Κατασκευή κλούβας κουνελιών 5 μέτρων ή 8 διαμερισμάτων

Κατασκευή κλούβας κουνελιών

Κατασκευή κλούβας κουνελιών

Η πιο κάτω κατασκευή κλούβας κουνελιών με τα υλικά και τον τρόπο που περιγράφω συνδυάζει:

  1. αντοχή και ακαμψία
  2. λειτουργικότητα
  3. καθαριότητα και εύκολη απολύμανση
  4. διαχωρισμός και συλλογή της κοπριάς από το κάτουρο και συλλογή τους σε δύο δοχεία.
  5. αδύνατη πρόσβαση σε μικρά και μεγάλα ποντίκια.
  6. ελάχιστα έξοδα κατασκευής σε συνδυασμό με τις διευκολύνσεις που μας παρέχει.

Τρόπος κατασκευής της κλούβας κουνελιών

Κόβουμε το πλέγμα σε δύο τεμάχια 5 μέτρων το κάθε ένα.
Με την βοήθεια μιας γωνιάς 40mmΧ40mm πάχους και 5 μέτρων μήκους σαν αυτή που χρησιμοποιούμε για πάσσαλους περίπου, την χρησιμοποιούμε σαν πήχη και το τσακίζουμε να γίνει ορθή γωνία στα 60cm.

Έχουμε πλέον δύο ορθές γωνίας πλέγματος. Κόβουμε τώρα 10 τεμάχια πλέγμα σε διαστάσεις 60 cm X 40cm αφήνοντας διαδοχικά προεξοχές σύρματος πότε στην μία και πότε στην άλλη πλευρά για να τα χρησιμοποιήσουμε σαν στηρίγματα * - σύρματα στην συναρμολόγηση όπως θα εξηγήσω πιο κάτω.
Αφού έχουμε έτοιμα όλα τα τεμάχια χρησιμοποιούμε δύο καβαλέτα για να αρχίσουμε την συναρμολόγηση χωρίς να είμαστε σκυφτοί αλλά και γιατί βολεύει να δουλεύουμε όλες τις πλευρές ταυτόχρονα.

Τοποθετούμε την μία ορθή γωνία πλέγματος πάνω στα καβαλέτα.
Ξεκινάμε από την πρώτη εξωτερική μικρή πλευρά και μετά αν 60cm τοποθετούμε τα χωρίσματα και στηρίζονται με την βοήθεια των συρμάτων που αφήσαμε κατά το κόψιμο *. Σφηνώνουν δηλαδή στην σταθερή κάτω γωνία. Με την βοήθεια του μυτοτσίμπιδου ή πένσας λεπτής, γυρνάμε σφιχτά τα σύρματα που προεξέχουν και τα πιάνουμε πάνω στην γωνία του πλέγματος από δύο στροφές. Προσέχουμε στην εφαρμογή να έχουμε πάντα ορθή γωνία καθώς και τις μύτες που θα προκύψουν για να μην πληγώσουν τα κουνέλια.

Στην συνέχεια και εφόσον έχουμε στερεώσει αρκετά καλά τα χωρίσματα πάνω στην ορθή γωνία πλέγματος ακουμπάμε επάνω την άλλη γωνία πλέγματος χωρίς να την στερεώσουμε καλά και ελέγχουμε για τις αποστάσεις και σιγουρεύουμε την καλή εφαρμογή της.
Αν κάνουμε τις διορθώσεις και είμαστε έτοιμοι τότε με τον ίδιο τρόπο δηλαδή με τα συρματάκια που προεξέχουν από τα χωρίσματα αρχίζουμε να στερεώνουμε την άλλη γωνία πλέγματος.
Όσο στερεώνουμε τόσο η κλούβα παίρνει μορφή και αποκτά ακαμψία.

Δεν έχουμε πουθενά μέχρι τώρα χρησιμοποιήσει κανένα άλλο μέσο δεσίματος παρά μόνο τα συρματάκια του ιδίου πλέγματος.
Τώρα παίρνουμε το γαλβανισμένο σύρμα της κουλούρας και πλέκουμε σαν να ράβουμε τα άκρα των δύο γωνιών από το πλέγμα. Για να γίνει πιο εύκολο αυτό ισιώνουμε 5-6 μέτρα σύρμα και για πιο εύκολο ακόμα το κόβουμε στα 3 μέτρα. Η πλέξη πρέπει να είναι όσο πιο σφιχτή είναι δυνατόν να γίνει.

Έχουμε πλέον μια κλούβα σχεδόν στην τελική της μορφή.
Στις δύο μικρές πλευρές δεξιά και αριστερά εφαρμόζουμε τις δύο φωλιές για τις μητέρες. Πρώτα τις στερεώνουμε πολύ καλά με τα γαντζάκια που έχουν και μετά κόβουμε το σύρμα στο άνοιγμα της φωλιάς με ένα ηλεκτρολογικό κοφτάκι. Δεν πρέπει να προεξέχει κανένα σύρμα στο άνοιγμα.

Σε κάθε διαμέρισμα στην αριστερή ή δεξιά γωνία του στερεώνουμε επίσης κάθε ταΐστρα. Τις τοποθετούμε σε μια από τις δύο γωνίες γιατί στην άλλη θα πάει η πιπίλα και αυτό για να μην τρέχει νερό ή πετάγατε μέσα στο φαγητό τους.

Τώρα ανοίγουμε τις πόρτες στο πάνω μέρος κάθε διαμερίσματος και στο κέντρο τους περίπου. Οι διαστάσεις ανοίγματος θα πρέπει να είναι 35 cm X 45 cm. Αυτές οι διαστάσεις μας βολεύουν και αυτό για να χρησιμοποιήσουμε για πόρτες το πλέγμα που περισσεύει από αυτό που κόψαμε για τα διαχωριστικά των διαμερισμάτων κάνοντας ταυτόχρονα και οικονομία στα υλικά. Αν θέλουμε να τρώνε τα κουνέλια μας χορτάρι τότε η πόρτα από επάνω θα πρέπει να είναι με μάτι 5cm X5 cm και αυτό γιατί μπορούμε να ακουμπάμε το χόρτο επάνω και τα κουνέλια να το τραβάνε χωρίς φυσικά να μπορούν να βγουν από αυτό τοπ πλέγμα. Προσωπικά έχω την πόρτα μικρού ματιού ανοιχτή πίσω και ένα πλέγμα στις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις μεγάλου ματιού για το χόρτο τους ακουμπισμένο επάνω και πιασμένο πρόχειρα με σύρμα. Τις πόρτες τις πιάνουμε με σύρμα στην μία πλευρά σαν μεντεσέδες για να ανοίγουν εύκολα και από την άλλη βάζουμε το ειδικό γαντζάκι ελατήριο.

Επόμενο βήμα είναι η στερέωση των μικρών ειδικών πιπίλων και της υπόλοιπης υδραυλικής εγκατάστασης. Προτείνω, μη διαφανές λάστιχο για να μην αναπτύσσονται άλγη από το φως εσωτερικά στο λάστιχο.
Για την παροχή με νερό οπωσδήποτε θα χρειαστούμε ένα μικρό δοχείο 30-50 λίτρων με φλοτέρ που μπορούμε να το έχουμε ως αποθήκη νερού για αυτονομία.

Μία φορά στους δυο μήνες έχω παρατηρήσει ότι είναι απαραίτητο να ρίχνω μια κουταλιά της σούπας βάμμα ιωδίου μαύρο και με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιώ τις πιθανότητες ανάπτυξης βακτηρίων στην εγκατάσταση.
Στην τελική εγκατάσταση της κλούβας αν υπάρχει χώρος σε αποθήκη στεγασμένη είναι καλό να κρεμαστεί από επάνω με σύρματα έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση σε ποντίκια και στο σύρμα μπορούν να περαστούν πλαστικά καπάκια από μπολ τρυπημένα στα κέντρο τους με το ίδιο το σύρμα. Είναι η τακτική που ακολουθούν τα καράβια στα λιμάνια με τους κάβους για να μην ανέβουν τα ποντίκια.

Κατασκευή κλούβας κουνελιών

Αν χρησιμοποιηθούν ποδαράκια για να σταθεί προτείνω μπετόβεργες που μπορούν να δεθούν με το σύρμα στις τέσσερις γωνίες και οπωσδήποτε και στο κέντρο δύο πόδια γιατί αν όλα πάνε καλά θα έχει αρκετό βάρος μετά από λίγο καιρό. Το ύψος καλό είναι να έχει ελεύθερο από κάτω ένα μέτρο οπότε κάθε μπετόβεργα θα πρέπει να είναι 1,40 μέτρα. Χρησιμοποιούμε μπετόβεργα και την στερεώνουμε με αυτό τον τρόπο γιατί δεν θέλουμε καμία επιφάνεια της κλούβας ειδικά στο κάτω μέρος να δεσμεύει τρίχες και χνούδια.

Αφού την στηρίξουμε πλέον περνάμε στο στάδιο του μαζέματος της κοπριάς και του κάτουρου. Το πλαστικό πλέγμα δεν επιτρέπει να περάσουν κακαράτζες κάτω από αυτό και αν το στερεώσουμε στην αριστερή πλευρά πολύ κοντά στην κλούβα σχεδόν επάνω (να μην την φτάνουν τα δόντια του κουνελιού) και στην δεξιά πλευρά την κρεμάσουμε με σύρματα 60 εκατοστά κάτω με περιθώριο στην μέση όπως κρεμάει το μαλακό πλαστικό πλέγμα σχηματίζετε ένα κανάλι που μαζεύει την κοπριά και την πηγαίνει στο χαμηλότερο σημείο μιας και η κακαράτζα του κουνελιού βοηθάει με το σχήμα της.

Στο τέλος μπορούμε να βάλουμε ένα ζεμπέλι ή έναν μεγάλο κουβά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τον αδειάζουμε βοηθώντας και ότι σκάλωσε πιο πάνω στο πλέγμα να πέσει μέσα. Λίγα εκατοστά πιο κάτω στερεώνουμε και το νάιλον με την ίδια κλήση. Αυτό θα μαζέψει το κάτουρο και θα το πάει εκεί που θα οδηγήσουμε εμείς την κλήση μας. Εγώ έχω βάλει δεξιά να πέφτει ο κοπριά και αριστερά το κάτουρο σε άλλο κουβά. Αλλάζω το νάιλον μια φορά το χρόνο γιατί μαζεύει και χνούδι πολύ που κολλάει. Κατά 95% έχω οδηγήσει κάτουρο και κοπριά στα σημεία που θέλω και με αυτόν τον τρόπο τα ελέγχω ή κάνω τις εργασίες που απαιτούνται κυριολεκτικά σε καθαρό δάπεδο. Μια λεπτομέρεια είναι οτι το νάιλον το έχω σηκώσει λίγο πιο πάνω από την πλευρά της κλούβας και πίσω της. Περίπου 20 cm είναι αρκετά για να μην κατουράνε τα αρσενικά τον τοίχο μου.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα αφαιρώ το χνούδι σε κάποιες γωνίες που έχει κολλήσει με το κάτουρο και οπωσδήποτε δύο φορές το χρόνο με ένα καμινέτο απλό καιω τις τρίχες – χνούδια από το πλέγμα με ένα σύντομο πέρασμα πολύ κοντά σε σχετικά χαμηλή ένταση. Φροντίζω να μετακινώ τα κουνέλια στην μία πλευρά και μετά στην άλλη διαδοχικά σε άδεια κλουβιά.
Κατά καιρούς ανάλογα την κατάσταση που είναι ο εξοπλισμός κάνω πολύ καθαριότητα σε πιπίλες, ταίστρες και φωλιές.

Πηγή:΄΄Αγέλαος΄΄

Διαβάστε ακόμη:Δωρεάν βιβλία για κότες γαλοπούλες πάπιες χήνες

7 σχόλια:

  1. Αγέλαε καλώς ήρθες στη μικρή παρέα μας:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς ήρθες και καλές δημοσιεύσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλώς ήρθες Αγέλαε στην παρέα που ελπίζω σύντομα να μεγαλώσει και άλλο και να καλύψει και άλλα ενδιαφέροντα θέματα.
    Σεβαστέ περιμένουμε και από εσένα ένα πρώτο δείγμα γραφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να φανώ χρήσιμος για τους επισκέπτες σας (μας) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος20/11/12, 7:35 μ.μ.

    Καλησπέρα κι απο εμένα.
    Με βάση τις αποψεις και προτασεις που ειδα παραπανω, προχωρησα στην κατασκευή μιας κλουβας 2 χώρων για το αρχενικό και το θηλυκό κουνέλι που πήρα.Μετά απο μια μέρα έβαλα την θηλυκή στον χώρο του αρσενικού , αλλά αυτός δεν την κοιταξε καν. Θέλει εβδομάδα προσαρμογής :) ή απλά είναι τεμπέλης???Να την αφησω μονη της κι άλλες ημέρες ή να την βάλω με τον αρσενικό για 2-3 ημέρες?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος22/11/12, 12:18 μ.μ.

    Μου φαίνεται περίεργο πως ο κούνελος δεν προχώρησε άμεσα σε επίβαση. Τι ηλικία έχει? μοίπως είναι μικρός? Συνήθως εγώ βάζω την κουνέλα στο κούνελο το πρωι νωρίς και το μεσημέρι τα χωρίζω ή αργα το απόγευμα και το επόμενο πρώι τα χωρίζω πάλι. Συνήθως αν η κουνέλα είναι έτοιμοι ακόμα και με την πρώτη επίβαση μπορεί να μείνει έγκυος (μέσα σε 5΄). άφησε τα μια εβδομάδα και ξανά βάλτα. Πρόσεξε όμως να μην ενοχλούνται από κάτι (σκύλο, μηχανήματα που κάνουν θόρυβο κ.τ.λ γιατί μπορεί να αναχώνονται και να μην μπορούν να ζευγαρώσουν). Αγγελής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/12/12, 10:07 π.μ.

    Νίκος Πουλής
    θέλω να ευχαριστήσω τον ιδρυτη άλλα και όλους όσους συμμετέχουν σε αυτό το bloggs με τα άρθρα τους άλλα και με τα σχολεια τους, για την ενημέρωση που παρέχουν σε τέτοια θέματα, έτσι και εγώ
    Με βάση τις προτάσεις που διάβασα στο άρθρο για την κατασκευή κλούβας κουνελιών, και αφού τροποποιήθηκε στα δικά μου δεδομένα έφτιαξα μια κλούβα με 4 κούνελο διαμερίσματα άλλα λόγω έλλειψης χώρου φιλοξενείται σε μια γωνιά μέσα στο κοτέτσι. Διαβάζοντας και όλα τα σχετικά άρθρα που υπάρχουν στο blogs (και όχι μόνο για τα κουνέλια άλλα διαβάζω όλα τα άρθρα τα οποία είναι άκρως ενδιαφέροντα)δεν άργησαν να έρθουν και τα πρώτα κουνέλια τον ιουλιο , ένας φίλος μου έκανε δωρώ ένα ζευγάρι κουνελάκια τα οποία αφού μεγάλωσαν ήρθε και η ώρα να πολλαπλασιαστούν. Η πρώτη προσπάθεια δεν απέδωσε άλλα η δεύτερη προσπάθεια απέδωσε 11 κουνελάκια χάρμα οφθαλμόν. υπάρχει ένα βίντεο άλλα δεν ξέρω πώς να το ανεβάσω στη σελίδα όποτε το ανέβασα στο f/b που μπορειται να το δείτε εδώ >> https://www.facebook.com/video/video.php?v=4445209522008&saved

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα