Πως φτιάχνω κλούβα για ορτύκια
Μετά την ανάρτηση του Σεβαστού για τα ορτύκια αποφάσισα και εγώ να δοκιμάσω την εκτροφή τους σε κλουβιά. Δεν θέλησα να αγοράσω έτοιμο κλουβί αλλά σκέφτηκα να τους φτιάξω με ότι υλικά έχω στο σπίτι και να χρησιμοποιήσω και πλαστικά που χωρίζουμε για την ανακύκλωση.Συνήθως σε τέτοια κλουβιά χρησιμοποιούμε κουνελόσυρμα για σκελετό αλλά εγώ αποφάσισα να δοκιμάσω με πλαστικά καφάσια.
Αυτά που είχα στα χέρια μου ήτανε πλαστικά καφάσια β' διαλογής που χρησιμοποιούν στην αρτοποιία και τα είχα αγοράσει από τοπική βιομηχανία πλαστικών.
Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και οποιαδήποτε άλλα πλαστικά καφάσια φρούτων και άλλα, με προσαρμογές στα ανοίγματα και στον τρόπο συναρμολόγησης τους.Από φόρουμ του εξωτερικού διάβασα για τις απαιτούμενες διαστάσεις που πρέπει να έχουν τα ανοίγματα για να βγάζουν τα κεφάλια τους για τροφή και νερό. Τώρα κατασκεύασα μια κλούβα προς έλεγχο καλής λειτουργίας και εντοπισμό τυχόν προβλημάτων και στην πορεία σκέφτομαι να την βελτιώσω με γνώμονα την ευχρηστία,πρακτικότητα και τις καλές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των ορτυκιών με προσανατολισμό την ημι-εντατική εκτροφή ακόμα και σε συνθήκες διαμερίσματος(μπαλκονιού).
Στο εξωτερικό υπάρχουν από ότι είδα σε διάφορα φόρουμ πολλές τέτοιες οικιακές εκτροφές που προσφέρουν στους ιδιοκτήτες τους εκτός από φρέσκα και νόστιμα αυγά και κρέας και αρκετά χρήματα από την πώληση τους σε γνωστούς και φίλους. Πολλοί λαοί που έχουν περάσει πολλές και μεγαλύτερες κρίσεις δείχνουν τον δρόμο,αυτάρκεια σε όλα.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την κατασκευή μαζεύοντας τα υλικά και τα εργαλεία μας που είναι:
- δύο πλαστικά καφάσια αρτοποιίας,δύο πλαστικά δοχεία από συσκευασίες τυριού του μισού κιλού,μια μικρότερη συσκευασία τυριού,μερικά πλαστικά ζωναράκια για δεσίματα και ένα κομμάτι κουνελόσυρμα για δεύτερο δάπεδο στο κάτω καφάσι.
-ένα μικρό δραπανοκατσάβιδο με μερικές μικρές αρίδες,μια καλή φαλτσέτα,ένα μέτρο και μερικές βίδες αυτοδιάτρητες.
Η κατασκευή κλούβας ορτυκιών
Ξεκινάμε κόβοντας στο κάτω καφάσι στην μεγάλη του πλευρά στήλη παρά στήλη και σε ύψος 4 εκατοστών με την φαλτσέτα και αφαιρούμε τα κομμάτια σε σχήμα σταυρού(από την πάνω σειρά) ώστε να δημιουργήσουμε το άνοιγμα από όπου θα βγάζουν το κεφάλι τους για τροφή και νερό.Μετά παίρνουμε τα πλαστικά κουτιά από τις συσκευασίες τυριών και με την φαλτσέτα κόβουμε ακριβώς κάτω από το χείλος οριζόντια κατά μήκος της μεγάλης πλευράς και κατακόρυφα σε ύψος 4 εκατοστών στις δύο γωνίες του κουτιού(το κόψιμο σχηματίζει ένα Π).
Διπλώνουμε προς τα έξω το κομμάτι που έχουμε κόψει και το χαράζουμε(σε τέσσερα σημεία) ώστε να μπορέσει να διπλώσει και αγκιστρωθεί στο πλαστικό καφάσι.Τα αυτάκια που δίπλωσαν προς τα μέσα του καφασιού τα στερεώνουμε με τα ζωναράκια αφού τρυπήσουμε τα πλαστικά του καφασιού και του κουτιού μας ώστε να περάσει το ζωναράκι.Μπορεί να ακούγεται πολύπλοκο αλλά αν παρατηρήσετε τις φωτογραφίες θα καταλάβετε τον τρόπο στερέωσης των κουτιών στο καφάσι.
Στην συνέχεια τοποθετούμε ένα κομμάτι κουνελόσυρμα στο δάπεδο του καφασιού επειδή τα ανοίγνατα του είναι περίπου 2 επί 2 εκατοστά και είναι αρκετά μεγάλα για τα μικρά ποδαράκια των ορτυκιών.Με την αλληλοεπικάλυψη των δύο μένει ελεύθερο πολύ μικρότερο άνοιγμα.
Τέλος τοποθετούμε το δεύτερο καφάσι "τούμπα" πάνω στο από κάτω και βιδώνουμε δύο μεντεσέδες από την πίσω από τις ταίστρες πλευρά και από την εμπρός πλευρά βρίσκουμε κάποιον μηχανισμό ασφάλησης των δύο καφασιών ώστε να μην μπορούν να ανοίξουν χωρίς τη θέληση μας(μέχρι στιγμής δεν βρήκα κάποιο μικρό μηχανισμό ασφαλείας,θα ψάξω από εβδομάδα σε καταστήματα σιδηρικών).
Προσωρινά χρησιμοποιώ το μεσαίο μικρό πλαστικό πιατάκι για νερό αλλά μόλις παραγγείλω ειδικές πιπίλες νερού για ορτύκια που θα στερεωθούν εσωτερικά στο επάνω καφάσι και σε κατάλληλο ύψος ,θα γεμίζω το μεσαίο δοχείο με ψιλοκοσκινισμένη άμμο.
Αυτή είναι η πρώτη έκδοση του μικρού κλουβιού για ορτύκια και στην πορεία θα προσπαθήσω να το βελτιώσω και με την βοήθεια σας ελπίζω να το εξελίξουμε και γιατί όχι να προσθέσουμε και μηχανισμούς αυτόματης τροφοδοσίας σε νερό τροφή και αυτόματη συλλογή αυγών.
- μόλις τα έβαλα στο νέο τους κλουβί και δειλά-δειλά εξερευνούν το νέο τους χώρο.
Ένα τέτοιο σύστημα βασιζόμενο σε σταθερού τύπου διαστάσεων καφάσια και με κατάλληλες μετατροπές μπορεί να αποτελέσει την βάση για ένα πλήρως επεκτάσιμο και αυτοματοποιημένο χαμηλού κόστους σύστημα εκτροφής ορτυκιών και άλλων μικρών πουλερικών φτιαγμένο από τα χεράκια μας.Απλά τοποθετούμε και στερεώνουμε τα καφάσια το ένα δίπλα στο άλλο και σε περισσότερες σειρές με την βοήθεια κατάλληλης ραφιέρας (το εύκολο) και προσαρμόζουμε τα συστήματα τροφοδοσίας τροφής και συλλογής αυγών (το δύσκολο αλλά όχι αδύνατο).
Παρακαλώ δείτε και τις παρακάτω φωτογραφίες (από διάφορα φόρουμ ιδιοκατασκευαστών) για να πάρετε ιδέες:
Διαβάστε ακόμη:Αυγουλάκια στο μπαλκόνι μας
posa xoraei mesa?
ΑπάντησηΔιαγραφήσε μεγάλες μονάδες βαζουν μέχρι και δέκα αλλά καλό είναι να έχουμε πολύ λιγότερα ωστε να ειναι πιο άνετα.Εγώ προτιμώ ένα αρσενικό μαζί με τρία θηλυκά.
ΑπάντησηΔιαγραφήκ. Αμανατίδη θα ήθελα να μου πείτε πως ξεχωρίζει κάποιος το αρσενικό από το θηλυκό ορτύκι. Ευχαριστώ πολύ. Γιώργος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς να τραβεικσεις την ουρά προς τα κα το και αν βγάλει αφρό τότε είναι αρσενικό αυτός ο τρόπος γεια πιο σίγουρα
ΔιαγραφήΕύκολο είναι. Από το στήθος. Τα αρσενικά είναι καφετιά στο στήθος, χωρίς τις χαρακτηριστικές κηλίδες που έχουν στο υπόλοιπο σώμα τους. Αντίθετα τα θηλυκά έχουν και στο στήθος κηλίδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο. Τον χειμώνα γεννάνε αυγά ή σταματάνε? επειδή τα δικά μου που έχω πάρει πρόσφατα δεν γεννάνε καθόλου.
και τα δικά μου έχουν σταματήσει να γεννάνε και τώρα δοκίμασα να τα βάλω σε πιο ζεστό χώρο (μέσα στο υπόγειο μου) για να δω μήπως και αλλάξει κάτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο την άνοιξη δηλαδή θα δούμε αυγά;
ΑπάντησηΔιαγραφήφοβάμαι πως ναι με φυσιολογικές τροφές και περιβάλλον (θερμοκρασία,φως).Αν θέλεις και το χειμώνα αυγουλάκια πρέπει να αγοράσεις "εμπλουτισμένη" τροφή και να τα έχεις σε ζεστό μέρος και να χρησιμοποιείς μια λάμπα για έξτρα φωτισμό.Αλλά τότε νομίζω ότι ξεφεύγουμε από την ερασιτεχνική εκτροφή και μιλάμε για σκληρότερες συνθήκες που μοιάζουν με επαγγελματικές εκτροφές και δεν μας αφορούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήεγω παιδια εχω 2 σε ενα κλουβι μεσα στο σπιτι, και συνεχιζουν να γεννουν καθε μερα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε θερμοκρασία δωματίου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουν φως το βράδυ;
κοιτα καλλη ιδεα απλα δεν εχουν το καταληλο φωσ ετσι,,επιπλεον το ξυλο ειναι στο περιβαλον τουσ και ειναι καλητερο υλικο,,αυτεσ τισ μερεσ θα κανω ενα κλουβι για πρωτη φορα πιστευω να σου δωσω καλλη και φτηνη ιδεα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοσα ορτυκια χωρουν σε ενα κλουβι 2&2
ΑπάντησηΔιαγραφήΕαν ειναι σε ταρατσα αλλα με στεγαστρο οροφη και γυρω γυρω κλειστο; Και μονο μπρπστα ανοιχτο
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις μου βγήκαν 10 ορτυκια...απο κλοσομηχανι,δεν ξέρω την τυφλά μου απο κλουβί,πως να το φτιάξω....αλλα όταν έχεις θελήσει ρωτώντας πας στην πόλη
ΑπάντησηΔιαγραφήαν θέλεις βρίσκεις πλέον τα πάντα... θέληση να έχεις... εδώ οι φίλοι μας είχαν και μεράκι στις κατασκευές:)
Διαγραφή