Πως κάνουμε καλύτερους τους σπόρους

Πως κάνουμε καλύτερους τους σπόρους

Αρχαίες τεχνικές για να κάνουμε καλύτερους τους σπόρους

Όλοι οι καρποί του μποστανιού γίνονται γλυκοί αν τους μουσκέψουμε μέσα σε μέλι και γάλα και αφού ξεραθούν τους σπείρουμε.

Αν βρέξουμε το σπόρο των καρπών του μποστανιού με χυλό από αμάραντο, το μποστάνι προφυλάσσεται από κάθε βλάβη.

Στο μποστάνι δεν πρέπει να μπαίνει γυναίκα που είναι στην περίοδό της. Γιατί μαραίνει τους καρπούς και όσα φυτρώνουν γίνονται πικρά.

Τα καρπούζια

Τα καρπούζια μυρίζουν σαν τριαντάφυλλα αν βάλουμε τον σπόρο τους με ξερά τριαντάφυλλα και κατόπιν τον ανακατέψουμε και τον φυτέψουμε.

Τα κολοκύθια και τα αγγούρια

Τα κολοκύθια και τα αγγούρια γίνονται άσπρα με τον εξής τρόπο. Όταν βγαίνει η πρώτη κληματσίδα της κολοκυθιάς ή τής αγγουριάς τη χώνουμε στη γη, όπως τη βέργα του κλήματος, για να βγει από το άλλο μέρος μόνο ή άκρη της. Όταν μεγαλώσει, πάλι την ξαναχώνουμε με τον ίδιο τρόπο 3 φορές και κόβουμε τα βλαστάρια που βγήκαν στο μεταξύ αφήνοντας μόνο το τελευταίο. Έτσι θα έχουμε κολοκύθια και αγγούρια χωρίς σπόρο.

Επίσης κάνουμε άσπρα αγγούρια και κολοκύθια αν 3 ημέρες πριν φυτέψουμε το σπόρο, τον μουσκέψουμε σε σουσαμόλαδο
Αν θέλουμε να έχουμε άνυδρα αγγούρια, όταν ανοίξουμε το λάκκο όπου πρόκειται να τα φυτέψουμε τον γεμίζουμε ως τη μέση με άχυρα ή με χαμόκλαδα και κατόπιν βάζουμε χώμα από πάνω και φυτεύουμε τα αγγούρια χωρίς να τα ποτίζουμε.

Τα αγγούρια γίνονται ευκοίλια με τον έξης τρόπο. Κοπανίζουμε ρίζες από αγριαγγουριά και τις μουσκεύουμε σέ πόσιμο νερό 2 ή 3 ημέρες. Κατόπιν με το νερό αυτό ποτίζουμε τα αγγούρια 5 ήμερες. Και τούτο επαναλαμβάνεται 5 φορές. Ακόμη πιο ευκοίλια γίνονται αν, αφού βλαστήσουν, σκάψουμε γύρω τις ρίζες των και βάλουμε επάνω στα κλωνάρια λίγη σκάρφη. Κατόπιν τα χώνουμε πάλι και τα αφήνουμε. Τα κολοκύθια γίνονται καθαρτικά αν μουσκέψουμε το σπόρο τους ένα μεσονύχτι μέσα σέ μαμουτιά (Η μαμουτιά είναι ρετσίνι από τη σκαμωνία).
Τα αγγούρια και τα κολοκύθια γίνονται μεγάλα αν φυτέψουμε το σπόρο τους ανάποδα.

Οι αγκινάρες

Οι αγκινάρες γίνονται εύοσμες αν μουσκέψουμε τον σπόρο τους 3 ημέρες σε χυλό από τριαντάφυλλα ή κρίνα ή δάφνη και κατόπιν τον σπείρουμε.
Γίνονται γλυκές αν μουσκέψουμε τον σπόρο τους με γάλα και μέλι και αφού στεγνώσει τον σπείρουμε.
Οι αγκινάρες γίνονται όμοιες με δάφνη αν τρυπήσουμε τον καρπό της δάφνης και βάλουμε μέσα στον σπόρο της αγκινάρας και έτσι τον φυτέψουμε.
Οι αγκινάρες γίνονται δίχως αγκάθια αν πάρουμε ρίζα από μαρούλι και την καθαρίσουμε και την κόψουμε σε μικρά κομμάτια και σε κάθε κομμάτι μέσα τυλίξουμε τον σπόρο και έτσι τον φυτέψουμε.

Οι βολβοί

Οι βολβοί γίνονται μεγάλοι αν βάλουμε όπως και στα πράσα κάτω από τις ρίζες τους κρεμμύδια όταν τους φυτεύουμε.

Το μαρούλι
Το μαρούλι γίνεται εύοσμο αν ανακατέψουμε με τον σπόρο του και σπόρο από κιτρίο και έτσι το σπείρουμε.

Τα ρεπάνια

Τα ρεπάνια γίνονται γλυκά αν μουσκέψουμε το σπόρο τους σε οινομέλι ή σε χυλό από ξερά σταφύλια.

Τα πράσα

Τα πράσα γίνονται πολύ χοντρά να ανακατέψουμε όταν τα φυτεύουμε άμμο μαζί με το χώμα. Τα πράσα γίνονται μεγάλα αν βάλουμε, όταν τα μεταφυτεύουμε, από κάτω κεραμίδι ή πέτρα πλατιά χωρίς και να τα ποτίσουμε. Επίσης γίνονται μεγάλα αν, όταν τα μεταφυτεύουμε, τρυπήσουμε στη μέση το κεφάλι τού πράσου, όχι όμως με μαχαίρι, αλλά με σαΐτα (από αργαλειό) ή με καλάμι σουβλερό και βάλουμε μέσα σπόρο από πράσα.

Ο σπόρος που βάλαμε έτσι ενώνεται με το πράσο και το κάνει να φουσκώσει. Άλλοι βάζουν σπόρο, όχι από πράσα αλλά από γογγύλια, ενώνεται δε και αυτός και μεγαλώνει τα πράσα. Γίνονται δε πάρα πολύ μεγάλα τα πράσα αν τυλίξουμε μέσα σέ πανί παλιό το σπόρο πιάνοντάς τον με τα 3 δάχτυλα. Κατόπιν τον αλείφουμε γύρω με κοπριά,, τον φυτεύουμε και τον ποτίζουμε αμέσως. Έτσι όλοι οι σπόροι ενώνονται και κάνουν ένα μεγάλο πράσο. Το ίδιο γίνεται και στο σέλινο.

Τα σέλινα

Τα σέλινα γίνονται μεγάλα αν πάρουμε το σπόρο τους με τα 3 δάχτυλα και τον τυλίξουμε μέσα σε πανί.

Τα σκόρδα

Αν θέλουμε τα σκόρδα να γίνουν γλυκύτερα τα φυτεύουμε τσακισμένα.
Τα σκόρδα γίνονται γλυκύτερα αν βάλουμε μαζί όταν τα φυτεύουμε κουκούτσια από ελιές.

Πηγή: Γεωπονικά Κασσιανoού Βάσσου

Διαβάστε ακόμη:Η καλλιέργεια αμπελιού τα αρχαία χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα