Σελίδες

Οι τιμές ph του γόνιμου εδάφους

Οι τιμές ph του γόνιμου εδάφους

Ποιές είναι οι τιμές ph του γόνιμου εδάφους

Η τιμή ph είναι ένα μέτρο μέτρησης της συγκέντρωση ιόντων του υδρογόνου (H). Ο βαθμός της οξύτητας ή της αλκαλικότητας (επίπεδο pH) στο έδαφος του κήπου σας, υπολογίζεται χρησιμοποιώντας μια λογαριθμική κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι για μια μείωση του pH του ενός, το επίπεδο της οξύτητας αυξάνεται με συντελεστή 10.

Αυτή είναι μια αντίστροφη κλίμακα, πράγμα που σημαίνει:

 • όξινο pH του εδάφους = χαμηλό pH, υψηλή συγκέντρωση σε ιόντα υδρογόνου (pH 6,9 ή και λιγότερο)
 • αλκαλικό pH του εδάφους = υψηλό pH, χαμηλή συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (pH 7,1 ή μεγαλύτερο)

Τα περισσότερα εδάφη έχουν τιμές pH μεταξύ 3,5 και 10. Τα περισσότερα φυτά αναπτύσσονται καλά σε μια κλίμακα pH 6,5 με 7,2 (7 = ουδέτερο), όπου τα θρεπτικά συστατικά είναι εύκολα στη διάθεσή τους.
Αυτή η ουδέτερη ζώνη είναι το πιο εύφορο φάσμα pH.
Σε περιοχές με υψηλότερες βροχοπτώσεις, το φυσικό pH του εδάφους είναι γενικά όξινο, ενώ σε ξερές περιοχές το έδαφος είναι συνήθως αλκαλικό. Αλκαλικό έδαφος με pH πάνω από 8 μπορεί να γίνει άγονο.

Γιατί το ph είναι σημαντικό για τον κήπο σας;

Αν τα λαχανικά και τα δένδρα σας δεν έχουν καλή παραγωγή παρότι τα φροντίζετε καλά, ίσως το επίπεδο του pH μπορεί να είναι το πρόβλημα. Στα φυτά αρέσει το έδαφός τους να είναι σε συγκεκριμένες τιμές pH , έτσι ώστε να είναι σε καλύτερη θέση να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.

Οι ρίζες των φυτών απορροφούν τα ανόργανα συστατικά όπως το άζωτο και σίδηρο μόνο όταν είναι διαλυμένα σε νερό. Αν το χώμα είναι πολύ όξινο ή αλκαλικό, ορισμένα θρεπτικά συστατικά δεν θα διαλυθούν και ως αποτέλεσμα, δεν θα είναι διαθέσιμα στα τα φυτά. Η πλειοψηφία των καλλιεργειών τροφίμων προτιμούν ένα ουδέτερο ή ελαφρώς όξινο χώμα. Αν μπορείτε να ομαδοποιήσετε τα φυτά σας με το φάσμα pH, τόσο πιο ευτυχισμένα θα είναι.

Πολλές ασθένειες φυτών προκαλούνται ή επιδεινώνονται από τα πολύ χαμηλά ή τα πολύ υψηλά επίπεδα του pH, γιατί τα βασικά θρεπτικά συστατικά (που είναι αναγκαία για την υγιή ανάπτυξη τους) δεν είναι διαθέσιμα στα φυτά.
Όταν κάνετε το έδαφος σας ουδέτερο ή πιο όξινο, φροντίστε να αλλάξετε το pH του εδάφους σας αργά και προσεκτικά, για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα μεταβάλετε την ισορροπία πολύ μακριά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η κομπόστα επίσης βοηθάει κάνοντας το pH του εδάφους ουδέτερο και προσθέτει ταυτόχρονα θρεπτικά συστατικά.

Τα επίπεδα του pH του εδάφους (φρούτα και λαχανικά)

Πολύ Οξύ (5,4 και κάτω)
Μελιτζάνα, αντίδι, πατάτα, γλυκοπατάτα, σμέουρο, ραβέντι, σέσκλα, φράουλα, καρπούζι, μύρτιλο (blueberry-raspberry)
Μέτρια Οξύ (5.5-5.9)
Μήλο, βασιλικός, φασόλι, καρώτο, κιχώριο, καλαμπόκι, σκόρδα, μαϊντανός, μπιζέλια, πιπεριές, κολοκύθι, ρεπάνι, γογγύλι, σόγια, ηλίανθος, τομάτα
Ελαφρώς Οξύ (6.0-6.9)
Βερίκοκο, αγκινάρα, σπαράγγια, τεύτλα, μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, άνηθος, φραγκοστάφυλο, σταφύλι, λαχανίδες, μαρούλια, σινάπι, μπάμιες, κρεμμύδι, ροδάκινο, αχλάδι, σπανάκι
Αλκαλικό (7.1-8)
Κουνουπίδια, σέλινο, αγγούρι, πεπόνι, ρόδια, θυμάρι

Δοκιμή του pH του εδάφους σας

Οι αγρότες παλιά χρησιμοποιούσαν την γεύση τους εδάφους, για τον προσδιορισμό του pH. Αν είχε γλυκιά γεύση ή οσμή, ήταν αλκαλικό. Μια ξινίλα σήμαινε ότι ήταν οξύ. Σήμερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φθηνά και εύκολα στη χρήση τους test για να βρούμε τις τιμές για το pH του εδάφους μας.
Για να ελέγξετε για αυξημένη αλκαλικότητα, τοποθετήστε μια χούφτα χώμα από το έδαφος σε ένα δοχείο και 1/2 φλιτζάνι λευκό ξύδι. Αν το χώμα βγάζει φυσαλίδες, είναι σίγουρα αλκαλικό.
Για να ελέγξετε για υψηλή οξύτητα, τοποθετήστε μια χούφτα χώμα από το έδαφος σε ένα δοχείο και προσθέστε 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα διαλυμένη σε 1/2 φλιτζάνι νερό. Αυτή τη φορά, οι φυσαλίδες υποδεικνύουν οξύτητα στο έδαφος.
Ένα πολύ όξινο ή πολύ αλκαλικό έδαφος μπορεί να μεταχειριστεί για να γίνει πιο ουδέτερο και παραγωγικό.

Πολύ όξινο;
Αύξηση του pH με την προσθήκη, με την προσθήκη αλκαλικού υλικού:
Ασβεστόλιθος
Διαλύεται και απορροφάτε αργά, αλλά δεν καίει τα φυτά όπως κάνει ο ασβέστης. Εφαρμόστε το φθινόπωρο έτσι ώστε να έχει χρόνο για να δράσει στο pH του εδάφους πριν από την άνοιξη. Εφαρμόστε 2,50 κιλά ανά 10 τετραγωνικά μέτρα για την αύξηση μιας μονάδας του pH του εδάφους.
Στάχτη ξύλου
Ενεργεί πολύ γρήγορα, αλλά θέλει λίγη γιατί ανεβάζει πολύ το pH. Χρησιμοποιείτε μόνο περίπου 1 κιλό για κάθε 10 τετραγωνικά μέτρα, κάθε δύο χρόνια.

Ασβέστη ή δολομίτη
Το ποσό του ασβέστη ή δολομίτη που απαιτείται για να περιορίσει το όξινο pH ποικίλει αναλόγως το έδαφος. Εδάφη με υψηλή οργανική ύλη και άργιλο είναι πιο ανθεκτικά στις μεταβολές του pH και απαιτούν μεγαλύτερα ποσά.
Ο ασβεστόλιθος προστίθεται στο έδαφος για να αυξήσει το επίπεδο του pH, επειδή είναι ουσιαστικά ασβέστιο και το ασβέστιο αντιδρά με το νερό στο χώμα και δημιουργεί ιόντα υδροξυλίου.
Οστεάλευρα και κελύφη από στρείδια βοηθούν ακόμα στην αύξηση του pH του εδάφους.

Για να αυξήσετε το pH του εδάφους κατά 1,0 μονάδα:
Αμμώδης έδαφος: προσθήκη 140 γραμμαρίων περίπου του ένυδρου ασβέστη ανά τετραγωνικό μέτρο
Αργιλώδης έδαφος: προσθήκη 280 γραμμαρίων του ένυδρου ασβέστη ανά τετραγωνικό μέτρο
Αργιλικό πηλώδης έδαφος: προσθήκη 420 γραμμαρίων του ένυδρου ασβέστη ανά τετραγωνικό μέτρο
Τυρφώδες έδαφος: προσθήκη 700 γραμμαρίων του ένυδρου ασβέστη ανά τετραγωνικό μέτρο

Πολύ αλκαλικό
Χαμήλωμα του pH με την προσθήκη:
Πευκοβελόνες, τεμαχισμένα φύλλα, πριονίδι, καφέ, ροκανίδια, μούχλα, βρύα και τύρφη
Το θείο αντιδρά με τα βακτήρια του εδάφους και παράγει θειικό οξύ, το οποίο απελευθερώνει ιόντα υδρογόνου προκαλώντας έτσι το έδαφος για να γίνει πιο όξινο.

Για να μειώσετε το pH του εδάφους κατά 1,0 μονάδα:
Αμμώδη εδάφη: αναμειγνύονται στο έδαφος 40 γραμμάρια πετρώδης θείου ανά τετραγωνικό μέτρο
Όλα τα άλλα εδάφη: αναμειγνύονται στο έδαφος 120 γραμμάρια πετρώδης θείου ανά τετραγωνικό μέτρο

Διαβάστε ακόμη:Τα θρεπτικά συστατικά των φυτών

19 σχόλια:

 1. Ανώνυμος12/8/11, 9:06 π.μ.

  ΄Με όσα αναφέρονται μπορούμε να βρούμε αν το έφαδος είναι αλκαλικό ή όξινο. Πώς όμως μπορούμε να μάθουμε την ακριβή τιμή του ph του εδάφους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος5/2/12, 11:24 π.μ.

  ph-μετρο το μπηγεις στο χωμα και σου δειχνει το ph

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος5/2/12, 11:37 π.μ.

  ph-μετρο το μπηγεις στο χωμα και σου δειχνει το ph

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ο σωστός τρόπος μέτρησης απαιτεί κατάλληλα όργανα και ιδιαίτερη διαδικασία την οποία δεν μπορεί να κάνει ο καθένας.Συνιστώ να συννενοηθείτε με ένα εδαφολογικό εργαστήριο το κοντινότερο της περιοχής σας(θα το μάθετε από την διευθυνση αγροτικής ανάπτυξης),αν υπάρχει κρατικό ακόμα καλύτερο.Το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο και πέρα από το ph μετράει και άλλες παραμέτρους κρίσιμες για τις καλλιέργειες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σήμερα λειτουργούν σε όλη την χώρα αρκετά αναλυτικά εργαστήρια -πέραν των κρατικών- απο διάφορους άλλους φορείς και ιδιώτες,τα περισσότερα των οποίων εχουν διαπιστευθεί σε διάφορες αναλυτικές μεθόδους.Θα αναζητήσετε τον κατάλογο στο site του ΕΣΥΔ.Εκεί θα βρήτε οτι ζητάτε και μάλιστα μπορεί να υπάρχει κάποιο κοντά στην περιοχή σας.Ένα εργαστήριο θα σας καθοδηγήσει και για τον τρόπο με τον οποίο θα πάρετε το δείγμα,γεγονός που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.Η τιμή δεν είναι μεγάλη. Για το PH και δύο- τρεις βασικές παραμέτρους θα είναι γύρω στα 30 Ευρώ.Μπορείτε να εξετάσετε και το νερό άρδευσης η ποιότητα του οποίου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις καλλιέργειες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ενας ακομα πιο ακριβης τροπος για να βρεις το ph ειναι βραζοντας κοκκινο λαχανο..Αναλογα με το ph που εχει το χωμα ο κοκκινος ζωμος μπορει να γινει απο ροζ μεχρι πρασινο αν ειναι πολυ αλκαλικο.εδω θα βρειτε ενα διαγραμμα με τα πιθανα χρωμματα και τις τιμες του ph http://chemistry.about.com/od/acidsbase1/ss/Edible-Ph-Indicators-Color-Chart.htm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος18/4/12, 11:40 μ.μ.

  Μπορεις να αγορασεις με περιπου 10 ευρω ενα τεστ ph για νερο ενυδριων απο ενα petshop.Συνηθως ειναι κατι μακροστενα χαρτακια που τα βυθιζεις στο νερο για ενα δευτερολεπτο και αναλογως το χρωμα που θα παρει βλεπεις την τιμη του ph ακριβως.Τωρα για το χωμα κανεις το εξης.Παιρνεις μισο ποτηρι δειγμα απο το χωμα σου και το προσθετεις σε μισο ποτηρι με <> νερο, ανακατευεις,περιμενεις για ενα λεπτο μεχρι να κατακαθισει λιγο το χωμα και βουτας το χαρτακι στο νερο για ενα δευτερολεπτο.Μετα βλεπεις το χρωμα που εχει παρει το χαρτακι και βρισκεις την τιμη του ph του εδαφους ακριβως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος18/4/12, 11:46 μ.μ.

  Ξεχασα να γραψω οτι το νερο στο ποτηρι πρεπει να ειναι απιονισμενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος27/10/12, 2:59 μ.μ.

  baΤο έκανα μπράβο ανώνυμε φίλε πολύ έξυπνο κόλπο!!! Κάντε το πιάνει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος8/3/13, 2:00 μ.μ.

  Ph meter στο dealextreme.com.Μετράει κι άλλες 2 τιμές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ανώνυμος14/1/14, 12:27 π.μ.

  Ammodes edafos kai argillodes edafos exun ph=4,7. poio apo ta 2 tha xriastei megaliteri posotita caco3 gia na ginei to ph tou 7??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πέτρος Λακωνική Γη25/2/14, 12:57 μ.μ.

  Υπάρχουν δένδρα που με το φύλλωμα ή τις ρίζες κάνουν το έδαφος αλκαλικό ?
  Π.χ. Πευκοβελόνες όταν θέλουμε να κάνουμε την αντίστροφη διαδικασία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Μπραβο ρε φιλε, διαβασα και αλλου το ιδιο αρθρο αλλα μονο εσυ γραφεις την πηγη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Έδαφος με 7,2 pH, κάνει για καλλιέργεια ελιάς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αναπτύσσεται σε εδαφικό pH το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 6,5 – 8,5. Όμως για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου μία από τις προϋποθέσεις είναι η οξύτητα του εδάφους να κυμαίνεται μεταξύ 7 – 8

   Διαγραφή
 15. Δεν μπόρεσα να βρω ξανά και να αφήσω εκεί την απορία μου: αφορά τον πίνακα βέλτιστης θερμοκρασίας σποράς ( αναρτήθηκε 25/4/2012).
  Αναφέρετε ότι " ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ.....αφορουν τη βέλτιστη θερμοκρασία .....
  ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΊΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟΣ!!!
  Αν είναι ακόμη διαθέσιμος και μπορείτε να τον αναρτήσετε έγχρωμο θα ήταν πολύ χρήσιμος, ενώ έτσι όπως είναι πρέπει για κάθε ένα φυτό να ψάχνουμε αρκετά, ενώ έχετε με κόκκινο την απάντηση έτοιμη.
  Παρέλειψα τα - επιβεβλημενα- συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας για να μη μακρυγορησω. Ελπίζω να μπορέσετε να κάνετε την ανάρτηση
  Ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ