Ευχαριστώ
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Ευγενιος22/2/11, 7:21 μ.μ.

    Νικο καλησπερα,για πυριμαχα υλικα Mail sales@mathios.gr,υλικα original,θα σου απαντησουν ποιος ειναι ο αντιπροσωπος στο Ηρακλειο,και για θερμομετρο παρε Κατσαρος αυτοματισμοιτηλ.2103226109,με βολβο 15cm, εχει αντιπροσωπο στο Ηρακλειο. Για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο.Καλη αρχη και προσεχε θελει υπομονη.Στη διαθεση σου αν χρειαστεις κατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Ανώνυμος25/2/11, 2:19 μ.μ.

    Εδώ βρήκα και ενα site για οποιον ενδιαφέρεται

    www.xylofournoi.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Ανώνυμος11/4/11, 5:31 μ.μ.

    Γεια σας παιδιά με λενε Αργύρη, ετοιμάζομαι και εγώ να χτίσω φούρνο μόνος μου και θέλω να μάθω αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για πυρότουβλο κυβόλιθο από γρανίτη και αν ναι με τι υλικό τα κολλάμε μεταξύ τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Ανώνυμος13/4/11, 5:37 μ.μ.

    Καλη επιτυχια σε ολους τους φιλους που την κυριακη του πασχα θα βαλουν το αρνακι η το κατσικακι τους στον ξυλοφουρνο. Λεμε ναι στον ξυλοφουρνο. Καλη και η σουβλα και το εθιμο αλλα εμεις επιμενουμε στο γνωστο ψησιμο στον πετρινο φουρνο. Η στο ταψι η στην γαστρα οπως και να το ετοιμασετε καλο αναμα, υπομονη τα καρβουνα μεσα και καλη ορεξη!!!!!!
    Μακης Θεσσαλονικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Ανώνυμος18/4/11, 2:47 μ.μ.

    Καλησπέρα, σε όλους. Για τους φίλους που ενδιαφέρονται να φτιάξουν ξυλόφουρνους κ.λ.π. στον περιβάλλοντα χώρο ή στην αυλή του σπιτιού τους και σκέφτονται ΙΚΑ, κ.λ.π. τους ενημερώνω πως μπορούνε να πάνε στην Πολεοδομία της περιοχής τους και να ζητήσουν μια αίτηση για έκδοση άδειας "Μικρής κλίμακας". Στο πίσω μέρος της αίτησης αναφέρονται διάφορες εργασίες οι οποίες ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ τίποτα. Υπάρχουν κάποια δικαολογητικά αλλά είναι πολύ απλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. μου αρεσε παρα πολυ η κατασκευη του ξυλοφουρνου μου ελυσες ολες τις αποριες μου μαζι με τα παιδια με τις διορθωσεις τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Κώστας Θεσσαλονίκη22/4/11, 11:58 μ.μ.

    Dr ΚΩΣΤΑΣ
    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΦΙΛΟΙ, ΚΑΛΟΔΙΑΘΕΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ ΟΙ ΠΙΟ ΕΙΔΙΚΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΙΔΕΟΥΣ ΠΟΥ
    ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΣΤΡΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΣΟΥΜΕ <>. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΤΟΥ, ΔΙΝΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ . ΕΓΩ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΧΤΙΣΩ ΕΝΑΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 60-70 ΧΡΟΝΙΑ. (ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΠΥΡΙΜΑΧΟ ΚΟΝΙΑΜΑ, ΤΟ ΠΥΡΟΤΣΙΜΕΝΤΟ, ΤΑ ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΑ, ΟΙ ΠΥΡΟΠΛΑΚΕΣ, ΤΑ SAMMOT etc... ), ΟΜΩΣ ΤΟΤΕ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ , ΤΙ ΥΛΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ??? ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΑΥΤΑ (ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ),ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ. ΑΡΑ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΩΣΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΥΠΟΘΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΑ ΝΑ ΧΡΗΣΟΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΙΣΩ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΤΙΖΑΝ ΤΟΤΕ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΝΕΦΕΡΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΡΙΧΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΣΙΚΙΑ, ΒΟΥΝΙΕΣ ΑΠΟ ΑΛΟΓΑ ΚΛΠ, ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΧΑΡΗΤΟΛΟΓΟΝΤΑΣ ΑΣΤΕΙΕΦΘΗΚΕ. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΦΙΛΟΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΟΤΕ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΑΛΛΑ Π.Χ. ΤΗΝ << ΓΛΙΝΑ ή ΑΡΓΙΛΛΟ ή ΠΗΛΟ>> ΤΑ
    ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΦΥΣΗ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΟΔΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΒΑΖΑΝ ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ Π.Χ. 11 cm κλπ ΑΛΛΑ ΕΒΑΖΑΝ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΤΙΖΑΝ ΜΕ <> ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΑΝ ΟΔΗΓΟ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΞΥΛΟ ΜΗΚΟΥΣ ΟΣΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΑΚΤΙΝΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΉΈΧΟΝΤΑΣ ΚΑΡΦΩΣΕΙ ΕΝΑ ΚΑΡΦΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΕΔΕΝΕ ΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΡΙΒΗΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΤΙΣΤΕΙ Ο ΦΟΥΡΝΟΣ
    Π.Χ. ΑΝ Η ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΗΤΑΝ 1m ΤΟΤΕ Η ΑΚΤΙΝΑ ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 0,5 m.
    ΑΝ ΜΠΟΡΕΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΣΤΕΙΛΩ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ<< ΦΡΑΨΑΝΙΩΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ>>. ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑΣ ΠΑΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΩ ΦΟΥΡΝΟ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ , ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟΦΟΒΙΑ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ,ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ. ΕΓΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΠΟΥ ΕΧΤΙΖΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ( ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΔΗΛΑΔΗ) ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ( ΠΟΥ ΤΑ ΕΒΡΙΣΚΕ ΠΩΣ ΤΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΣΕ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ , ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟΝΑΡΓΙΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΣΕ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΒΛΑΒΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ )ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ ΧΤΙΣΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΗΛΑΔΗ : 1)ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ 2) ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 3) ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ (βάθος) 4) ΠΑΧΟΣ ΠΛΑΚΑΣ 5)ΥΛΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΚΩΤΩ ΑΠΟ ΤΑ << ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΑ>> ή ΤΟΥΣ ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΟΥΣ 6) ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ <> δλδ(πόρτας) 7) ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΝΑΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 8)ΥΨΟΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΟΣ 9) ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΑΚΡΙΒΗ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ κλπ , κλπ .
    ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΛΥΑΡΙΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΣΕΙ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ .
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Dr ΚΩΣΤΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Κώστας Θεσσαλονίκη25/4/11, 1:07 μ.μ.

    Χρόνια πολλά.
    Άναψα τον παλιό ξυλόφουρνο το Σάββατο στις 17:00 (και έκαψα κάτι ξύλα που είχα) , μετά την ανάσταση στις 01:00 έβαλα το αρνάκι και έχτισα την πόρτα με λάσπη . Την Κυριακή του Πάσχα στις 12:00 άνοιξα την πόρτα (ρίχνοντας την λάσπη) και το αποτέλεσμα ήταν κάτι το θεσπέσιο . το κρέας είχε λιώσει και ξεκολλήσει απο τα κόκκαλα . τι σούβλα και χαζομάρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Συγχαρητήρια σε όλους τους σχολιογράφους. Με τόσες λεπτομέρειες είναι βέβαιο ότι όποιος θελήσει θα φτιάξει το δικό του φούρνο. Μια παρατήρηση μόνο, από προσωπική εμπειρία: να ΜΗΝ χρησιμοποιήσει πυρότουβλα με μεγάλη θερμοχωρητικότητα, γιατί θα θέλει περισσότερη ώρα κάψιμο ο φούρνος, άρα και ξύλα. Η προσωπική εμπειρία: χρησιμοποίησα για το πάτωμα πυρότουβλα από υψικάμινο τσιμεντοβιομηχανίας, πάχους τουλάχιστον 10 cm και μεγάλης θερμοχωρητικότητας. Αποτέλεσμα, έκαιγα το φούρνο για τρεις ώρες, κρατιόταν ζεστός για μια ολόκληρη μέρ, αλλά ψωμί δεν έψηνα! Ειδικά την πρώτη φορά που έψησα ψωμί έβγαλα τα καρβέλια όλος ενθουσιασμό και τρέμανε σαν από ζελέ: είχαν ψηθεί από πάνω, αλλά από κάτω ήταν σκέτο ζυμάρι. Αυτά και χρόνια πολλά (αν καταφέρουμε να τη βγάλουμε καθαρή από την παρούσα πολιτικοοικονομική κατάσταση...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Ανώνυμος30/4/11, 12:15 π.μ.

    Φιλε christos με την παρουσα οικονομικη κατασταση πολλοι θα γυρισουμε στα χωρια μας και αλλοι τοσοι θα στραφουμε στον παλιο τροπο ζωης μπας και καταφερουμε να μειωσουμε το καθημερινα εξοδα. Γιατι οχι και στον ξυλοφουρνο οσο για τα ξυλα που προαναφερθηκε αυτα υπαρχουν και βρισκονται πολυ πιο ευκολα απ οτι τα λεφτα για το ρευμα...
    Τωρα η ταπεινη μου γνωμη για τα πυροτουβλα ειναι. Χρησιμοποιουμε εκεινα που πωλουνται στισ μαντρες δομικων υλικων. Εκει γνωριζουν να μας πουν τα καταλληλα για φουρνο και δεν χρειαζεται να κουραζομαστε ταιριαζοντας κεραμιδακια πλακακια τουβλακια διαφορα πηλινα κτλ με αμφιβολο τελικο αποτελεσμα.
    Την Μεγαλη Πεμπτη εψησα κατα την γνωμη μου οτι πιο δυσκολο για ξυλοφουρνο 7 ταψια τσουρεκια (το τσουρεκι θελει απολυτα προσοχη για να μην αρπαξει στην "τρελη" θερμοκρασια του ξυλοφουρνου αλλα να ψηθει ομοιομορφα).
    Μακης Θεσσαλονικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ3/5/11, 7:59 μ.μ.

    Που μπορούμε να βρούμε αργιλόχωμα κατάλληλο για τον φούρνο και πως το ξεχωρίζουμε??? τι ιδιαίτερα (μακροσκοπικά) χαρακτηριστικά έχει ???? Τι χρώμα είναι ???
    Ευχαριστώ Κωστας Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Το κοκκινόχωμα είναι άργιλος;;Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για τον φούρνο;;;ή μήπως θα σχήσει σε υψηλές θερμοκρασίες ;;;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Ανώνυμος26/5/11, 11:05 μ.μ.

    Dr ΚΩΣΤΑΣ, αυτα που εκαναν παλια, δεν ειναι απαραιτητα και σωστα. Ποιος ο λογος για να αναπαραγεις κατι που εκαναν επειδη τοσο μπορουσαν; Στην Θρακη, τους εκαναν με σχιστολιθο. Τρια κιλα ψωμι με το ζορι εψηνε η γιαγια μου και εγω ψηνω 12. Μεχρι το επομενο απογευμα ειναι ζεστος. Αποξηρενουμε φρουτα, στεγνωνουμε ζυμαρικα, εχουν και καπου να κατσουν οι γατες να ζεσταθουν...
    Και βεβαια, προτεινω να ξεκολλησετε απ τον στρογυλο φουρνο. Εκανα εναν παραλληλογραμμο 80x120 και εχω τον διπλασιο χωρο, ενω ψηνει εξαιρετικα. Και φυσικα ειναι πολυ πιο ευκολος στην κατασκευη.
    Φιλικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Ανώνυμος29/5/11, 5:12 μ.μ.

    γεια χαρα σε ολους. μια ερωτηση: για ενα φοθρνο 1μ διαμετρο ποσα πυροτουβλα 22χ11χ5 χρειαζονται? ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Ανώνυμος2/6/11, 8:20 μ.μ.

    καλησπερα. με ρεταλια απο πυροτουβλα μπορει να χτιστει και αν οχι ποιο μειονεκτημα θα εχει? μιασ και που τα καινουρια ειναι πανακριβα. ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Geia sas. Xtes teleiwse o dikos mou ksylo fournos. Vrika sta oreina tis Komotinis enan mousoulmano pou pragmatika kserei na kanei fournous. Loipon, egw agorasa monon ta touvla 20X10X7 kai tis plakes gia to dapedo 20X20X3 ola masif kai 50 kg alati No 4. Eixa thn vasi etoimi 2.50 X 2.50 X 0.10 kai ypsos 0.80. O mastoras mazi me ton voitho tou frontisan kai ferane ton pylo kai to axyro. Spasan ta touvla sta dyo , kai arxisan to ftiaksimo, egw epa8a plaka, prwth fora evlepa pws ginotane enas fournos. Epidi ston idio xoro ekana kai psistaria teleiwse se 4 meres. Logo kairou epidi itan vroxeros ton afisame na stegnwsi gia 10 meres monos tou. Twra to finale . Se 3 wres to mpoukali eliwse apo tin thermokrasia pou anevase. Enw mou legane oti prepei na kaiei me poly fwtia panw apo 24 wres. Yp opsin egine ex olokirou me ta xeria , H laspi ginete me ta xeria , kai me ta xeria mpenei panw sta komatia tou touvlou. Ta 250 temaxia touvla pou agorasa , ta spasane stin mesi kai ginane 500. To ka8e komati doulevete mono tou. Plirwsa ylika. Touvla vasis, kai tsimenta kai texnika gia thn vasi 450 euro. Texnika gia ton fourno 800. Ta touvla kai ta plakakia, kai ta metaforika 280. Alla xalali ta leyta pou edwsa. Twra apomenei na psisw , kai 8a sas pw meta, me posa ksyla thermenete.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Μεταφράζω στα Ελληνικά τα Greeglish του Τριαντάφυλλου, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες του.

    Παράκληση : Γράφετε Ελληνικά, έστω και ανορθόγραφα. Διαβάζονται με πολύ μεγαλύτερη ευκολία και δεν κουράζουν τον αναγνώστη.

    9 Ιουνίου 2011 8:20 π.μ.

    « Γεια σας. Χτες τέλειωσε ο δικός μου ξυλόφουρνος. Βρήκα στα ορεινά της Κομοτηνής ένα μουσουλμάνο που πραγματικά ξέρει να κάνει φούρνους. Λοιπόν εγώ αγόρασα μόνο τα τούβλα 20Χ10Χ7 και τις πλάκες για το δάπεδο 20Χ20Χ3 όλα μασίφ και 50 κιλά αλάτι Νο 4. Είχα την βάση έτοιμη 2.50 Χ 2.50 Χ 0.10 και ύψος 0.80. Ο μάστορας μαζί με τον βοηθό του φρόντισαν και φέρανε τον πυλό και το άχυρο. Έσπασαν τα τούβλα στα δυο , και άρχισαν το φτιάξιμο, εγώ έπαθα πλάκα, πρώτη φορά έβλεπα πως γινότανε ένας φούρνος.

    Επειδή στον ίδιο χώρο έκανα και ψησταριά τέλειωσε σε 4 μέρες. Λόγω καιρού επειδή ήταν βροχερός τον αφήσαμε να στεγνώσει για 10 μέρες μόνος του. Τώρα το φινάλε . Σε 3 μέρες το μπουκάλι έλειωσε από την θερμοκρασία που ανέβασε.

    Ενώ μου λέγανε ότι πρέπει να καίει με πολύ φωτιά πάνω από 24 ώρες. Υπ όψιν έγινε εξ ολοκλήρου με τα χέρια. Η λάσπη γίνεται με τα χέρια , και με τα χέρια μπαίνει πάνω στα κομμάτια του τούβλου. Τα 250 τεμάχια τούβλα που αγόρασα , τα σπάσανε στην μέση και γίνανε 500. Το κάθε κομμάτι δουλεύεται μόνο του.

    Πλήρωσα υλικά. Τούβλα βάσης, και τσιμέντα και τεχνικά για την βάση 450 ευρώ. Τεχνικά για τον φούρνο 800. Τα τούβλα και τα πλακάκια, και τα μεταφορικά 280. Αλλά χαλάλι τα λεφτά που έδωσα. Τώρα απομένει να ψήσω , και θα σας πω μετά, με πόσα ξύλα θερμαίνεται.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Ανώνυμος18/6/11, 7:49 μ.μ.

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΙΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΤΙ ΕΧΩ ΤΑ ΤΟΥΒΛΑ ΤΑ ΣΙΜΠΑΓΙ ΜΠΩΡΩ ΝΑ ΧΤΙςΩ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΑΥΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Ανώνυμος23/6/11, 1:53 μ.μ.

    ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΤΟΥΒΛΑ ΑΠΟ ΠΑΛΙΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕΡΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΑΙ_ΑΛΛΑ_ΕΙΝΑΙ_ΚΙΤΡΙΝΑ ΜΕ ΕΝΑ_ΒΑΘΟΥΛΟΜΑ.ΚΑΝΟΥΝ_ΓΙΑ_ΝΑ ΧΤΙΣΩ_ΦΟΥΡΝΟ??_ΚΑΙ_ΑΝ_ΝΑΙ_ΘΑ_ΘΕΛΕΙ_ ΠΑΛΙ_ΚΑΨΙΜΟ_Ο_ΦΟΥΡΝΟΣ_ΚΑΝΟΝΙΚΑ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Ανώνυμος23/6/11, 11:39 μ.μ.

    εχω παρατηρηση οτι καποιοι δεξια ή αριστερα εχουν μια τρυπα στο θολο με εναν σωληνα ωστε να παιρνει αερα ο φουρνος ...ισχυει αυτο ? αλλοι δεν το εχουν ...μποορουν να μας δωσουν τα φωτα τους οι γνωστες επι του θεματος
    θανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Ανώνυμος13/7/11, 9:04 π.μ.

    Χαιρετω απαντες.
    Επειδη εχω ασοληθει αρκετα με τους ξυλοφουρνους παραδοσιακους και μη, να απαντησω σε μερικες ερωτησεις που ειδα.
    1. οταν ο φουρνος ειναι μικρης διαμετρου (μεχρι 1,20 μ)δεν απαιτειται καμιναδα. Όταν όμως η διάμετρος μεγαλώνει τότε είναι απαραίτητη και τοποθετείται ΠΑΝΤΑ μπροστά ώστε όταν τελειώσει το κάψιμο να κλείνει η πόρτα και να μην έχουμε απώλειες θερμότητας.

    2. την τρύπα στα πλαϊνά την αφύνουμε σε μεγάλους φούρνους πάνω απο 1,2μ διάμετρο για να μπορεί να μπαίνει οξυγόνο απο δυο δημεία και να γίνεται σωστά η καύση του ξύλου. Οι μικροί φούρνοι δεν χρειάζονται τρύπα στα πλαϊνά. Μόλις κάψει ο φούρνος και τοποθετήσουμε μέσα το ψωμί τότε κλείνουμε την οπή με ένα βρεγμένο πανί και φυσικά την πόρτα. Μάλιστα για να μην έχουμε απώλειες απο την πόρτα πριν τη κλείσουμε μεταφέρουμε μια ποσότητα απο τα κάρβουνα στην είσοδο για να λειτουργούν ως θερμική κουρτίνα και να εμποδίζουν το ζεστό αέρα να φύγει απο τις χαραμάδες.

    3. Για να έχουμε ψησταριά και φούρνο με μία καμινάδα υπάρχει μόνο μία λύση. Φτιάχνουμε τον φούρνο κανονικά και στην είσοδό του αντί να την έχουμε ελεύθερη κατασκευάζουμε την ψησταριά. Δηλαδή η πλάτη της ψησταριάς είναι η είσοδος του φούρνου.Φυσικά αυτό σημαίνει ότι ταυτόχρονα δεν μπορούμε να δουλέψουμε και τα δύο. Αν δεν καταλαβαίνετε την περιγραφή μου ίσως καταφέρω να στείλω κανένα σκαρίφημα (με το χέρι ζωγραφισμένο).

    4. Για να κατασκευάσουμε τον φούρνο υπάρχουν πολλοί τρόποι και ακόμα περισσότερα υλικά. Ο καθένας διαλέγει. Είτε με παραδοσιακά υλικά, είμε με σύγχρονα είτε με πάντρεμα αυτών των δύο. Σημασία έχει να γίνει σωστά. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξουμε είναι η θερμομόνωση στη βάση του φούρνου για να μην βγαίνει το ψωμί λάσπη. Δεν αρχεί το απλό τσιμέντο αλλά μια πολύ καλή μόνωση. Μη ξεχνάμε ότι ο θερμός αέρας πάει πάντα προς τα πάνω.
    Μια καλή λύση και ανέξοδη είναι σπασμένα γυαλιά για πάχος τουλάχιστον 30 εκ, απο πάνω άμμο αναμεμιγμένη με χοντρό αλάτι σε πάχος 10-15 εκ και τέλος μια λεπτή στρώση χονδρού αλατιού ώστε να καλυφθεί η άμμος και πάνω σε αυτό τοποθετούμε τις πυρόπλακες και ξεκινάει το χτίσιμο του φούρνου. Το γυαλί δίνει μεγάλη θερμομόνωση, η άμμος δεν αφήνει να δημιουργηθούν υδρατμοί κάτω απο τη πλάκα και το αλλάτι βοηθάει στη θερμομόνωση αλλά και στη γεύση.

    5. Τα παλιά συμπαγή τούβλα είτε με βαθούλωμα είτε όχι, είναι κατάλληλα για φούρνο. Αν δεν βρεθούν τέτοια τότε και τα πυρότουβλα του εμπορίου είναι κατάλληλα. Αποφύγεται τα κίτρινα παλιά ή καινούρια μιας και έχουν μέσα αμίαντο ή και τσιμέντο.

    6. Το κοκκινόχωμα που υπάρχει σε μερικά σημεία στην εξοχή για να είναι κατάλληλο πρέπει να εκτός απο το κόκκινο χρώμα (σαν αυτό που έχουν τα πήλινα σκεύη) να είναι και μαλακό - εύπλαστο αν βραχτεί. Δηλαδή να γίνεται σαν ζυμάρι και να κολλάει αν το πετάξουμε σε μια πέτρα. Φυσικά θέλει κοσκίνισμα πριν τη χρήση και στέγνωμα στον ήλιο. Για να βελτιωθούν οι πυρίμαχες ιδιότητές του και να μη σκάσει απο τη φωτιά καλό είναι να το αναμίξουμε με ένα άλλο χώμα που λέγεται καολίνη (ο γκρί- λευκός άργυλος). Υπάρχει στο εμπόριο στα μαγαζιά που φτιάχνουν κεραμικά, στην Μήλο, στην Αϊγινα στη Κεφαλλονιά στο Ξι και σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα. Η καολίνη δεν συστέλεται ή διαστέλεται απο την μεταβολή της θερμοκρασίας, την χρησιμοποιούν και στην παρασκευή της πορσελάνης.

    6. Το σφαιρικό σχήμα το υιοθέτησαν απο παλιά επειδή είναι κατάλλληλο στο να κατανέμει ομοιόμορφα την θερμοκρασία και επειδή δεν είχαν άλλο τρόπο να στηρίξουν το μεγάλο άνοιγμα χωρίς ξύλα. Σαφώς τώρα μπορεί να γίνει και ορθογώνιο σαν σχήμα, άλλωστε και οι κουζίνες μας είναι ορθογώνιες, θέλει όμως προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες μην σκάσουν οι γωνίες.

    7. Το άνοιγμα της εισόδου του φούρνου συνήθως είναι 65-70 εκ ίσα ίσα να χωράει ένα μεγάλο ταψί. το ύψος του ανοίγματος είναι το μισό δηλ 32-35 εκ.

    8. Τέλος να τονίσω ότι άλλη κατασκευή έχει ο φούρνος για πίτσα και άλλη για ψωμί μιάς και στην πίτσα τα ξύλα κατα τη διάρκεια που ψήνουμε τη πίτσα με ανοιχτή την πόρτα του, ενώ στο ψωμί παραμερίζουμε τα κάρβουνα και κλείνουμε τη πόρτα.

    Θέμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Ανώνυμος13/7/11, 9:20 π.μ.

    Για το φούρνο - ψησταριά βρήκα αυτή τη σελίδα που δείχνει ακριβώς αυτό που περιέγραψα.

    http://www.tzaki.com.gr/detail.php?Product_ID=83

    Θέμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Ανώνυμος17/7/11, 12:35 π.μ.

    Θέμη,
    πολύ καλές οι επισημάνσεις σου και οι πληροφορίες. Το άνοιγμα της πόρτας έχει σχέση με την διάμετρο του φούρνου?αν ναι ποιά είναι η αναλογία? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Συγχαρητιρια για το forum.
    Κρέων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Ανώνυμος3/8/11, 2:39 μ.μ.

    το ανοιγμα της πορτας του φουρνου δεν εχει τοσο σεση με το μεγεθος του, μιας και συνηθως το υψος της πορτας είναι απο 35-50 εκ και το πλατος 60-75 εκ. Βασικα να ειναι τοσο ωστε να χωραει το ταψι. Απλως στους μεγαλους φουρνους για να γινεται σωστα η καυση, πρεπει να εχουμε και μια τρυπα απο διπλα ωστε να εχουμε ποιο πολυ οξυγονο.

    Ελπιζω να σε καλυψα Κρεων

    Θεμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. Ανώνυμος28/8/11, 2:25 μ.μ.

    Καλήμερα και συγχαρητήρια στο δημιουργό αυτού του χώρου.
    Όσον άφορα για το καλούπι να επιβεβαιώσω και γω από τον πεθερό μου
    που ήταν χρονιά οικοδόμος σχεδόν στη μίση Ελλάδα επειδή είχε κτίσει φούρνους βάζαν ένα καλάθι και μετά το έκαιγαν στο πρώτο άναμμα.
    Τώρα για υλικά έλεγε για λάσπη άχυρο πηλό ανάλογα τη υπήρχε στην περιοχή.
    Στη Σαλαμίνα έχω δει μια ιδιοκατασκευή σε ένα σπίτι που μάλλον εικάζω ότι πήρε έναν έτοιμο μικρο ξυλόφουρνο χωρίς βάση και μπροστά του έχτισε μια ψησταριά και όλο μαζί σοβατισμένο.

    Φιλικά Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Γεια σας φιλοι. Ας πω κι εγω τη δικια μου συνταγη που κατασκευαζω φουρνους σε σπιτια με επιτυχια. Υλικα που χρησιμοποιω ειναι κεραμμιδια παλια (βυζαντινα κομμενα στα 4 σταυρο)και για υλικο συγκολλησης κοκκινοχωμα απο συγκεκριμενη παριοχη με μεγαλη περιεκτικοτητα σε πυριτικη αμμο. Το χωμα το μουλιαζω μια νυχτα σε βαρελια ανακατεμενο με αχυρο και στο χτισιμο προσθετω λιγο τσιμεντο για την αποφυγη σκασιματων .Οι διαστασεις μου ειναι διαμετρος=υψος και το κλειδωμα στην κορυφη γινεται με σφηνα απο πελεκητη πετρα Το πρωτο επιχρισμα με το ιδιο υλικο της συγκολλησης και αφου καει ο φουρνος σιγανα για δυο μερες ντυνεται με κοτετσοσυρμα καιπερναμε το δευτερο χερι με κονιαμα απο αμμο θαλασσης η ποταμισια με πολυ τσιμεντο το οποιο περναμε με βρεγμενο πινελο για τελειο φινιρισμα και για να μη σκασει. Πρεισσοτερες λεπτομερειες στο gretzos@yahoo.gr Ευχαριστω Κωστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Γεια σας φιλοι. Ας πω κι εγω τη δικια μου συνταγη που κατασκευαζω φουρνους σε σπιτια με επιτυχια. Υλικα που χρησιμοποιω ειναι κεραμμιδια παλια (βυζαντινα κομμενα στα 4 σταυρο)και για υλικο συγκολλησης κοκκινοχωμα απο συγκεκριμενη παριοχη με μεγαλη περιεκτικοτητα σε πυριτικη αμμο. Το χωμα το μουλιαζω μια νυχτα σε βαρελια ανακατεμενο με αχυρο και στο χτισιμο προσθετω λιγο τσιμεντο για την αποφυγη σκασιματων .Οι διαστασεις μου ειναι διαμετρος=υψος και το κλειδωμα στην κορυφη γινεται με σφηνα απο πελεκητη πετρα Το πρωτο επιχρισμα με το ιδιο υλικο της συγκολλησης και αφου καει ο φουρνος σιγανα για δυο μερες ντυνεται με κοτετσοσυρμα καιπερναμε το δευτερο χερι με κονιαμα απο αμμο θαλασσης η ποταμισια με πολυ τσιμεντο το οποιο περναμε με βρεγμενο πινελο για τελειο φινιρισμα και για να μη σκασει. Πρεισσοτερες λεπτομερειες στο gretzos@yahoo.gr Ευχαριστω Κωστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Ανώνυμος1/10/11, 9:56 π.μ.

    Πραγματικα ειναι πολυ χρησιμη η κουβεντα με τις εμπειριες του καθενος. Αλλωστε βοηθησαν και μενα να φτιαξω τον δικο μου ξυλοφουρνο και ενω ημουν παντελως ασχετος απο τετοιες κατασκευες.
    Ομως υπαρχουν και υπερβολες. Πχ διαβασα σχολιο για την κατασκευη και την μονωση της βασης και τρομαξα.
    Εγω, πανω απ την πλακα εστρωσα πυροχωμα παχους 5 ποντων και τοποθετησα τα διακοσμητικα πυροτουβλα παχους 2.5 ποντων. Ψηνω ψωμια σε 25 λεπτα (ομοιομορφα!!!) αν ειναι σε φορμες-ταψια και σε μια ωρα αν ειναι χωρις φορμες-ταψια. Λασπη το ζυμαρι δεν ηταν ουτε στις πρωτες μου προσπαθειες να ψησω.
    Εκανα εναν παραλληλογραμμο φουρνο με καθαρο 80x120 (βαθος) και προτεινω το μεγεθος σε οσους εχουν σκοπο να αξιοποιησουν τον φουρνο τους, αφου χωραει 14 κιλα ψωμι, ανετα... και βεβαια στην συνεχεια βαζουμε και πιτες, το φαγητο μας η κανουμε καταπληκτικα ντακος το μπαγιατικο ψωμι που μας εμεινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Ανώνυμος6/10/11, 5:02 μ.μ.

    Στον παραλληλόγραμμο φούρνο πως στήριξες την οροφή?Τον μόνωσες με πετροβάμβακα ή τον εγκιβώτισες με με άμμο κτλ? Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Ανώνυμος6/10/11, 9:59 μ.μ.

    Παραλληλογραμη ειναι η βαση Κωστα. Κατα τ αλλα ειναι καμαρα. Χρησιμοποιησα πλεγμα για καλουπι, το οποιο πατησε επανω σε τουβλα. Ξεκινησα να χτιζω καθετα τις πλευρες και απ τους 20 ποντους και μετα αρχισα την καμαρα, μεχρι που εβαλα λαξευμενα τουβλα στην κορυφη. Εβγαλα τα τουβλα που πατουσε, και ευκολα αφαιρεσα το πλεγμα. Τον μονωσα με πετροβαμβακα. Επισης τις γωνιες και την πλατη, τις "εσπασα" ελαφρως -κατ εκτιμηση- για την καλυτερη αντανακλαση της θερμοτητας. Ψηνει αριστα και παντου το ιδιο.
    Απετυχα στην καμιναδα. Δεν εκανα θόλο -επειδη δεν μπορουσα, οποτε ενα μερος μονο του καπνου βγαινει απο αυτην. Το υπολοιπο απο μπροστα. Ομως ειναι μονο αισθητικο το προβλημα.
    Να συμπληρωσω για την βαση, οτι μετα απο 24 ωρες -αν ειναι κλειστος ο φουρνος, το χερι μου δεν αντεχει την επαφη πανω απο 10''.
    Τα λεω, γιατι οπως ειπα και πριν, υπαρχουν υπερβολες στα σχολια που πιθανον να φοβιζουν. Οταν εχτιζα την καμαρα, ηρθε ενας τζακας στον γειτονα και σταθηκε να με κοιταει... "Οταν θα πεσει φιλε, να δεις τι πολλα μπαζα θα κανει" μου ειπε... Την επομενη φορα που ηρθε, του χαρισα ενα καρβελι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. υπάρχει κανείς που να φτιάχνει ξυλόφουρνους κατ' επάγγελμα? διαθέτει κανείς διεύθυνση site

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Ανώνυμος11/10/11, 7:00 μ.μ.

    υπάρχει κανείς που να φτιάχνει ξυλόφουρνους κατ' επάγγελμα? διαθέτει κανείς διεύθυνση site

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Και ο τυχερός της παρέας:
    Τον βρήκα έτοιμο και απλά τον ανακαίνισα!!!

    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=157747457651504&set=a.157735877652662.36627.100002487526545&type=3&theater

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Ευχαριστώ για την πληροφορία, πολύ χρήσιμο :)


    ' Διαφήμιση εντελώς ΔΩΡΕΑΝ! Ανέβασε το δικό σου κουτάκι στην 1η Παγκόσμια Ψηφιακή Βιτρίνα τώρα! Μπες στο www.koutaki.gr '

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Ανώνυμος21/10/11, 1:10 μ.μ.

    Γειά σας!
    Ξέρει κανείς πόσα πυρότουβλα χρειάζονται για έναν στρογγυλό φούρνο με καθαρή διάμετρο 110 χ 55

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Ανώνυμος25/10/11, 5:34 μ.μ.

    Ερωτησεις προς SAX.Tι υλικα χρησιμοποιησες(διαστασεις απο πυροτουβλα ,υλικα συγκολησεις κτλ.).Οταν εφτασες στην κορυφη της καμαρας πως εκλεισες και γενικα οποια πληροφορια μπορεις να μου δωσεις ειναι ευπροσδεκτη,αν εχεις και φωτο ακομα καλυτερα.Αν θελεις μπορεις ναμου απαντησεις στο εξεις e-mail.mauridisxg@gmail.com.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Στέφανος Β.26/10/11, 4:37 μ.μ.

    Γιά τόν Ανεστόπουλο (17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010)
    Γιά μήν "κάθεται" τό ψωμί όταν δέν χρησιμοποιής φόρμες - ταψί - σκεύος, θά πρέπη η ζύμη νά είναι λίγο σκληρότερη! Έτσι δέν θά "απλώση", "καθήση". Στό σκεύος, όσο μαλακό καί εάν είναι, δέν υπάρχη πρόβλημα απλώματος λόγω τών τοιχωμάτων του σκεύους.
    Λίγο αλεύρι παραπάνω θά σού λύση τό πρόβλημα!

    Καλή επιτυχία!

    (Συμβουλή από τήν μητέρα μου 82 ετών, η οποία έχει χτίσει αρκετούς φούρνους καί έχει ψήσει πολλές χιλιάδες ψωμιά!).
    Σ.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Ανώνυμος31/10/11, 12:54 μ.μ.

    Φιλε mauridi, χρησιμοποιησα τα κλασικα διακοσμητικα πυροτουβλα καλυψης τζακιου και ψησταριας, διαστασεων 3x11x22 & 4x11x22. Ο λογος ηταν οτι ημουν ξενος στην περιοχη και δεν μπορεσα να βρω τις βοηθειες που χρειαζομουν, για να βρω καλυτερα -για την περισταση. Συν το οτι ειχα ηδη αρκετα απ τα δευτερα και ηθελα να τα χρησιμοποιησω για να μην τα πεταξω.
    Κατα τ αλλα, πυροτσιμεντο και πυροχωμα σε αναλογια 1 προς 3.
    Σου στελνω στο mail σου φωτογραφιες για να δεις λεπτομερειες. Κατα τα αλλα, τις οποιες συζητησεις ειναι καλυτερα να τις κανουμε εδω, για να μας διορθωνουν οι ειδικοι...

    Συμφωνω με τον Στεφανο στο οτι η σφιχτη ζυμη δεν "καθεται".
    Να προσθεσω, πως οσο περισσοτερα κιλα βαζουμε στον φουρνο, τοσο πιο γρηγορα πεφτει η θερμοκρασια του, οποτε πιο νωρις πρεπει να τα βαζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Καλησπέρα, πολυ ενδιαφερον το blog . Ειμαι απο Θεσσαλονικη και θα ηθελα οποιος ξερει να κατασκευαζει ξυλοφουρνο να με βοηθησει με αμοιβη. Ειναι για επαγγελματικη χρηση και γι αυτο θα ηθελα να ασχοληθει με το μηνυμα μου μονο οποιος εχει προηγουμενως κατασκευασει παρομοιο φουρνο. 6983620040 Δαφνη.
    Ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. Ανώνυμος6/11/11, 9:51 μ.μ.

    Γνωριζει καποιος τι πρεπει να προσέξει κανεις με τους ετοιμους φουρνους? Ποση διαφορα μπορει να εχουν στην απόδοση απο αυτους που φταχνονται απο καποιο μαστορα -ειδικο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. Καλησπέρα σε όλους. Κατασκεύασα κι εγώ έναν ξυλόφουρνο εδώ και ένα χρόνο περίπου με τη βοήθεια του "φτιάχνω μόνος μου". 'Εχω ψήσει τα πάντα... Μήπως γνωρίζει κάποιος πως μπορώ να κατασκευάσω καπνιστήριο κρεάτων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. μεταξυ αστειου κ σοβαρου,να σας ρωτησω...παιζει συνδιασμος ξυλοφουρνου με καμιναδα/καπνιστηριο? Δλδ αν γινεται η καμιναδα την κανουμε φαρδια ετσι ωστε να μπορει να κανει τον ρολο του καπνιστηριου,να κρεμαστουν λωριδες κρεατος εκει μεσα και πανω απο την μπουκα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Ανώνυμος27/11/11, 1:59 π.μ.

    είδα τυχαία αυτή τη σελίδα ψαχνοντας κάτι που ίσως καποιοι από εσάς θα γνωρίζουν.έχω ένα τζάκι σπίτι με τα κλασσικά κίτρινα πυρότουβλα.έχω δει ότι καποιοι κατασκευαστες στην εστία χρησιμοποιούν κονιάματα με χρώμα.θα ήθελα να ρωτήσω κατα πόσο υπάρχει κάποιο υλικό που να εφαρμόζεται πάνω στα πυρότουβλα(μάλλον με σπάτουλα ),να γίνεται λείο και να δείνει την αίσθηση μιας λείας πλάκας εμφανούς μπετόν(τα κοινά αρχιτεκτονικα κονιάματα κάνουν ή θα ξεφλουδίσουν με το πρώτο άναμμα?)
    σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη αν είμαι εκτός θέματος...
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Ανώνυμος4/12/11, 7:36 μ.μ.

    ρε κοπέλια ποιος ξερει να μου πει?
    συμπαγες τουβλο η πυροτουβλο?ποιο εχει μεγαλυτερη θερμοχωρητικοτητα?ποιο προτεινετε καλυτερα για τον ξυλοφουρνο?και κατι αλλο που δεν ειδα να αναφερει κανεις.στο πατωμα του φουρνου τι βαζουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Μολις τελειωσα το φουρνο. Ηδη φαγαμε το πρωτο καρβελι. Απο πυροπλακα σπασμενη (πολυ φθηνη γιατι προοριζοταν για σαμμοτ), πυροτσιμεντο, πυροχωμα, πετροβαμβακα και σοφατισμα. Δεν ειχα ξαναχτισει ουτε τουβλο. Διαβαζοντας τις συμβουλες ολων το χτισιμο του φουρνου ηταν παιχνιδακι.
    Ευχαριστω ολους και ιδιαιτερα το Θοδωρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. Γεια σας παιδιά! Θέλω να κατασκευάσω κατι για θέρμανση με απλά και φτηνά υλικά.Μήπως γνωρίζετε με ποιό τρόπο μπορώ να το φτιάξω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. Που θα βρω ρε παιδιά πυρότουβλα που να μην έχουν αμίαντο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Ανώνυμος22/12/11, 9:09 π.μ.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΔΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗΣΣΑ ΜΟΛΙΣ ΒΡΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑΝ....... ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΟ ΗΛΙΑ ΠΟΥ ΡΩΤΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΟΤΑΝ ΒΑΛΟΥΜΑΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΣΕ ΚΑΜΙΝΑΔΑ Ή ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΚΑΠΝΟΣ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΜΑΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΜΑ ΕΧΕΙΣ ΤΖΑΚΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΑΚΙ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΕΤΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΨΗΝΕΤΑΙ ΟΜΟΡΦΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. Καλημερα και χρόνια πολλά σε όλους.Κάποιος μου είχε πει πως παλαιότερα αφηναν και μία μικρή τρύπα στο πίσω μέρος του φούρνου για καλύτερη κάυση των ξύλων στο άναμα. Όταν αυτα καιγόταν τότε σφράγιζαν την τρύπα ή το άφηναν για καλύτερο ψήσιμο.Ξέρει κανείς αν ισχυέι κατι τέτοιο ή είναι μπαρούφες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Ανώνυμος26/12/11, 12:37 μ.μ.

    χρονια πολλα σε ολους. φιλε nikos rodos ναι σωστο ειναι σε καποιους φουρνους υπαρχει τρυπα για εισοδο οξυγονου. πσρολαυτα νομιζω δεν χρειαζεται. Ιωσηφ θεσ/νικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Ανώνυμος24/1/12, 12:13 μ.μ.

    Καλημέρα σε όλους και καλή χρονιά.!! Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα τη συζήτηση για την κατασκευή ξυλόφουρνου και σκέφτομαι σε λίγο να ξεκινήσω ένα δικό μου.. Δυο απορίες μόνο έχω (μέχρι τώρα) και αν θέλετε απαντήστε μου.. Η μια είναι αν η καμινάδα του φούρνου είναι στο χώρο καύσης ή απ΄έξω...δηαδή μέσα ή έξω από την πόρτα.. Και η δευτερη πόσα περίπου πυρότουβλα θα χρειαστούν για το φούρνο Ευχαρσιτώ πολύ, Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Ανώνυμος17/2/12, 5:50 μ.μ.

    Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σας, όμως δεν έχω καταλάβει ένα σημείο. Αφού φτιάξουμε τη τσιμεντένια βάση (με το απλό κανονικό τσιμέντο) γα το φούρνο, τι υλικά πρέπει να τοποθετήσουμε μεταξύ της τσιμεντένιας αυτής βάσης και της στρώσης των πυρότουβλων που θα αποτελούν την επιφάνεια πάνω στην οποία θα ψήνουμε; Πέραν της θερμομόνωσης, με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα της υγείας, να φτιάξω έναν φούρνο ασφαλή από πλευράς διατροφής. Η λογική μου λέει ότι δεν θα ήταν και πολύ υγιεινό να θερμένεται η τσιμεντένια βάση κάτω από τα πυρότουβλα, και αυτά να εφάπτονται απευθείας σε αυτήν. Αυτή, με τις υψηλές θερμοκρασίες των πυρότουβλων δεν θα εκλύει διάφορες επιβλαβείς ουσίες προς τα πάνω; Ποιά είναι η ασφαλέστερη και πιο ενδεδειγμένη λύση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. Ανώνυμος18/2/12, 5:13 μ.μ.

    Πριν βαλουμε τα πυροτουβλα επανω στη πλακα, βαζουμε μια στρωση πυροχωμα -ιση με το παχος των πυροτουβλων, οχι μονο για να μην αναβει η πλακα, αλλα και για να μην χανουμε θερμοτητα. Κανουμε δηλαδη, οτι και απο πανω, οπου σοβατιζουμε με πυροχωμα, πριν την μονωση.
    Αν αυτο δεν σου αρκει, κατω απ το πυροχωμα, βαλε πετροβαμβακα.

    Για την τρυπα, που ρωταει αλλος φιλος, ειναι απαραιτητη μονο σε μεγαλους φουρνους και βοηθα στην καυση.
    Και η καμιναδα μπαινει ΕΞΩ απ τον φουρνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Ανώνυμος18/2/12, 5:15 μ.μ.

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. καλημερα κι από μένα με λένε Αννιτα και μενω στο δημο Μικρας στη Θεσσαλονικη..Τωρα που ειναι χειμωνας εκμεταλευομαι το τζακιγια να μαγειρευω σ αυτο με τη βοηθεια πυροστιας.Με δεδομενο οτι η οικονομικη κριση με εχει πληξει θανασιμα θα ηθελα να φτιαξω τον ξυλοφουρνο για αυτονομια και απεξαρτηση απο τη ΔΕΗ...Βεβαια εδω και χρονια φτιαχνω ζυμωτο ψωμι μονη μου ,χειροποιητα μακαρονια ,μαρμελαδες και γλυκα του κουταλιου οποτε τωρα η αγαπη για το παραδοσιακο θα συνδιαστει και με την αναγκη για επιβιωση....Τη βαση για το φουρνο θα την κατασκευασω με πετρα στο μεγεθος ανανα ..ηδη τις εχω μαζεψει....κι επειδη θελω να τον κανω εξ ολοκληρου απο φυσικα υλικα οποτε επειδη δεν εχω καθολου χρηματα για πυροτουβλα μαλλον θα τον φτιαξω απο κεραμιδοκομματα και αργιλοχωμα ανακατεμενο με αχυρο .Στο επομενο σταδιο ο σοβας θα γινει με δυο στρωσεις αργιλοχωμα,...μετα μονωτικο υλικο με κοτετσοσυρμα κι αππο πανω για λογους καλαισθησιας ,ισως και λογω επαγγελματος,25 χρονια ζωγραφος λεω να ντυσωολο το θολο με βοτσαλα θαλασσης σε διαφορετικα χρωματα κανοντας βοτσαλωτο οπως αυτα στα νησια μας...Το πιο αστειο ειναι οτι δεν εχω χτισει ποτε μου...αλλα εχω παρατηρησει τη μητερα μου να το κανει οταν ανακαινιζαμε το πατρικο μας σπιτι....
    Επισης επειδη κατι διαβασα πιο πανω για καποιες πετρινες σομπες στη Ρωσσια και λογω του οτι οι ετοιμες σομπεςεχουν εξωφρενικες τιμες σκετομαι την πετρινη κατασκευη μικρης στρογγυλης σομπας που απο πανω θα εχει καμμια δεκαρια πυτοτουβλα και πολυ μικρο θολο για 1 ταψακι που θα εξασφαλιζει το καθημερινο φαγητο κατι σαν μασινα δηλαδη....και λεω να αρχισω απο αυτο ..Ευχηθειτε μου καλη επιτυχια την ασχετη ...ξερω οτι οι αρχιμαστοροι γελατε τωρα που διαβαζετε το σχολιο μου,αλλα τι να κανουμε?ΠΕΝΙΑ ΤΕΧΝΑΣ ΚΑΤΕΡΓΑΖΕΤΑΙ...ισως να βγουμε ολοι λιγο πιο σοφοι απ ολη αυτη τη δοκιμασια.Παω ν αγορασω τσιμεντο για τις πετρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Ανώνυμος16/3/12, 1:21 μ.μ.

    Καλησπερα και απο εμενα. Κατα αρχην να τονισω οτι ειναι παρανομο να μαζευετε ποταμισια αμμο, διοτι η αμμος αυτη παιζει πολυ σημαντικο ρολο στην βιοποικιλοτητα του ποταμιου. Οσον αφορα τον αργιλο μπορειτε ειτε να τον αγορασετε ετοιμο ειτε να βρειτε ενα σημειο κοντα σας που να εχει αργιλο και να τον εξορυξετε...Οσον αφορα το φιλο που ανεφερε τις τριχες κλπ εχει δικιο. Στο χτισιμο με πηλο χρισιμοποιειται αχυρο η τριχες που παιζουν το ρολο του σκυροδεματος στο τσιμεντο. Ριξτε μια ματια στο cob.gr και θα καταλαβετε τι εννοω. Καλα χτισιματα και καλα ψησιματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Απόστολος31/3/12, 10:45 π.μ.

    http://www.hornosartesanos.com/otros.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. Απόστολος31/3/12, 10:54 π.μ.

    http://stovemaster.com/html_en/articles_4.html

    http://www.stovemaster.com/html_en/articles_6.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. Βρε παιδια , μηπως μπορει καποιος ειδικωτερος εμου να μου πει γιατι παρ'ολο που καιω σχεδον 2 ωρες τον φουρνο με ξυλα απο παλλετες εν τουτοις τα πυροτουβλα δεν ασπριζουνε και αντιθετως μαζευουνε πολλη καπνιλα , δηλ. μετα το ψησιμο ειναι σχεδον μαυρα. Καθε βοηθεια δεκτη. Φιλια σε ολους και ευχαριστω εκ των προτερων.
    ΤΑΣΟΣ ΠΟΙΡΑΖΗΣ
    www.kourtines.blogspot.com
    apoiraz@yahoo.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. Ανώνυμος23/5/12, 8:11 μ.μ.

    Αυτο φιλε Τασο, μαλλον σου συμβαινει, επειδη οι παλετες που καις ειναι απο πευκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Sx ευχαριστω πολυ για την αποψη σου . Μαλλον αυτο που σκεφτηκες πρεπει να ειναι το προβλημα. Το κακο ειναι πως τις βρισκω ( ξερεις ) δωρεαν απο ενα μεγαλο πολυκαταστημα που συνεργαζομαι μαζι τους. Πιστευεις πως
    α ) δεν θα εχω την επιθυμιτη θερμοκρασια και
    β ) θα εχω προβλημα με το μαυρισμα του πυροτουβλου ? ... αν συνεχισω να καιω παλλετες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Ανώνυμος24/5/12, 9:52 μ.μ.

    Το οτι καις δυο ωρες τον φουρνο σου δεν ειναι προβλημα. Τοσο χρειαζεται.
    Τα τουβλα σου υποθετω οτι δεν ασπριζουν, επειδη το πευκο παραγει υπερβολικο καπνο. Θα ασπριζαν, αν τα ξυλα σου παρηγαγαν αρκετα καρβουνα και οι παλετες δεν το κανουν. Το μεγαλυτερο προβλημα με το πευκο ειναι το κρεόσωτο. Η πισσα. Εμεις εδω, το θεωρουμε απαγορευμενο για τους φουρνους -κι οχι μονο. Αλλου, το χρησιμοποιουν, ομως οχι αποκλειστικα.
    Επειδη ομως ειπες πως τις παλετες τις παιρνεις απο πολυκαταστημα, αν ειναι εισαγωμενες υπαρχει σοβαρη πιθανοτητα να ειναι απο εμποτισμενη ξυλεια.
    Αν ημουν στην θεση σου και επειδη το τσαμπα στην εποχη μας ειναι πολυ σημαντικο, θα εκαιγα την πρωτη ωρα παλετες και την δευτερη σκληρα ξυλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Ανώνυμος19/6/12, 7:36 μ.μ.

    Γειά σας και από μένα.
    Εγώ έχω τοποθετήσει έτοιμο φούρνο και τον δουλεύω 2 χρόνια και είμαι πολύ ευχαριστημένος, βάζω συνήθως 2 ταψιά μαζί σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, το οποίο το αφαιρώ μετά από 1,5 ώρα, (γιατί όταν τα έβαζα στην αρχή ξεσκέπαστα καιγόντουσαν, άρπαζαν) και μετά τα αφήνω συνολικά 3,5 με 4 ώρες, ελέγχοντας.
    Ένα πρόβλημα που έχω όταν βάζω λαχανικά, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, φασολάκια και εντελώς χωρίς νερό δεν μου σώνεται το ζουμί.
    Τι να φταίει? Θέλει περισσότερη φωτιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. Ανώνυμος20/6/12, 12:32 π.μ.

    Εισαι ευχαριστημενος που ψηνεις φαγητο σε 5 με 5.5 ωρες, ενω χρειαζεται 1 αντε 1.5 το πολυ;
    Tρεις ωρες αφου κλεισεις τον φουρνο, μπορει τα τουβλα να ειναι ζεστα, η θερμοκρασια ομως δεν ειναι αρκετη για να ψησει. Μουλιαζει το φαγητο σου, δεν ψηνεται...
    Θα το βαζεις λιγο αργοτερα για να μην σου καιγεται και ξεσκεπαστο για να σου σωθουν τα υγρα και να παρει και χρωμα. Aν το θελεις ακομη πιο τραγανο, αστο λιγο ακομη με την πορτα ελαφρως ανοιχτη για να εχουν διεξοδο οι ατμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. Ανώνυμος24/6/12, 7:47 μ.μ.

    Με συγχωρείς φίλε μου, αλλά απ' ότι ξέρω το αργό ψήσιμο είναι το πιό καλλίτερο και υγιεινό.
    Έχω βάλει μοσχαροκεφαλή και ζυγούρι από τις 10 με 11 περίπου το μεσημέρι και το έβγαλα 19 με 20 το βράδυ και είχαν γίνει λιώμα.
    Τώρα το πρόβλημά μου είναι τα ζαρζαβατικά στο ένα ταψί και στο άλλο κρεατικό που μου αφήνουν ζουμί, που πιστεύω η αιτία να είναι η ποσότητα και το περισσότερο κάψιμο.
    Για το άνοιγμα της πόρτας που λες, δεν θα έχω απώλειες?

    Και μία παρατήρηση για τους φούρνους με χώμα. Έβλεπα στο χωριό μου που είχε φτιάξει ο πατέρας μου με το θείο μου, υλικά χώμα, άχυρα και κεραμίδια με τούβλα.
    Αφού φτιάχναν τη βάση, ο θόλος γινόταν πάνω σε ένα λόφο από χώμα, το οποίο μετά το αφαιρούσαν.
    Πραγματικά είχε μεγάλη επιτυχία και πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά είχε ένα μειονέκτημα, χρειαζόταν τακτικός έλεγχος του θόλου, γιατί καιγόταν το χώμα και τριβόταν και έπρεπε να το σωβατίζεις κατά διαστήματα.
    Και επίσης χρησιμοποιούσαν πάνω από το ταψί τη γάστρα που λέγαμε, μία θολωτή λαμαρίνα με ένα στεφάνη που συγκρατούσε τα κάρβουνα για καλλίτερη εκμετάλλευση της θερμοκρασίας.
    Το τι φαγητά, τι ψωμιά και τι πίττες φάγαμε, δεν λέγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. Ανώνυμος24/6/12, 8:51 μ.μ.

    Μη μου ζητας συγνωμη φιλε μου. Δεν τρωω εγω την πιπερια που εχει ψηθει για 5 ωρες...
    Αλλες αναγκες εχει η μοσχαροκεφαλη και αλλες η μελιτζανα...
    Το αργο ψησιμο ειναι καλο, ομως το παραψησιμο δεν ειναι. Πιστευω πως σου μενουν ζουμια, επειδη δεν βαζεις σε σωστο χρονο το φαγητο στον φουρνο. Εγω βαζω και νερο και δεν μενουν. Παιξε λιγο με τον χρονο.
    Η μεγαλη ποσοτητα αυτο που κανει, ειναι να ριχνει αποτομα και πολυ την θερμοκρασια. Καθε φουρνος εχει τις αντοχες του.
    Αφηνω την πορτα με μια χαραμαδα ανοιχτη, οταν πια δεν με ενδιαφερουν οι απωλειες, στο τελειωμα, για να γινει πιο τραγανο το φαγητο μου, ακομη και το ψωμι μου σε καποιες περιπτωσεις. Το ιδο κανω κι οταν θελω να αποξηρανω ψωμι η φρουτα, σαλτσες κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Ανώνυμος25/6/12, 10:49 π.μ.

    Ελπιζω πως δεν παρεξηγεις το υφος μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. Ανώνυμος15/7/12, 11:16 π.μ.

    Ο φιλος μιλαει για ετοιμο φουρνο. Λιγο πολυ αυτα τα φουρνακια τα θεωρω διακοσμητικα απλως να υπαρχουν διπλα στα μπαρμπεκιου και η χρηση τους ειναι καπως προβληματικη. Καμια σχεση με φουρνο φτιαγμενο απο καποιο μαστορα η καποιον που ξερει με ολα τα υλικα που χρειαζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Ανώνυμος4/8/12, 11:31 μ.μ.

    γεια χαρα...
    και εγω εφτιαξα ενα ξυλοφουρνο απο μονο υλικα απο την φυση, οπως πηλο αμμο και αχυρα.Η βαση εχει υψος 120 και ειναι φτιαγμενη απο γεωσακους γεμισμενους απο χωμα .Εξωτερικη διαμετρο 180 και εσωτερικη 160, υψος θολου 75 και ολικο υψος 220.Τον πυρωσσα σιγα σιγα μετα απο 7 ωρες εριξα ενα γυαλινο μπουκαλι και σε 2 λεπτα ελιωσε και κρατησε την θερμοτητα σχεδον για δυο 24ωρα. για υλικα ξοδεψα λιγοτερο απο 100ε και το αποτελεσμα καταπληκτικο και ουτε μια ρωγμη.πληρ. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4031083268126.226558.1612956950&type=1 ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. Φίλοι, αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα κι αναρωτιέμαι μήπως κάποιος από εσάς μπορεί να βοηθήσει: Η δίφυλλη πόρτα του κήπου (βαριά συμπαγής) στηρίζεται σε κάθετες κολώνες κατασκευασμένες από τσιμεντόλιθους. Οι βίδες (μπουλόνια) που βιδώνουν τα στηρίγματα πάνω στα κολωνάκια προφανώς έχουν πέσει στο κενό του τσιμεντόλιθου τα στηρίγμα έχουν χαλαρώσει και έχουν "κρεμάσει", με αποτέλεσμα να δυσκολεύει το άνοιγμα-κλείσιμο της πόρτας. Γνωρίζει κάποιος με ποιο τρόπο θα μπορούσα να σταθεροποιήσω τις βίδες στους τσιμεντόλιθους???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. Ανώνυμος13/8/12, 10:54 π.μ.

    Άλλο ένα Blog με βήματα κατασκευής ξυλόφουρνου. http://alfapitsa.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. eirini, οι τσιμεντολιθοι δεν μπορει να ειναι στηριγμα για τιποτε. Οτι και να κανεις, θα ειναι προσκαιρη λυση και μια τετοια ειναι, το να γεμισεις με μιγμα τσιμεντο-αμμο τα κενα και μετα να πιασεις την πορτα επανω στα «ουπα» που θα εχεις ηδη τοποθετησει πριν ριξεις το μιγμα.
    Το σωστο ειναι, να κανεις νεες κολωνες απο μπετον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. Ανώνυμος25/8/12, 7:23 μ.μ.

    Λοιπόν φίλοι μου επανέρχομαι, γιατί μετά από πολλές δοκιμές και γνώμες βρήκα τη λύση για την εξάτμιση των υγρών στο φούρνο μου.
    Άφησα την πόρτα εισόδου 2 εκ. ανοιχτή, όπως και το τάμπερ καμινάδας μία χαραμάδα ανοιχτό, από την αρχή του ψησίματος και το αποτέλεσμα ήταν σε 1 ώρα και 15 λεπτά που το άνοιξα έμεινα κατάπληκτος και τυχερός γιατί είχε χάσει τα υγρά του και είχε μείνει με το λάδι του και είχαν όλα καλοψηθεί και το κρέας και τα λαχανικά.
    Στο επόμενο ψήσιμο το άνοιξα στην 1 ώρα και συμπλήρωσα νερό και σε 1,5 ώρα το έβγαλα.
    Και θέλω να πω, πως κάθε φούρνος ανάλογα με την κατασκευή του, τα υλικά του και την μόνωσή του, έχει και τα μυστικά του.
    Και ο φίλος που λέει πως οι έτοιμοι φούρνοι είναι διακοσμητικοί, κάνει λάθος, γιατί έχουν τα κατάλληλα πυρότουβλα και τη μόνωση που κρατούν τη θερμοκρασία, πέρα από την μελετημένη σχεδίαση.
    Όσο τώρα από οικολογικής άποψης, αυτό είναι άλλο θέμα πολύπλοκο που πρέπει να συνδυαστεί με τον τρόπο ζωής του καθενός και στο περιβάλλον που ζει.
    Είχαμε και στο χωριό φούρνο φτιαγμένο με κεραμίδια και χώμα που ήθελε επισκευή κάθε τόσο και τον είχαμε από ανάγκη, γιατί δεν είχαμε ηλ. κουζίνα, εγώ τώρα πάλι για λόγους οικονομίας τον έχω, αφού μπόρεσα και τον απόκτησα, γιατί έχω περιορίσει κατά πολύ την ηλ. κουζίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  198. Ανώνυμος9/9/12, 10:18 π.μ.

    αντι για πυροτουβλα μπορω να χρησιμοποιησω πετρες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  199. Ανώνυμος9/9/12, 7:54 μ.μ.

    καλησπερα σε ολους και ολες εχω διαβασει πολλα αρθρα και χρησιμοποιησα πολλη απο την γνωση που εχω παρει απο τα διαφορα θεματα που παρουσιαζετε και φυσικα σας ευχαριστω θερμα για ολη την προσπαθεια που κανετε.φυσικα ο πρωτομαστορας εχει την βαθια εκτιμηση μου για τις αμετρητες ωρες δουλειας του για αυτο που απολαμβανουμε ολοι εδω .
    μπαινω στο θεμα μας , εχω κατασκευασει ξυλοφουρνο μαζι με τον πατερα μου περσι με τον εξης τροπο.η βαση εγινε απο τσιμεντο παχους περιπου 30εκατ.εννοειται με σιδερα. η βαση του φουρνου εγινε απο πυροτουβλα τοποθετημενα οριζοντια με μικρη αποσταση το ενα απο το αλλο σχεδον αορατη , απο κατω τους πυραντοχο τσιμεντο ,ενδιαμεσα τους χυλος απο πυραντοχο τσιμεντο ,ετσι ωστε να κολλησουν ,ριχτηκε απο πανω τους και με βρεγμενο σφουγαρι απλωθηκε παντου .αφεθηκε να στεγνωσει , ξεκινησαμε το γυρω , γυρω , γιατι δεν θα καναμε καμιναδα μπροστα ,λογω των μικρων διαστασεων του φουρνου μας, οδηγος μας ενα καρφι στη μεση , με δεμενο γυρω του ενα σπαγγο ( σχοινακι )αφου ολοκληρωναμε καθε σειρα η επομενη πατουσε ελαχιστα πιο μεσα ,εννοειται παντα οδηγος ηταν το σχοινακι μας ,του οποιου να αναφερω οτι το μηκος ηταν ακριβως το μισο απο την ολικη περιφερεια του φουρνου μας , οσον αφορα το στομιο για την εισοδο των ταψιων , ειναι κατι που πρεπει να το υπολογισετε εκεινη τη στιγμη της κατασκευης , και φυσικα λαμβανοντας υποψην το μεγεθος του φουρνου απο το οποιο ,εξαρτωνται και οι δυνατοτητες του ποσο μεγαλο η μικρο να ειναι.για καθε πυροτουβλο που τοποθετουσα μετρουσα την αποσταση παντα με το σχοινακι , οταν φτασαμε λιγο πιο πανω απο την μεση εκει δηλαδη που τελειωνε το στομιο τοποθετησα μια λαμα απο πενταρι σιδερο , ειχα τρυπησει τα δυο συγκεκριμενα πυροτουβλα με το αναλογο τρυπανι ετσι ωστε να καθησουν τα σιδερα σωστα μεσα τους, αυτο το εκανα για να σιγουρεψω την σταθεροτητα του πανω πυροτουβλου που θα καθοταν πανω απο την λαμα και φυσικα του εκανα με τον τροχο μια μια μικρη κοιλοτητα κατα μηκος , ισως καποιος με μεγαλυτερη πειρα και σχετικος με χτισιματα να μην χρειαζοταν να κανει κατι τετοιο .ο πατερας μου διαφωνουσε γιατι ο ιδιος εχει κτισει 2 ξυλοφουρνους στην κυπρο και φυσικα πολλη μεγαλυτερους απο τον δικο μου χωρις αυτο το στοιχειο(αλλα ξερετε τωρα συμφωνουν ποτε ακριβως τα παιδια με τους γονεις?). φυσικα στην πιο πανω σειρα συνεχισαμε με οδηγο το σχοινι και στο πανω μερος του στοματος και του θολου με την βοηθεια του τροχου τοποθετησαμε και το συγκεκριμενο πυροτουβλο που στην κυπρο ονομαζεται κλειδι και συμφωνα με τους γνωστες αυτο ειναι που βοηθαει τους φουρνους και τις καμαρες να μην γκρεμιζονται στην ουσια ειναι μια σφηνα που τοποθετειται στην μεση και οι δυο διπλανες της εχουν και αυτες περιπου το ιδιο σχημα αλλα λιγο πιο μεγαλες . (συνεχιζεται 1/2 )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ