Σινάπι: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Σινάπι: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Σινάπι: ένα πολύτιμο φάρμακο

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες από τον Διοσκουρίδη
- Nα επιλέγεις αυτό που δεν είναι πάρα πολύ ξερό και φρυγμένο, αλλά χοντρό και, όταν σπάσει, μέσα χλωρό και σαν ζουμερό, γαλαζωπό- γιατί αυτό είναι φρέσκο και δυνατό.

- Έχει την ιδιότητα να θερμαίνει, να λεπταίνει, να απορροφά προς τα έξω και να καταστέλλει τη φλεγμονή, όταν μασιέται.

- Ο χυμός του, αν ανακατευτεί με υδρομέλι ή κρασόμελο, ενδείκνυται για γαργάρες στις αμυγδαλίτιδες και στις χρόνιες τραχύτητες (ερεθισμούς) και στα σκληρώματα του λάρυγγα.

- Αν λιωμένο επαλειφθεί στα ρουθούνια, προκαλεί φτερνίσματα, και επαναφέρει τους επιληπτικούς και τις κατειλημμένες από υστερικούς πνιγμούς. (νευρική διαταραχή που αποδιδόταν στη πίεση που προκαλεί στα σπλάχνα η κίνηση της μήτρας [προερχόμενος από την υστέρα =τη μήτρα])

- Γίνεται κατάπλασμα και σε όσους έχουν λήθαργο αφού ξυριστεί το κεφάλι τους.
[Ο λήθαργος την εποχή του Ιπποκράτη σήμαινε οξύ εμπύρετο νόσημα, χαρακτηριζόμενο από βήχα με άφθονη απόχρεμψη, τρόμο των χεριών οιδήματα των βλεφάρων, παραλήρημα, υπνηλία και απώλεια των ούρων και των κοπράνων, η νόσος μοιάζει με άτυπη περιπνευμονία, έχει υψηλό κίνδυνο θανάτου και μη θεραπευμένη μεταπίπτει σε εμπύημα.
Ο λήθαργος των μεταγενέστερων , τον ορίζουν ως πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή εγκεφαλική νόσο, με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα. (Γαληνός ΧΙΧ σελ. 413, ΧΙV σελ. 741).]

- Αν ανακατευτεί με σύκα και μπει ως κατάπλασμα μέχρι να δημιουργηθεί κοκκινίλα, κάνει καλό στις ισχιαλγίες, τις παθήσεις της σπλήνας και γενικά κάθε χρόνιο πόνο, όπου θέλουμε να μεταφέρουμε από το βάθος στην επιφάνεια με τη λογική της πάθησης άλλου μέλους.

- Ως κατάπλασμα θεραπεύει και τις αλωπεκίες, και μαζί με μέλι, λίπος ή έμπλαστρο κεριού καθαρίζει το πρόσωπο και εξαφανίζει τις μελανιές στα μάτια.

- Μαζί με ξίδι επαλείφεται στη λέπρα και τους κακοήθεις λειχήνες

- Πίνεται και στους περιοδικούς πυρετούς ξερό και πασπαλισμένο στο ποτό σαν αλεύρι.

- Προστίθεται με ωφέλεια στα έμπλαστρα που απορροφούν και σε όσα είναι κατάλληλα για την ψώρα.

- Λιωμένο αν εισαχθεί στα αυτιά με σύκο, ωφελεί τη βαρηκοΐα και τους ήχους.

- Ο χυμός του σιναπιού μαζί με μέλι ενδείκνυται για επαλείψεις στην αμβλυωπία και τις τραχύτητες (ερεθισμούς) των βλεφάρων.

- Από τον σπόρο του λαμβάνεται χυμός, όταν είναι ακόμα χλωρός, και αυτό που βγαίνει ξεραίνεται στον ήλιο.

Σινάπι: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Πηγή: Διοσκουρίδης - Περί ύλης Ιατρικής Β΄

Διαβάστε ακόμη:Σπόροι μουστάρδας και υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα