Το θησαυροφυλάκιο Σπόρων της Νορβηγίας

Το θησαυροφυλάκιο Σπόρων της Νορβηγίας

Οι μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες αποθήκες φύλαξης σπόρων είναι στη Νορβηγία

Στην αποθήκη της Αρκτικής μπορούν να αποθηκευθούν πάνω από 100 εκατομμύρια δείγματα σπόρων.
Το Διεθνές Svalbard Seed Vault (SISV) είναι επίσης γνωστό και ως «Θησαυροφυλάκιο για την επόμενη ημέρα της Κρίσεως (The doomsday vault) Έχει σχεδιαστεί για να διασώσει δείγματα όλων των ποικιλιών σπόρων, που γνωρίζει ο άνθρωπος.

Ο στόχος είναι να γίνει μια ΄Κιβωτός του Νώε΄, μια τεράστια αποθήκη, που θα περιέχει δείγματα των φυτών, που χρειάζονται για να επανεκκινηθεί η ανθρώπινη ζωή στη Γη, αν υπάρξει μια οικολογική καταστροφή, είτε από φυσικά αίτια ή από ανθρώπινες ενέργειες.
Η ΄Κιβωτός του Νώε΄ των σπόρων έχει κτιστεί στο Longyearbyen, μια μικρή πόλη ορυχείων στο νησί Spitsbergen, που ανήκει στο θαλάσσιο σύμπλεγμα της Νορβηγίας, περίπου 1.000 χιλ. από το Βόρειο Πόλο.
Η τοποθεσία επιλέχθηκε για τη σεισμική σταθερότητα του και έσκαψαν στο μόνιμο στρώμα του πάγου του εδάφους ώστε να διευκολυνθεί η συντήρηση των σπόρων.
Η αποθήκη Αρκτικός θόλος (The doomsday vault) είναι χτισμένη μέσα σε ένα παγωμένο βουνό.

Το θησαυροφυλάκιο Σπόρων της Νορβηγίας

Στο σύνολο της αποθήκης που περιέχει 3 τμήματα έχουν αποθηκευθεί πάνω από 100 εκατομμύρια σπόροι από όλο τον κόσμο. Οι σπόροι είναι αποθηκευμένοι στο βάθος του βουνού της Αρκτικής, συσκευασμένοι σε αλουμίνιο, που περιβάλλονται από τείχος πλάτους ενός μέτρου. Οι αποθήκες βρίσκονται στο βάθος ενός τούνελ 125 μέτρων. Ακόμη και αν αποτύχουν όλα τα συστήματα ψύξης, λένε οι επιστήμονες, η θερμοκρασία στα βουνά ποτέ δεν υπερβαίνει τη θερμοκρασία του παγώματος λόγω του μόνιμου παγωμένου υπεδάφους της περιοχής.

Το θησαυροφυλάκιο Σπόρων της Νορβηγίας

Μπαίνοντας στο θόλο, το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι έναν 125 μέτρων μακρύ διάδρομο (στοά), που οδηγεί στο καταφύγιο των τριών αποθηκών. Το εσωτερικό της εισόδου είναι ενισχυμένο με μια κυκλική δομή χάλυβα σχεδιασμένο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της κατάρρευσης της στοάς λόγω της διάβρωσης του βουνού στο οποίο χτίστηκαν οι αποθήκες. Στο τέλος της εισόδου (στοάς), είναι η αίθουσα ελέγχου όπου τεχνικοί καταγράφουν στους υπολογιστές κάθε δείγμα σπόρων που έρχεται στο καταφύγιο από όλες τις χώρες.

Το θησαυροφυλάκιο Σπόρων της Νορβηγίας

Το θησαυροφυλάκιο Σπόρων της Νορβηγίας

Οι τεχνικοί πρέπει να ταξινομούν κάθε δείγμα, προσδιορίζοντας το είδος, την προέλευση και την ηλικία. Όλες οι πληροφορίες αποτυπώνονται σε μια ιστοσελίδα της οποίας το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα στην επιστημονική κοινότητα.

Το θησαυροφυλάκιο Σπόρων της Νορβηγίας

Τα δείγματα σπόρων εισάγονται σε συσκευασίες με τρεις στρώσεις αλουμινίου, που έχουν κλείσει ερμητικά για τη διατήρησή τους υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Το θησαυροφυλάκιο Σπόρων της Νορβηγίας

Μόλις καταγραφούν, τα ερμητικά σφραγισμένα δείγματα σπόρων εισάγονται σε πλαστικά κιβώτια και τοποθετούνται σε μία από τις τρεις αποθήκες. Τα δείγματα διατηρούνται σε “μαύρα κουτιά” και θα κυκλοφορήσουν μόνο στην περίπτωση, που όλες οι πηγές σπόρου έχουν καταστραφεί ή εξαντληθεί.

Το θησαυροφυλάκιο Σπόρων της Νορβηγίας

Όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας, το σύστημα είναι εξοπλισμένο με θωρακισμένη πόρτα και μια περιφραγμένη περίμετρο, και που παρακολουθείται από τις νορβηγικές αρχές. Οι υπεύθυνοι αναφέρουν, επίσης την απομακρυσμένη τοποθεσία της εγκατάστασης, τους απίστευτα κρύους χειμώνες, τους όγκους του πάγου και ακόμα και τις πολικές αρκούδες που είναι επιθετικές προς τον άνθρωπο, σαν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Το θησαυροφυλάκιο Σπόρων της Νορβηγίας

Προς το παρόν, υπάρχουν περισσότερες από 1000 τράπεζες σπόρων παγκοσμίως. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, συνεχώς απειλούνται από τη λειψυδρία, τον κίνδυνο των σεισμών, πλημμυρών ή άλλων φυσικών καταστροφών, τις επιπτώσεις του πολέμου ή απλώς της κακής διαχείρισης, λόγω περιορισμένων πόρων.

Το θησαυροφυλάκιο Σπόρων της Νορβηγίας

Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των κινδύνων, στις οποίες πρέπει να προστεθεί και η αυξανόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής ή η παγκόσμια καταστροφή που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πυρηνικό πόλεμο, η Νορβηγία έχει κατασκευάσει το ‘doomsday vault’ (Αποθήκη). “Ο στόχος μας εδώ είναι να κρατηθεί ένα αντίγραφο ασφαλείας των σπόρων από όλο τον κόσμο», εξηγεί ο Westengen. Έτσι, λόγω οποιαδήποτε καταστροφής, φυσικής ή ανθρώπινης, η βιοποικιλότητα των καλλιεργειών θα είναι ασφαλής. Η Αποθήκη είναι μια κρίσιμη στρατηγική για να εξασφαλίσει το μέλλον των καλλιεργειών που τροφοδοτούν όλους μας.”
Η διατήρηση των σπόρων στο θησαυροφυλάκιο (Αποθήκη) είναι μια δωρεάν υπηρεσία, και όλες οι χώρες στέλνουν τα δείγματά τους και που θα παραμείνουν για πάντα ιδιοκτήτες τους.

Πηγή : http://www.votegreece.gr/archives/37171

Διαβάστε ακόμη:Σπόροι: διάρκεια ζωής

3 σχόλια:

 1. Προσπαθω πολυ καιρονα εντοπισω με ποιοτροπο να βρω Σπορους απο Λαχανα. Μενω στην αγγλια και μου λειπουν παρα πολυ τα χορτα της Κερκυρας. Αυτα γνωριζω που μαζευε και εβραζε η γιαγια αλλα και η Μανουλα μου. Πηναμε και το ζουμακι, βαζοντας στο κυπελο με το ζουμι λαδακι, λιγο σκορδο και λεμονακι.Δωκιμαστε το. Εχω προσβαση σε κτηματακι στη νοτια αγγλια που το κλιμα ειναι ποιο ηπιο. Υπαρχουν καποια χορτα που αναγνωριζω εδω. Θα ηταν μεγαλη χαρα να ευρησκα σπορους και να αποκτουσα εστω καποια απο τα λαχανα μας εδω.
  Τα αρθρα σας ειναι καταπληκτικα, παρα πολυ ενημεροτικα και οι γνωση σας για οτι γρεφεται ειναι εμφανης.
  Σας ευχαριστω που μοιραστηκατε ολα αυτα πουγνωριζεται μαζι μας
  Μακης Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μάκη καλή σου μέρα
  στην Αγγλία υπάρχουν παντού άγρια ραδίκια και άλλα χόρτα σχεδόν σε όλες τις αυλές των σπιτιών εκτός Λονδίνου, θυμάμαι πριν 20 χρόνια σε ένα ταξίδι στο Manchester μάζεψα από την αυλή του ξαδέλφου μου και τους έφτιαξα... δεν γνώριζαν καν ότι τρωγόντουσαν... δες διάφορες φωτογραφίες που υπάρχουν εδώ ανά μήνα, τουλάχιστον τα χειμωνιάτικα μπορείς να τα βρεις εύκολα και εκεί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. https://www.ftiaxno.gr/search/label/%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%A1%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%9F%20%CE%92%CE%A1%CE%A9%CE%A3%CE%99%CE%9C%CE%A9%CE%9D%20%CE%A6%CE%A5%CE%A4%CE%A9%CE%9D

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα