Κατασκευή φτηνού φυσικού αδιάβροχου χρώματος

Κατασκευή φυσικού αδιάβροχου χρώματος

Αδιάβροχο χρώμα με ασβέστη και χυμό φύλλων φραγκοσυκιάς

Όπως λέει η κα Margarita Barney de Cruz, πρόεδρος της Ομάδας για την προώθηση της Εκπαίδευσης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης (GRUPEDSAC), μιας πρωτοπόρας μη-κυβερνητικής οργάνωσης στο Naucalpan, του Mexico:

Επίσης η φραγκοσυκιά χρησιμοποιείται για την κατασκευή αποτελεσματικού αδιάβροχου χρώματος για τα σπίτια. Η τεχνική προέρχεται από τις αγροτικές περιοχές του Μεξικού και πιθανόν είναι προ-Κολομβιανή. Ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα για το βάψιμο των εκκλησιών και των μοναστηριών, ενώ η προσθήκη στο μείγμα ασπραδιού από αυγό, προσδίδει στο χρώμα μια λαμπερή και μεταξένια υφή.

Το ασβέστωμα είναι επίσης εξαιρετικό για κοτέτσια, χοιροστάσια, στάβλους κλπ, διότι δρα σαν μικροβιοκτόνο και σφραγιστικό εμποδίζοντας το σχηματισμό βακτηρίων και την ωοτοκία των εντόμων. Οι σταυλικές εγκαταστάσεις πρέπει να ασβεστώνονται τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο και κάθε φορά που αλλάζει ο πληθυσμός τους.

Η στεγανοποιητική ικανότητα του ασβεστοχρώματος γίνεται με την προσθήκη νερού σε ψιλοκομμένο κομμάτια φραγκοφύλλας, ασβέστη και αλατιού στις σωστές αναλογίες.

  • Περίπου 100 λίτρα νερού προστίθεται σε 20 ψιλοκομμένες φραγκοφύλλες (με ή χωρίς τα αγκάθια)
  • Τα ψιλοκομμένα στελέχη θα πρέπει να μουλιάσουν σε νερό για 24 έως 48 ώρες.
  • Το μείγμα στη συνέχεια κοσκινίζεται προς απομάκρυνση των χοντρών κομματιών, αφήνοντας μόνο το γλοιώδες νερό.
  • Σε αυτό το ρευστό προστίθεται ένα μείγμα περίπου 20 κιλά ασβέστη και 2 kg κοινό αλάτι.

​Θα δημιουργηθεί ένα παχύ λευκό χρώμα με το οποίο βάφουμε στην συνέχεια. Συνιστάται να γίνουν δύο χέρια σε διάστημα 24 ωρών. Αυτή η μπογιά δίνει ένα έντονο λευκό χρώμα σε κάθε είδος τοίχου.

Το βάψιμο τσιμεντένιων επιφανειών με αυτή την μπογιά, σφραγίζει τις ρωγμές που μπορεί να δημιουργήθηκαν κατά την πήξη του τσιμέντου. Η στεγανοποίηση είναι 100%!

Το λευκό χρώμα δίνει επίσης καλύτερο φωτισμό αφού αντανακλάται στο εσωτερικό των σπιτιών, ενώ οι λευκές εξωτερικές επιφάνειες του σπιτιού (τοίχοι και δώμα) αντανακλούν το ηλιακό φως και κατά συνέπεια μειώνουν την ζέστη (Αυτά είναι ήδη γνωστά και σε μας. Δείτε και το ΦΑΝΗ ΡΕΪΣΗ - Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία ).

Μετάφραση από το http://www.hindu.com/thehindu/seta/2002/06/27/stories/2002062700110300.htm

Μερικές δικές μας σημειώσεις

Το ασβέστωμα ήταν ο μοναδικός τρόπος βαψίματος μέχρι και πριν λίγα χρόνια. Με την προσθήκη φυσικών χρωστικών (λουλάκι, ώχρα κλπ), είχαμε αυτά τα εκπληκτικά χρώματα στα σπίτια της Καλύμνου που τώρα σπανίως βλέπουμε.

Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό στους περισσότερους, είναι πως το ασβεστόχρωμα έχει την καλύτερη διαπνοή από κάθε άλλο βιομηχανικό χρώμα. Μόνο τα πυριτικά χρώματα όπως το Silikat-Innenfarbe LF 1806 συγκρίνονται με το ασβεστόχρωμα.

Το μόνο τους ελάττωμα ήταν η έλλειψη στεγανότητας που επέτρεπε στην βροχή και την υγρασία να εισχωρούν στον τοίχο . Μένει να δοκιμάσουμε και να δούμε αν πράγματι δημιουργείται στεγανό ασβεστόχρωμα και αν διατηρείται η διαπνοή του.

Καλές πληροφορίες για ασβεστόχρωμα εδώ: http://www.buildingconservation.com/articles/lwdistempers/lwdistempers.htm

Η δημιουργία του στεγανού ασβεστοχρώματος σε βίντεο

Η συνταγή κατασκευής του χρώματος είναι:

  • 3 κιλά ασβέστη σε πολτό η 2 λίτρα νερό με 1 κιλό ασβέστη
  • 2 λίτρα νερό, 4 φραγκοφύλλες και μια κούπα αλάτι
  • Κόβουμε την φραγκοφύλλα σε κομμάτια και τα ανακατεύουμε με το νερό. Την επόμενη μέρα κοσκινίζουμε για να πάρουμε το υγρό.
  • Συνθλίβουμε τα υπόλοιπα φύλλα και κοσκινίζουμε για να πάρουμε περισσότερο χυμό.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και τον ασβέστη στο υγρό και το αφήνουμε να ηρεμήσει ένα βράδυ πριν το χρησιμοποιήσουμε

Ο ρόλος του αλατιού

  • Το αλάτι προστίθεται συνήθως για να αποτρέψει την δημιουργία μούχλας σε υγρές συνθήκες. Όμως το αλάτι μπορεί να φθείρει τα τούβλα και την πέτρα. Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Whitewash
  • Το αλάτι βοηθάει να «διορθωθούν» τα χρώματα ή να αυξηθεί η "αντοχή" των χρωμάτων, το ξύδι βελτιώνει τα κόκκινα και μοβ, και η αμμωνία σε μπαγιάτικα ούρα βοηθά στη ζύμωση των βαφών από λουλάκι. Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_dye

Πηγή: Τεχνικό Γραφείο Ρεΐση

Διαβάστε ακόμη:Έπιπλα από παλέτες

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Το δοκιμάσατε τελικά, έχουμε κάποια σχόλια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χρειάζεται να το δοκιμάσουμε, αυτή την τεχνική την χρησιμοποιούσαν χρόνια είναι δοκιμασμένη από παλιά, διαβάστε τις παραπομπές του άρθρου.

      Διαγραφή
  2. η αμμωνία σε μπαγιάτικα ούρα βοηθά στη ζύμωση των βαφών από λουλάκι..τι εννοείται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα