Σελίδες

Φτιάχνω κόλλα

Φτιάχνω κόλλα

Πως να φτιάξεις κόλλα με πολλούς τρόπους

Πάρε δέρμα ξηρού χελιού, να μην είναι αλατισμένο, κοπάνισέ το με ένα κομμάτι ξύλο και βράσε το με λίγο νερό, όσο να το σκεπάζει και δίνε του και λίγη φωτιά έως να λιώσει και τότε στράγγισε το με πανί σε μια σιδερένια ή χάλκινη λεκάνη και άστο να ξεραθεί λίγο στον αέρα. Τότε κόψε την κομμάτια, ξήρανέ τα καλά και φύλαξέ τα. Αυτή είναι κόλλα θαυμαστή που δε φοβάται φωτιά ούτε νερό.

Κοπάνισε του λούτσου ή άλλου ψαριού αρσενικού τα κόκκαλα και τρίψτε τα καλά να γίνουν αλεύρι και τότε βάλε τη σκόνη αυτή σε ένα τσουκάλι. Βράσε την με νερό μέχρι να λιώσει και όταν την δοκιμάζεις και κολλάνε τα δάχτυλά, κατέβασε και στράγγιξε την με πανί λινό σε άλλο δοχείο.

Πάρε τρεις ουγγιές ασβέστη άσβηστο, μια ουγγιά σκουριά του σιδήρου, μισή ουγγιά αλάτι και μια ουγγιά λάσπη κρασιού, τρίψτε όλα καθένα ξεχωριστά, ύστερα ανακάτωσέ τα με λινόλαδο και κοπάνισέ τα όλα μαζί και έγινε κόλλα καλή, αλλά μη τη κάνεις πολύ σφικτή.

Παρασκευή δυνατής κόλλας

Αν θέλεις να κάνεις κόλλα δυνατή και γερή πάρε από βόδια ή τραγιά ή από άλλα ζώα, τα άκρα που ρίχνουν σαν άχρηστα, τα οποία ας είναι και ωμά γιατί αυτά γίνονται ευκολότερα γιατί τα βράζεις λιγότερη ώρα. Αν είναι ξερά τα βάζεις στο νερό 2-3 ημέρες νωρίτερα και τότε τα βράζεις ανακατώνοντάς τα συχνά και βάζεις νερό να τα σκεπάζει πάντα. Όταν την δοκιμάσεις και κολλά στα δάχτυλα κατέβασε και στράγγισε τη σε βαρέλια και άλλα δοχεία απλωτά και βάλε την να πήξη την νύχτα. Γιατί με το πάγος της νύχτας ξεραίνεται. Για αυτό να τη φτιάχνεις όταν ο καιρός είναι ψυχρός δηλαδή χειμώνας για να πήξει. Γιατί αν είναι άλλος καιρός την χάνεις γιατί δεν πήζει. Όλα τα δερμάτια των ζώων γίνονται κόλλα όπως παραπάνω και όταν πήξει την κόβεις λεπτά κομμάτια και την κρεμάς μέχρι να ξεραθεί καλά και τότε τα βάνεις στα καλάθια.

Πηγή: Γεωπονικόν/Αγάπιου μοναχού του Κρητός

Δείτε και εδώ για: Φυσικά κολλητικά υλικά

Διαβάστε ακόμη:Κατασκευή φτηνού φυσικού αδιάβροχου χρώματος

6 σχόλια:

  1. Ωραίοι οι τρόποι κατασκευής κόλλας δεν τους ήξερα!
    Η πεθερά μου μου είχε πει παλιά στην Κεφαλλονιά, φτιάχναν κόλλα απο αλεύρι, αλλα δεν θυμαμαι την διαδικασία, μαλλον το ανακάτευαν με νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τελευταια συνταγή είναι η γνωστή και πολυ ακριβη δερματόκολλα (Hide glue) που χρησιμοποιείται κυρίως από κατασκευαστές μουσικών οργάνων. Θέλει συνταγή για να την εφαρμόσεις όμως (θέρμανση σε υδατολουτρο - μπεν μαρί). Τρομερή δυνατή κόλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Basil ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, ήταν πολύ συμαντικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω δοκιμασα να κανω κολλα με ποδια φρεσκα απο βοδι.Τα αφησα να βρασουν ολη μερα,βγηκε κατι σαν λιπος το εβαλα να στεγνωσει αλλα καθε φορα που το ελιωνα γινοταν ξανα λαδι...οποτε μαλλον δεν την εκανα σωστα την διαδικασια.Καπως αλλιως πρπει να γινετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια και πάλι,
    Foxfrog αυτο είναι ένα video στο youtube με σπιτικη συνταγή κόλλας:
    http://www.youtube.com/watch?v=vjBT7WOAuLE&feature=player_detailpage
    ΠΡΟΣΟΧΗ! μυρίζει απίστευτα! επίσης χαλάει εύκολα - μουχλιάζει (κατάψυξη ή/και προσθήκη κρυστάλλων thymol (αιθέριο έλαιο θυμαριού).
    Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος18/1/13, 12:23 μ.μ.

    πριν μέρες προσπάθησα να φτιάξω κολλά από κέρατο κατσίκας αλλά δεν πέτυχε γι' αυτό πρόσθεσα και δέρμα από κουνέλι και πηρα λίγη κόλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ