Το ιπποφαές και η καλλιέργειά του: Με τη Χρήση Ενεργών Μικροοργανισμών

Το ιπποφαές και η καλλιέργειά του

Βιβλίο: η καλλιέργεια του ιπποφαές

Το ενδιαφέρον για το φυτό κοντεύει να φθάσει στα όρια του πανικού. Όσοι μαθαίνουν για το φυτό και τις εξαιρετικές διατροφικές και φαρμα­κευτικές του ιδιότητες, σπεύδουν να αναζητήσουν φυτώρια και να εξασφα­λίσουν φυτά χωρίς καμιά απολύτως γνώση για το φυτό. Αν πρόκειται για λίγα φυτά, το εγχείρημα δεν εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Θα μάθει κανείς, καθώς τα φυτά μεγαλώνουν και τα λάθη θα έχουν πολύ μικρό τίμημα. Αν όμως πρόκειται για φυτεία με εμπορικούς σκοπούς, τα οικο­νο­μικά μεγέθη δεν είναι αμελητέα. Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της μεγάλης κρίσης και όταν μάλιστα οι επενδυτές είναι γεωργοί που έχουν τη γεωργία ως αποκλειστική τους απασχόληση.

Και σε αυτήν την καλλιέργεια θα γίνει όπως και σε πολλές άλλες που έκαναν την εμφάνισή τους στη χώρα μας. Οι πρώτοι που θα την υιοθετή­σουν θα είναι άτομα εκτός γεωργίας που αγαπούν όμως τη γεωργία και έχουν κάποια οικονομική άνεση. Θα έλεγα πως αν διαθέτετε σήμερα 3.000 ευρώ και δεν σας πειράζει αν τα χάσετε, μπορείτε να αναλάβετε το ρίσκο της νέας καλλιέργειας και κοντά σε εσάς να αποκτήσουμε και εμείς τις αναγκαίες γνώσεις επί του Ελληνικού εδάφους για τη νέα καλλιέργεια!.

Στο βιβλίο που πάρετε στα χέρια σας, επιχειρούμε να σας δώσουμε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες με βάση και τη συμμετοχή μας, τον Σεπτέμβρη του 2011, στο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Ιπποφαές που έγινε στην Κίνα. για να αποφασίσετε, αν θα προχωρήσετε στην καλλιέργεια και σε ποια έκταση. Παράλληλα, σας δίνουμε ενημέρωση για καλλιέργεια με τρόπο βιολογικό κάτι που πρέπει να θεωρείτε αναπόσπαστο κομμάτι της νέας καλλιέργειας, όπως επίσης και τις μέχρι τώρα εμπειρίες μας από τα 4 χρόνια που καλλιεργούμε το φυτό σε μικρή έκταση σε 3 διαφορετικές περιοχές της χώρας μας.

Το βιβλίο στη νέα του έκδοση περιλαμβάνει τρία κεφάλαια και επτά πολύ χρήσιμα παραρτήματα.

Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται σε 94 σελίδες με πλούσια εικονογράφηση το φυτό με τις απαιτήσεις του και τις καλλιεργητικές φροντίδες ενώ δίνεται και μια πλούσια πληροφόρηση για τους εχθρούς και τις ασθένειες και την αντιμετώπισή τους με τρόπο βιολογικό.

Στο δεύτερο κεφάλαιο οι αναγνώστες μαθαίνουν πολύ χρήσιμα στοιχεία για το έδαφος και τον ουσιαστικό ρόλο που επιτελεί στην παραγωγική διαδικασία. Οι γνώσεις αυτές είναι πολύτιμες για κάθε καλλιέργεια και είναι πρώτη φορά που επιχειρείται μια παρουσίαση του εδάφους και της φροντίδας του με τρόπο απλό και κατανοητό.

Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών ώστε οι καλλιεργητές να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη νέα και πολύ αξιόλογη τεχνολογία στη βιολογική καλλιέργεια του φυτού.

Τα παραρτήματά του αναφέρονται σε «Οδηγίες Ψεκασμών», «Δειγματοληψία εδάφους», «Προσδιορισμό πληθυσμού γαιοσκωλήκων», «Εφαρμογές των ΕΜ στο Ιπποφαές», «Συγκριτική αξιολόγηση ποικιλιών Ιπποφαούς», «Εφαρμογή της μυκόρριζας τριάνουμ» και στην «Περίφραξη αγροκτήματος».

Ταυτόχρονα με τις τεχνικές πληροφορίες που μεταφέρουμε για την καλλιέργεια του νέου φυτού, προχωρούμε και σε προτάσεις στον τομέα της οργάνωσης της διάθεσης της παραγωγής. Έναν τομέα στον οποίο υστερούμε αφάνταστα και από τον οποίο κρίνονται σε τελευταία ανάλυση και τα αποτελέσματα του παραγωγικού τομέα. Καλή παραγωγή, χωρίς πετυχημένη διάθεση, καταλήγει σε μεγάλη οικονομική ζημιά.

ΔΙΑΘΕΣΗ:

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο συγγραφέα τηλ. 2310-673922, e-mail: daoutop@agro.auth.gr ή daoutop@otenet.gr για ταχυδρομική αποστολή με αντικαταβολή στη διεύθυνση που θα μας στείλετε χωρίς επιβάρυνση των ταχυδρομικών εξόδων.

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ:

Για τους επισκέπτες του ιστότοπου και μέχρι τέλη Ιουνίου 2012, προσφέρουμε τα βιβλία σε ειδική τιμή:

1 τίτλος βιβλίου = 25 ευρώ
2 τίτλοι βιβλίων = 45 ευρώ
Και τα τρία βιβλία = 60 ευρώ χωρίς επιβάρυνση εξόδων αποστολής.

Παρακαλούμε γνωρίστε μας τον ιστότοπο από όπου ενημερωθήκατε για να ισχύσουν οι παραπάνω τιμές.

Διαβάστε ακόμη:Ιπποφαές καλλιέργεια

7 σχόλια:

  1. ενδιαφερον βιβλιο.Βεβαια θελει ψαξιμο γι ανα το βρει καποιος αλλα θα ψαξω.Αν καποιος εχει καποιες βασικες γνωσεις,ας βοηθησει.
    Δεν θελω να το κανω επαγγελματικα αλλα να βαλω 2-3 φυτα γι απροσωπικη χρηση και μονο.
    Αν μπορει καποιος ας με βοηθησει.Ας πουμε μεχρι πιο υψομετρο πιανει σε τι κλιμα και αν ειναι κατι το ιδιαιτερο στην φυτεψη του.Που μπορω να το βρω?
    Ενα μεγαλο μπραβο και παλι στο μπλοκ και σε ολους εμας που συμμετεχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει ένα νέο blog http://ippofaes-hellas.blogspot.com/ Σε αυτο το blog θα βρείτε τα πάντα όσο αφορά το ιπποφαές, και καθημερινά νεές αναρτήσεις σχετικά με το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημερα σας λεγομαι ΤΣΑΜΠΑΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ έχω φυτωριο στη θεσσαλονικη και το κιλκις εχω ιπποφαες ραμνοιδες leicora ta εμπορευομαι απο το εξωτερικο και ειναι πιστοποιημενα με χαρτι της εταιριας που τα προμηθευομαι. Ειμαστε τα ΦΥΤΩΡΙΑ ΤΣΑΜΠΑΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ για περισσοτερες πληροφοριες στο 6977250587 και στο 2310-783866 μπορειτε ακομα να μας βρειτε στο http://www.tsampazis.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2/1/12, 7:17 μ.μ.

    Από ερώτηση που έκανα σε blog του Πύργου Τριφυλλίας αν γνωρίζουν για νέες καλλιέργιες στον νομό Μεσσηνίας
    μου απάντησαν ότι στη Μεσσήνη τώρα φτιάχνουν εργοστάσιο επεξεργασίας ιπποφαούς και κάποιοι παραγωγοί το στηρίζουν.
    Με χαροποίησε ιδιαίτερα είναι αισιόδοξο.

    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/1/12, 11:27 μ.μ.

    Έχω λίγα στρέμματα στη Μεσσηνία και προβληματίζομαι τι να φυτέψω.Και αν το ιπποφαές είναι μια μόδα και αύριο βρεθεί ένα άλλο σούπερ βότανο τι γίνεται; και αν βάλουν πολλοί ιπποφαές δεν θα πέσει η τιμή του και θα είναι ασύμφορο;
    Μπορεί να γίνει συγκαλλιέργεια ελιάς με ιπποφαές; ειδικά αν οι ελιές φυτευτούν τον ίδιο χρονο με το ιπποφαές, θα είναι μικρές και δεν θα ενοχλούν.
    Συγκαλλιέργεια ελιάς με ιπποφαές εγώ μια χαρά το βλέπω.εσείς;

    Τάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος22/1/12, 1:36 μ.μ.

    Το ιπποφαές και όλα σχεδον τα βατόμουρα εχουν καποια βασικά πλεονεκτηματα αλλα και πολυ λιγα μειονεκτηματα.π.χ στην Κίνα εξαγουν πάνω από 200 δις ευρώ το χρόνο goji berry αλλα ειναι και ενας λαός που τα χρησιμοποιούν από παραδοση, οπότε δεν πέφτει και ευκολα η τιμή γιατι υπάρχει εγχώρια καταναλωση. Εχω δοκιμάσει στον κήπο μου να καλλιεργησω από σπορους φυτά(red-black aronia-sea blackthorn(ιπποφαές) , goji berry και blueberry(μύρτιλλο).Ειναι όλα ανθεκτικότατα στις παγωνίες ακομη και στους -15 και -20 δεν παθαίνουν τιποτα...αγαπούν το λιπασμάτακι, θελουν επίσης λίγο βοτανισμα αλλά είναι και ανθεκτικά σε θερμοκρασίας μεχρι και 40 βαθμούς.. πάρα πολύ ανθεκτικά φυτά. Αλλά θέλει προσοχή εαν αγοράσεις φυτά να ειναι από σπορους γιατι αλλιώς θα σου ειναι πιο ευαίσθητα(μπορεί να ειναι παραφυαδες). μπορει επίσης να σου φαινεται απλό αλλά υπαρχουν και διάφορες ποικιλίες πχ. υπαρχει ιπποφαές καταλληλο για την ελλαδα αλλα δεν αποδιδει πολύ έλαιο, άλλη ποικιλία έχει πιο πολλά αγκαθια οπότε μαζευεται πιο δυσκολα(το ιπποφαες μπορει να φθασει εως και 2,5 - 3μ) επίσης θέλει προσοχή γιατι πρεπει να εχεις 1 αρσενικό φυτό και 6-7 θηλυκά ενω αλλα βατόμουρα αυτογονιμοποιούνται(αρωνια). Η αρωνια γινεται και κρασι. το μυρτιλλο και η αρωνια μαρμελαδα και χυμός οπως και το goji.Επίσης φιλε ολα τυα βατομουρα εχουν μεγαλη μακροζωία, εγγυημενη απόδοση για 35 χρονια..θελουν λιγη περιποιηση (αραιό κλαδεμα κατεστραμμενων κλαδιών και ποτισμα οταν ειναι στην αναπτυξη και υπαρχουν υψηλες θερμοκρασίες). Οι τιμές τους κυμαινονται απο 6-7 ευρω το ιπποφαες και to goji με το μυρτιλλο και η αρωνια 3-4 ευρω για φυτά 2-3 ετών που σε 2 χρονια θα σου δωσουν μεγιστη παραγωγή. Η δε στρεμαμτικη απόδοση φθανει τα 2000-3000 ευρώ υπολογιζοντας βιολογική καλλιεργεια και μηδενικό κσοτος σε φυτοφαρμακα. Τα σπορια εγω τα εχω παρει απο το ιντερνετ ..πολυ καλές ποικιλίες και η τιμλη τους φθανει τα 10 ευρω με την αποστολή για 100 σπορους.
    Θα ελεγα φιλε μου οτι το μεγαλυτερο προβλημα ειναι αυτό που εχουν και τα σαλιγγαρια και ειναι κατα την γνωμη μου οτι παραδοσιακά σαν λαος δεν τα εχουμε ενταξει παρα τις φοβερες τους ιδιοτητες στην διατροφή μας.
    ελπίζω να βοηθησα λιγο. Νικος
    nianiop@hotmail.com
    ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΝΤΟΠΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ , ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ , ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος17/5/13, 9:51 π.μ.

    πέρσυ πήρα απο αγγλία σπορους ιπποφαές που τελικά δεν φύτρωσαν. παράλληλα είχα αγοράσει κατεψυγμένο καρπο απο μαγαζί με ρώσσικα προιοντα διατροφής τα οποία φύτευσα και αυτά και τελικά απο αυτά βγήκαν φυτά.

    Δεν θυμάμαι πόσα είχα βάλει συνολικά. Πάντως είχα βασιστεί στους σπορους απο αγγλία. τωρα έχω μόνο 16 φυτάκια για προσωπική χρήση. βεβαια αφού βγήκαν τα νεαρά φυτά υποφέρανε στην ζέστη του καλοκαιριού. μολις έπεσε η θερμοκρασία το σεπτέμβρη άρχισαν να παίρνουν τα πάνω τους.
    όταν ήρθε ο χειμώνα τους είχαν πέσει τα φυλλαράκια τους, έδειχναν να έχουν ξεραθει και νόμιζα ότι είχαν πεθάνει αλλά τα κρατησα μήπως κάτι άλλο ήταν. Τελικά φέτος την άνοιξη όλα γέμισαν με μεγάλα φύλλα και είναι όλα υγιέστατα.
    Σχεδίαζα μία καλλιέργεια κάπαρης η απέτυχε και ήθελα να η περίφραξη του χωρου να ήταν απο ιπποφαές (το φυτό αυτό είναι εξαιρετικό και στο θεμα φυσικής περίφραξης). Επίσης είχα υπολογίσει να μπουν διάσπαρτα εντός της καλλιέργειας της κάπαρης μερικά φυτά ιπποφάες γιατί το φυτό έχει την εξαιρετική ικανότητα να παράγει άζωτο στις ρίζες του.
    anywAY....ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλους για το μοίρασμα της γνώσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα