Σελίδες

Ψωμί, γάλα, ελαιόλαδο υπό διωγμό

Ψωμί γάλα ελαιόλαδο

Η έκθεση του ΟΟΣΑ που παρήγγειλε το Υπουργείο Ανάπτυξης αποτελείται από 325 σελίδες και κόστισε 990.000 Ευρώ.
Η έκθεση έγινε με σκοπό να μειωθούν οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως είναι το ψωμί, το γάλα,το ελαιόλαδο, καθώς και τα φάρμακα.
Στην ουσία η κυβέρνηση επιζητούσε την κάλυψη ενός διεθνούς οργανισμού για μέτρα που η ίδια ποτέ δεν θα τολμούσε να ανακοινώσει. Τα προτεινόμενα μέτρα από τον ΟΟΣΑ υιοθετήθηκαν αμέσως από την Τρόικα, η οποία ζήτησε και την άμεση εφαρμογή τους.

Για το γάλα προτείνεται να καταργηθεί το γάλα πέντε ημερών και τα γιαούρτια να παρασκευάζονται και από γάλα σκόνη. Είναι γεγονός ότι στην χώρες-μέλη της ΕΕ δεν υπάρχει ο όρος «φρέσκο γάλα», αυτό είναι ένα ελληνικό εύρημα για να προστατευθεί η ελληνική κτηνοτροφία.

Επί δεκαετίες η ελληνική πολιτεία παραπλανούσε τους Έλληνες καταναλωτές με την σιωπή και την ανοχή των επιστημόνων του κλάδου ότι φρέσκο είναι μόνο το γάλα των πέντε ημερών. Σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα αλλά και να προστατεύσει την ελληνική κτηνοτροφία. Όλοι γνωρίζουμε ότι το 80% του βόειου κρέατος είναι εισαγόμενο. Τα προτεινόμενα από το υπουργείο Ανάπτυξης για γάλα, δύο, τριών κλπ ημερών κρίνονται ανεδαφικά διότι οι τιμές δεν θα μειωθούν και πάλι.

Ίσως μια πρόταση για γάλα τεσσάρων, πέντε και έξη ημερών να αποτελούσε λύση. Όσο για το γάλα σκόνη στην παρασκευή γιαουρτιού είναι επιεικώς απαράδεκτη πρόταση την στιγμή που το ελληνικό γιαούρτι από φρέσκο γάλα θριαμβεύει σε Ευρώπη και Αμερική.

Ψωμί γάλα ελαιόλαδο

Όσον αφορά το ψωμί να πωλείται και από κρεοπωλεία, ψαράδικα, περίπτερα και από μαγαζιά που δεν πωλούν τρόφιμα είναι ένας καθαρός δείκτης της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των καταναλωτών πέραν από τους κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΟΟΣΑ επίσης το ψωμί από κατεψυγμένη και πολλές φορές εισαγόμενη ζύμη και το φρέσκο ψωμί του παραδοσιακού φούρνου είναι το ίδιο και προτείνει ο όρος φούρνος να επεκταθεί και στα πρατήρια ψωμιού και στα bake off.

Ψωμί γάλα ελαιόλαδο

Όμως από την τσιμπίδα του ΟΟΣΑ δεν γλύτωσε ούτε ο χρυσός της ελληνικής γης: το ελαιόλαδο. Προτείνει το ελαιόλαδο να πωλείται και αναμεμιγμένο σε οιανδήποτε αναλογία με κάθε είδους σπορέλαιο. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα ρίξει τις τιμές αφού οι τιμές ελαιολάδου και σπορέλαιου είναι σταθερές, συνεπώς και τα μίγματα θα είναι σταθερά. Έπειτα αν ο καταναλωτής επιθυμεί αγοράζει ελαιόλαδο και σπορέλαιο/α της αρεσκείας του και φτιάχνει το δικό του μείγμα. Αντίθετα ο έλεγχος της αναλογίας σπορέλαιου προς ελαιόλαδο είναι και δύσκολος και χρονοβόρος και ακριβός. Mε την πρόταση αυτή θεσμοθετείται κατά κάποιο τρόπο η νόθευση του ελαιολάδου σε συνδυασμό ιδιαίτερα με την δεύτερη πρόταση το ελαιόλαδο συνεπώς και τα μίγματα να μην πωλούνται προς τα εστιατόρια σε συσκευασίες των 5 λίτρων αλλά και των 10,15 και 20 λίτρων. Αυτό θα διευκολύνει το πλανόδιο παραεμπόριο και θα υποβαθμίσει την ποιότητα του ελαιολάδου.

Στις 8 και 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Πανελλήνιο Συνέδριο Ελαιολάδου ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2014 στα πλαίσια της 6ης Μεσογειακής Έκθεσης Ελιάς και Ελαιολάδου. Οι Σύνεδροι που παρακολούθησαν το συνέδριο αυτό ενέκριναν ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

Η πρόταση του ΟΟΣΑ για άρση της απαγόρευσης ανάμιξης ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια θα δημιουργήσει σύγχυση στην αγορά και κινδύνους παραπλάνησης των καταναλωτών. Είναι δύσκολος και δαπανηρός ο προσδιορισμός του ποσοστού σπορελαίου στο ελαιόλαδο και ισοδυναμεί με νόθευση του ελαιολάδου. Η δεύτερη πρόταση του ΟΟΣΑ για κατάργηση της εμπορίας ελαιολάδου σε συσκευασίες 5 λίτρων διευκολύνει το παραεμπόριο και και υποβαθμίζει την ποιότητα του ελαιολάδου. Ζητούμε από την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τις απαράδεκτες αυτές προτάσεις.

Του Νίκου Κατσαρού πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ

Πηγή: Το ελαιόλαδο υπό διωγμό με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω λάδι από ελιές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ